• No results found

Inställning och installation av VERSO-aggregaten

3. TRANSPORT AV VERSO-AGGREGAT

4.2. Inställning och installation av VERSO-aggregaten

Före installation av aggregatet är det viktigt att avlägsna transportdelar. Om inte aggregatet transporterats på balkramen, skall delarna flyttas från träpall till balkram.

Aggregatet skall installeras på jämnt och fast underlag, på därför avsedd plats. Beroende på aggregatets vikt, mått och andra viktiga data skall en konstruktionsberäkning göras.

Om aggregatets beställts med justerbara fötter, kan aggregatets höjd ställas in med dessa. Justering är möjlig upp till 50 mm.

Om underlaget inte är plant, kan aggregatet skeva, och orsaka att dör-rarna inte går att stänga ordentligt. Detta kan även orsaka glapp mellan sektionerna.

Vi rekommenderar användning av vibrationsdämpare, så kallade vibbers, mellan golvet och balkramen.

Det är förbjudet att installera aggregaten ovanpå varandra.

Elektrisk inkoppling – Se manual för elinstallation.

1

1

2

1. Plats för dörrnyckel under transport 2. Nyckeln

Ljud orsakad av VERSO aggregatet

Aggregatet avger en viss ljudnivå (ljuddata finns i den tekniska specifikationen som levereras med aggregatet) och denna skall tas med i beräkningen vid installationen av aggregatet. Ljudnivån efter installationen beror inte enbart på aggregatet utan av många olika faktorer såsom t.ex kanalsystemet, kanalsystemets dimensionering, antal ljuddämpare, avvibrering etc.

Rekommendation:

UAB KOMFOVENT vi förbehåller oss rätten att göra ändringar utan förhandsbesked

27 4.3. Anslutning till kanalsystem

VERSO-aggregaten kan anslutas till luftkanaler på två sätt Luftkanalerna är anslutna till VERSO-aggregaten med L-20 anslutning.

VERSO-aggregat i storlekarna 60, 70, 80, 90 ansluts med L-30.

1

2

4

5 3

Spjällanslutning till luftkanal Flänsanslutning till luftkanal

Gängade bultar M8x20 I hörnen. Självhäftande packning säkerställer täthet.

1

2

2

3

1. Bult

2. C profil för flänsanslutning 3. Självhäftande packning 1. Bult

2. Klämma 3. Aggregatanslutning 4. Luftkanalfläns 5. Självhäftande packning

4.4. VERSO Luftbehandlingsaggregatets dräneringstråg

Anslutningsriktningen på vattenlåsets anslutning kan ändras, genom att vrida den till höger eller vänster. Dräne-ringsledningen från vattenlåset måste placeras så, att närliggande aggregatdelar eller byggnadsdelar inte skadas.

Om dräneringsledningen passerar genom ouppvärmt utrymme, så måste dräneringsledningen isoleras tillräckligt alternativt dessutom förses med elektrisk värmekabel.

Vattenlås monterade i aggregatdelar med undertryck

Ofta är fläktarna placerade sist i respektive luftriktning genom aggregatet, vilket då kommer att ge undertryck i aggregatdelarna. Det är mycket viktigt att vattenlås, i detta fall, utföres på rätt sätt. Kondensat måste dräneras bort från aggregatet. Kondensatflödet kommer att variera beroende på fuktinnehållet i luften samt temperaturer på aggregatytor och ingående komponenter (t ex kylbatterier och värmeåtervinningsutrustning).

Vattenlås med sfärisk ventil Vattenlås utan ventil

Ø 32 25-240106 DN 40

95 H1, H2

140-310 Kondens

Kondens

H2

H1

Höjd H1 måste minst vara lika stor, i mm, som undertrycket inne i aktuell aggregatdel mätt i mmVP (1 mmVP = ca 10 Pa).

Höjd H2 måste minst vara lika stor, i mm, som undertrycket inne i aktuell aggregatdel mätt i mmVP (1 mmVP = ca 10 Pa).

Dränering skall kopplas direkt till avloppssystemet. Kondensbrickan skall var lättillgänglig för rengöring och desinficering.

OBS!: Vattenlås skall installeras på varje anslutning för dräneringstrågets uppsamling, så att vattnet inte kommer i närheten av aggregatet och en otrevlig lukt från vätskan kommer in i luftbehandlingssystemet.

Om aggregatet körs utomhus, är det nödvändigt att värma vattenlåsen och dräneringstrågets rör med elektrisk värmekabel (när utetemperaturen är under < 0 °C). Vattenlås och dräneringsrör skall vara isolerade.

Vattenlås monterade i aggregatdelar med övertryck

Om aggregatdel (t ex kylbatteri) placeras efter fläkten (i luftriktningen) kommer vi att få övertryck i aggregatdelen.

I dessa fall hjälper övertrycket till ”att pressa ut” kondensatet genom dräneringsledningen. Vattenlås bör dock installeras (i likhet med ”undertrycksfallet”), bland annat för att förhindra oönskat luftläckage genom dränerings-ledningen. Det rekommenderas att dräneringsledningen och vattenlåset utförs i samma dimension som dräne-ringsanslutningen på aggregatdelen.

4.5. Att tänka på innan start av VERSO-aggregatet

• Innan start av aggregatet, gör rent efter installationen.

• Kontrollera så att alla anslutningar är ordentligt gjorda.

• Ta bort emballage m.m. som finns kvar efter installationen.

• Innan start av aggregatet, stäng alla dörrar och skruva fast alla skyddplåtar.

• Kontrollera att spjällen öppnas och stängs ordentligt.

• Kontrollera tätheten hos sektionernas anslutningar.

• Aggregatet kan endast startas i enlighet med styrsystemets rutiner (om aggregatet har tillverkarens styrsys-tem, se styrsystemets instruktioner).

• Om aggregatet inte har tillverkarens styrsystem, är installatören av styrsystemet ansvarig för aggregatets tillförlitlighet vad gäller funktion och säkerhet.

• Innan aggregatet tas i bruk, måste systemet testköras och justeras.

Garantivillkor för VERSO-aggregaten

Garantin gäller inte om aggregatet installerats eller använts felaktigt eller vid mekanisk skada, inte heller om någon av aggregatets delar har bytts av obehörig eller om det använts vid olämpliga driftsförhållanden (aggressiv miljö, fuktighet etc.).

Det är förbjudet att demontera någon av aggregatets delar under garantiperioden. Om inte detta krav följs, anses inte garantivillkoren uppfyllda.

Vid drift av aggregatet, ska schemalagda kontroller noteras i serviceboken. Servicen skall utföras av kvalifice-rad specialist godkänd av användaren.

Vid drift av aggregatet är det av synnerlig vikt att kontrollera komponenter som är utsatta för nedsmutsning re-gelbundet (till exempel filter, värmeväxlare etc.). Periodiska kontroller av aggregatet ska göras var fjärde månad.

Då skall värmeväxlarens kondition kontrolleras, huruvida vattenlåset för kondensdräneringen och andra kompo-nenter är nedsmutsade eller inte. När filtren är smutsiga, informerar filtertryckvakten om detta.

Kontroller och service ska utföras av kvalificerad specialist.

UAB KOMFOVENT vi förbehåller oss rätten att göra ändringar utan förhandsbesked

29

5. ANVISNINGAR FÖR ELEKTRISK INSTALLATION

Installationsarbeten får enbart utföras av behörig elektriker. Följande krav måste uppfyllas vid installationen.

Det rekommenderas att styrkretskablarna dras skilt från elkablarna eller att skärmade kablar används. I det senare fallet måste skärmningen jordas!

5.1. Anslutning av de olika delarna i luftkonditioneringsenheten

Efter att enhetens delar har kopplats samman (se Anvisningar för enhetens installation), ansluts kablar och ledningar för de olika delarna i enheten.

Anslutning av kontakter måste ske strikt i enlighet med numreringen i kopplingsschemat, eller enligt adekvat märkning (se Enhetens kopplings-schema).

Dra inte i anslutningsledningar och -kablar vid frånkoppling av enhetens olika delar!

5.2. Anslutning till elnätet

Elektrisk strömförsörjning (spänning 400V AC, 50Hz) ansluts till huvudbrytaren, som är avsedd att befinna sig i värmeväxlardelen (mittsektionen) av luftkonditioneringsenheten. Före anslutning till strömförsörjningen måste huvudbrytaren ha installerats nära enheten på avsedd plats eller direkt på enhetens vägg. Det är nödvändigt att ansluta en jordledning!

Alla enheter måste anslutas via strömbrytare med 300mA skydd mot strömläckage (typ B eller B+).

Jordning ska vara utförd enligt EN61557, BS 7671.

Enhetens och den elektriska värmarens strömförsörjningskabel väljs i enlighet med den maximala strömstyrkan, vilken anges i det inkluderade tekniska databladet. Kabeltyperna anges i tabell 5.2.

5.2 Tabell. Kabeltyper för elektrisk strömförsörjning

Ström, A Kabeltyp

15 5 x 1,5 mm2 (Cu)

21 5 x 2,5 mm2 (Cu)

27 5 x 4,0 mm2 (Cu)

34 5 x 6,0 mm2 (Cu)

50 5 x 10,0 mm2 (Cu)

70 5 x 16,0 mm2 (Cu)

85 5 x 25,0 mm2 (Cu)

Innan enheten ansluts till strömförsörjningen är det nödvändigt att kontrol-lera om jordningen har instalkontrol-lerats korrekt.

5.3. Anslutning av externa enheter

Luftkonditioneringsenheten har utformats med externa anslutningskontakter som är placerade på styrboxen, i mittsektionen (värmeväxlaren). Alla externa styrelement är anslutna till kontakterna.

Styrenhet med anslutningskontakter

1 2

3

5.3 a Bild 1. Anslutning av manöverpanelen

2. ”Ethernet”-datanätverk eller internetanslutningn 3. Fuse 1A

Total effekt av samtliga externt anslutna apparater till 24 V-spänningen får ej överstiga 25 W.

Anslutning för externa styrenheter

UAB KOMFOVENT vi förbehåller oss rätten att göra ändringar utan förhandsbesked

V11-C5.1-18-09 31

5.4. Installation av temperaturgivare

Temperaturgivaren för tilluft B1 (bild 5.4 a) monteras på en för detta avsedd skyddad plats i tilluftkanalen, efter värme- eller kylbatteriet (om sådant finns). Det minsta avståndet från batteriet till givaren får inte vara mindre än diagonalmåttet på ansluten kanal.

Vattentemperaturgivaren B5 (bild 5.4 b) monteras på vattenröret genom att den skruvas fast i därför avsett hål. Det rekommenderas att givaren är värmeisolerad!

På Verso-S tilluftsaggregat med återluftssektion placeras givare för uteluftstemperatur B3 (bifogas separat med aggregatet) i kanal till uteluftsintaget.

Temperaturgivare för tilluft B1

5.4 a Bild

Temperaturgivare för vatten B5

5.4 b Bild

5.5. Krav för installation av manöverpanelen

1. Styrkonsolen ska installeras i ett rum där följande förutsättningar kan garanteras:

1.1. Rumstemperatur: 0 °C till 40 °C.

1.2. Område för relativ luftfuktighet: 20 % till 80 %.

1.3. Skydd mot vattendropp (IP X0).

2. Installationshöjd: minst 0,6 m från golvet.

3. Anslutning av manöverpanel: utformad att ske genom hålet i dess baksida.

Använd inte några andra typer eller storlekar skruvar men de som är för-packade för montering av kontrollpanelen. Felskruvar kan skada elektro-nikkortet.

5.6. Anslutning av kontrollpanel

Kontrollpanelen ansluts till kontrollenheten (se Bild 5.3 a). Kabellängden för anslutningen av kontrollpanelen får inte överstiga 150 m. Typ av kabel indikeras på enhetens elschema.

Yellow (A) ( ) White

Yellow (A)

(+) Red Green (B)

( ) White Yellow (A) ( ) White

(+) Red Green (B)

Yellow (A)

(+) Red Green (B)

( ) White

5.6 Bild. Anslutning av kontrollpanel

Kontrollpanelens anslutning och andra kabeldimensioner är specificerade i kopplingsschemat.

Luftfuktighet, drift Läge för kylning under sommarnatt funktion (se kapitlet Funktioner) Luftflödet minskar genom aktiverad funktion (se kapitlet Funktioner) Energiåtervinning,

6.1 Bild. Kontrollpanel

6.2. Indikering på kontrollpanel

Tilluftstemperatur Frånluftstemperatur Tilluftsvolym Frånluftsvolym Tilluftsfuktighet Förklaring av visade symboler

6. ANVÄNDAR MANUAL 6.1. Kontrollenhet

Ventilationsaggregatets kontrollenhet styr de fysiska processer som sker inuti aggregatet.

Kontrollenheten består av:

• huvudkontrollmodul

• strömbrytare och huvudströmbrytare

• kontrollpanel, som kan placeras bekvämast möjligt för användaren.

• tryck- och temperatursensorer.

Kontrollpanelen (6.1 Bild) är utformad för fjärrstyrning av kontrollenheten, inställning och visning av kontrollparametrar.

ECONOMY 1 21,9 °C 21,3 °C

Temperatur 16:30

Val av driftläge Meny

Indikering av enhetsdrift och funktioner

UAB KOMFOVENT vi förbehåller oss rätten att göra ändringar utan förhandsbesked

33

6.3. Översikt av parametrar

Enhetens huvudparametrar visas i panelens fyra huvudfönster: temperaturindikering, luftflöde, luftkvalitet (fuktig-het) och energibesparing.

Alla övriga enhetsparametrar presenteras i menyn ”Översikt” (se sidan 38).

ECONOMY 1

Panelens meny består av följande fyra punkter:

Återställning av inställningar

6.4. Val av driftläge

Det finns sex möjliga driftlägen. Användaren kan välja ett av dem direkt från kontrollpanelens huvudfönster:

• Det finns två komfortlägen och två ekonomilägen. Användaren kan ställa in luftflöde och temperatur för vart och ett av dem.

• Specialläget tillåter användaren att inte bara ställa in luftflöde och temperatur, utan även att välja att blockera eller använda uppvärmning, kylning och övriga funktioner.

• Läget AV stänger av enheten helt.

6.5.1. Översikt

Huvudparametrarna för luftbehandlingsaggregatet pre-senteras i kapitlet om huvudfönstren (kapitel 6.3). All övrig information med avseende på enhetens drift, fel-funktioner och effektivitetsstatus finns under översikts-menyn.

Den här menyn visar meddelanden för existerande fel.

Efter åtgärdande av fel (se kapitel 6.8) raderas med-delandena genom att du väljer ”Radera”. Genom att klicka på ”Historik” visas upp till 50 registrerade larm.

6.5.1.2. Drifträknare

Denna meny visar drifttiden för fläktarna, värmarens energiförbrukning och hur mycket energi som återvun-nits av värmeväxlaren.

6.5.1.3. Effektivitetsstatus

Meny för värmeväxlarens effektivitet och övervakning av energiåtervinning i realtid.

6.5.1.4. Detaljerad information

Alla temperaturavläsningar från sensorn, funktionen hos luftbehandlingsaggregatets separata komponen-ter och övrig detaljerad information finns tillgängliga under denna meny.

3BKalibrering av VAV misslyckades Larm

Det går att övervaka filtrens nedsmutsningsgrad och att kalibrera rena filter..

Vi rekommenderar att du startar den initiala kalibreringen av filter efter den första starten av aggregaten. När filtren byts ut under drift rekommenderar vi att du utför kalibreringen rengör filter.

6.5.1.6. Inspektionsljus

Filterstatus Förorening i luftfilter utomhus 55%

Förorening i frånluftsfilter 60%

UAB KOMFOVENT vi förbehåller oss rätten att göra ändringar utan förhandsbesked

35 6.5.2. Funktioner

I den här menyn kan användaren aktivera och ställa in ytterligare enhetsfunktioner.

tom ruta: funktionen är inte aktiverad

grå ruta: funktionen är aktiverad, men för närvarande inte i drift

blå ruta: funktionen är för närvarande i drift

Funktioner Styrning av lägsta temperatur

• luftkvalitetssensor VOCq [0-100 %];

• luftföroreningssensor VOCp [0-100 %];

• sensor för relativ luftfuktighet [0-100 %];

• temperatursensor [0-50 ºC].

Beroende på vald sensortyp ställs det önskade värdet för luftkvaliteten in, och luft-behandlingsaggregatets intensitet kommer att justeras i enlighet med detta värde.

Ventilationsintensiteten kommer att öka automatiskt i händelse av avvikelse från det inställda värdet och minska igen när det uppfyllts. Om enheten exempelvis är utfor-mad med funktionen för upprätthållande av en viss CO2-nivå och är utrustad med en CO2-sensor, och värdet 800 ppm ställs in, så kommer den inställda CO2-nivån att upprätthållas. Eftersom ventilationsintensiteten justeras, kommer ventilationsin-tensiteten att öka om CO2-nivån ökar, och minska igen när den återgår till tidigare värden.

Funktionen för luftkvalitet fungerar endast om ingen av nedanstående funktioner är aktiv samtidigt:

• kylning under sommarnatt;

• kontroll av min. temperatur;

• utomhuskompenserad ventilation.

6.5.2.2. Drift på begäran

Uppstartsfunktionen för luftbehandlingsaggregatet är utformad för att starta enheten när den för tillfället är avstängd, om en av de valda parametrarna överskrider en kritisk gräns.

Funktionen för start av enheten finns enligt följande:

• CO2-sensor för rum;

• luftkvalitetssensor för rum VOCq;

• luftföroreningssensor för rum VOCp;

• sensor för relativ luftfuktighet för rum;

• rumstemperatursensor.

Drift på begäran (uppstart/nedstängning) utförs av samma sensor som används för kontroll av ”luftkvalitetsfunktionen”.

En rumssensor med analog utgång (0-10 V DC) bör utformas för denna funktion.

1 Fabriksinställning.

Återställning av inställningar

6.5.2.3. Utomhuskompenserad ventilation

Funktionen för ventilationskompensering justerar luftvolymen beroende på aktuell ut-omhustemperatur. Det är möjligt att ange fyra temperaturpunkter, två som definierar vinterförhållanden och två som definierar sommarförhållanden. När kompensationen startar och slutpunkterna för både vinter- och sommarsäsong anges (är det också möjligt att bara ange en av dem, t.ex. endast vinterkompensation; i detta fall bör start- och slutpunkterna för sommarkompensationen vara identiska) kommer den aktuella ventilationsintensiteten att minska i förhållande till utomhustemperaturen, tills den når minsta möjliga ventilationsnivå på 20 %.

Funktionen ventilationskompensering körs inte när kylning under som-marnatt är aktiv.

F1 – användarvalt luftflöde (faktiskt) F2 – minsta luftflöde 20 %

W1 – startpunkt för vinterkompensation W2 – slutpunkt för vinterkompensation S1 – startpunkt för sommarkompensation S2 – slutpunkt för sommarkompensation

Outomhus- tempera-tur, C

Ventilations-intensitet, %

6.5.2.4. Kylning under sommarnatt

Funktionen för kylning under sommarnatt är avsedd att spara energi under som-marsäsongen: genom att utnyttja kylan under nattimmarna, är det möjligt att kyla ner de uppvärmda rummen, dvs. avlägsna den höga värme som samlats i rummen under dagtimmarna.

Funktionen för kylning under sommarnatt kan starta när som helst nattetid (00:00 till 06:00), till och med när luftbehandlingsaggregatet inte är i drift och befin-ner sig i standbyläge. Användaren kan ställa in den inomhustemperatur då denna funktion ska startas eller stoppas.

När denna funktion är aktiv, växlar aktuell ventilationsnivå över till maximal ven-tilationsintensitet (100 %) och ventilationen utförs endast av fläktar, dvs. vid denna tidpunkt är varken funktionen för luftkylning eller energibesparing i drift.

Funktionen för kylning under sommarnatt har driftprioritet framför föl-jande funktioner: utomhuskompenserad ventilation och luftkvalitetsfunk-tionen.

Till Inställningspunkt 15 °C

Styrning av lägsta...

6.5.2.5. Kontroll av min. temperatur

Vintertid reducerar funktionen för kontroll av min. temperatur flödet av till- och från-luft som ställts in av användaren kraftigt, om den värmekapacitet som är tillgänglig i enheten är otillräcklig och/eller värmeåtervinningen inte säkerställer den lägsta tillåtna tilluftstemperaturen i rummet. Användaren kan ställa in ett separat värde för tilluftstemperaturen, så att intensiteten hos ventilationsenheten automatiskt minskar när värdet inte uppnås. Luftflödet kan minskas till minsta möjliga ventilationsinten-sitet på 20 %.

Under sommaren begränsar denna funktion, enligt samma användarinställda

Återställning av inställningar

UAB KOMFOVENT vi förbehåller oss rätten att göra ändringar utan förhandsbesked

37 6.5.2.6. Åsidosättningsfunktion

Att åsidosätta enhetens styrning (OVR) kan utföras via extern kontakt (se bild 5.3 b) eller enhet (timer, omkopplare, termostat osv). Den mottagna signalen från utsidan aktiverar OVR-funktionen, vilken förbigår aktuella driftlägen för enheten och utför en av de listade åtgärderna nedan:

• stänger av luftbehandlingsaggregatet;

• växlar över enheten till driftläget ”Comfort1”;

• växlar över enheten till driftläget ”Comfort2”;

• växlar över enheten till driftläget ”Economy1”;

• växlar över enheten till driftläget ”Economy2”;

• växlar över enheten till driftläget ”Special”;

• växlar över enheten till drift enligt veckoschemat.

OVR-funktionen tillhandahåller tre driftlägen som är valbara beroende på användarens behov:

1. Läget “När påslagen” – funktionen svarar på den externa styrkontakten enbart när luftbehandlingsaggregatet är påslaget.

2. Läget “När avslagen” – funktionen svarar på den externa styrkontakten enbart när luftbehandlingsaggregatet är avslaget.

3. Läget “Alltid” – funktionen svarar på den externa styrkontakten oavsett hur drifttillståndet för enheten ser ut.

OVR-funktionen har topprioritet, och förbigår därför alla tidigare lägen.

Funktionen förblir aktiv så länge som den externa styrkontakten är i stängt läge.

Funktionen fuktighetskontroll är utformad för upprätthållande av den luftfuktighet som bestämts av användaren. För korrekt drift av funktionen skall ytterligare en eller två fuktighetssensorer anslutas, beroende på var luftfuktigheten ska upprätthållas.

Det finns två lägen för upprätthållande av luftfuktighet:

• Tilluft. Den bestämda luftfuktigheten för tilluften upprätthålls med hjälp av den kanalmonterade fuktighetssensorn för tilluft (B9).

• Rumsluft. Den bestämda luftfuktigheten för inomhusluften upprätthålls, med hjälp av rumsluften eller den kanalmonterade fuktighetssensorn för frånluft (B8).

Gränsen för tilluftens fuktighet ställs in med hjälp av den kanalmonterade fukti-ghetssensorn eller hydrostaten (B9).

En av nedanstående metoder kan användas för upprätthållande av en bestämd luft-fuktighetsnivå:

• Luftfuktning. Det finns en kontrollsignal på mellan 0-10 V, som direkt reflekterar luftfuktarens kapacitet från 0 till 100 %. Om luftfuktning krävs, överförs kontrollsignalen genom styrenhetens TG3-utgång.

• Luftavfuktning. Det finns en kontrollsignal på mellan 0-10 V, som direkt reflekterar avfuktarens kapacitet från 0 till 100 %. Om avfuktning krävs, överförs kontrollsignalen genom styrenhetens TG3-utgång.

• Luftavfuktning: kylning-uppvärmning. Avfuktning utförs med hjälp av kylarna och värmarna som finns i luftbehandlingsaggregatet. Om det finns flera kylare och värmare, ska det i förväg fastställas vilka av dem som ska användas under avfuktningsprocessen.

• Luftfuktning och luftavfuktning. Vid luftavfuktning används kontrollsignalen på 0-10 V genom styrenhetens utgång TG3, och luftavfuktningen utförs med hjälp av kylarna och värmarna som är tillgängliga i enheten.

Om upprätthållande av rummets luftfuktighet är ett tillgängligt alternativ, kommer funktionen för fuktighet att prioriteras över funktionerna för luft-kvalitet och återcirkulation, dvs. dessa funktioner kommer att blockeras när luftfuktning och avfuktning är nödvändigt.

Funktion för luftfuktighetskontroll måste beställas i förväg.

Återställning av inställningar

6.5.2.8. Återcirkulationsstyrning

En luftkonditioneringsenhet med en blandningssektion har en återcirkulationsfunktion för frånluft, dvs. frånluften leds tillbaka till rummet via blandningssektion/tilluftsfläkt.

Återcirkulation kan utföras beroende på:

• Rummets luftkvalitet1. I detta fall bör luftkvalitetsgivaren dessutom anslutas till styrenhetens kontakt för (B8) ”luftkvalitetsgivare”. Användaren kan ställa in vär-det för luftkvalitet, så att återcirkulationsspjället stängs när värvär-det överskrids och enheten levererar mer uteluft/tilluft.

Återcirkulation beroende på luftkvalitet sker med samma givare som används för styrning av ”luftkvalitetsfunktionen”.

• Extern temperatur. Återcirkulationen styrs i förhållande till den externa tempe-raturkurva som användaren ställt in, t.ex.:

Återluft, %

Utetemperatur, oС

• Veckoschema. Användaren kan ställa in ett automatiskt program för hela veckan, där följande kan bestäm-mas: tidpunkt och procentandel för nödvändig återcirkulation. Schemat för återcirkulationen ställs in med schemaläggningsmenyn.

• Extern kontakt. Om någon anordning (brytare, relä, timer etc.) är ansluten till de externa styrningskontakterna (se bild 5.3b), aktiveras återcirkulationen när kontakterna kortsluts och drivs med det förhållande mellan åter-cirkulerad och frisk luft som användaren ställt in.

• På RHP-aggregat är det möjligt att prioritera värmepumpen före återluft/recirkulation. När denna funktion aktiveras och värmepumpen behöver aktiveras så avaktiveras återluftsfunktionen.

Återställ inställningar Min. frisk luft 1 30%

Läge 1 COMFORT 1

6.5.3. Schemaläggning

Meny för planering av luftbehandlingsaggregatets drift enligt veckoschemat och den årliga kalendern.

Funktioner Inställningar

Användaren kan ställa in upp till tio driftprogram för en-heten. Det är möjligt att justera driftläge, veckodag och tidsintervall för varje program.

Program 2

UAB KOMFOVENT vi förbehåller oss rätten att göra ändringar utan förhandsbesked

39 6.5.3.2. Helger

Schemaläggning av helger specificerar tidsperioden under vilken enheten körs i det valda läget. Det är möj-ligt att schemalägga upp till tio helger.

Helgdagar 2

Lägg till ny semester

6.5.3.3. Återcirkulationsscheman

Återcirkulationsnivån i procentandelar och drifttiden ställs in. Upp till fem återcirkulationsscheman kan stäl-las in.

Denna menypost är tillgänglig när återcirkulations-styrning enligt veckoschemat aktiveras.

Schema 2

Lägg till nytt schema

6.5.4. Inställningar

Denna meny är till för inställning av luftbehandlingsag-gregat och användarparametrar.

6.5.4.1. Inställningar för luftbehandlingsaggregat Temperaturkontroll

Ventilationsaggregatet har flera lägen för temperaturstyrning:

• Tilluft: Aggregatet levererar luft med temperature som förinställts av användaren.

• Frånluft: Aggregatet styr automatiskt tilluftstemperaturen för att upprätthålla den förinställda temperaturen på frånluften.

• Rum: Denna funktion fungerar ungefär som för frånluften med den skillnaden att en temperatursensor i rummet styr tilluftens temperatur.

• Balans: Tilluftstemperaturen styrs automatiskt att hålla samma temperature som den som avläses i frånluften.

När ”Balans” väljes försvinner inställningsmöjligheten för temperatur.

Återställning av inställningar

Styrning av luftvolym

Styrlägen för till- och frånluftsvolym finns tillgängliga i enheten:

Styrlägen för till- och frånluftsvolym finns tillgängliga i enheten: