• No results found

Intern remiss, avseende förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och komplementbyggnad

Er beteckning BYGG.2021.78

Ärendebeskrivning

Miljö- och livsmedelsavdelningen har den 24 mars 2021 tagit emot intern remiss från Bygglovsavdelningen avseende rivning av befintligt vindskydd till häst och uppförande av en ny bostadshus och komplementbyggnad.

Fastighetsägare planerade verksamhet innebär grävarbete i syfte att avlägsna befintligt vindskydd till häst som ej längre är verksamma och byggande av ett nytt bostadshus och komplementbyggnad.

Miljö- och livsmedelsavdelningen lämnar följande kommentarer som lokal tillsynsmyndighet. 

Miljöavdelningens kommentarer

Bestämmelser i MB om avfall (15 kap), tillsyn (26 kap) och förorenade områden (10 kap) ska vara tillämpliga vid rivningsarbete.

Bygg- och rivningsverksamhet är inte anmälnings- eller tillståndspliktig verksamhet enligt 9 kapitlet miljöbalken men betraktas som en miljöfarlig verksamhet. Miljö- och bygglovsavdelningar delar tillsynsansvaret för avfallshantering i bygg- och rivningsverksamhet. Rivningsarbete kräver en kontrollplan. Vid anmälan för rivningslov krävs det att en kontrollplan ska bifogas. I den ska byggherren ange hur rivningsmaterialet kommer att hanteras.

I avfallsförordningen finns ett krav på att den som producerar bygg- och rivningsavfall ska sortera det i åtminstone sex avfallsslag (3 kap. 10-11§§).

10 § Den som producerar bygg- och rivningsavfall ska, utöver vad som

gäller enligt andra bestämmelser i detta kapitel, sortera ut åtminstone följande avfallsslag och förvara dem skilda från varandra och från annat avfall:

1. trä,

2. mineral som består av betong, tegel, klinker, keramik eller sten, 3. metall,

4. glas, 5. plast, och 6. gips.

11 § Den som samlar in bygg- och rivningsavfall som har sorterats ut enligt

dsbesked för nybygnad av enbostadshus samt lagerlokal, FRÖTUNA 2:3 och 2:4, Frötunavägen - BMN 21/0008-6 BYGG.2021.78, Förhandsbesked för nybygnad av enbostadshus samt lagerlokal, FRÖTUNA 2:3 och 2:4, Frötunavägen : 4. Yttrande miljö

Datum Vårt diarienummer 2 (3)

EC

10 § ska samla in de avfallsslagen separat.

Det finns en möjlighet för den som producerar bygg- och rivningsavfall att söka dispens från utsorteringskravet hos tillsynsmyndigheten.

Vid förekomst av asbest som utgör farligt avfall kan krävs anmälan till Arbetsmiljöverket.

Krav på redovisning av avfallshantering

Rivning är en verksamhet som påverkar miljön på olika sätt och som därför regleras av bestämmelserna i miljöbalken. Bygg- och miljönämnden är

tillsynsmyndighet enligt miljöbalken och bevakar på olika sätt att balkens krav uppfylls. Miljöbalken gäller alltså parallellt med plan- och bygglagen.

Utifrån miljöbalkens krav så snart rivningen är slutförd skall hanteringen av samtliga uppkomna avfallsslag sammanställas och redovisas direkt till tillsynsmyndighet.

Av sammanställningen skall framgå avfallsslag och mängd, vem som transporterat avfallet samt var avfallet omhändertagits. Avfall ska transporteras av godkänd transport och till godkänd mottagare. Uppgifterna i sammanställningen skall kunna styrkas med transportdokument, mottagningskvitto och/eller liknande från inlämningen till avfallsmottagaren. Uppgifter enligt ovanstående skall inlämnas till tillsynsmyndighet snarast möjligt.

Enligt 15 kap 11 § miljöbalken är den som innehar avfall ansvarig för att avfallet hanteras på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt. För bygg- och rivningsavfall är det byggherren som ytterst har detta ansvar.

För all avfallshantering gäller avfallshierarkin som beskrivs i 2 kap 5 § och 15 kap 10 § miljöbalken. Prioriteringsordningen innebär att avfall i första hand ska förebyggas, i andra hand återanvändas, i tredje hand materialåtervinnas, och så vidare enligt nedan:

1. Förebyggande 2. Återanvändande 3. Materialåtervinning

4. Annan återvinning, t.ex. energiåtervinning 5. Bortskaffande

Ordningen gäller under förutsättning att det är miljömässigt motiverat och ekonomiskt rimligt. Regler om hantering av farligt avfall, om hantering av brännbart avfall, organiskt avfall och annat avfall ska följas i enlighet med bestämmelser i Avfallsförordningen (2020:614) samt i förordningen (2013:253) om förbränning av avfall (FFA)  

Föroreningar

Upptäckta markföroreningar ska hanteras utan risker för hälsa och miljö, samtidigt som det ska ske på ett kostnadseffektivt sätt. Markarbete inom ett förorenat område kan leda till spridning av föroreningar då nya

dsbesked för nybygnad av enbostadshus samt lagerlokal, FRÖTUNA 2:3 och 2:4, Frötunavägen - BMN 21/0008-6 BYGG.2021.78, Förhandsbesked för nybygnad av enbostadshus samt lagerlokal, FRÖTUNA 2:3 och 2:4, Frötunavägen : 4. Yttrande miljö

Datum Vårt diarienummer 3 (3)

EC

spridningsvägar kan uppstå. Föroreningssituationen för marken framgår inte från anmälningar.  

Nybyggnad av bostadshus

Byggavdelningen i Upplands-Bro kommun har kommit in med förfrågan om yttrande från miljöavdelningen angående möjligheten för VA-försörjning vid byggande av ett nytt bostadshus och komplementbyggnad inom fastigheten Frötuna 2:3, 2:4.

Planbeskrivning saknar information för VA-lösningar för ett nytt bostadshus och komplementbyggnad.

Avlopp och Vatten

Gällande fastigheter har enskilda avloppsanläggningar en för varje fastighet.

Varje avloppsanläggning dimensionerat för ett hushåll om minst fem personer.

Två befintliga hus på varje fastighet är påkopplade till var sin enskild avloppsanläggning. Tillstånd har meddelats till avloppsanläggningar på Frötuna 2:3 år 2011 och på Frötuna 2:4 år 2013.

Bygg- och miljönämnden är lokal tillsynsmyndighet och miljöavdelningen bedriver tillsyn över enskilda avloppsanläggningar i kommunen.

Installation av en ny enskild avloppsanläggning och visa ändringar av en befintlig enskild avloppsanläggning är tillståndspliktig enligt miljöbalken och vid beviljad ansökan om bygglov ska ansökan om enskild avloppsanläggning eller ansökan om ändring lämnas till miljö- och livsmedelsavdelningen.

Anläggande av enskild dricksvattenbrunn är inte tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöbalken och vid ansökan om bygglov bör

noggrann undersökning genom provtagning och uttagande av vattenprover för kartläggande av vattenkvantitet och vattenkvalitet utföras. Vattenförsörjning ska skötas på ett sådant sätt att det intemedför skada på miljönoch inte förorsakar olägenhet för människors hälsa.

Övrigt

Tillsynsmyndighet ska genom rådgivning, information och liknande

verksamhet, skapa förutsättningar för att miljöbalkens efterlevnad ska kunna tillgodoses (26 kapitlet 1 § MB). Tillsynsmyndigheten är däremot inte skyldig och bör inte heller bistå verksamhetsutövaren i detaljer och inte heller utföra sådan egenkontroll som verksamhetsutövaren själv ska stå för enligt 26 kapitlet 19 § MB.

Yttrandet har signerats digitalt.

 

MILJÖ- OCH LIVSMEDELSAVDELNINGEN Kopia: Akt

Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus, ÅDÖ 1:32, Ådövägen 13 - BMN 21/0007-2 BYGG.2021.98, Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus, ÅDÖ 1:32, Ådövägen 13 : BYGG.2021.98, Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus, ÅDÖ 1:32, Ådövägen 13

TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3)

Samhällsbyggnadskontoret

Datum Vår beteckning Er beteckning

Tony Ebrahimi

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

UBK1005, v2.0, 2014-11-03

BYGG.2021.98, Bygglov för tillbyggnad av