• No results found

Förslag till fortsatt forskning

Bilaga 2. Informationsbrev verksamhetschef Bilaga 3. Samtycke

Bilaga 4. Intervjuguide

37 Bilaga 1

Information och förfrågan om deltagande i en intervjustudie om att upprätthålla balans i vardagliga aktiviteter vid psykisk- eller stressrelaterad ohälsa och sjukskrivning.

Jag som utför studien heter Jennie Forsgren och arbetar som arbetsterapeut/rehabkoordinator på Citymottagningen Umeå samt studerar Magisterprogrammet i arbetsterapi via Luleå tekniska universitet. Denna studie utgör mitt examensarbete på magisternivå. Vardagliga aktiviteter kan vara kravfyllda och otillgängliga för många, med det kan också vara en källa till energi, tillfrisknande och en förutsättning för hälsa. Vårt aktivitetsmönster förändras och det blir svårare att upprätthålla en balans i vardagen. Det behövs mer kunskap inom ämnet för att kunna identifiera vad orsaker till utvecklandet av psykisk- eller stressrelaterad ohälsa. Vi vet genom tidigare forskning att det finns ett samband mellan upplevd aktivitetsbalans och upplevd hälsa och tillfredställelse i vardagen. Därav behövs mer forskning för att ge en djupare förståelse för individens upplevelse och utifrån detta utveckla vård och behandling. Syfte är att beskriva erfarenheter från vuxna individer sjukskrivna med psykisk- eller stressrelaterad ohälsa gällande att upprätthålla balans i vardagliga aktiviteter.

Jag vänder mig till dig som genomgått någon form av behandling för psykisk- eller stressrelaterad ohälsa. Behandling kan vara samtalsbehandling via kurator eller psykiatrisjuksköterska, behandling av arbetsterapeut eller specialistbehandling via stressrehabiliteringen, smärtrehabiliteringen, beteendemedicin eller psykologisk behandling. För att vara med i studien behöver du vara över 18 år, vara sjukskriven för psykisk- eller stressrelaterad ohälsa samt har träffat en arbetsterapeut för bedömning och rådgivning för att främja god aktivitetsbalans. Personer med pågående behandling för psykisk- eller stressrelaterad ohälsa hos arbetsterapeut eller annan profession exkluderas ur studien samt om personen tidigare har träffat mig i arbetsterapeutisk behandling eller i min roll som rehabkoordinator. Dina kontaktuppgifter har hämtats ur Rehabstöd som är en tjänst som finns på alla hälsocentraler inom primärvården. Denna tjänst är utvecklat av Sveriges Kommuner och Regioner i syfte att ge en översyn över sjukskrivna patienter på en mottagning för att lättare kunna samordna och följa upp rehabilitering. Jag har endast erhållit uppgifter som är av vikt för att kunna skicka ut detta brev, det vill säga namn och adress.

38 Deltagande i studien innebär att du deltar i en intervju som utförs av mig. Intervjun beräknas pågå i cirka en timme och kan ske på valfri plats. Vi kommer tillsammans överens om datum och tid för din eventuella intervju. Utifrån nuvarande situation kring pågående covid-19 pandemi kan även digitalt möte erbjudas. Genomförandet av intervjuerna i denna studie planeras att vara under december 2020 och januari 2021. Intervjuguide innehållande frågor som kommer ställas under intervjun finns bifogat med detta brev. Intervjun kan komma att innehålla följdfrågor på det du svarar för att skapa en djupare förståelse för det du berättar. Intervjun kommer att spelas in som digital ljudfil samma tillvägagångssätt används vid digitalt möte och ingen videoinspelning kommer att utföras.

Inspelningen utförs i syfte att underlätta analysen av intervjun. Det är enbart jag som kommer ha tillgång till det inspelade materialet och handledaren kommer få tillgång till det skrivna och avidentifierade materialet, vilket kommer att förvaras inlåst tillsammans med övrigt material från studien. Det transkriberade materialet och ljudfiler kommer bearbetas och förvaras på lösenordskyddad dator och kommer ej innehålla några personuppgifter vid bearbetning.

Du garanteras konfidentialitet vilket innebär att ingen information som kan avslöja din identitet redovisas i det framtida publicerade materialet eftersom en sammanställning av alla deltagares material utförs för att hitta gemensamma meningsbärande enheter och teman. Allt material som insamlats under studiens gång kommer att raderas efter att studien är genomförd. Risker med studien kan vara att intervjusituation kan väcka tankar och känslor kring det som samtalas om. Tid för att reflektera ges i anslutning till avslutad intervju för att minska risk kring att tankar väcks som kan medföra ett psykiskt lidande. Denna studie kan även ge möjlig nytta och bidra till att deltagare får nya insikter och möjligheter att reflektera kring sin livsberättelse och ge värdefull information kring förståelsen kring aktivitetsbalans vid psykisk- och stressrelaterade ohälsa. Deltagandet i studien är frivilligt och du har rätt att avbryta ett eventuellt deltagande när som helst under studiens gång utan att behöva ange orsak. Ditt deltagande eller icke deltagande påverkar inte dina möjligheter till fortsatt vård. Den färdiga studien kommer att publiceras och finnas tillgänglig på Luleå tekniska universitets hemsida (http://ltu.diva-portal.org).

Kontaktuppgifter: Jennie Forsgren Handledare: Ellinor Larsson E-post: forjen-9@student.ltu.se Luleå Tekniska Universitet Telefon: 0705626614 Universitetslektor

Telefon: 0920-491013

E-post: ellinor.larsson@ltu.se

39

Bilaga 2

Information och förfrågan om deltagande i en intervjustudie om att upprätthålla balans i vardagliga aktiviteter vid psykisk- eller stressrelaterad ohälsa och sjukskrivning.

Jag som utför studien heter Jennie Forsgren och arbetar som arbetsterapeut/rehabkoordinator på Citymottagningen samt studerar Magisterprogrammet i arbetsterapi via Luleå tekniska universitet.

Denna studie utgör mitt examensarbete på magisternivå och den färdiga studien kommer att publiceras och finnas tillgänglig på Luleå tekniska universitets hemsida (http://ltu.diva-portal.org).

Det finns i nuläget mycket studier kring psykisk- och stressrelaterad ohälsa men få studier som beskriver erfarenheter av att upprätthålla aktivitetsbalans i vardagliga aktiviteter. Denna studie genomförs för att fånga individens erfarenheter och utifrån det perspektiv utveckla vård och behandling. Rehabstöd är en tjänst som finns på alla mottagningsenheter inom primärvården, denna tjänst är utvecklat av Sveriges Kommuner och Regioner i syfte att ge en översyn över sjukskrivna patienter på mottagningen för att lättare kunna samordna och följa upp rehabilitering. Genom denna tjänst kommer deltagare att rekryteras till studien utifrån urvalskriterier och frivilligt deltagande.

Författaren har ej haft någon tidigare kontakt med deltagare utifrån sin profession och information av vikt, som namn och adress ges endast till mig av kollega ur registret. Studien innebär att 4-5 deltagare intervjuas utav mig. Intervjuerna beräknas pågå i cirka en timme och kan ske på valfri plats.

Genomförandet av intervjuerna i denna studie planeras att vara under december 2020 och januari 2021. Tillsammans med deltagaren bestäms datum och tid för den eventuella intervjun. Utifrån nuvarande situation kring pågående covid-19 pandemi kan även digitalt möte erbjudas. Intervjuguide innehållande frågor som kommer ställas under intervjun kommer bifogas med informationsbrev som skickas till presumtiva deltagare. Intervjun kommer att spelas in som digital ljudfil och ingen videoinspelning kommer utföras, inspelning sker i syfte att underlätta analysen av intervjun. Det är enbart jag som kommer ha tillgång till det inspelade materialet och handledaren kommer få tillgång till det skrivna och avidentifierade materialet, vilket kommer att förvaras inlåst tillsammans med övrigt material från studien. Det transkriberade materialet kommer bearbetas och förvars på lösenordskyddad dator och kommer ej innehålla några personuppgifter vid bearbetning. Alla deltagare garanteras konfidentialitet vilket innebär att ingen information som kan avslöja någons identitet redovisas i det framtida publicerade materialet. Deltagandet i studien är frivilligt och

40 deltagare har rätt att avbryta ett eventuellt deltagande när som helst under studiens gång utan att behöva ange orsak. Det förtydligas också till varje deltagare att det inte påverkar möjligheter till fortsatt vård. Risker med studien kan vara att intervjusituationen väcker tankar kring det som samtalas om och kan då ge känslor av obehag. Denna studie kan även ge möjlig nytta och bidra till att deltagare får nya insikter och möjligheter till att reflektera kring sin livsberättelse och även ge värdefull information kring förståelse av balans i vardagliga aktiviteter vid psykisk- och stressrelaterad ohälsa och sjukskrivning.

Kontaktuppgifter: Jennie Forsgren Handledare: Ellinor Larsson E-post: forjen-9@student.ltu.se Luleå Tekniska Universitet Telefon: 0705626614 Universitetslektor

Telefon: 0920-491013

E-post: Ellinor.larsson@ltu.se

41

Bilaga 3

Förfrågan om medverkan i forskningsstudie: Att upprätthålla balans i vardagliga

Related documents