• No results found

ESV identifierade tidigt behovet av att nå ut med information till ett brett spektra av intressenter. För att fylla detta behov har ESV genomfört följande insatser:

 Seminarier för operatörer, banker och andra aktörer. Både med nationellt och internationellt fokus med inbjudna talare från Sverige, Danmark, Finland och Norge.

 ESV anordnade en ”PEPPOL-konferens” med deltagare från ett flertal länder med cirka 180 deltagare.

 Online-utbildning inklusive workshop i Stockholm för blivande operatörer.

 Informationsträffar i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting

 Single Face To Industry (SFTI) har inkluderat information om PEPPOL i sitt utbildningsmaterial om elektronisk handel för offentliga sektorn, varu- och tjänsteleverantörer samt IT-företag

 Löpande möten och telefonmöten med potentiella operatörer.

 ESV:s webbplats har information om PEPPOL

 Riktade informationsbrev till myndigheter som bedöms ha betydande mängd gränsöverskridande handel.

ESV har även samverkat med andra organisationer med fokus på elektronisk handel eller närliggande områden. ESV har fortlöpande informerat andra myndigheter som har närliggande verksamhet om arbetet kring PEPPOL-projektet.

5 Lärdomar

Här följer lärdomar från det svenska deltagandet i PEPPOL:

 ESV hade en väsentligt lägre budget för det svenska arbetet i PEPPOL än de flesta andra deltagare. ESV lyckades ändå vara en aktiv part i projektet. ESV fokuserade på avgränsade delar som var viktiga för de mål som satts upp för det svenska PEPPOL-arbetet .Sveriges projektgrupp hade hög kompetens och rådfrågades som experter i projektet.

 Tidigt i projektet stod det klart att det fanns behov av en accesspunkt under projektfasen i syfte att kunna genomföra piloterna. ESV valde att upphandla en accesspunkt som en tjänst där avtal slöts med eBuilder Sweden.. Detta visade sig vara en framgångsrik lösning som snabbt kunde gå i produktion till en låg kostnad.

 En central utgångspunkt för PEPPOL:s infrastruktur har varit att låta marknaden utveckla kommersiella tjänster. För att underlätta tillkomsten av nya tjänster har ESV lagt stort fokus på information och stöd till operatörer och leverantörer av affärssystem. I detta sammanhang har det befintliga kontaktnät som byggts upp genom SFTI varit en fördel. Det aktiva stödet till operatörer i form av workshops har varit framgångsrikt och har anammats även av andra deltagande länder.

LÄRDOMAR

 Att ESV själva lyckades bli först i Europa att ta emot fakturor via PEPPOL har varit en mycket positiv händelse både för det svenska arbetet och för projektet som helhet. Det visade att PEPPOL:s arkitektur praktiskt fungerade och skapade också ett intresse för PEPPOL.

 På europeisk basis har man i projektet under det sista året ägnat mycket kraft i att bygga upp förvaltningsorganisationen OpenPEPPOL. Detta har skett i nära samverkan med EU-kommissionen och berörda

standardiseringsinitiativ.

 Det har varit svårt att hitta pilotkandidater då enbart 2-3 procent av inköpen i offentlig sektor är gränsöverskridande. Sent i projektet ändrades definitionen av vad en PEPPOL-pilot var. Ändringen innebar att man även tillät piloter inom landet.

 PEPPOL har marknadsförts som ett komplement till befintlig infrastruktur för e-handel. Detta har skapat viss förvirring och gjort intresset att investera i PEPPOL lägre. I Norge tänkte man annorlunda och gjorde PEPPOL:s infrastruktur till en central del i statsförvaltningens införande av e-faktura.

Det har lett till att PEPPOLs infrastruktur i Norge fått en mycket stor spridning.

EFTER PEPPOLOPENPEPPOL

6 Efter PEPPOL – OpenPEPPOL

En central fråga för projektets deltagare har varit den långsiktiga förvaltningen av de centrala komponenterna. Viljan att investera tid och resurser i anpassningen till de standarder som rekommenderas av PEPPOL hänger starkt samman med förtroendet för den fortsatta driften.

För att säkra detta behov har Norge och ett antal andra länder som deltagit i

PEPPOL-projektet skapat den icke-vinstdrivande organisationen OpenPEPPOL som ansvarar för att förvalta PEPPOL:s infrastruktur, byggstenar och specifikationer.

OpenPEPPOL grundades den 1 september 2012. Syftet med OpenPEPPOL är den fortsatta vidareutvecklingen av PEPPOL, att existerande aktörer (slutanvändare, leverantörer och tjänsteleverantörer) får relevant stöd och att användningen av PEPPOL som plattform sprids.

En ytterligare del i förvaltningen av PEPPOL är etableringen av så kallade PEPPOL-myndigheter runtom i Europa. ESV har fått i uppdrag av regeringen att vara Sveriges PEPPOL-myndighet. Som PEPPOL-myndighet har ESV ansvar för hantering av avtal, test och anslutningsstöd av nya aktörer, support, rapportering samt

informationsspridning. I rollen som OpenPEPPOL-medlem ingår också deltagande i OpenPEPPOLs arbetsgrupper för infrastruktur, upphandling och e-handel.

REFERENSER

ORDLISTA

Ordlista

START - Secure Trusted Asynchronous Reliable Transport Specifikation som beskriver hur avsändning och mottagning av elektroniska meddelande görs på ett säkert sätt. START bygger på WS-* standarderna. START kan jämföras med SFTI Transportprofil Bas men med skillnaden att START även använder sig av elektroniska certifikat för signering av försändelser och kvittenser.

SMP - Service Metadata Publishing

Specifikation som beskriver hur registerfunktionen ska fungera inklusive sättet som man söker och hämtar information. SMP bygger på enkla http-baserade adresser.

Informationen som lagras för en mottagare är bland annat:

 Det meddelandeformat som stöds (exempelvis UBL eller annan XML-standard)

 Den variant av standarden som stöds (exempelvis de specialiseringar som tagits fram CEN/BII)

 Den tekniska adressen som används för att ta emot meddelandet

 Den affärsprocess/profil som stöds

SML — Service Metadata Locator

SML är den funktion som används för att registrera och uppdatera DNS. Det finns bara en SML i PEPPOL:s infrastruktur och driften av den hanteras centralt. När en ny mottagare ska registreras i SMP så uppdateras samtidigt DNS via ett anrop till SML.

SFTI — Single Face To Industry

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), ESV och Kammarkollegiet bedriver gemensamt ett arbete med att främja förutsättningarna för elektronisk handel. Detta för att skapa en kostnadseffektivare hantering av inköps- och fakturaprocesserna.

Arbete inriktas på framtagande och rekommendationer av öppna standarder för elektronisk affärskommunikation under begreppet SFTI (Single Face To Industry) CEN/BII — standarder för elektroniska dokument

CEN/BII är ett standardiseringsinitiativ inom CEN (Europeiska

standardiseringsorganisationen). CEN/BII tar fram rekommendationer för

elektroniska handelsprocesser. Förutom processbeskrivningar ingår även definition av elektroniska meddelanden såsom order, faktura, produktkatalog osv i XML-format. Inom PEPPOL används de processer och elektroniska meddelanden som är framtagna inom CEN/BII. SFTI deltar i CEN/BII från svensk sida.

ESV gör Sverige rikare

–Vi har kontroll på statens finanser, utvecklar ekonomistyrningen och granskar Sveriges EU-medel.

–Vi arbetar i nära samverkan med Regeringskansliet och myndigheterna.

Related documents