• No results found

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande med anledning av upprättad rutin (för chefer) vid jäv och sekretess för förtroendevalda

In document 2021-04-26 KF protokoll, §§ 36-52 (Page 34-38)

som också är anställda inom kommunal verksamhet

Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar att

1. Interpellationen får ställas.

2. Interpellationen är besvarad.

Sammanfattning av ärendet

Ledamot Egon Frid (V) inkom med en interpellation den 4 mars 2021 enligt följande:

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande angående jäv i allmänhet och för kommunalt anställda förtroendevalda i synnerhet.

Vi har haft en olycklig diskussion i kommunen sista tiden huruvida förtroendevalda som driver behovsfrågor för det allmänna är jäviga eller inte. Denna diskussion driver jävsfrågan i fel riktning! En förtroendevald som är anställd i Vara kommun kan inte och ska inte anses vara jävig. Jäv är när någon driver förslag och frågor som riskerar ge egen ekonomisk vinning för enskilda!

Nu senast har det skapats ett dokument, en rutin, i kommunen som jämställer jävsfrågan med sekretessfrågor.

Jag som representant för Vänsterpartiet och anställd i kommunen upplever frågan om jäv och den nya rutinen som ett dokument med pekpinnar och insinuationer mot kommunalt anställda då rutinen anger att chefen ska vid ledighetsansökan informera till den anställde, som ansöker om ledighet för förtroendeuppdrag, att den anställde behöver få information i jävs- och sekretess-frågor och få den informationen av kanslichef och kommunjurist.

Att koppla ihop ledighetsansökan med informationsansvar för chef angående jäv- och sekretess-frågor är att redan där ifrågasätta en anställds skäl för sitt förtroendeuppdrag och sin ledighet från jobbet.

Arbetsbelastningen för chefer och kommunkansli borde vara tillräckligt stort redan utan att dessa belastas med förtroendemannafrågor som bör kunna klaras ut i aktuell nämnd och styrelse där den förtroendevalde har sitt uppdrag. Dessutom är det ett stort ansvar som åligger parti-grupperna.

Denna rutin har tillkommit efter en hemställan från bildningsnämnden till kommunstyrelsen. Det borde vara rimligt att ett ärende från en politisk nivå till en annan politisk nivå realbehandlas i kommunstyrelsen och inte bara blir till ett informationsärende i kommunstyrelsen.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga kommunstyrelsens ordförande:

Anser kommunstyrelsens ordförande att en anställning i Vara kommun ska ses som om man är jävig i sin roll som förtroendevald i Vara kommun?

Anser kommunstyrelsens ordförande att Allmänna bestämmelser § 31 ska gälla utan begränsningar?

Anser kommunstyrelsens ordförande att det är rimligt att en hemställan från en nämnd till kommunstyrelsens bör realbehandlas politiskt i kommunstyrelsen?

Svar på interpellation

Kommunstyrelsens ordförande Lars Gezelius (M) avger vid dagens sammanträde följande interpellationssvar:

Definitionen av jäv skulle inte kunna sägas vara ”när någon driver förslag och frågor som riskerar att ge egen ekonomisk vinning för enskilda” Jävsregler återfinns både i kommunallagen och i förvaltningslagen och av kommunallagens 6 kap. 28 § framgår att en förtroendevald är jävig om:

1. saken angår honom eller henne själv eller hans eller hennes make, sambo, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för den förtroendevalde själv eller någon närstående,

2. han eller hon eller någon närstående är ställföreträdare för den som saken angår eller för någon som kan vänta synnerlig nytta eller skada av ärendets utgång,

3. ärendet rör tillsyn över sådan kommunal verksamhet som han eller hon själv är knuten till,

4. han eller hon har fört talan som ombud eller mot ersättning biträtt någon i saken, eller 5. det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet för hans

eller hennes opartiskhet i ärendet

Det innebär att en anställd i kommunen, som också är förtroendevald i kommunen per automatik och i de flesta fall inte är jävig utifrån ovanstående. Men; tittar man exempelvis på jävsgrund punkt 3 (tillsynsjäv) finns det en tydlighet i att det faktiskt skulle kunna uppstå jävssituationer för den nämnd som har tillsynsansvar eftersom den också har tillsyn över kommunens egen verk-samhet.

Exempelvis: Skulle en förtroendevald i miljö- och byggnadsnämnden också vara anställd på konserthuset inom restaurangverksamheten och miljö- och byggnadsnämnden lyfter ett ärende utifrån tillsynsbesök i konserthusets restaurang så är det tydligt att den förtroendevalde, i just det

ärendet som rör konserthuset, skulle vara jävig när det ärendet behandlas. Detta utifrån att den förtroendevalde också är anställd i den verksamheten som tillsynen avser.

Vidare har vi punkt 5, så kallad delikatessjäv, som utgår från att, om det finns någon omständlig-het som är ägnad att rubba förtroendet för någons opartiskomständlig-het i ärendet, så förekommer jäv.

Av kommunallagens 7 kap 4 § framgår att ovanstående jävsregler (6:28) också är gällande för anställda i kommunen.

Jävsreglerna grundar sig på att myndighetens förtroende ska upprätthållas. Förtroendet för kommunens verksamhet bygger på opartiskhet. Detta är något som slås fast redan i regerings-formen 1 kap 9 § som säger att förvaltningsmyndigheter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Vi alla ansvarar för att upprätthålla förtroendet för kommunen och utifrån den vägledning vi ser i lag är det viktigt att vi alla arbetar tillsammans för att uppnå detta!

Under året har förvaltningen stöttat i några ärenden både utifrån jävsaspekt och utifrån sekretess-frågor. Förvaltningens uppfattning har varit att den anställde/förtroendevalda som har kunnat stämma av just dessa unika situationer direkt med förvaltningen har varit väldigt positiv.

Nämndernas utbildningsansvar utgår från nämnderna (och inte från de enskilda medarbetarna) och det finns ingen möjlighet att på ett nämndsmöte diskutera faktiska unika situationer utan där görs mer generella genomgångar. Förhoppningen hos förvaltningen är att kunna stötta med-arbetare så att varje medmed-arbetare, som också har ett förtroendeuppdrag, kan känna en trygghet i sina båda roller känna att det alltid finns möjlighet att vända sig till förvaltningen när frågor om jäv eller sekretess skulle uppstå.

Frågor och svar:

1. Nej enbart den omständigheten att du är anställd i kommunen och förtroendevald innebär inte att du är jävig (i de flesta av ärendena som behandlas), däremot kan det, som

nämndes ovan finnas ärenden och omständigheter som föranleder jäv i ett visst ärende.

2. Ja, Allmänna bestämmelser § 31 handlar om arbetstagarens rättighet till att vara ledig för offentligt uppdrag som förtroendevald. Kommunallagen 7 kap 3 § reglerar dock två val-barhetshinder för anställda. Dels är inte kommundirektören valbar till förtroendeuppdrag i kommunen och dels är förvaltningschefen som hör till en nämnds verksamhetsområde inte valbar som ledamot eller ersättare i den nämnden.

3. En nämnd kan formellt sett endast skicka ärenden till sin egen förvaltning eller till en annan nämnd. (eftersom det är nämnden som ska styra och ansvara för sina egen för-valtning). När en nämnd tar emot ett uppdrag oavsett om uppdraget kommer från en annan nämnd i kommunen eller om det kommer från extern part utanför kommunen görs alltid bedömningen över vem som har mandat att besluta i frågan enligt gällande dele-gationsordning. Att kommundirektör fattar beslut om rutiner som är av övergripande karaktär är dessutom något som kommunfullmäktige har bestämt genom att kommunfull-mäktige den 16 december 2019, § 115 antagit riktlinje för styrdokument i Vara kommun

där det också framgår att kommundirektör kan besluta att anta förvaltningsövergripande rutiner. I detta fall har kommunstyrelsen agerat helt korrekt som inte har fattat ett beslut eftersom det i sig skulle stå i strid med kommunfullmäktiges beslut om att ge

kommundirektören det mandatet.

Beslutsunderlag

- Interpellation från ledamot Egon Frid (V), handlingsid 2021.539

- Svar på interpellation av kommunstyrelsens ordförande Lars Gezelius (M), handlingsid 2021.113

Beslutet ska skickas till Ledamot Egon Frid (V)

§ 51 Diarienummer KS 2021/107

In document 2021-04-26 KF protokoll, §§ 36-52 (Page 34-38)

Related documents