• No results found

Varje medlems företag ska ha ett utbildningsprogram i frågor rörande penningtvätt och finansiering av terrorism. Utbildningen bör vara riskbaserad samt anpassas till de an-ställdas utbildningsbehov, så att en allsidig belysning av frågorna ges. De anställda som berörs bör hållas informerade om ändringar i regler om penningtvätt eller finansiering av terrorism och tillämpningen av dessa.

5De interna reglerna påverkas av företagets storlek. Sålunda ser besluts- och rapporteringsordningen an-norlunda ut i ett enmansföretag jämfört med ett större företag.

FAR Akademi

8 Straff

Åsidosättande av bestämmelserna om granskningsskyldighet (avsnitt 3), uppgiftsskyl-dighet (avsnitt 4) eller meddelandeförbudet (avsnitt 6) som sker uppsåtligen eller av grov oaktsamhet bestraffas enligt penningtvättslagen med böter.

9 Definitioner och förklaringar

EUs terroristlista EUs förteckning över de personer, grupper och enheter som misstänks för eller är bevisat inblandade i terrorist-verksamhet. För hela förteckningen, se:

www.eu-upplysningen.se/faq/Fragor-och-svar/

Brott-och-straff/Terroristlista/

FATF Financial Action Task Force on Money Laundering, FATF, är en ledande internationell aktionsgrupp med sekretariat i OECD vars syfte är att bekämpa penningtvätt och terro-rismfinansiering. FATF har gett ut 40 uttalanden och 9 specialuttalanden som dess medlemmar åtagit sig att följa samt anslutande tolkningsnoter och Best Practice-dokument. FATF publicerar också en lista över icke sam-arbetsvilliga länder eller territorier. Aktuell information om FATF finns på www.fatf-gafi.org.

Finansiering av terrorism Finansiering av terrorism är att ekonomiskt stödja terro-rism. Hit räknas insamling, tillhandahållande eller mot-svarande av tillgångar i syfte att de ska användas eller med vetskap om att de är avsedda att användas för sådan brottslighet som avses i lagen (2002:444) om straff för fi-nansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall. Hit räknas allvarliga brott som utförs i syfte att injaga skräck i en befolkningsgrupp eller att förmå en regering eller en internationell organisation att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd.

Länder och områden som tillämpar motsvarande regler som finns i tredje penning-tvättsdirektivet

För förteckning, se:

ec.europa.eu/internal_market/company/docs/

financial-crime/3rd-country-equivalence-list_en.pdf

Penningtvätt Sådana åtgärder

a) med brottsligt förvärvad egendom som kan medföra att egendomens samband med brott döljs, att den brottslige får möjlighet att undandra sig rättsliga på-följder eller att återskaffandet av egendomen försvåras samt sådana åtgärder som innefattar förfogande över och förvärv, innehav eller brukande av egendomen, eller

b) med annan egendom än sådan som avses i a) om åt-gärderna är ägnade att dölja att någon har berikat sig genom en brottslig gärning.

Penningtvätt är inget brott i sig utan endast en beteckning på olika förfaranden vars syfte är att i något avseende sopa igen spåren efter ett begånget brott, det s.k. förbrottet. I penningtvättslagen finns det ingen begränsning av vilka brott som kan utgöra förbrott till penningtvätt. Förbrottet kan alltså utgöras av ett mindre allvarligt brott. Förbrottet behöver inte vara begånget i Sverige.

Med penningtvätt avses följande förfaranden när de sker uppsåtligt:

– Omvandling eller överföring av egendom i vetskap om att egendomen härrör från ett brott eller från medverkan till ett brott och i syfte att hemlighålla eller dölja egen-domens olagliga ursprung eller för att hjälpa någon som är delaktig i sådan verksamhet att undandra sig de rättsliga följderna av sitt handlande.

– Hemlighållande eller döljande av en viss egendoms rätta beskaffenhet eller ursprung, dess belägenhet, förfogandet över den, förflyttning av de rättigheter som är knutna till den eller av äganderätten till den i vetskap om att egendomen härrör från brottet eller från med-verkan till brottet.

– Förvärv, innehav eller brukande av egendomen i vetskap om, vid tiden för mottagandet, att egendomen härrörde från ett brott eller från medverkan till ett brott.

– Medverkan till, överenskommelse om, försök och med-hjälp till, anstiftan och underlättande av samt rådgivning för utförande av någon av de gärningar som anges i fö-regående strecksatser.

Person i politiskt utsatt ställ-ning

Personer som har eller tidigare har haft viktiga offentliga funktioner och sådana personers närmaste familje-medlemmar och kända medarbetare definieras som per-soner i politiskt utsatt ställning (Political Exposed Per-sons, PEP). Det är de allra högsta nivåerna som omfattas av bestämmelsen, dvs. stats- och regeringschefer, mi-nistrar, parlamentsledamöter, domare i högsta instans, ambassadörer och vissa personer som innehar de högsta posterna i statsägda företag. Inga chefer på mellannivå eller lägre nivå omfattas men däremot personer på höga befattningar även på europeisk och internationell nivå.

Med närmaste familjemedlemmar avses maka/make/

partner, barn och deras makar eller partner samt föräldrar.

Med kända medarbetare avses fysiska personer som till-sammans med en PEP är verklig huvudman till en juridisk person eller som på något annat sätt har nära affärs-förbindelser med en politiskt utsatt person.

FAR Akademi

Verklig huvudman Verklig huvudman är en fysisk person för vars räkning nå-gon annan person handlar eller, om kunden är en juridisk person, den som utövar ett bestämmande inflytande över kunden. Av förarbetena till lagen framgår att följande per-soner inkluderas i begreppet verklig huvudman:

a) Fysisk person som ytterst, direkt eller indirekt, innehar 25 procent plus en aktie eller rösträttsandel i den juri-diska personen. Ägarandelar som handlas på en reg-lerad marknad bortses ifrån.

b) Fysisk person som på något annat sätt kontrollerar förvaltningen av den juridiska personen, t.ex. den som genom avtal har rätt att utse eller avsätta mer än hälften av ledamöterna i den juridiska personens styrelse.

c) Fysisk person som är förmånstagare eller framtida för-månstagare till 25 procent eller mer av en fonds, stif-telses etc. egendom.

d) Den eller de fysiska personer som är avsedda att vara stiftelsens förmånstagare i de fall förmånstagare enligt c) inte har fastställts.

e) Fysisk person som utövar kontroll över 25 procent eller mer av fondens, stiftelsens etc. egendom.

Verksamhetsutövare En fysisk eller juridisk person som utför verksamhet som omfattas av penningtvättslagen.

Related documents