• No results found

SE 4. INSTÄLLNING AV TID, DATUM, MARKERING OCH PIPSIGNAL 4.1 Hur du markerar ett glukostestresultat

4. INSTÄLLNING AV TID, DATUM, MARKERING OCH PIPSIGNAL

Före måltid Efter måltid Träning Bock

f. Sidan för påminnelse om ett ”efter måltidstest” har 20 pipljud (oberoende av pipsignalens inställning PÅ/AV) och visar det markerade testresultatet ”före måltid” som lagrats i minnet.

g. Tryck på vilken knapp som helst medan larmet ljuder för att stänga av larmet.

h. Om du för in en teststicka medan larmet ljuder, efter att larmet slutat att ljuda eller efter att larmet avsiktligt stängts av aktiveras funktionen för ett glukostest. Om inget annat utförs kommer mätaren att stängas av efter en minut.

• Ett inställt larm för påminnelse om ”efter måltidstest” avaktiveras om du utför ett annat test och markerar det som ett ”efter måltid”-testresultat.

• Ett inställt larm för påminnelse om ”efter måltidstest” avaktiveras även om du går in i INSTÄLLNINGS-funktionen och ställer markeringen på AV.

• Ett inställt larm för påminnelse om ”efter måltidstest” avaktiveras även om du går in i INSTÄLLNINGS-funktionen och ändrar datum/klocka.

• Ett inställt larm för påminnelse om ”efter måltidstest” avaktiveras även om du läser sparade testresultat och avaktiverar larmet från sidan för dagsgenomsnittet. Du kan avaktivera larmet eller behålla det aktiverat genom att antingen trycka på vänster eller höger pilknapp och sedan trycka på funktionsknappen . Om larmet för påminnelse om ”efter måltidstest” inträffar under ett blodsocker- eller ketontest kommer mätaren att ignorera larmet och avaktivera det.

• När ett larm för påminnelse om ”efter måltidstest” har avaktiverats kan det inte aktiveras igen.

• Det går inte att ställa in mer än ett larm för påminnelse om ”efter måltidstest” på mätaren åt gången.

• Mätaren behåller INTE larmet för påminnelse om ”efter måltidstest” efter att batterierna bytts ut (reset).

SE 4. INSTÄLLNING AV TID, DATUM, MARKERING OCH PIPSIGNAL 5. KONTROLLÖSNING GLUCOMEN® LX GLU/KET CONTROL 4.2 Hur du markerar ett ketontestresultat

Efter att du utfört ett ketontest med blodprov (inte med kontrollösning) och det har gett ett giltigt testresultat, samtidigt som markeringsfunktionen är aktiverad, kan du markera (bocka för) eller avmarkera (tom ruta) ketontestresultatet genom att trycka på vänster/höger pilknapp . Den blinkande bock-ikonen visas.

Välj önskad markering genom att trycka på funktionsknappen medan den blinkande ikonen visas.

Obs: Mätaren kan inte spara någon markering om tidsförloppet på en minut löper ut eller om teststickan tas bort.

Kontrollösningen GlucoMen® LX Glu/Ket control är standardlösningar som innehåller en bestämd mängd av både glukos och beta-hydroxybutyrat (betaketoner).

Glukos- eller ketontester med kontrollösning kan utföras varje gång du behöver kontrollera om din mätare och dina teststickor fungerar korrekt.

Kontrollösning till ditt glukos- eller ketontest:

• Kan användas när du använder din mätare för första gången och därefter en gång i veckan.

• Kan användas varje gång du öppnar och börjar använda en ny burk med GlucoMen® LX sensor eller en ny burk med GlucoMen® LX β-Ketone sensor.

• Ska användas om du lämnar burklocket till dina GlucoMen® LX sensor öppet under en längre tid än vad som är normalt (i mer än 10 sekunder för ett test).

• Ska användas om du tappar din mätare eller om den skadas eller kommer i kontakt med vätska.

• Ska användas om du tror att dina testresultat inte är tillförlitliga, eller om dina testresultat inte överensstämmer med hur du känner dig.

Ett glukos- eller ketontest med kontrollösning utförs på samma sätt som ett glukos- eller ketontest med blodprov, med skillnaden att du använder kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control istället för blodprov.

• Använd denna kontrollösning för glukos och ketoner för att kontrollera att din GlucoMen® LX 2 mätare och GlucoMen® LX sensor eller GlucoMen® LX β-Ketone sensor fungerar korrekt.

• Använd kontrollösningen för att lära dig hur du utför testet eller för att kontrollera att du utför det på rätt sätt utan att använda ditt eget blod.

• Om mätarens resultat faller inom de tillåtna gränsvärdena för kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control, betyder det att ditt GlucoMen® LX 2 system fungerar som det ska.

SE 5. KONTROLLÖSNING GLUCOMEN® LX GLU/KET CONTROL 6. HUR DU GÖR ETT GLUKOSTEST 5.1 Viktig information om kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control

• Använd endast kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control till testet.

• Kontrollera utgångsdatum på flaskan med kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control. Använd inte kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control efter utgångsdatum då detta kan medföra felaktiga resultat.

• Förvara inte i mer än 3 månader efter första öppnande. När du öppnar en ny flaska med kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control, räkna 3 månader framåt och skriv detta datum på flaskans etikett med kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control. Kasta bort all överbliven kontrollösning efter detta datum.

• Förvara kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control väl tillsluten vid rumstemperatur under 30 °C (86 °F).

Frys inte.

• Skaka kontrollösningen väl före användning.

Om resultaten från dina glukostest eller ketontest med kontrollösning upprepande gånger faller utanför gränsvärdena som står på burken med GlucoMen® LX sensor eller på burken med GlucoMen® LX β-Ketone sensor:

• Är det möjligt att din GlucoMen® LX 2 mätare inte fungerar korrekt. Använd inte mätaren för att kontrollera ditt blod.

• Är det möjligt att dina GlucoMen® LX sensor eller GlucoMen® LX β-Ketone sensor inte fungerar korrekt.

Använd inte teststickorna för att kontrollera ditt blod.

• Ring A. Menarini Diagnostics för hjälp: 040 32 12 70

Varning: De gränsvärden för kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control som står på burken med GlucoMen®

LX sensor gäller enbart för test med kontrollösning. De används för att kontrollera att mätaren och teststickorna fungerar korrekt och är inte rekommenderade värden för ditt blodsocker. De gränsvärden för kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control som står på burken med GlucoMen® LX β-Ketone sensor gäller enbart för test med kontrollösning. De används för att kontrollera att mätaren och teststickorna fungerar korrekt och är inte rekommenderade värden för betaketoner i ditt blod.

6.1 Hur du gör ett glukostest med kontrollösning

a. För in en GlucoMen® LX sensor i din GlucoMen® LX 2 mätare. Om mätaren var avstängd, visar displayen först en välkomstskärm i 2 sekunder och sedan bloddroppssymbolen och texten ”Glu”.

b. Tryck på vänster/höger pilknapp för att förflytta dig bland omarkerat glukostest och markerat kontrollösningstest ( ). Välj kontrollösning.

c. Skaka flaskan med kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control. Kassera den första droppen före användning. Tryck ut en droppe kontrollösning på en ren, hård och torr yta, som t.ex. flasklocket.

d. Ta upp mätaren, med införd teststicka, och låt teststickan komma i kontakt med kontrollösningsdroppen.

e. Displayen gör en nedräkning från 4 till 1. Resultatet av kontrolltestet visas på displayen inom 4 sekunder.

f. Jämför resultatet på displayen med gränsvärdena som anges på burken med teststickor. Om resultatet faller inom gränsvärdena fungerar din GlucoMen® LX 2 mätare och dina GlucoMen® LX sensor korrekt.

g. Testresultatet sparas automatiskt i mätarens minne. Glukostest som är markerade med kontrollösning ( ) är inte medräknade i genomsnittsvärdena.

Resultat som faller utanför dessa gränsvärden kan vara orsakade av:

• Felaktigt utfört kontrolltest. Upprepa testet och följ instruktionerna noggrant.

• Att kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control har gått över utgångsdatumet eller är förorenad. Kontrollera utgångsdatum på flaskan med kontrollösning GlucoMen®

LX Glu/Ket control. Kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control är användbar endast inom 3 månader från det att den öppnats. Försäkra dig om att flaskan med kontrollösning GlucoMen® LX Glu/Ket control är väl tillsluten när den inte används.

Related documents