• No results found

1.1 Kommunstyrelsens ordförande har ordet

I januari 2019 tog vi i styrande Alliansen (M, L, KD och C) över också styrandet av alla nämnder i kommunen – Utbildningsnämnd, Socialnämnd osv.

På riksplan bildades slutligen, efter den turbulenta hösten, en regering genom den så kallade ”januariöverenskommelsen”.

Även om det på riksplan varit turbulent har vi i Upplands-Bro tagit tag i och arbetat både aktivt och framåtskridande med våra utmaningar.

Ett genomgående tema och fokusområde under 2019 har varit social hållbarhet, på både kort och lång sikt. Trygghetsfrågorna har tagit både tid och stora resurser i anspråk – något som varit en självklarhet för oss i den styrande Alliansen. Vi tar både faktisk och upplevd otrygghet på största allvar.

Några av de satsningar som beslutades om under 2019, utöver det som redan var igång sedan tidigare år, för att öka tryggheten på kort och lång sikt var:

• En strategi för ett socialt hållbart Bro, med ett antal handlingsplaner.

• Inrättande av en BID – Bro Utveckling – som är ett samarbete mellan offentliga aktörer, fastighetsbolag, lokal handel och andra för att stärka och utveckla centrala Bro.

• En förstudie över centrala Bro för att se hur fysisk planering kan skapa ett tryggare Bro.

• En sammanhållen väktarupphandling (kommunen och kommunala fastighetsbolagen tillsammans).

• Dubblerad väktarbemanning, och väktarnärvaro på kvällar och in på helgnätter.

• Trygghetsvandringar med efterföljande åtgärdande av otrygga platser – röjning av sly, buskar mm

• Ett Trygghetscenter i Brohuset, där de många olika aktörer som arbetar med trygghet kan träffas och dit boende och verksamma i kommunen kan vända sig med frågor, funderingar och tips runt trygghetsfrågor och händelser.

• Tillstånd för kameraövervakning på vissa platser i centrala Bro.

• Två trygghetsevent/seminarier med lokala näringslivet. Hur ser det ut, vad kan göras och vad ska vi göra tillsammans för ett tryggare Upplands-Bro?

• Sommaraktiviteter för barn och unga i Bro hela sommaren.

• Projektet ”Hållbar skola” på Upplands-Brogymnasiet (UBG).

• ”Jobb-bron” för ungdomar som slutar gymnasiet i förtid eller som gått ut gymnasiet. En hjälp att komma från studier till arbete.

2019 har också präglats av ett omfattande förändringsarbete i hur kommunen ska växa.

De många höghusområden som låg på ritborden när vi i Alliansen tog över styret hösten 2018 har tvingats in i ett helt annat tänkande vad gäller utformning av bostadsområden.

Nu gäller betydligt lägre täthetsgrad, betydligt lägre byggnader, många fler småhus och en blandning av upplåtelseformer. De många planerna på hyreshöghusområden är skrotade av Alliansen under 2019. För oss är det viktigt att ha en hållbar tillväxt och för att skapa ett hållbart samhälle.

Årsredovisning år 2019 4(55)

Under 2019 har vi också förändrat vår budgetprocess, och våra styrdokument, i grunden. Budget tas från 2020 före sommaren, vilket ger våra många fantastiska medarbetare tid att planera hur verksamheten ska drivas under kommande budgetår.

Fram till nu har budgeten tagits i slutet av året, vilket givit mindre bra förutsättningar att planera och ibland ställa om efter givna budgetramar. Vi har också velat tydliggöra att en kommun och dess många verksamheter är en politiskt styrd organisation.

Vi har under året arbetat aktivt med att skapa förutsättningar att möta våra demografiska utmaningar som vi och alla andra kommuner står inför de kommande åren. Hålen i vår och andra kommuners budgetar kommer att vara stora. Detta är något vi vetat under många år, men inte förhållit oss till. Nu gör vi det. Ordning och reda i ekonomin är en förutsättning för att klara våra verksamheter åren framöver.

Arbetet med att ha en kommunal driftbudget i balans och inte vara beroende av att vi säljer delar av kommunens tillgångar varje år för att komma i balans, har fortsatt.

Effektiviseringar, inte besparingar, har under 2019 blivit en del av vårt arbetssätt. Alltså, hur vi kan bedriva en lika bra eller kvalitativt bättre verksamhet till samma eller lägre kostnad imorgon som vi gör idag.

Under 2019 har vi också tagit fram mer långsiktiga mål för alla att sträva emot. Hur vill vi att kommunen ser ut 2030? Vad krävs idag för att vi ska nå våra långsiktiga

mål? Våra långsiktiga mål som beslutades i november är:

Stärka demokratin - invånare är involverade och engagerade i frågor som berör dem själva och samhället i stort.

Meningsfullt åldrande - livskvalitet och känslan av meningsfullhet hos våra äldre invånare är god.

Lustfyllt lärande – i Upplands-Bro skapas lust till lärande och utveckling för dagens och nästa generations invånare.

Hållbar hälsa och liv - invånare i Upplands-Bro mår bra både fysiskt och psykiskt och känner trygghet i vardagen.

Hållbart samhällsbyggande - Upplands-Bros befolkning växer med 2 % varje år och samhällets utveckling tar tillvara kommunens unika plats.

I Upplands-Bro finns förutsättningar för valfrihet och konkurrensneutralitet.

Som fond för vårt dagliga arbete och våra långsiktiga mål i kommunen ligger ett hållbarhetstänkande. Upplands-Bro ska växa hållbart. Ekonomisk, social och

klimatmässig hållbarhet är grundförutsättningar i ett växande Upplands-Bro för oss i styrande Alliansen.

De många utmaningar 2019 bjudit på i form av otrygghet, kraftigt minskade

ekonomiska förutsättningar nu och åren framöver, total omsvängning av alla byggplaner och mycket annat har tagits emot och hanterats av alla medarbetare på ett imponerande sätt. Vilket också syns i årsredovisningen. Utan er är inget möjligt. Tack för gott arbete!

Fredrik Kjos

Kommunstyrelsens ordförande

Årsredovisning år 2019 5(55)

1.2 Så användes skattepengarna för året

Hundra kronor i skatt till kommunen fördelades så här:

Så här fick kommunen sina pengar:

Årsredovisning år 2019 6(55)

1.3 Mandatfördelning

I valet 2018 gav valresultatet i Upplands-Bro Alliansen 19 mandat, det röd-gröna blocket 15 mandat, och Sverigedemokraterna sju mandat. Därmed fick inget block egen majoritet. M, KD, L och C beslutade därefter att bilda en överenskommelse med

hänvisning till att de tillsammans fick flest mandat.

Kommunmedborgarna ger Kommunfullmäktige mandat att utforma den kommunala verksamheten genom valet. Fullmäktige har politiskt och ekonomiskt ansvar för all verksamhet och ger styrelser och nämnder i uppdrag att ansvara för att de olika verksamheterna blir utförda enligt den inriktning och de mål som fastställts.

Mandatfördelning i kommunfullmäktige

2018-2022

2014-2018

Moderaterna 10 10

Liberalerna 4 4

Kristdemokraterna 3 2

Centerpartiet 2 2

Socialdemokraterna 11 14

Miljöpartiet 1 3

Vänsterpartiet 3 2

Sverigedemokraterna 7 4

Totalt 41 41

Årsredovisning år 2019 7(55)

Related documents