• No results found

Den andra respondenten som vi benämner som Bella, har en lång karriär bakom sig inom den verksamma branschen och har arbetat där i 12 år. Bella själv anser sig verka inom förmedlingsbranschen med mycket kundbaserad service. År 2018 blev Bella teamledare, som sedan övergick till ett personalansvar år 2019 och idag har hon sex följare under sig.

I grunden har Bella en filosofie kandidatexamen i företagsekonomi och är även utbildad fastighetsmäklare.

4.2.2 Omställning till distansarbete

När Bella fick beskedet om att distansarbetet skulle införas om det var möjligt, reagerade hon med en liten suck och nämnde snabbt därefter att det är svårt att hålla koll på den psykosociala biten hos sina följare på distans. Men att det vara bara att ta ett snabbt beslut om distansarbete eftersom vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Bella meddelade sina följare beslutet genom att kalla till ett möte via Teams och berättade att reaktionerna hos följarna var positiva. Bella berättade vidare att samtliga trodde att de enbart skulle jobba hemma under någon månad. Bella nämnde även att de sedan tidigare fått sitta hemma en dag i veckan och att detta medförde att de redan hade förutsättningarna klara när pandemin slog till. Bellas följare får jobba på kontoret under pandemin, men

28 enbart vid särskilda skäl, till exempel den psykosociala biten. Hon nämnde även att det krävs godkännande av henne för att få arbeta på kontoret samt att samtliga inte kan åka dit samma dag. Bella själv har enbart varit in på kontoret fem gånger sedan restriktionerna infördes, vilket inneburit att allt ledarskap har skett digitalt.

Bella har idag mycket mer kontakt med sina följare jämfört med tidigare. En förändring som hon har gjort på grund av distansarbetet är att hon har infört enskilda inbokade möten en gång i veckan med varje följare. Mötet är helt utan agenda och ska vara i minst 30 minuter, där hon berättade att de kan prata om vad som helst. Det behöver inte vara arbetsrelaterat. Enligt Bella införde hon dessa möten för att kunna hålla koll på den psykosociala biten. Kameran är alltid ett tvång vid digitala möten och detta eftersom Bella anser att det är viktigt för henne att kunna se sina följare och deras välbefinnande. Dessa individuella samtal önskade Bella att hon hade infört tidigare, eftersom hon anser att dessa är väldigt viktiga. I början av distansarbetet menade hon att fokus låg mer på hela arbetsgruppen snarare än individerna. Ytterligare en sak som Bella har infört i sin arbetsgrupp under distansarbetet är att samtliga följare ska varje morgon skriva

“godmorgon” eller något liknande i det gemensamma kommunikationskanalerna. Hon menade på att en sådan liten sak kan göra mycket för allas välbefinnande.

4.2.3 Ledarskap

Bella har en tydlig bild av ledarskap, som hon beskrev som att hitta en balans på sina tre ben. Med tre ben syftar Bella på ledare, chef och coaching. Det första Bella nämnde är att vara en ledare och föregå med gott exempel och göra så rätt som möjligt, samtidigt visa att man är mänsklig och att även en ledare får göra misstag. Vidare beskrev hon att en annan viktig del i ledarskap är att ibland gå från att vara ledare till att vara chef. Med att vara chef menade hon “jag bestämmer, nu gör vi såhär” och att våga ta en diskussion.

Att visa sig som chef kopplar Bella ihop med ett icke positivt sammanhang där hon måste sätta ner foten. En annan viktig del i ledarskapet är enligt henne är att vara coachande och låta individerna komma med egna idéer och lösningar. Bella nämnde avslutande “för mig är det att hitta den balansen, jag skulle helst vara ledare hela tiden, men det går inte, man måste ibland vara chef och ibland så måste du coacha”. Bella anser att närvaro är det viktigaste i hennes ledarskap, att följarna alltid ska känna att hon finns där för dem.

Att skapa en relation där följarna vågar prata om saker och ting.

Bellas fokus under ledarskapet är att se till att teamet ska vara ett team. Under pandemin har det framför allt skett flertalet rekryteringar, och för Bella har det varit otroligt viktigt att få in rätt personer, snarare än rätt kunskap. Fokus har varit på teamsammanställningen och att få teamet att fungera, vilket hon anser har varit svårare under pandemin, då det finns nyanställda som inte har träffat sina kollegor i verkligheten. Bella tar upp en annan svårighet, att personalen inte kan umgås på samma sätt längre, vilket är något hon tycker är viktigt. Bella ger ett antal exempel på hur de umgås nu under pandemin, ett av exemplen hon tar upp är ett quiz som sker över Teams, enligt henne är det bättre än inget, men inte samma sak som att umgås som tidigare. Innan pandemin var Bellas grupp mindre och hon själv menar att hon var mer utav en rookie. Hon anser sig ha utvecklats som ledare under pandemin. Bella förklarade sitt ledarskap före pandemin som lite för operativt. Innan pandemin hade hon en roll som innebar att vara både operativ och samtidigt chef, vilket hon såg som en utmaning vissa gånger. Under pandemin har Bella klivit ur den operativa delen, vilket gör det naturligt att fokus blivit mer på ledarskap.

Tydlighet är något som utvecklats under pandemin och Bella ger ett exempel på att de nu varje morgon går igenom vad varje enskild individ ska fokusera på under dagen. Bellas

29 styrkor som ledare är att vara rak och kommunikativ, tydlig i vad som krävs och vad hon förväntar sig. Bella tar även upp förtroende och menar på att det känns som att det finns ett förtroende både uppifrån och nedifrån. Dessa styrkor är något hon har kunnat använda sig av i samma utsträckning under pandemin som innan. De utmaningar Bella upplevt under distansarbete är främst arbetsmiljöaspekter och att kunna uppfatta hur följarna mår.

Att se till att följarna gör de arbete de ska, ser inte Bella som något som helst problem då hon beskrev sina följare som väldigt arbetsamma och att det syns på statistik om det inte skulle vara så. Bella menar på i stället att hennes följare snarare presterar bättre under pandemin. Detta är dock något som Bella håller koll på, och ifrågasätter följarna som jobbar för mycket. Bella är noga med att rekommendera dessa personer att ta en längre lunch eller att ta en sovmorgon, då hon anser att återhämtning är otroligt viktigt.

4.2.4 Motivation

Bella beskrev motivation som att det ska vara kul att gå till jobbet och tycka att arbetsuppgifterna är roliga, och utifrån det motiveras på olika sätt. Bella jobbar med tre

“key initiatives” för varje följare, med det menas att varje följare har tre saker som de fokuserar på, detta kan vara både individuellt och gruppmål. Bella menar på att dessa tre saker är något som följarna blir motiverade av, det kan vara något särskilt som de tycker är extra roligt eller någon utmaning de vill anta. Bella berättade att de både jobbar med individuella samt gruppmål, de individuella målen tas upp på utvecklingssamtal men följs inte upp på veckobasis på samma sätt som gruppmålen. Bella nämnde vikten med att hitta en balans på detta samt att hitta rätt arbetsuppgifter till rätt person. Att motivera med rätt arbetsuppgifter och arbetstider är enligt henne viktigt. Men framför allt att det ska vara roligt, då hon anser det vara en mer långsiktig motivationshöjare jämfört med till exempel lön. På Bellas företag jobbar de med grundlön plus provision och samlas en gång i veckan för att se hur mycket lön de kommer få den månaden, men Bella själv tror inte att det är en motivationshöjare på sikt för att följarnas liv ska vara roligt, utan mer en kortvarig belöning. Bella nämnde även att det är viktigt att påpeka när det går bra och att berättade att det är något som behöver förbättras om det går mindre bra, och menar att detta kan vara en motivationshöjare om man säger det på rätt sätt.

Bella har behövt ändra sitt sätt att motivera sina följare under pandemin. Hon berättade att tidigare när de satt tillsammans på kontoret kunde motivation vara att Bella skulle bjuda en av följarna som uppnått ett mål på en lunch eller liknande mindre motivationshöjare. Men idag har detta övergått till att de ska gissa på slutmålet och de som kommer närmast får en trisslott skickad till sig. Bella sa sedan “alla får ett leende, det är inga pengar, det är inget du blir rik på men det blir liksom en rolig grej för dagen”.

Bella har försökt att hitta de här nya vägarna och motivationsbitarna även under distansarbete, men erkänner att detta har varit svårt, just för att det inte är lätt att se vad som går trögt för följarna just nu och därför svårt att kunna motivera följarna utifrån det.

Bella berättade att detta är något man måste tänka på mycket mer nu, och inkludera det i sin dagliga tankeverksamhet. Bella berättade att följarna tillfälligt kan tappa motivationen nu under distansarbete, men belyser att de är snabba på att agera samt att de har den retoriken i gruppen och att de talar ut om det skulle vara så att en av följarna har en dålig dag eller tycker att något är tråkigt. Bella anser att det även kan vara allmäntillståndet som sänker motivationen och att det inte behöver vara arbetsrelaterat. Detta menar Bella har varit mer utav en bergodalbana för alla under pandemin än innan, då detta blivit mer påtagligt. Bella menar på att det syns tydligast på de följare som inte dagligen interagerar med andra människor under dagarna annat än på jobbet.

30 Den största utmaningen med motivation på distans tycker Bella är att tillgodose det sociala. Även att lära känna sina nya följare då hon har många nyanställda och menar på att man lär känna varandra på ett väldigt annorlunda sätt nu för tiden. Alla medel har blivit mer tillåtna menar hon och tar upp ett exempel på när en av de nyanställda blev upplärd i hennes eget kök, vilket innan pandemin hade varit helt otänkbart. Avslutningsvis nämnde Bella att hon känner en glädje för att de lyckats få in det sociala under distansarbete samt en enorm tacksamhet för att hennes följare är självgående individer som vill prestera, detta gör Bellas jobb enkelt.

4.3 Intervju 3 - Chef hälso- och sjukvårdsenheten

Related documents