• No results found

Informationsbrev & Samtyckesblankett Information till forskningspersonerna

Denna studie bedrivs av tre studenter på Örebro Universitet som ska skriva sin kandidatuppsats i kriminologi. Vi vill därmed fråga dig om du vill delta i denna studie och i det här dokumentet får du information om studien, samt innebörden av att delta.

Vad är det för projekt och varför vill ni att jag ska delta?

Våld i nära relation är ett utbrett problem och det finns ett stort mörkertal gällande utsattheten. Myndigheterna tillsammans med kvinnojourerna har en stor och viktig roll när det kommer till att upptäcka och förebygga våld.

Denna studie syftar därmed till att undersöka hur kvinnojourers arbete påverkas av vetskapen kring varför en kvinna lämnar en våldsam relation. Du är tillfrågad att delta i denna studie

eftersom du är verksam inom en kvinnojour i Sverige och innehar därmed den kunskap som krävs för att besvara detta syfte.

Forskningshuvudman för projektet är Örebro Universitet. Hur går studien till?

Du som deltagare kommer att utifrån dina erfarenheter av att arbeta på en kvinnojour besvara ett par frågor. Studien går ut på att du som deltagare blir intervjuad av en forskningsperson via telefon eller digitalt, där en tredje part kommer att närvara för att observera, anteckna och ställa eventuella kompletterande frågor. Intervjun förväntas att ta cirka 30 minuter.

Möjliga följder och risker med att delta i studien

Upplever du som deltagare att det finns något du vill avstå från att svara på eller som på något sätt får dig att känna obehag kan du avbryta ditt deltagande eller avstå från att svara. Vi som forskare vill att du ska känna ett förtroende för oss, så säg till om något skulle kännas fel. Vad händer med mina uppgifter?

Dina personuppgifter kommer att sparas och förvaras på ett externt USB minne som endast forskarna kommer att ha tillgång till. Dina svar kommer att hanteras konfidentiellt och det innebär att obehöriga inte kommer få ta del av dem. Enligt nyttjandekravet kommer dina svar endast att användas till denna studie och efter avslutad studie kommer dina svar och

personuppgifter att raderas. Vid publicerandet av denna studie kommer dina personuppgifter inte att nämnas och därmed kommer dina svar inte gå att kopplas till dig, eftersom studien kommer att använda sig av pseudonymer.

Enligt EU:s dataskyddsförordning har du rätt att en gång per år kostnadsfritt få ta del av de uppgifter om dig som hanteras i studien, och vid behov få eventuella fel rättade. Du kan också begära att uppgifter om dig raderas samt att behandlingen av dina personuppgifter begränsas. Om du vill ta del av uppgifterna ska du kontakta någon av de ansvariga forskarna (se nedan).

Hur får jag information om resultatet av studien?

erbjudas en möjlighet till detta när studien är färdig, samt att du även får begära ut din egen intervju i sin helhet.

Deltagandet är frivilligt

Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta deltagandet. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför.

Om du vill avbryta ditt deltagande ska du kontakta någon av de ansvariga för studien (se nedan) eller nämna det under intervjuns gång.

Ansvariga för studien Sandra Englund sandraenglund1@hotmail.com 0709313105 Vilma Lindkvist vilmalindkvist@hotmail.com 0707942845 Adeline Merborn adelinedeline.merborn1998@gmail.com 0737083159

Samtycke till att delta i studien

Jag har fått muntlig och skriftlig informationen om studien och har haft möjlighet att ställa frågor. Jag får behålla den skriftliga informationen.

☐ Jag samtycker till att delta i studien Kvinnojourers arbete med kvinnor utsatta för våld i

nära relation.

☐ Jag samtycker till att uppgifter om mig behandlas på det sätt som beskrivs i forskningspersonsinformationen.

☐ Jag samtycker till att intervjun spelas in

Bilaga 3 - Informationsbrev

Information till intervjuperson vid intervjutillfälle

Du har fått ta del av och skrivit under ett informationsbrev och en samtyckesblankett för att delta i denna studie, men här kommer en kortare repetition av den informationen du fått. Denna studie syftar till att undersöka vad det är som får en kvinna att lämna en våldsam relation, samt om och hur arbetet på Kvinnojourer påverkas av denna vetskap.

Under denna intervju kommer jag (namn) ställa frågor och (namn) observera, anteckna och ställa eventuella kompletterande frågor. Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta deltagandet och du behöver inte uppge varför. Du väljer själv om och hur

mycket du vill svara på frågorna och skulle det upplevas fel kan du avstå från att svara eller avbryta helt.

Dina personuppgifter kommer sparas och förvaras på ett USB minne som bara vi har tillgång till. Dina svar kommer hanteras konfidentiellt och därmed kommer obehöriga inte ta del av dem. Svaren kommer endast att användas i denna studie och efter att studien är avslutad kommer dina svar och personuppgifter att raderas. Studien kommer inte att nämna ditt namn eller stad och svaren kommer därmed inte gå att koppla tillbaka till dig. Enligt EU:s

dataskyddsförordning har du rätt att en gång per år kostnadsfritt få ta del av de uppgifter om dig som hanteras i studien, du kan då även begära att uppgifterna raderas.

Har du förstått vad studien går ut på? Samtycker du till att delta?

Är det okej om vi spelar in intervjun? Har du några frågor till oss innan vi börjar?

Related documents