• No results found

Informationsbrev och samtyckesformulär patient Inbjudan till deltagande i studie

Här kommer en inbjudan till dig som genomgår en operation vid Gällivare Sjukhus gällande att delta i vår studie. I detta brev får du information om studien och om vad det innebär att delta.

Syfte med studien och varför du inbjuds att delta

Vi är två sjuksköterskor som läser en specialistsjuksköterskeutbildning inom

operationssjukvård vid Luleå tekniska universitet och utför nu vårt examensarbete. Studien handlar om att undersöka förekomsten av en låg kroppstemperatur, så kallad hypotermi, i samband med operation. Detta är ett tillstånd när kroppstemperaturen sjunker under 36 grader och är vanligt förekommande i samband med alla operationer.

Hur kommer studien att gå till?

●   Det är frivilligt att delta i studien och Ni kan avbryta Er medverkan när som utan att

behöva delge varför. Ni har tilldelats ett specifikt nummer uppe i högra hörnet, för att kunna avbryta Er medverkan om så önskas, kontakta då de ansvariga för studien. Spara därför detta informationsbrev med tillhörande nummer och kontaktuppgifter till ansvariga.

●   Om Ni väljer att delta behöver Ni som deltagare endast fylla i samtyckesformuläret. Det är

ansvarig sjuksköterska på operation som kommer att mäta kroppstemperaturen i ett öra, under tre tillfällen och fylla i detta tillsammans med andra inhämtade uppgifter i

studieprotokollet. Att mäta kroppstemperaturen vid operation är en rutin som görs för att kunna förebygga låg kroppstemperatur. Den första mätningen kommer ske när Ni kommit in till operationssalen, den andra gången efter 30 minuter och sedan en sista gång när Ni kommer till uppvakningsavdelningen efter operationen.

●   Utöver kroppstemperaturen kommer betydelsefulla uppgifter för studien antecknas i studieprotokollet av ansvarig sjuksköterska. Dessa uppgifter är Er ålder, BMI, kön, vad för typ av operation Ni genomgår, om Ni röker då det försämrar cirkulationen i kroppen, samt om Ni har någon bakomliggande sjukdom som kan påverka kroppstemperaturen. I övrigt kommer temperaturen på salen, tiden för operationen, Ert blodtryck och om Ni fått förebyggande åtgärder för att förhindra låg kroppstemperatur att antecknas i studieprotokollet.

●   Fyll gärna i samtyckesformuläret nedan och ge den till personalen, oavsett om Ni väljer att

Hantering av dina uppgifter

Vi studenter kommer inte att ta del av Era personuppgifter så som namn eller personnummer. Det som mäts och antecknas under operationen kommer inte att vara spårbart tillbaka till Er som deltagare, då det endast är Ni som vet om Ert personliga nummer.

All insamlad information från studieprotokollet samt Ert medgivande kommer att förvaras i låst utrymme på operationsenheten och på lösenordskyddad dator. Resultatet av studien kommer att redovisas på gruppnivå så att inga uppgifter kan härledas tillbaka till Er som enskild deltagare och efter att examensarbetet är godkänt och publicerat makuleras all insamlad information.

Risker och nytta med deltagandet i studien

Det kan kännas lite obehagligt i örat vid mätningen av kroppstemperaturen. Om Ni tycker att det känns obehagligt vill vi gärna att Ni meddelar detta till personalen. Nyttan med deltagandet i studien är att kunskapen vi får fram kan bidra till att framtida vård utvecklas och förbättras, och att vi kan bli bättre på att identifiera och förebygga låg kroppstemperatur i samband med operativa ingrepp.

Studien kommer inte att kunna påverka Er vård, utan Ni kommer att tas väl omhand av vårdpersonalen oberoende av Er medverkan i studien.

Publicering av studien

Resultatet av studien kommer att publiceras i databasen DiVa efter att studien är utförd. http://ltu.diva-portal.org/smash/search.jsf?dswid=8110

Tack för du tagit dig tiden att läsa!

Med vänliga hälsningar

Malin Olsson & Elina Palmhed

Ansvariga Malin Olsson Specialistsjuksköterskestudent inom operationssjukvård mallos-9@student.ltu.se 072-220 69 04   Elina Palmhed Specialistsjuksköterskestudent inom operationssjukvård paleli-5@student.ltu.se 070-390 35 65    

Silje Gustafsson, handledare

Universitetslektor vid Luleå tekniska universitet silje.gustafsson@ltu.se

Institutionen för Hälsovetenskap

Samtyckesformulär till att delta i studien

Jag har fått muntlig och skriftlig informationen om studien och har haft möjlighet att ställa frågor. Jag får behålla den skriftliga informationen.

☐ Ja, Jag samtycker till att delta i studien och har tagit del av informationen.

☐ Ja, Jag samtycker till att mina personuppgifter behandlas på det sätt som beskrivs i deltagande informationen.

☐ Nej, Jag önskar inte att delta i studien (Det räcker att kryssa i att Ni inte önskar delta, underskrift behövs inte).

Ort och datum Underskrift

Bilaga 4.

Informationsbrev till personal på preoperativavdelning

 

Hej!

Vi är två sjuksköterskor som studerar till specialistsjuksköterska inom operationssjukvård vid Luleå tekniska universitet och skall nu utföra vårt examensarbete där förekomsten av

perioperativ hypotermi skall studeras. Hypotermi är ett vanligt förekommande tillstånd under operation och kan påverka hela det perioperativa förloppet med flertalet komplikationer. Studier har visat att cirka 70% av alla patienter blir nedkylda under operation och tillståndet förknippas ofta med längre operationer men kan uppstå oberoende av operationslängd. Studien syftar därför till att studera förekomsten av hypotermi i samband med operation.  

Hur går studien till?

Tanken är att patienten kommer att få ett informationsbrev och samtyckesformulär av Er preoperativt på avdelningen eller dagkirurgiska enheten, för att kunna ta ställning till sitt deltagande i studien innan eventuell premedicinering är given.

●   Därför tillfrågas Ni, då vi önskar att få hjälp med att dela ut informationsbrev och

samtyckesformulär till alla patienter som skall opereras hos Er. Patienterna skall vara över 18 år och förstå det svenska eller engelska språket samt inneha god kognitiv förmåga för att kunna ge ett skriftligt samtycke till att delta i studien.

●   Det ifyllda samtyckesformuläret skall följa med i operationsjournalen ned till operation,

oberoende av om patienten väljer att delta eller inte. Om patienten inte vill delta finns detta som ett svarsalternativ i samtyckesformuläret. Formulären kommer sedan samlas in av operationspersonalen.

●   Informationsbrevet följer med samtyckesformuläret men ges åter till patienten efter operationen. I brevet finns ett personligt nummer i högra hörnet vilket är till för att

patienten skall kunna avbryta sin medverkan i efterhand om så önskas, utan att identiteten röjs för studenterna.

●   Studien grundar sig i ett studieprotokoll som personalen på operation kommer ansvara för.

Kroppstemperaturen kommer att mätas i örat vid tre tillfällen, vid ankomst till

operationssalen, under operationen och sista gången vid ankomst till post-op/UVA. Utöver detta antecknas uppgifter om ålder, kön, BMI, typ av operation, om personen röker och

Institutionen för Hälsovetenskap

bakomliggande sjukdomar som kan ha betydelse för reglering av kroppstemperaturen.

●   Datainsamlingen kommer att pågå under en begränsad tid (ca 2–4 veckor). Vi kommer

meddela i god tid när datainsamlingen är planerad att påbörjas och avslutas.

Publikation

Publikation kommer att ske i databasen DiVa efter att studien är utförd om Ni vill ta del av resultatet. http://ltu.diva-portal.org/smash/search.jsf?dswid=8110

 

Tack för medverkan! Hör gärna av Er om ni funderar över något.  

Med vänliga hälsningar

Malin & Elina

Ansvariga Malin Olsson Specialistsjuksköterskestudent inom operationssjukvård mallos-9@student.ltu.se 072-220 69 04

Silje Gustafsson, handledare

Universitetslektor vid Luleå tekniska universitet silje.gustafsson@ltu.se 0920-492313   Elina Palmhed Specialistsjuksköterskestudent inom operationssjukvård paleli-5@student.ltu.se 070-390 35 65    

Related documents