• No results found

Prov 1 blandprogram

7.8 INLÄMNINGAR YRKESFÖRBEREDANDE PROGRAM

Här nedan presenteras inlämningarna som använts på ett yrkesförberedande program, de är sju till antalet och är därmed den näst största kategorin av inlämningar.

Inlämning 1 yrkesförberedande program

Inlämning ett är en individuell uppgift som rör religionerna buddism och hinduism. Instruktionen omfattar tre sidor och innehåller såväl mål som centralt innehåll och skrivinstruktioner för struk- turen. Eleven förväntas skriva cirka fyra sidor. Inlämningens frågetyp är utredande och den skall presenteras i rapportform.

Poäng→ 0 1 2 3

Tydlighet→ Går ej Efterfrågas ej Förväntas Efterfrågas tydligt Förmåga ↓ Begrepp 3 Analys 3 Kommunikativ 3 Procedur 3 Metakognitiv 3

På grund av att inlämningen lyfter in det centrala innehållet och har fetmarkerat värdeorden, blir det extra tydligt i mallen vilka förmågor som efterfrågas. Förmågorna efterfrågas även i övriga in- struktioner, vilket är det som undersökts. Inlämningen innehåller en tydlig disposition över vad eleven skall skriva.

41

Inlämning 2 yrkesförberedande program

Inlämning två har använts på ett yrkesförberedande program och handlar om religion och veten- skap. Den består av två delar, där del ett är att eleverna skall lära en artikel och besvara fyra fråge- ställningar. I del två ska de göra egna ställningstaganden utifrån del 1. Det är frågeställningarna i del 2 och instruktionerna till den delen som vi undersökt. Instruktionen omfattar en sida och det finns inget omfång angivet för hur långt eleverna skall skriva. Frågetypen är en fallbeskrivning.

Det är en tydlig procedurförmåga då eleverna skall utgå ifrån en artikel för att besvara frågeställ- ningarna. Detta är den enda inlämningen där analysförmågan kategoriseras som efterfrågas ej ef- tersom instruktionen inte innehåller några värdeord eller något som tyder på att eleverna skall ge- nomföra en analys.

Inlämning 3 yrkesförberedande program

Inlämningsuppgift tre handlar om identitetsbildning och gruppsykologi. Instruktionen är en sida lång och innefattar fyra frågeställningar men innehåller inte centralt innehåll eller kunskapskrav. Det är inte angivet hur långt eleverna bör skriva. Frågetypen är utredande.

Analysförmågan borde kategoriserats som efterfrågas ej men på grund av att ordet påverkar finns med i instruktionen höjs den till tydligt efterfrågad. Den metakognitiva förmåga kategoriseras som förväntas utifrån frågan ”Beskriv vem du är”. Frågan bedöms enligt konstruktören som godkänd om

Poäng→ 0 1 2 3

Tydlighet→ Går ej Efterfrågas ej Förväntas Efterfrågas tydligt Förmåga ↓ Begrepp 3 Analys 1 Kommunikativ 3 Procedur 3 Metakognitiv 2 Poäng→ 0 1 2 3

Tydlighet→ Går ej Efterfrågas ej Förväntas Efterfrågas tydligt Förmåga ↓ Begrepp 3 Analys 3 Kommunikativ 3 Procedur 2 Metakognitiv 2

42

den är genomförd, men åsyftar inte att mäta något kunskapskrav. Den är enbart en träning inför framtida uppdrag enligt konstruktören.

Inlämning 4 yrkesförberedande program

Inlämning fyra är en ämnesövergripande inlämning mellan naturkunskap och religionskunskap. Inlämningen eller arbetsområdet har temat ”Sexualiteten- styrs den av något?”. Instruktionen om- fattar en sida. Elevens inlämning skall vara mellan en och tre sidor lång. Frågetypen är en fallbe- skrivning.

Detta är den enda inlämningen där den metakognitiva förmågan kategoriseras som efterfrågas ej då ingen av de fem frågorna i uppgiften efterfrågar större reflektion av eleven. Analysförmågan kate- goriseras som efterfrågas tydligt på grund av värdeordet ”påverkar”. Emellertid är det otydligt om frågan egentligen efterfrågar analys, men mallen definierar den som tydligt efterfrågad.

Inlämning 5 yrkesförberedande program

Inlämning fem för de yrkesförberedande programmen behandlar religionen judendomen. Frågety- pen är en orsaksfråga som skall presenteras som en diskuterande text som omfattar 1–2 sidor. Själva frågekonstruktionen omfattar en sida.

Poäng→ 0 1 2 3

Tydlighet→ Går ej Efterfrågas ej Förväntas Efterfrågas tydligt Förmåga ↓ Begrepp 3 Analys 3 Kommunikativ 3 Procedur 3 Metakognitiv 1 Poäng→ 0 1 2 3

Tydlighet→ Går ej Efterfrågas ej Förväntas Efterfrågas tydligt Förmåga ↓ Begrepp 3 Analys 3 Kommunikativ 3 Procedur 1 Metakognitiv 2

43

Det som är intressant med denna inlämningen är att procedurförmågan klassas som efterfrågas ej, vilket bara sker i en annan inlämning för yrkesförberedande program samt i den inlämning som använts på blandprogrammen.

Inlämning 6 yrkesförberedande program

Den sjätte inlämningen för yrkesförberedande program behandlar religionen hinduism. Frågekon- struktionen omfattar en halv sida och det finns inga instruktioner för hur långt eleven skall skriva. Frågetypen är en orsaksfråga.

Detta är den andra inlämningen där en procedurförmåga inte efterfrågas. Skälet till att inlämningen kategoriseras som efterfrågas ej angående procedurförmågan är att det inte finns något som tyder på att eleven behöver använda en teori, metod eller något annat att utgå ifrån mer än sig själv.

Inlämning 7 yrkesförberedande program

Inlämning sju är ett case som behandlar området etik och moral. Caset handlar om dödshjälp. Frågekonstruktionen är något kortare än en sida. Eleven skall skriva 1–2 sidor.

Poäng→ 0 1 2 3

Tydlighet→ Går ej Efterfrågas ej Förväntas Efterfrågas tydligt Förmåga ↓ Begrepp 3 Analys 3 Kommunikativ 3 Procedur 3 Metakognitiv 3 Poäng→ 0 1 2 3

Tydlighet→ Går ej Efterfrågas ej Förväntas Efterfrågas tydligt Förmåga ↓ Begrepp 3 Analys 3 Kommunikativ 3 Procedur 1 Metakognitiv 2

44

Anmärkningsvärt med denna inlämning är att den metakognitiva förmågan kategoriseras som efter- frågas tydligt enbart på grund av att det står att det är en reflektionsuppgift samt att vissa frågor

efterfrågar metakognition, men utan att använda de värdeord som finns i analysmallen.23