• No results found

Inställning och attityd till smarta högtalare

4.1 Presentation av empirin

4.1.3 Inställning och attityd till smarta högtalare

Vidare fick alla deltagare svara på en fråga gällande sin inställning till smarta högtalare.

Figur 2: Inställning till smarta högtalare

Från resultaten i figur 2 kan vi se att precis över hälften av respondenterna, 50,1% (175 personer) är positivt eller mycket positivt inställda till smarta högtalare. De som är negativt eller mycket negativt inställda till smarta högtalare är i en klar minoritet.

I det här avsnittet fick respondenterna även svara på frågorna om de kan se några fördelar och ifall de kan se några nackdelar med smarta högtalare. Dessa var flervalsfrågor där

respondenterna kunde välja flera alternativ. På frågan om fördelar finns det ett bortfall, så det totala antalet svarande på denna fråga är 348 istället för 349. Till dessa två frågor fanns det

27 fem förutbestämda kategorier som respondenterna kunde välja från. “Högtalarens säkerhet”,

“högtalarens pris/kostnad”, “högtalarens användarvänlighet”, “högtalarens funktioner” och

“annat”. I “annat” kategorin fick respondenterna en möjlighet att även fritt skriva vad de såg som en fördel eller nackdel med smarta högtalare. Dessa fritt skrivna svaren har sedan placerats in i en passande kategori av författarna, inför kodning av datan.

Under kodningen av svaren gällande frågan om fördelar lades en ny kategori, “inga fördelar”, till. Detta gjordes då det var ett av de vanligaste svaren när respondenten valt att skriva i

“annat”-fältet. Övriga manuellt skrivna svar passade in i någon av de fem förutbestämda kategorierna. På frågan om nackdelar skapades två nya kategorier under kodningen.

“Integritet/avlyssning” och “inga nackdelar”. Resten av de fritt skrivna svaren passade in i någon av de fem ursprungliga kategorierna.

De kategorier flest såg som en fördelar med smarta högtalare var högtalarens funktioner och högtalarens användarvänlighet. 86,5% (301 personer) såg högtalarens funktioner som en fördel, och 54 % (188 personer) såg dess användarvänlighet som en fördel. 7 personer såg inga fördelar med smarta högtalare, tre personers svar hamnade i “annat”-kategorin och en enda person såg högtalarens säkerhet som en fördel. Slutligen tycker 8,6% (30 personer) att högtalarens kostnad/pris är en fördel.

På frågan om nackdelar är svaren nästan det omvända. Högtalarens säkerhet anser flest personer, 67% ( 234 personer), utgör en nackdel. Därefter kommer priset/kostnaden som varannan person anger som nackdel (49,9% alltså 174 personer). 11,5% (40 personer) ser användarvänligheten som en nackdel, och 9,2% (32 personer) ser högtalarens funktioner som en nackdel. tolv personers svar lades in i den nya kategorin “integritet/avlyssning”. Dessa kommer alla från de fritt skrivna svaren. Anledning till att de sattes i den nya kategorien

“integritet/avlyssning” är att de nämnde dessa begreppen. Sex av svaren hamnade i “annat”-kategorin och endast tre personer kunde inte se några nackdelar alls.

I den sista frågan tillhörande denna kategorin får respondenterna svara på hur viktigt de anser att säkerhet är i smarta högtalare. I figur 3 syns det att lite mer än varannan av respondenterna tycker att säkerhet gällande smarta högtalare är mycket viktigt. Ytterligare en fjärdedel anser att det är viktigt.

28 Figur 3: Hur viktigt anser du att det är med säkerhet i din smarta högtalare

Därefter fick respondenten svara på vilken nivå deras medvetenhet kring eventuella

säkerhetsrisker är. Resultaten av denna fråga presenteras i tabell 9. Överlag kan vi se att flest svarade att de ansåg att deras medvetenhet är varken bra eller dålig.

Tabell 9: Egen uppskattning av medvetenhet Jag anser att min

medvetenhet kring eventuella säkerhetsrisker är

Antal Procent

Mycket dålig 44 12.6

Dålig 100 28.7

Varken bra eller dålig 108 30.9

Bra 77 21.1

Mycket bra 20 5.7

29 4.1.4 Medvetenhet och kunskap

I denna del av enkäten får respondenten i uppdrag att välja de alternativ som stämmer bäst in med deras uppfattning av hur smarta högtalare fungerar. Andelen som kryssat i det korrekta alternativet låg för det mesta runt 30%, med undantag för frågan om aktivering där under 10% svarade rätt (se figur 4). Ett annat undantag var även frågan om nätverkssäkerhet är viktigt för smarta högtalares säkerhet. Där valde närmare 60% det korrekta alternativet (se figur 7).

I den första frågan, presenterad i figur 4, är det “rätta” alternativet “Smarta högtalare kan aktiveras av röster, andra ljudsignaler och ljussignaler.”

Figur 4: Vad stämmer bäst gällande aktivering av smarta högtalare

I den andra frågan gällande hur smarta högtalare fungerar fick respondenterna kryssa i det alternativ de tror stämmer gällande inspelning. Det rätta svaret är “Alla samtal med smarta högtalare spelas in”.

30 Tabell 10: Vad stämmer bäst gällande vad smarta högtalare spelar in

Vad stämmer bäst överens med din uppfattning av hur smarta högtalare fungerar.

Antal Procent

Alla samtal med smarta högtalare spelas in

107 30.7

Endast vissa samtal med smarta högtalare spelas in

34 9.2

Inga samtal med smarta högtalare spelas in

70 20.1

Vet ej 138 39.5

Den tredje frågan presenteras i figur 5. Det rätta svaret är “Om samtal med smarta högtalare spelas in så kan även tredje part lyssna på dem”.

Figur 5: Vad stämmer bäst överens gällande vem som kan lyssna på samtalen med smarta högtalare

För att förbereda respondenterna på nästa fråga fick de först besvara ifall de kände till begreppet kryptering. Där svarade lite mer än fyra femtedelar ( 83.9% ) att de visste vad kryptering betyder och endast 16.1% att de inte visste. Gällande den fjärde frågan som berörde smarta högtalares kryptering var det rätta svaret “Smarta högtalare har svagare kryptering än datorer”. Svarsfördelningen redovisas i figur 6.

31 Figur 6: Vad stämmer bäst gällande hur stark kryptering smarta högtalare har.

Slutligen får respondenterna kryssa i det alternativ de tror stämmer bäst in gällande smarta högtalare och nätverk. Resultatet av vad respondenterna svarade visas i figur 7 där “rätt” svar var “Nätverkssäkerhet är viktigt för smarta högtalares säkerhet”.

Figur 7: Vad som stämmer bäst överens gällande nätverkssäkerhet och smarta högtalare

Efter dessa mer tekniska frågorna där respondentens medvetenhet sätts på prov kommer en självreflekterande fråga. Nämligen om respondenten anser att hen behöver lära sig mer om

32 säkerhetsrisker gällande smart högtalare. Cirka fyra femtedelar svarade “Ja” och endast 18.9% ansåg att dem inte behöver lära sig mer om smarta högtalares säkerhetsrisker . Därefter kom en följdfråga till de totalt 66 personer som svarat nej på ovanstående fråga.

Detta var den öppna frågan: “Varför anser du att du inte behöver lära dig mer om smarta högtalares säkerhet?”. Här fick respondenten välja mellan flera olika fördefinierade alternativ eller välja att skriva in något eget. På denna fråga svarade flest respondenter (61.5% vilket motsvarar 40 personer) att de inte hade tänkt köpa en smart högtalare och därför ansåg att de inte behövde den kunskapen. Cirka en femtedel svarade att de inte ansåg att de behövde lära sig mer om säkerhetsrisker gällande smarta högtalare då de redan har en mycket god kunskap om dem.

33

Related documents