• No results found

Ingen “kioskvältare” att bli förvärvade av Tennessee Technology

Efter att företagsförvärvet hade blivit officiellt kallade ledningsgruppen till möte. Det uppmärksammades att det var mycket viktigt att medarbetarna deltog på just detta möte (Stefan). Säljare som var på resande fot världen över uppmanades att ansluta sig till mötet via webben för att få höra om nyheten (Klas).

Informationsmötet höll Vd:n på Sunne Software i, tillsammans med Koncern Vd:n och några andra från ledningen i Tennessee Technology (Ledningsgruppen).

Flera personer ur Sunne Softwares ledning tyckte att det var jättebra att även ledande personer från Tennessee Technology var med på mötet, då det förmedlade ett starkt intresse för företaget och känslan av att de verkligen ville Sunne Software väl. Mötet var placerat både i Sunne och Piteå, där Sunne Softwares största kontor befinner sig. Det skapade möjligheten för de anställda att delta och ställa frågor (i.e. Stina, Tommy, Elisabeth).

Ledningen på Sunne Software upplevde det som att mottagandet av nyheten om förvärvet gick väldigt bra:

“Jag skulle säga att de flesta var väldigt positiva /.../ för att man ser fördelarna med det här”

-Elisabeth

Dock fanns det en viss upplevelse av att medarbetarna först tänkte att Tennessee

Technology gjorde en klassiker, genom att säga att ingen förändring kommer att ske hos dem. Därför blev det också många frågor och funderingar på det första mötet. Men när de väl blev besvarade, så var upplevelsen att de flesta medarbetare kände att det här kommer att bli bra (Elisabeth).

Produktägaren fångade upp sitt team efter mötet för att fråga om det var någonting mer de ville ha reda på. Hans team hade blandade känslor inför förvärvet och de var lite skeptiska

39

till att han själv var så optimistisk (Tage). Även Försäljningschefen gjorde detsamma. Han berättade för sina medarbetare att planen för förvärvet var tydlig, att han inte hade några indikationer på att det är någonting annat än det som har sagts, som kommer att gälla. Med tiden skulle detta utvärderas, så att det han förmedlar verkligen stämmer (Klas).

Reaktionerna beskrivs även som odramatiska av Produktchefen, Leveranschefen och Försäljningschefen (Tommy; Stina; Klas). Som Produktchefen vidare uttrycker det, var det inte en “kioskvältare” att bli förvärvade av Tennessee Technology (Tommy).

På ekonomiavdelningen togs förvärvsnyheten emot med blandade känslor;

“Det var dels lite oro: Vad händer? Vad kommer hända framåt nu?”

– Erik

Eftersom de går ifrån det lugna och trygga, till något som går väldigt snabbt och är väldigt starkt samtidigt som de inte vet vad som väntar runt hörnet där. Somliga tyckte dock att det var roligt att få hamna i en större organisation med allt vad det innebär (Erik).

Som Vd:n i Sunne Software förklarar, la ledningsgruppen även upp ett Frågor & Svar dokument på intranätet, på de mest förekommande frågorna. Stefan delar även med sig av sina reflektioner kring hur nyheten om förvärvet togs emot:

“Det är ju svårt, när man är VD själv så undrar man alltid liksom hur stor del man får till sig liksom av vad folk faktiskt tycker. Men spontana känslan var ju om man tittar första dagarna men också månaderna, var väldigt positivt. Min bild var att man sa att “det här

är spännande, det är kul och vi tror att det är bra för både bolagets utveckling och möjligheter för anställda.”

– Stefan

Ledningen menar på att samtliga i gruppen har varit väldigt noga med att förmedla att alla i företaget får fortsätta att jobba på som vanligt (Ledningsgruppen). Det var viktigt just i början, då många var oroliga över vad som ska hända. Rädslan fanns där, att Tennessee Technology skulle centralisera och ta bort vissa funktioner från Sunne Software (Erik; Elisabeth). Samtidigt fanns det även tankar och funderingar hos vissa i ledningsgruppen om hur förvärvet skulle drabba dem i framtiden. Men denna oro höll inte i sig länge och det var inte heller något som visades utåt mot medarbetarna (Per; Stina).

Budskapet ledningen förmedlade till sina anställda var att de skulle behålla sin identitet som företag. “Business as usual” var uttryck som ledningsgruppen slängde med och mailen skulle fortsättas att skickas från samma mailadress (Ledningsgruppen).

40

Sedan tycker Vd:n att det är viktigt att vara väldigt tydlig med vad det är företaget vill bli i framtiden, så att alla kan reflektera över det och bestämma sig för om de vill vara med på den resan eller inte (Stefan; Erik).

Andra i ledningen menar också på att det är jätteviktigt att få med personalen tidigt, att få dem positiva till förvärvet. De flesta i ledningen menar att de har försökt att lyfta fram möjligheterna som kommer att ges framöver och hur spännande bolagsresan kan bli. I förvärvet såg ledningsgruppen i Sunne Software möjligheten för företaget att få mera muskler i form av resurser, främst i ekonomiska termer (Ledningsgruppen).

Utan en sådan stark ägare hade Sunne Software troligtvis inte klarat av att göra de

investeringarna och gå ut på de marknaderna som de nu gör (Ledningsgruppen). Nu kan de satsa ordentligt så att de verkligen lyckas istället för att vara försiktiga som de har varit tidigare (Klas; Erik; Stina). Budgeten de nu har för rekrytering, hade de inte haft om de inte varit en del av Tennessee Technology. Att vara en del utav det innovativa bolaget gör Sunne Software till en attraktiv arbetsgivare både internt och externt, då det ger möjligheter för medarbetarna att jobba internationellt samt att klättra karriärmässigt i en större koncern (Stina; Klas).

Related documents