• No results found

Oxelbergsskolans likabehandlingsplan handlar om skolans och fritidshemmets verksamhetsarbete för alla elevers lika värde och att ingen utsätts för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. En bra samverkan med föräldrar och barn är en förutsättning för att arbetet blir lyckosamt.

Syftet med vår likabehandlingsplan är att tydliggöra vårt arbete med att förebygga och förhindra all form av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Ett centralt uppdrag i skolan är att främja likabehandling och främja alla elevers utveckling och lärande samt förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som vårt samhälle vilar på, jmf. 1 kap 4 § skollagen (2010:800).

Planen omfattar Oxelbergsskolan från Förskoleklass till och med årskurs 6, fritidshemmet samt Paviljongen som är en kommungemensam resursgrupp. Ansvarig för åtgärdande arbete på skolan är rektor Eva-Marie Forsberg.

1:1 Vision

På vår skola förekommer ingen mobbning. Alla är olika och får vara sig själva. Vi visar förståelse och respekt för varandra på vår skola. Vi tar ansvar för varandra och för vad vi gör.

Alla ska ha någon att vara med på rasten och alla ska få vara med och leka. Glädjen är jätteviktig! Det ska vara kul att gå i skolan!

I skolan skaffar vi oss kunskap som vi har nytta av i livet.

1:2 Oxelbergsskolan

Vår skola är en F-6 skola med sju åldershomogens klasser, från förskoleklass till årskurs 6 och ett fritidshem med två avdelningar. På skolan har vi en kommungemensam resursgrupp för barn med funktionsnedsättning inom autismspektrumet. Eleverna i den kommungemensamma gruppen har en klasstillhörighet och är med klassen på vissa lektioner.

Läsåret 14/15 har vi ca 190 elever på skolan och på fritidshemmet har vi ca 100 elever inskrivna. Vi som arbetar på skolan är drygt 40 personer (förskollärare, barnskötare, lärare, fritidspedagoger, vaktmästare, elevvårdspersonal, elevassistenter och skolmåltidspersonal).

Tänk på att vara som du vill att andra ska vara mot dig.

4

1:3 Delaktighet och förankring av planen

Delaktighet och inflytande kräver att alla är medvetna om sitt ansvar att bidra till den gemensamma goda arbetsplatsen och lärandemiljön för barn, elever och vuxna. Alla vuxna har ett gemensamt ansvar att i sitt arbete vara demokratiska föredömen1

Elever på Oxelbergsskolan kan bland annat påverka genom klassråd, elevråd, elevriksdag, trivselenkät och Qualis enkät. På fritidshemmet och i skolan finns kompetent personal som har dialog med barnen kring trivsel, den sociala och psykosociala miljön.

Föräldrar kan bland annat påverka genom föräldramöten, Qualis föräldraenkät, direktkontakt med personal eller via telefon/mail. Planen presenteras för föräldrarna vid första föräldramötet för läsåret och föräldrar har då möjlighet att påverka innehållet och komma med synpunkter.

Under terminens gång kommer all personal på skolan ges tillfälle att utvärdera hur arbetet med målen i planen går. Detta sker i nov/dec 2014 och i april/maj 2015.

På arbetslagsträffar och på arbetsplatsträffar kommer även möjlighet finnas till lyfta arbetet med likabehandlingsplanen.

Skolans likbehandlingsplan kommer i sin helhet att utvärderas i slutet av vårterminen 2015.

1:4 Lagtext och styrdokument Skollagen (2010:800)

I skollagen står det tydligt om vilken skyldighet lärare, förskolelärare eller annan personal på skolan har om den får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig blivit utsatta för kränkande behandling. Skyldigheten omfattar att personalen ska anmäla detta till rektor. När rektor får kännedom om att ett barn eller elev anser sig har blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är rektorn skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är i sin tur skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring kränkningarna och vidta åtgärder som krävs för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Personalens skyldighet att anmälan till rektor samt rektors skyldighet att anmäla till huvudman gäller även om eleven är utsatt för diskriminering eller trakasserier (jfr 6 kap 10

§ skollagen).

Diskrimineringslagen (2008:567)

Lagens ändamål är att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder (1 kap. 1§)

1 ”Program för livslångt lärande”

5

En plan – två regelverk

Likabehandlingsarbetet regleras av de två ovannämnda lagarna. I 3 kap. 16 § Diskrimineringslagen (2008:567) framgår det att en likabehandlingsplan ska upprättas varje år. Planen ska innehålla en översikt över de åtgärder som behövs för att dels främja elevers lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning, dels för att förebygga och förhindra trakasserier.

Enligt 6 kap. 8 § Skollagen (2010:800) ska huvudmannen se till att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av elever. Vi har valt att sammanföra likabehandlingsplanen och plan mot kränkande behandling till en och samma. I texten omnämns dessa som planen.

LGR 11

Enligt läroplanen ska skolan aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling.

Barnkonventionen

Barnkonventionen accepterades av FN i november 1989. Tanken med konventionen är att skapa ett samhälle som i alla sammanhang respekterar barnen. Den ska också stärka barns roll både i familjen och i samhället i stort. I och med barnkonventionen så har nästan alla världens länder sagt att de ska sträva åt samma mål. Alla länder som skrivit under konventionen måste se till att alla i landet följer de regler som finns.

Barnkonventionen består av 54 så kallade artiklar. De artiklar som skollagens 14 a kapitel framför allt grundar sig på är:

Artikel 2: Alla barn har lika värde och lika rättigheter. Inget barn ska diskrimineras. Det innebär bland annat att barn inte får diskrimineras på grund av exempelvis härkomst, funktionsnedsättning eller religion. Vidare får inte barn diskrimineras i förhållande till vuxna eller andra barn.

Artikel 3: Barnets bästa ska komma i främsta rummet, i alla situationer där åtgärderna på något sätt påverkar barn. Det gäller till exempel barnets utbildning, välfärd och hälsa.

Artikel 6: Handlar om att skapa en miljö för barnet som ger bästa tänkbara möjligheter till överlevnad och utveckling.

Artikel 12: Handlar om barnets rätt att uttrycka sina åsikter i alla frågor som gäller barnet.

Artikel 19: Alla barn har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld, utnyttjande och vanvård när de är i föräldrarnas, andra vårdnadshavares eller annan persons vård. Samhället ska ha olika sociala program för att ge barnet och den som har hand om barnet stöd, liksom på andra sätt arbeta förebyggande.

Artikel 28: Alla länder som skrivit under barnkonventionen ska göra så det är ordning i skolan, utan att kränka barn och elevers värdighet.

6

1:4 Sammanfattning av utvärdering läsåret 2013/2014

Utvärderingen har skett genom flera enkätundersökningar där elever, föräldrar och personal kunnat vara delaktiga.

Resultatet av utvärderingen visar att både barn och föräldrar är nöjda med skolan som helhet, många barn känner sig trygga i skolan och likaså uppger de att de har vänner. De utvecklingsområden som framkommit i utvärderingen har vi formulerat som mål till nuvarande läsår.

Fritidshemmets verksamhet behöver också synliggöras mer i planen mot kränkande behandling. Mål för arbetet på fritidshemmet kommer att utarbetas inför lä 2014/2015. Årets plan kommer att utvärderas genom enkätundersökningar, olika möten, lektion, klassråd samt elevråd. Ansvariga för utvärderingen är rektor och Trygghetsteamet.

Giltighetsperioden för planen sträcker sig från 2014-08-11 till 2015-08-09.

7

1:5 Årshjul för trygghetsarbetet på Oxelbergsskolan

Related documents