• No results found

Informationsbrev till verksamhetschef

Till verksamhetschef/enhetschef

Förfrågan om tillstånd för gruppintervjustudie våren 2017

Vi är två sjuksköterskor som studerar på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård vid Göteborgs Universitet. Vi utför vår magisteruppsats som en del i vår utbildning där syftet är att belysa anestesisjuksköterskans upplevelse av att hantera en svår intubation och hur kommunikationen i arbetslaget påverkar utförandet av uppgiften.

En av anestesisjuksköterskans omvårdnadsåtgärder består av att upprätta fri luftväg och intubera. I vissa situationer har anestesisjuksköterskan vetskap om att det föreligger en svår intubation, i andra fall uppkommer den svåra intubationen oväntat. I dessa lägen är det av vikt att kommunikationen i arbetslaget fungerar optimalt för patientens säkerhet. Det finns ett flertal studier utförda med fokus på anestesiologens erfarenhet av svår luftväg men det saknas en lika utbredd forskning kring anestesisjuksköterskans upplevelser i ämnet.

Studien kommer att ha en kvalitativ ansats och genomföras genom en så kallad

fokusgruppsintervju. Vår önskan är att få hjälp med att komma i kontakt med totalt 8-10 specialistutbildade anestesisjuksköterskor. Deltagarna kommer att delas in två grupper och respektive grupp kommer att träffas vid ett tillfälle i nära anslutning till arbetsplatsen.

Tidsåtgången beräknas till ungefär 1 - 1 1/2 h per tillfälle.

Materialet som framkommer under fokusgruppintervjuerna kommer att avpersonifieras och behandlas konfidentiellt. När studien är genomförd kommer bandet och utskriften förstöras.

Medverkan i studien är givetvis frivillig och man kan när som helst välja att avbryta intervjun eller sitt deltagande i studien.

Resultatet från studien kommer att publiceras elektroniskt på, GUPEA (Göteborgs

Universitets Publikationer - Elektroniskt Arkiv). Vid frågor kring studien är ni välkomna att kontakta nedanstående personer.

Vänliga hälsningar

__________________________ __________________________

Anestesisjuksköterskestudent Anestesisjuksköterskestudent Charlotta Lindholm Linn Örnfeldt Larsson

E-post: E-post:

Telefon: Telefon:

Handledare

Pether Jildenstål Universitetslektor / anestesisjuksköterska Akademisk grad: Doktor, Göteborgs universitet

E-post:

Telefon:

Godkännande

Undertecknad verksamhetschef godkänner härmed att Charlotta och Linn genomför datainsamling inom ramen för vad som ovan beskrivits.

/ 2017

_______________________________

Namn

Titel/Verksamhet/Ort

Bilaga 3.

Forskningspersonsinformation

Forskningspersonsinformation (FPI)

Vi är två sjuksköterskor som studerar på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård vid Göteborgs Universitet. Vi utför vår magisteruppsats som en del i vår utbildning och vill undersöka anestesisjuksköterskans upplevelser i samband med oväntad svår luftväg.

Bakgrund och syfte

En av anestesisjuksköterskans omvårdnadsåtgärder består av att upprätta fri luftväg och intubera. I vissa situationer har anestesisjuksköterskan vetskap om att det föreligger en svår intubation, i andra fall uppkommer den svåra intubationen oväntat. I dessa lägen är det av vikt att kommunikationen i arbetslaget fungerar optimalt för patientens säkerhet. Det finns ett flertal studier utförda med fokus på anestesiologens erfarenhet av svår luftväg men det saknas en lika utbredd forskning kring anestesisjuksköterskans upplevelser.

Syfte: Belysa anestesisjuksköterskans upplevelse av att hantera en oväntat svår luftväg och hur kommunikationen i arbetslaget påverkar utförandet av uppgiften.

Förfrågan och deltagande

Vi har varit i kontakt med din enhetschef som har hjälpt oss få fram lämpliga deltagare där kravet för deltagande är en arbetslivserfarenhet som anestesisjuksköterska.

Hur går studien till?

Studien kommer genomföras genom en intervju så kallad fokusgrupp. Du kommer där att tillsammans med ytterligare kollegor att träffas under ett tillfälle på bestämd tid och plats. En av de ansvariga för studien kommer att fungera som samtalsledare och den andre observatör.

Diskussionen som utförs kommer att spelas in, transkriberas, analyseras och avpersonifieras.

All information som framkommer intervjun är konfidentiell och skall ej diskuteras utanför gruppen. Materialet kommer sedan att ligga till grund för magisteruppsatsen på

specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård på institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet.

Vilka är riskerna/fördelarna

Om eventuella ämnen kommer upp som upplevs känsligt kan detta diskuteras under samtalets gång och tid ges till reflektion i anslutning till avslutad intervju. Fördelarna med studien är att du som deltagare kommer att kunna ta del av andras erfarenheter inom det berörda ämnet.

Frivillighet

Deltagandet i studien är helt frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta din medverkan utan att ange skäl.

Hantering av data och sekretess

Dina svar kommer att behandlas konfidentiellt och avpersonifieras. När studien är genomförd kommer band och utskrifter förstöras.

Hur får jag information om studiens resultat?

Resultatet från studien kommer att publiceras elektroniskt på, GUPEA (Göteborgs Universitets Publikationer - Elektroniskt Arkiv). Vid frågor kring studien är deltagarna välkomna att kontakta nedanstående personer.

Vänliga hälsningar

__________________________ __________________________

Anestesisjuksköterskestudent Anestesisjuksköterskestudent Charlotta Lindholm Linn Örnfeldt Larsson E-post: E-post:

Telefon: Telefon:

Handledare

Pether Jildenstål Universitetslektor / anestesisjuksköterska Akademisk grad: Doktor, Göteborgs universitet

E-post:

Telefon:

Bilaga 4.

Intervjuguide

Nyckelfrågor:

1. Vad innebär en oväntad svår luftväg för er?

2. Hur upplever ni situationer med oväntad svår luftväg?

3. Vad innebär kommunikation för er?

4. Hur upplever ni att kommunikation i arbetslaget påverkar utförandet av uppgiften?

5. Hur upplever ni att lagarbetet påverkas vid situationer med oförväntad svår luftväg?

Följdfrågor:

Kan du utveckla?

Beskriv mera?

Vad hände då?

Hur påverkade det dig?

Hur upplevde du den situationen?

Vad tänkte du i den situationen?

Varför blev den situationen på det sättet?

Diskussionsregler

– Att inte tala i mun på varandra.

– Att vara ärlig och säga vad man tycker och tänker.

– Det finns inga felaktiga eller rätta svar.

– Alla tankar och kommentarer är lika viktiga och värdefulla.

– Allt som sägs stannar i gruppen.

Bilaga 5.

vi prata om annat vi förstår med en gång vad vi måste fokusera på och man pratar tydligt det är sällan vi missuppfattar varandra. vi ha med operation ibland också, ibland fungerar det väldigt bra, man ser att dom bara tittar och på något sätt ser att vi inte är där än och vårt jobb man behöver inte vara rädd det löser sig men

På morgonen så tittar man över att allt finns det är så viktigt det finns larynxmask det finns grejer en patient lägger av då känner man att så bra där ligger det framme

Att kontrollera

Related documents