• No results found

4.2.1 Vad är en PEPPOL-pilot

I PEPPOL-projektet definieras en pilot som något av följande:

 Köpare eller säljare som kan ta emot eller skicka något av de definierade elektroniska affärsmeddelandena.

 Lösningsleverantör/operatör som erbjuder anslutning till PEPPOL:s nätverk.

ESV har valt att arbeta parallellt med att engagera köpare, säljare samt deras respektive operatör av nod till PEPPOL.

4.2.2 Anskaffning och drift av en svensk accesspunkt ESV har som en del i PEPPOL-projektet upphandlat en infrastrukturtjänst (accesspunkt) i syfte att de organisationer som deltar i pilotprojekten ska kunna använda PEPPOL:s nätverk på ett enkelt sätt. Utgångspunkten i kravställningen av accesspunkten var att om man idag kan ta emot e-fakturor enligt SFTI:s

rekommendationer så ska befintliga nationella lösningen kunna användas med marginella förändringar. Den upphandlade tjänsten är tänkt att vara tillgänglig under en övergångsperiod till dess att de etablerade lösningarna för e-fakturor och e-ordrar har ett eget inbyggt stöd för tekniken. Flera operatörer har nu implementerat

specifikationerna och den upphandlade tjänsten har därmed snart spelat ut sin roll.

4.2.3 Arbete med införandestöd i Sverige till aktörer som vill erbjuda tjänster knutna till PEPPOL

En förutsättning för att få en långsiktig användning av PEPPOL är att

tjänsteleverantörer inför den nya tekniken. Tjänsteleverantörer som kan dra nytta av PEPPOL:s lösningar är leverantörer för e-fakturatjänster, meddelandeoperatörer (VAN-operatörer), banker med flera. ESV har därför arrangerat öppna utbildningar och informationsträffar riktade till dessa olika målgrupper. ESV har också erbjudit testmöjligheter genom den av ESV upphandlade första svenska accesspunkten samt fungerat som en supportfunktion kring tolkning av standarder.

4.2.4 Genomförda piloter i det svenska PEPPOL-projektet 4.2.4.1 Köpare och säljare

ESV har under projektets gång haft möten med ett stort antal potentiella piloter.

Bland offentliga köpare har kontakter tagits med exempelvis Stockholms läns landsting, Lunds universitet, Malmö stad, Statens maritima museum, Västra Götalandsregionen. Av dessa har Lunds universitet, ESV, Malmö stad, Västra Götalandsregionen samt Stockholms läns landsting accepterat att delta i pilotförsök.

RESULTAT I PEPPOL

Under projekttiden har produktionsflöden av e-fakturor över gränser etablerats för Lunds universitet och ESV.

ESV har också bistått med att hitta svenska företag som har utländska offentliga köpare. Då flera vanligt förekommande e-fakturalösningar idag har stöd för PEPPOL:s nätverk gör ESV bedömningen att hindren för att svenska företag att fakturera utländska köpare som är anslutna till PEPPOL är små.

4.2.4.2 Operatörer och tjänsteleverantörer

Operatörer och leverantörer av tjänster för elektronisk fakturahantering

(meddelandeutväxling, lösningar för affärssystemsintegration mm) har visat stort intresse för de utbildningar och informationsträffar som har anordnats av ESV. Flera svenska aktörer har implementerat de nödvändiga specifikationerna och genomgått tester för att bli godkända PEPPOL-operatörer. Exempel på svenska operatörer som har PEPPOL-stöd är Visma, Ebuilder, Logica, InExchange, Pagero, Tickstar och Strålfors. Ytterligare fler företag arbetar med införandet. ESV har även hjälpt en rad utländska operatörer att bli godkända PEPPOL-operatörer.

4.2.4.3 Iakttagelser från pilotrekryteringsarbetet

Många av de utmaningar kring pilotrekryteringsarbetet som identifierats under projektet har kunnat lösas genom informations/utbildningsinsatser, tillhandahållande av de nödvändigaste verktygen samt samarbete med de aktörer som erbjuder

PEPPOL-anpassade lösningar.

ESV har iakttagit följande typiska svårigheter hos utländska leverantörer då de ska ansluta sig:

 Begränsad tidigare erfarenhet från elektronisk fakturering

 Otydlighet avseende nationella legala krav vid elektronisk fakturering

 Svårigheter med att hitta systemleverantörer med färdiga lösningar (framför allt tidigt i projektet)

 Beslutsfattande tar lång tid

 Avsaknad av formella krav på elektronisk fakturering (vilket kan leda till att det prioriteras ned)

Vidare har ESV iakttagit följande typiska svårigheter för svenska offentliga köpare då de ska ansluta sig:

 Svårigheter med att identifiera den person hos leverantören som har ansvar för frågor kring elektronisk samverkan samt att få leverantören att våga satsa på PEPPOL

 Vissa anpassningar i de egna e-fakturalösningarna som är nödvändiga för anslutning till PEPPOL är kostsamma. Ett exempel är konvertering.

RESULTAT I PEPPOL

4.2.4.4 Nordisk samverkan och användning av PEPPOL i Danmark och Norge

Den gränsöverskridande handeln för Sverige är större i närområdet. Detta

tillsammans med det faktum att Sverige har stora likheter med våra grannländer har gjort det naturligt att arbetet skett i nära samarbete med projektdeltagare från övriga nordiska länder. Samverkan har särskilt varit kopplat till frågor om piloter och leverantörsanslutning.

Danmark har en nationell infrastruktur för meddelandeutväxling som kallas Nem-handel. En ”gateway” mellan Nem-handel och PEPPOL har etablerats för att tillgängliggöra alla offentliga organisationer för gränsöverskridande handel och e-fakturering.

Norge har valt att satsa på PEPPOL:s lösningar även för nationell användning. Sedan 1:a juli 2012 ska statliga verksamheter kräva elektronisk fakturering när nya avtal tecknas med leverantörer. Standarderna och tekniken som används baseras på PEPPOL. Det innebär även att de statliga norska verksamheterna blir kapabla att ta emot gränsöverskridande e-fakturor. Arbetet har varit mycket framgångsrikt och på kort tid har över 1000 e-fakturamottagande organisationer registrerats och volymerna av e-fakturor ökar för varje månad.

Sammantaget så ger dessa initiativ goda möjligheter att även fortsättningsvis samarbeta med dessa länder och på så sätt arbeta än mer effektivt.

LÄRDOMAR

Related documents