• No results found

Internetkällor

In document Varför inte en vägledare? (Page 45-55)

Franke, Sigbrit & Holmquist, Henrik (2006), Rapport 2006:42 R, Utvärdering av

studie- och yrkesvägledarutbildningen i Sverige, Stockholm, Högskoleverket hämtat

från

<http://www.hogskoleverket.se/download/18.539a949110f3d5914ec800078221/0642R. pdf>, 2007-09-01

Sahlström, Ingegerd (2001), SOU 2001:45, Karriärvägledning, Stockholm, hämtat från <http://www.regeringen.se/content/1/c4/07/84/faaf51f6.pdf>, 2007-09-01

Publikationer

Grenholm, Carl-Henric (1988), Arbetets mening. En analys av sex teorier om arbetets

syfte och värde, Uppsala, Vetenskapliga monografier

Bilagor

Bilaga 1

Helsingborg 2007-09-13

Examensarbete hösten 2007 på Malmö Högskola

Vi är två studenter som går sista året på Studie- och yrkesvägledareutbildningen på Malmö Högskola. Just nu är vi i början av vårt examensarbete om kompetensutveckling och vänder oss till Er för att vi är intresserade av Era åsikter och erfarenheter.

Syftet med vårt arbete är att undersöka hur större eller medelstora företag och organisationer arbetar kring personalens utveckling på arbetsplatsen. Vi vill undersöka hur man tar till vara på, får fram och utvecklar personalens kompetens på arbetsplatsen. Vidare är vi intresserade av att se likheter och skillnader mellan en studie- och yrkesvägledares kompetens och den kompetens ni besitter eller behöver. Vi har intresse av hur ni praktiskt gör och vad ni har för tankar kring dessa frågor.

På vår utbildning läser vi bl.a. sociologi, psykologi, kommunikation och karriärutveckling men vår starka sida är samtalsmetodik.

Vi önskar att träffa en eller två lämpliga personer på företaget för en intervju som beräknas ta ungefär en timme av Er tid. Vi är tacksamma om dessa intervjuer kan utföras inom de

närmaste tre veckorna.

En stor del av vårt arbete kommer att innehålla intervjudata och vi ser det som en fördel med bandinspelning av intervjuerna. Företag och intervjupersoner kommer att vara avidentifierade i vårt examensarbete.

Vi hoppas Ni finner detta intressant och har möjlighet att bidra mer Era erfarenheter då Ni är ett respekterat företag i regionen. Er tid skulle vara till stor hjälp för oss i vår studie och vi är mycket tacksamma för Er medverkan.

Med vänliga hälsningar

Maj-Britt Tolstam Karin Ekhem Widén

0731-411150 0730-771339

lsy05005@stud.mah.se lsy05018@stud.mah.se

Handledare :

Frida Wikstrand, Institutionen Individ och Samhälle, Malmö Högskola,

Bilaga 2

Förslag till frågor till kompetensansvarig

1. Kan du börja med att berätta lite kort om företaget? Hur många anställda har ni?

2. Vad innebär kompetens och kompetensutveckling för Dig?

3. Hur många arbetar på personalavdelningen med kompetensutveckling?

4. Vilka är dina arbetsuppgifter? Vad innebär den befattning Du har idag?

5. Kan du berätta lite om ditt arbete med personalutvecklingen?

6. Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

7. Hur länge har du arbetat med dessa uppgifter? (personalutveckling)

8. Vad har du som arbetar med det här för kunskapsbakgrund?

9. Kan du berätta om hur dina rutiner i arbetet med personalens kompetensutveckling ser ut? Hur stor del av din tid består av arbetet med personalens utveckling?

10. Hur gör ni i praktiken för att få fram, behålla och utveckla personalens kompetens?

11. Vad använder du för hjälpmedel i ditt arbete? (test, samtal, mm.)

12. Hur stor del av ditt arbete består av samtal med personalen? Hur ofta sker samtalen?

13. Hur går ett sådant samtal till i praktiken? Enskilt eller i grupp?

14. Finns det rutiner och mallar för hur samtalen skall gå till och hur ser de i så fall ut?

16. Vad är det som gör att Du tycker det är viktigt att satsa och ta tillvara på personalens kompetens och kunskap?

17. Hur gör ni för att ge all personal (genus, etnicitet, ålder) samma möjlighet till personlig utveckling på arbetsplatsen?

18. Hur tror du att personalens mångfald kan utnyttjas bättre?

19. På vilket sätt anpassar ni er när ni har samtal med olika individer?

20. Vilka eventuella ytterligare kunskaper/metoder behöver du/ni för att göra ett bättre arbete i samtalet/kontakten med personalen?

21. Tycker du att du/eller de som arbetar med personalens kompetens saknar någon kunskap som hade underlättat i arbetet med personalens kompetensutveckling?

22. Hur planerar ni kring blivande pensionsavgångar? Hur tar ni vara på deras kompetens och för den vidare till de yngre medarbetarna?

23. Tror du att en studie- och yrkesvägledares kompetens skulle kunna hjälpa er i ert arbete med personalutveckling? På vilket sätt? (Vi skickar ut en kort information till företagen om vad vi läser.)

24. Har ni ev. någon anställd med studie- och yrkesvägledare utbildning?

25. Slutligen har du något annat som du tycker är relevant och vill berätta om ang. er kompetensutveckling och metoder ni använder?

Bilaga 6

Utvecklingssamtal – Vad, Varför och Hur?

Vad är ett utvecklingssamtal?

Utvecklingssamtal är ett möte mellan dig och mig som din närmaste chef. Samtalet ska vara ett verktyg, både för vår verksamhet och för dig som individ. Här har vi tid att sitta ner och ostört samtala med varandra om saker som berör verksamheten och sådant som är av betydelse för dig, arbetsinsatser och arbetsklimatet på arbetsplatsen.

Utvecklingssamtalet ger oss också tillfälle att tydliggöra förutsättningarna för dina framtida löneutvecklingsmöjligheter men vi ska inte diskutera lön i kronor och ören.

Varför genomför vi utvecklingssamtal?

I organisationen fokuserar vi på utveckling och planering för att vi skall kunna arbeta säkert, hälsosamt och effektivt. Ditt bidrag är en viktig del i detta arbete. Vi behöver avsätta tid till planering för att kunna leda arbetet mot de mål vi har satt upp och fortsätta utvecklas. För att nå framtida visioner är det också viktigt att det sker en uppföljning på tidigare uppsatta mål. För att vi i organisationen ska vara konkurrenskraftiga och ledande inom branschen krävs att vi arbetar med ständiga förbättringar. Ofta är det små detaljer som gör stor skillnad. Genom att skapa tid för eftertanke kan vi ta tillvara på tankar, idéer och förslag. Detta bidrar du med genom att delta i utvecklingssamtalet.

Hur genomför vi utvecklingssamtalet?

En första förutsättning för att samtalet ska bli bra är att både du och jag förbereder oss. Vad vi kommer att samtala om, och hur, har vi ett gemensamt ansvar för. Betrakta samtalet som en dialog där du och jag har lika stora möjligheter att påverka såväl innehåll som resultat. Samtalet har tre tydliga avsnitt: Dåtid, Nutid och Framtid och försök att fokusera på framtidsperspektivet.

Utvecklingssamtalets syfte

• Att tillsammans med medarbetarna utveckla verksamheten. • Att stimulera medarbetarna till utveckling i verksamheten. • Att skapa ett bättre arbetsklimat.

• Att sätta upp individuella mål för den kommande verksamhetsperioden.

• Att föra dialog om medarbetarens prestationer och måluppfyllelse under det gångna året. • Att tydliggöra förutsättningarna för medarbetarens löneutvecklingsmöjligheter, inte diskutera kronor och ören.

Mina förberedelser inför utvecklingssamtalet med min chef

• Sammanfatta det du vill ta upp i samtalet på nästa sida och tänk efter vad du vill ha ut av samtalet.

• Gå igenom bilagda prioriterade områden i vår enhets aktuella affärsplan.

• Vad vill du ta upp och ha svar på? Nedan finns ett antal frågeställningar under rubrikerna DÅTID, NUTID och FRAMTID. Läs igenom frågorna och fundera över vilka som har någon betydelse för dig. Du väljer vad du vill samtala med din chef om och du är inte begränsad av exemplen.

DÅTID

• Hur har det gått med förra årets mål och utvecklingsplaner?

• Vilken utveckling tycker du att du haft under året? Är du nöjd med den? • Vad har fungerat bra eller mindre bra i ditt arbete under det gångna året.

• Finns det något som inte blivit gjort som borde ha blivit gjort? I så fall, vad kan det bero på?

NUTID

• Hur ser du på dina övergripande kunskaper om vår verksamhet? Vilken överblick har du över helheten?

• Hur tydliga tycker du att verksamhetens mål är? Vad innebär t ex gällande Affärsplan, JUPP, Handslaget, Etiska riktlinjer och Ett XXXX för dig och enheten?

• Hur tycker du att vi samarbetar med andra delar av organisationen? Med andra verksamheter utanför organisationen, t ex kunder, leverantörer, myndigheter…?

• Hur ser du på din/vår fysiska arbetsmiljö, t ex hjälpmedel/ergonomi/utrustning, skydd/säkerhet och lokaler?

• Hur ser du på din/vår psykiska arbetsmiljö, t ex trivsel/stimulans/samarbete/stress på din arbetsplats?

• Hur ser du på balansen mellan arbete och fritid? Har du rätt balans? Om inte, vad kan du själv påverka och vad kan organisationen bidra med?

• Hur ser du på ditt allmänna hälsotillstånd? Vad kan du själv göra för att bibehålla din hälsa och vad skulle organisationen kunna hjälpa dig med?

• I vilken omfattning tycker du att organisationen tar vara på din kompetens?

• Hur upplever du samarbetet med din chef och övriga medarbetare? Hur tror du att din chef uppfattar samarbetet med dig?

FRAMTID

• Vad tycker du själv att du behöver bli bättre på?

• Vad kan organisationen göra för att vidareutveckla dina starka sidor? • Hur ser du på dina utvecklingsmöjligheter inom organisationen? • Vad vill du ha med i din nya utvecklingsplan?

• Vad vill/tror du att du arbetar med om 3 - 5 år?

• Vilka konkreta mål vill du sätta upp för kommande år?

ÖVRIGT

In document Varför inte en vägledare? (Page 45-55)

Related documents