• No results found

Informerat samtycke och förfrågan om medverkan till

forskning vid Stockholms universitet

Till pedagoger på förskolan X

Jag heter Lena Aronsson och är doktorand på Barn- och Ungdomsvetenskapliga Institutionen, avdelningen för förskollärarutbildning och förskoleforskning vid Stockholms universitet. Detta brev är en förfrågan om ditt samtycke till att delta i min forskningsstudie, som kommer att ligga till grund för min

doktorsavhandling. Fältstudier genomförs under hösten 2015-våren 2016 och avhandlingen beräknas vara färdig 2018.

Syftet med studien är att studera vad som uppstår och produceras i mötet mellan neurovetenskap och förskolans literacypraktiker. För att studera detta kommer jag att växelvis i perioder genomföra deltagande observationer i den

pedagogiska praktiken och delta i möten med arbetslaget. Dessa möten har formen av fokusgruppssamtal, där vi utifrån praktiska och teoretiska exempel diskuterar relationerna mellan neurologisk kunskap om barns språk och lärande och förskolans literacypraktiker.

Studiens forskningsfrågor behandlar de föreställningar, teorier och praktiker om literacy, språk och hjärnforskning som uppstår och blir aktiva i mötet mellan befintliga praktiker och den neurovetenskapliga kunskap som ni som pedagoger tar del av. Men detta innebär inte att studien har som syfte att åstadkomma förändring i eller utveckling av er verksamhet. Jag som forskare kommer inte att värdera eller bedöma ditt pedagogiska arbete eller de pedagogiska praktiker jag observerar, utan jag intresserar mig för hur det går till, vad som händer och uppstår när människor, material, idéer om språk, samtal och hjärnforskning samhandlar i en praktik. Min studie är alltså inte ett aktionsforskningsprojekt eller ett utvecklingsarbete.

Det material som kan komma att användas i min avhandling är dels min egen dokumentation från förskolan (fältanteckningar) och dels förskolans material och dokumentationer som jag behöver ha tillgång till som forskningsmaterial och som ni med detta medgivande i så fall godkänner att jag kan ta del av. Ett avhandlingsarbete är reglerat av regler om tystnadsplikt, personuppgiftslagen (1998:204) samt Vetenskapsrådets skrift om God Forskningssed, www.vr.se. Detta innebär att barnens, familjernas, personalens och förskolans identitet kommer att behandlas konfidentiellt. Allt insamlat material kommer därmed att avidentifieras och inga listor/register över personuppgifter kommer att upprättas. Datamaterialet som samlas in, i form av fältanteckningar, kommer att förvaras så att ingen utomstående kan ta del av det. Om jag tar del av filmer eller ljudupptagningar som görs av pedagoger och barn på förskolan kommer dessa att transkriberas till text och avidentifieras innan de lämnar förskolan.

Vad innebär det att som pedagog samtycka till att medverka i studien?

• Att pedagogiska aktiviteter som du planerar, leder och/eller deltar i kommer att vara föremål för mina observationer.

• Att du deltar i fokusgruppssamtal där vi utifrån praktiska och teoretiska exempel diskuterar relationerna mellan neurologisk kunskap om barns språk och lärande och förskolans literacypraktiker.

• Att de observerade aktiviteterna, fokusgruppssamtalen och informella möten och samtal jag deltar i på förskolan kan komma att dokumenteras genom fältanteckningar.

• Att du kan avbryta min medverkan i situationer där din egen, familjernas eller barnens integritet gör att jag inte bör vara närvarande eller ha information.

Med detta brev vill jag be om ditt medgivande till medverkan i studien. All medverkan är frivillig och kan när som helst avbrytas utan att anledning behöver uppges. Samtycker du till studien så skriver du under bifogad blankett och returnerar till mig.

Om du vill veta mer om forskningsprojektet eller har frågor så kontakta mig gärna. Personuppgiftsansvarig samt ansvarig handledare är professor Hillevi Lenz Taguchi.

Med vänlig hälsning,

Lena Aronsson

Doktorand

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, avd. för förskollärarutbildning och förskoleforskning, Stockholms universitet

Kontaktuppgifter Lena Aronsson:

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, avd. för förskollärarutbildning och förskoleforskning, Stockholms universitet

Tel: 073-650 9226 E-post: lena.aronsson@buv.su.se

För ytterligare upplysningar kan du även kontakta min handledare: Professor Hillevi Lenz Taguchi

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, avd. för förskollärarutbildning och förskoleforskning,

Stockholms universitet

Förfrågan om samtycke till medverkan i Lena Aronssons studie i

forskningsprojekt om literacy. Återlämnas ifylld till Lena Aronsson innan den 2015-10-05.

Sid. 1 och 2 kan behållas som information.

Genom att skriva under nedan eller svara via e-post intygar jag att jag tagit del av information om vad mitt samtycke till deltagande i studien innebär och fått tillfälle att ställa frågor om det jag undrar över. Jag vet också att jag när som helst kan återkalla mitt samtycke utan att anledning behöver uppges. Detta görs muntligt eller skriftligt till Lena Aronsson och från och med den tidpunkten utesluts jag ur datamaterialet.

⧠ JA, jag samtycker till medverkan i studien Datum: Namnteckning: Namnförtydligande: Förskola: Tel: E-post:

iBegreppen literacy (se t.ex. Fast, 2007) och litteracitet (se t.ex. Björklund, 2008) används båda inom svensk forskning. Det råder delvis olika uppfattning om huruvida översättningen är synonym eller om det svenska begreppet konnoterar starkare till läsande och skrivande, med mindre fokus på andra kommunikativa modaliteter (se Fast, 2007, för en översiktlig rekapitulering av diskussionen). I huvudsak kan dock båda begreppen sägas syfta på en vidgad definition av språktillägnan, språkutveckling och språkanvändning.

ii Undervisning och utbildning är som begrepp för förskolan angivna i den läroplan som gäller

från 2019 (Skolverket 2018a), men har i skollagen (SFS 2010:800) gällt sedan 2010 även om det mer allmänna begreppet verksamhet ofta använts för att beskriva aktiviteter och processer som syftar till lärande. Utbildning syftar på förskolans verksamhet i sin helhet, i vilket undervisning ingår och avser de praktiker som är avsedda att främja ett visst lärande (Sheridan & Williams, 2018). Undervisningen i förskolan, som begrepp och praktik, behöver förstås i relation till den strävan efter helhetssyn som följt förskolans framväxt i Sverige och som utgör en central kvalitetsmarkör (Josefson, 2018; Hammarström-Lewenhagen, 2013). Förskolans uppdrag att omfatta såväl omsorgsinriktade, vårdande och relationella aspekter som fostrande och lärande, har inneburit att olika aspekter av omsorg och lärande ses som ”två sidor av samma mynt” (Josefson, 2018, s. 21) och därmed varandras förutsättningar.

iii Till exempel elektroencefalografi (EEG), magnetic resonance imaging (MRI), functional

magnetic resonance imaging (fMRI), diffusion tensor imaging (DTI), positronemissionstomografi (PET) och datortomografi (DT).

iv Se t ex http://mriquestions.com/dti-tensor-imaging.html [hämtad 2019-06-07].

v Fenomenet mesmerism, med Mesmers och den animala magnetismens popularitet har bland

annat beskrivits av idéhistorikern Karin Johannisson i avhandlingen Magnetisörernas tid. Den

animala magnetismen i Sverige och utgör idémässigt stoff för Per Olov Enquists roman Magnetisörens femte vinter.

vihttp://www.kulturellahjarnan.se [hämtad 2019-06-07].

vii

http://virologen.se/upload/PV%20skaraborg/Barnhälsovården/Föräldrastöd%20i%20grupp/Ha

ndledning%20till%20tal%20o%20språk%20-%20föräldrgrp%20130903.pdf [hämtad 2019-

06-07].

viii Babblarna är ett lekmaterial i form av tyg- och plastfigurer, spel, böcker och musikvideos.

Konceptet är tänkt att fungera språkutvecklande och förekommer både i förskolor och som kommersiellt lekmaterial. Sångerna är tillgängliga på Youtube som tecknade musikvideos.

http://www.hattenforlag.se/inspiration/hattens-produkter/babblarna-1 Figurerna togs

ursprungligen fram inom den s.k. Karlstadmodellen som ett träningsprogram för barn med språk-, tal- eller kommunikationssvårigheter.

ixFör att benämna en erfarenhet beprövad menar Skolverket att den måste vara prövad, dokumenterad och genererad under en längre tidsperiod och av många. I Skolverkets tolkning av skollagen byggs den beprövade erfarenheten i verksamheten och av professionen och den är lika relevant som den akademiskt framtagna kunskapen. Om beprövad erfarenhet är delad, dokumenterad och utvärderad då kan den också bli överförbar och komma till nytta och användas i flera kontexter. (Citerat från Skolverkets webbplats 2019-06-07

https://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/forskningsbaserat-

arbetssatt/forskningsbaserat-arbetssatt-nagra-nyckelbegrepp)

xEpigenitik beskriver hur miljön påverkar hur generna uttrycks. Epigenetik är den del av

genetiken som intresserar sig för hur gener i DNA-sekvensen uttrycks och förändringar i detta. Epigenetik handlar både om hur olika celler – som i grunden har samma avsmassa – ’specialiseras’ för olika uppgifter, men också om hur omgivningen i form av t ex

levnadsvanor och miljöfaktorer kan påverka och modifiera genuttrycket. Vissa epigenetiska tillstånd förefaller kunna nedärvas och alltså finnas kvar i flera generationer.