• No results found

Jag: Jag har läst igenom alla era svar till exit ticket och har märkt att de flesta av er hade positiva känslor angående lektionen.

Men hur kände ni själva när ni gjorde uppgiften? Vilka känslor väckte lektionen…

Elev 1: Asså det är i praktiken så tänker man att det här blir ändå ganska bra. Men det var lite svårt att ändå fatta vad det var man gjorde.

Elev 2: Asså det kändes ändå bra men det var ändå ganska givna typ såhär orsaker. Jag: Mmm, ja.

Elev 3: Fast man inte såg dem från början. Elev 1: Instämmer

Elev 2: Men jag tror också att de var givna just för att vi har läst det här om kemisk jämvikt så vi vet ju vad det är som påverkar reaktionen. Hade man inte gjort det innan så tror jag inte att svaren hade varit lika givna.

Elev: 1 Instämmer

Jag: Jag försökte att leda er lite. Det var ett tag sedan ni gjorde kemisk jämvikt. Om man hade gjort det strax efter lektionen kanske det hade varit lite annorlunda.

Elev 3: Ja, det hade varit bättre, eftersom då hade man kunnat sätta sig in i det. För att nu är bilden svår att förstå. Om det hade varit en lättare bild hade det varit lättare att hänga med. Elev 2: Ja, men jag tror att det hade varit bra typ när man lärde sig om det. Då blir det lite annorlunda. Men nu när vi har gjort det förstår vi ännu mer meningen än om vi hade gjort det tidigare.

Elev 1 Jag tycker faktiskt att det var bra att göra det lite efteråt. Då blir det mer att man får tänka tillbaka. Om det här hade varit t.ex. en vanlig arbetsplats och problemet hade uppstått, så hade vi inte suttit här, utan istället hade vi blivit tvungna att använda våra kunskaper. Nu vet

42 vi mer vad det handlar om.

Jag: Ur en pedagogisk synvinkel skulle man naturligtvis göra en sådan uppgift strax efter att man har gått igenom området kemiska jämvikten, men i verkligheten blir det så att man behöver lösa problemet med hjälp av kunskapen man har inhämtat mycket tidigare.

Några har haft problem med språket för att några fall inte var översatta till svenska utan var skrivna på engelska. Vad tänker ni om det, hade ni problem med språket?

Eleverna: Nej det var inte ett direkt problem för mig för att du förklarade mycket bra och de andra texterna var på svenska.

Fråga nummer 2. Skulle ni vilja göra det en gång till, en sådan infusion, kanske i ett annat ämne …..Det finns många användbara exempel som man kan använda, i biologi t ex. lärare 2 funderar faktiskt på att tillämpa det sättet att arbeta i sin undervisning. M. (Biträdande rektor) är mycket positiv inför det. Skulle ni vilja delta till exempel?

Eleverna: Ja, ja, ja

Elev 2: Om det till exempel var nyckeln till det man skulle jobba med. Det hjälper med att komma lite närmare till det. Det är annorlunda än att bara sitta och lyssna.

Elev 1 Ja, det är kul med lite varierad undervisning, och att man lär sig lite problemlösning. Inte bara det exempel som man sitter och räknar med. Såsom det kommer att bli sen när man börjar jobba.

Elev 3: Många blir ingenjörer, och ingenjörerna är mycket snabba på att hitta vad det är för problem och orsakerna och hur vi ska lösa dem. Så det är bra…

Frågan nummer 3: Var det någonting som ni upplevde som svårt i uppgiften, förutom att den delvis var skriven på engelska?

Elev 2: Inte direkt. Jag tyckte att vi fick bra.., att vi blev bra introducerade till uppgiften och så där, så jag tyckte inte att det var så svårt.

Elev 3: Nej men jag tror att jag ville ha haft mer tid att läsa igenom

Elev 1: Ja, för att jag läste lite så där i början. Det hade kunnat vara lite tydligare i början, för att det var sådär att jag inte hann läsa texten som du hade delat ut.

Elev 3: Vi hade typ bara fem minuter för att läsa texten.

Jag: Jag vet….. Lärare 1 frågade mig om ni skulle läsa texten innan ni kom till lektionen. Men ni hade så många inlämningar denna veckan, så jag ville inte belasta er med den uppgiften också.

Elev 2 Vi hade inte hunnit… Jag: Jag vet, det var bra så.

43 PBL och det som ni gjorde idag. Dom är lite liknande…

Elev 1: Det är inte att jag inte gillar PBL, men detta var faktiskt mycket roligare Elev 2: Det var ett roligare sätt att arbeta

Elev 3: Det var mer konkret, man fick en rapport där det berättades hur det hade varit på företaget, och att hitta problemet på det här, det var mer liksom lite lättare tycker jag.

Jag: Det var lite mer konkret kanske? Elever: Ja det var det faktiskt.

Fråga: Vad tycker du om uppgiften: 1) det bidrog till en roligare lektion, hur många mängder från 1 till 5…det har vi redansagt.

Jag: Personligen tänker jag att det inte räcker med bara en lektion, utan istället skulle man ha flera exempel under kursen för att kunna utveckla dessa förmågor. Det som vi gjorde var naturligtvis bara ett litet test, ett stickprov. Men för att lära sig tänka på ett nytt sätt behöver många öva med många uppgifter, inte bara med en.

Vad tänker ni, var det svårt att hitta orsaker på ett sådant systematiskt sätt som vi gjorde? Man har inte gått igenom det tidigare eller hur?

Elev 1: Det var lite ovant…

Elev 2: Ja det var ovant, men du sa ganska många innan, så man visste redan lite vad man skulle titta efter, men hade du inte sagt nånting gällande orsaker, då hade det varit mycket svårare. Då hade jag inte vetat var jag skulle börja nånstans, men du har gett oss lite tips Men om vi skulle ha gått igenom uppgiften innan

..

Ja, men det är viktigt att man kommer in i ämnet liksom såhär, så att man vet vad man ska göra, för att det är oftast när man inte vet för att, du vet, när man inte får tillräckligt med information liksom, som det blir mycket svårare än vad det är

Lärare: Men om nu till exempel ni skulle ha gjort samma uppgift innan ni hade gått igenom kemisk jämvikt, som introduktion till exempel, hade det fungerat enligt er eller behövs det att man går igenom området först.

Eleverna: Jaa

En elev: Ja, annars hade man bara suttit där bara, jag vet inte, då hade det inte gett nånting, vad är kemisk jämvikt, vadå trycket ökar?

Annan elev: Ja man kan inte riktigt förstå det.

Jag: Nej, det tycker jag också, att det behövs kunskap också.

Ni har inte gjort någon liknande uppgift med läraren 2 på något sätt,… Eleverna: Nääe

44

…för han brukar ibland konstruera sådana uppgifter som har koppling till vardag och verklighet.

En elev: Asså, lite grann fick vi ju den här när vi skulle göra analysuppgiften med den här plasmidkartan , det var ändå lite såhär vi fick liksom.

Annan elev: Jag gjorde inte den

Elev 1: Det som vi gjorde, den extra uppgiften, blev så där, nu ska du göra en plasmidkarta för det här företaget eller vad det var, och sen fick man informationen och sen så fick man göra kartan.

Jag: Exakt

Elev 2: Det var lite liknande

Jag: Bra, nu vet jag, så att jag kan fråga honom direkt om det.

En elev: Det var ändå lite lika men man fick ändå mycket information Elev 1: Och det tyckte ni att det var svårt då

Elev3: Många tyckte att det var svårt, men jag tyckte inte det var särskilt svårt.

En elev: Det som var svårt var att vi inte hade gått igenom hur man gör en plasmidkarta. Hade vi gått igenom plasmid och sedan fått den, så hade den blivit ungefär på samma sätt som det här har blivit med kemisk jämvikt. Fast att det här var svårare, men du hade haft lite genomgång om det innan.

Jag: Det finns olika sätt att arbeta. Man kan till exempel komma till labbet och inte veta någonting om det som man ska göra experiment om: det kallas för öppna laborationer. Det finns fördelar och nackdelar. Mest fördelar egentligen, för att öppna laborationer stimulerar studenter till att tänka själva, men å andra sidan är vi inte vana vid det. Jag är själv inte van.. Eleverna: Eee Precis…man blir lite så där

Jag: Nästan förbannad blir man. Nu vad ska jag hitta på: jag vet inte det och det..…så. Faktiskt, kemilärarguiden föreslår att man skulle ge elever sådana uppgifter som man själv hittar på, men problemet är att som lärare har man inte mycket tid att ägna sig åt att konstruera uppgifter. Hur mycket tid har man egentligen för att göra sådana saker under kursen, när man strävar efter att gå igenom hela programmet för att kunna göra prov och sånt, sånt, sånt…

En elev: Men jag tror att många också är rädda, när man inte har klara tydliga regler hur man ska göra.

Hade det varit en vardaglig situation, så hade man kunnat lösa det, för då är det ingen som sitter och bedömer om man kommer fram till lösningen. När man får sådana här uppgifter utan en bestämd metod och så, och man ska komma på en metod själv, blir det så himla mycket press. Jag tror att det är det som också är svårt liksom. Att man hela tiden tänker att man bli bedömd

45 och det hindrar lite att man kommer vidare.

Jag: Det förstår jag. Denna gången visste ni absolut att det inte skulle vara någon bedömning….

En elev: Ja det visste vi! Och det blir mycket lättare, för att om jag säger nånting som är lite så där halvt fel, så kommer inte läraren medsamma och säger …mmmm. Okej, jag säger så här: men kanske kunde vi göra så där istället

Elev 2: Och då lärar man sig mer

Jag: Men när ni arbetar med PBL då blir ni inte bedömda eller? En elev: Nej.

Elev 3: Jag ska säga, att man vågar inte riktigt göra saker när man vet att man blir bedömd. För att man vet att det kommer att komma med i bedömning eller i prov.

Jag: Men tack så mycket för att ni har velat ställa upp på intervjun.

Related documents