• No results found

8.3.1 Make IT Work

Make IT Work är ett omskolningsprogram med fokus på högutbildade.

Figur 17. Sammanställning över Make IT Work

Vad? Personer med examen från högskola/universitet får genomgå intensiv utbildning för arbete som Software Engineer, Cyber Security Specialist eller Business & Data Analytics Specialist.

Varför? Det råder missmatch på arbetsmarknaden, där arbetslösheten är hög bland personer med kandidat- eller masterexamen och där IKT-sektorn har stort behov av arbetskraft.

Make IT Work startades för att bidra till att överbrygga gapet genom omskolning av högutbildade med olika utbildningsbakgrund till arbeten inom IKT.

Hur? • Drivs av Amsterdam University of Applied Sciences i samverkan med medverkande företag

• 5 månaders intensiv utbildning på högskola, där lärarledd undervisning kombineras med praktiskt arbete i företagsprojekt

• Efter utbildningen får deltagaren 6-månaders anställning med marknadsmässig lön hos ett medverkande företag

• Deltagaren får ett diplom/certifikat efter utbildningen

När?

2015-framåt (sedan 2017 drivs programmet utan offentlig medfinansiering) Programmet ska lanseras på flera platser i landet och drivas av andra Universities of Applied Sciences

• 136 medverkande företag från olika sektorer (även offentliga myndigheter och departement) år 2020

Målgrupp Personer med kandidat-, master- eller doktorsexamen som vill skola om sig till ett arbete inom IKT

Finansiering Privat/individ

Budget Årlig budget om ca 1 miljon euro (beroende på antal deltagare)

Stor spridning i deltagarnas tidigare erfarenheter och utbildningsbakgrund

Sedan start har över 600 personer genomgått programmet, där utbildningsbakgrund och tidigare arbetslivserfarenheter varierar. Programmet ställer inga krav på deltagarnas tidigare erfarenhet eller ämneskunskaper, vilket innebär att det bland deltagarna finns såväl biologer som statsvetare och ekonomer som önskar byta inriktning till ett arbete inom IKT. Även ålder varierar bland deltagarna, där yngsta deltagaren varit 21 år och den äldsta 63 år. Medelåldern bland deltagare är 31 år, och kvinnor utgör 1/3 av deltagarna.

97 procent av deltagarna är kvar på företaget efter programmet

För att säkerställa att programmet ger ett mervärde för företagen och att deltagare får relevanta kunskaper genomförs regelbundna uppföljningar och utvärderingar av programmet. I dessa framgår b.la. att 92 procent av deltagarna genomför 6-månaders anställning på det medverkande företaget efter utbildningen har avslutats och att 97 procent av deltagarna får fortsatt anställning efter 6-månadersperioden. De goda resultaten har lett till att Make IT Work nu ska lanseras på flera platser runt om i Nederländerna för att så småningom lanseras nationellt. Programmet ser även över möjligheterna att expanderas till att täcka fler yrkesområden inom IKT. Den nationella lanseringen ses som viktig, i synnerhet för att stärka certifieringens betydelse.

En framgång i programmet är balansen mellan risk och nytta för parterna

I början av programmet fanns svårigheter att rekrytera företag då dessa såg för stora risker att på

förhand anställa en person utan att veta hur personen kommer att fungera i yrkesrollen.

Programmet designades därför om. Processen innefattar nu en urvalsprocess (med onlinetester av b.la. analytisk och numerisk förmåga) och rekrytering (sköts av University of Applied Sciences), där utvalda deltagare senare får möta företagen under ett matchningsevent. På eventet nätverkar företag och deltagare för att senare boka in fortsatta möten om gemensamt intresse finns. Efter detta skrivs ett s.k. ”letter of intent” (avsiktsförklaring) mellan parterna, där man kommer överens om villkor för 6-månadersanställningen efter utbildningen. I uppföljningar har programmet sett att företagen ser det som särskilt viktigt att under matchningsprocessen få svar på frågor om varför deltagaren vill börja arbeta inom IKT just nu.

8.3.2 Hybridlärare inom IKT

Hybridlärarprogram är ett initiativ för att möta lärarbristen, och därigenom bristen på arbetskraft samt stärka små- och medelstora företag genom att anställda får värdefulla kunskaper inom pedagogik, didaktik och lärande. Det finns flera olika typer av hybridlärarprogram i Nederländerna med olika aktörer involverade och med olika finansieringsmodeller, varav exemplet nedan är ett av de senast lanserade inom IKT-sektorn.

Figur 18. Sammanställning över Hybridlärare inom IKT

Vad? Yrkesverksamma inom IKT får praktisk träning och utbildning för att kunna ta arbete på deltid som lärare inom sitt specialistområde.

Programmen drivs på flera platser i Nederländerna och av olika organisationer, varav detta exempel (som specifikt riktar sig till högre utbildningsnivåer) drivs av

yrkeshögskolorna Inholland Academy och ITPH Academy med finansiering från arbetsmarknadsfonden för IKT-sektorn (CA-ICT)

Varför? Det råder stor brist på arbetskraft inom IKT i Nederländerna. Det råder även brist på lärare inom yrkesutbildningar för IKT vilket leder till lägre antal antagna till

utbildningar och att utbildningarna kan få lägre kvalitet och inte svara mot

arbetsmarknadens behov. Det råder särskild brist på lärare på högre nivåer inom IKT vilket leder till sämre möjligheter för personer att fördjupa sina kunskaper.

Hur? • Yrkesverksamma får ta del av 6 månaders subventionerad träning (3,345 euro med 50% subvention) för att efter programmet kunna ta anställning under en eller ett par dagar/kvällar i veckan som lärare inom sitt specialistområde.

• Programmet består både av utbildningstillfällen och on-the-job-training där deltagaren får coachning och genomför olika praktiska moment

• Efter 6 månader sker slututvärdering och vid godkänt resultat får deltagaren ett hybridlärarcertifikat

När? 2020-tillsvidare Målgrupp Anställda inom IKT Finansiering Offentlig /individ Budget Uppgift saknas

Programmet skapar flera mervärden, både för deltagare och företag

I uppföljningar med IKT-anställda som hittills genomgått programmet och deras arbetsgivare framgår att programmet ger flera mervärden för såväl deltagare som företag. Exempelvis uppger deltagare att de har fått nya värdefulla kompetenser inom didaktik, pedagogik och hur man designar och utför lärande moment samt att man upplever en positiv personlig utveckling genom programmet. Arbetsgivare uppger i sin tur att de anställda återvänder till arbetsplatsen med kunskaper av stort värde för den egna verksamheten, genom att den anställde har erhållit kvalificerad kompetens för att exempelvis kunna driva intern kompetensutveckling av kollegor

samt genom den automatiska kunskapsväxling som sker genom den anställdes deltidsjobb som lärare på yrkeshögskola.

Digital plattform ska underlätta för rekryteringen av hybridlärare inom IKT

För att skapa bättre förutsättningar för rekrytering av hybridlärare inom IKT har en digital plattform skapats där yrkeshögskolor och utbildningsleverantörer kan matchas med hybridlärare för

exempelvis gästföreläsningar och anställning. Plattformen kan även användas för att skicka ut förfrågningar om korttidskontrakt vid till exempel sjukdom eller ledighet. Alla som erhåller ett certifikat som Hybridlärare inom IKT kan registrera sig i plattformen.