• No results found

Intervju med lärare och elever Intervjuare – Kajsa Guntell

Informera alla som blir intervjuade om:

Allt innehåll kommer att avidentifieras, ta bort allt som kan röja den intervjuades identitet, men befattning kommer att noteras.

Syftet med intervjuerna: Ta reda på hur lärare ser på skillnaderna i svaret mellan lärarna och eleverna på fråga 12, hur eleven upplever att bli bedömd. Och att ta reda på vad elever anser om detta resultat, eleverna tyckte inte det var obehagligt att bli bedömda, om detta stämmer med deras upplevda verklig- het.

Intervjuerna 2012-05-03

Intervjuaren: Precis som med den kvantitativa undersökning-

en med frågeformuläret kommer allt material att avidentifieras.

Jag skulle vilja höra om din åsikt om resultatet på fråga tolv i frågeenkäten. Frågan var till ele- verna, Jag tycker det är jobbigt att bli bedömd och till lärarna, att de uppfattar att eleverna tycker det är jobbigt att bli bedömda.

cent av eleverna tyckte inte själv att det var jobbigt att bli bedömda men åttiofyra procent av lärarna uppfattade att eleverna tyckte det var jobbigt att bli bedömda. Så cirka åtta av tio lära- re anser att eleverna tycker att det är jobbigt att bli bedömda men av tio elever uppger cirka sju att de inte tycker att det är jobbigt att bli be- dömda. Vad anser du om denna skillnad?

Lärare 1: Jag tror inte alls att det är så, jag tror att elever- na svarar så när man fyller i en enkät.

Min erfarenhet är att eleverna betygshetsar, man är inte nöjd med bedömningen, blir irrite- rad och besvärad över att läraren ska göra en bedömning, man är betygsfriare.

Intervjuaren: Betygsfriare? Vad menar du med det?

Lärare 1: Jag menar att de kommer med en massa bort-

förklaringar och förklaringar allt för att snacka till sig ett betyg de vill ha. Frågar du mig så är de flesta inte lika intresserade av kunskapen utan mer av betyget. Sen att de svarar så som de gör om bedömning tror jag enbart är för att det inte är politiskt korrekt, inte accepterat att inte vilja bli bedömd, alla ska ju vilja ha feedback, men det är inte många som verkligen vill det, man vill bara ha ett högt betyg oavsett om man är värd det eller inte.

Intervjuaren: Ger samma information som till lärare 1

Lärare 2: Mina elever använder ordet kritik men skriver

att det är bra. Det kan vara vi lärare, vi vill inte såra eleverna, inte göra eleven besviken, läraren lindar in det.

Intervjuaren: Varför tror du att det blir så?

Lärare 2: Vill helst skippa att det blir obehagliga samtal.

Eleven hävdar att de inte har förstått, vi har va- rit otydliga eller de inte har fått information och massa annat som leder till massor med förklar- ingar och diskuterande. Sen tror jag också att vi lärare som själv är yrkesmänniskor tar med oss vår egen prestationsångest som yrkesmänniskor in i vår lärarroll och kanske tolkar våra elever som vi känner oss själva.

Intervjuaren: Ger samma information som till lärare 1 och 2

Lärare 3: Jag upplever inte att elever tar illa vid sig, jag

följer betygskriterierna, jag kan inte säga att elever reagerar när det förs fram saklig och fak- ta baserat. Det är kanske lärarna som är rädda för elevernas reaktioner på återkopplingen.

Intervjuaren: Precis som med den kvantitativa undersökning-

en med frågeformuläret kommer allt material att avidentifieras.

Jag skulle vilja höra om din åsikt om resultatet på fråga tolv i frågeenkäten. Frågan var till ele- verna, Jag tycker det är jobbigt att bli bedömd. Resultatet visade att sextioåtta procent av ele- verna tyckte inte att det var jobbigt att bli be- dömda. Tycker du att detta stämmer med vad du tycker och vad du upplever att andra elever tycker.

Elev 1: Jag är här för att lära mig ett yrke som jag sen

kan försörja mig på, jag är glad för all informa- tion som kan utveckla och lära mig så mycket som möjligt innan jag ska börja jobba. Vad andra gör och tycker bryr jag mig inte om.

Intervjuaren: Ger samma information som till elev 1

Elev 2: Alltså jag måste erkänna att första gången när

lärare X skulle ge mig feedback här på skolan upplevde jag samma hemska känsla som jag all- tid upplevde när jag gick i skolan innan. Den här rädslan som jag alltid har haft innan kom tillbaka och jag var jätterädd. Men efteråt jag hade fått feedback var jag jättelycklig och för- stod inte vad jag var rädd för, det var ju inte så farligt. Men jag tror inte det bara handlar om att jag har blivit äldre eller att jag är mer motive- rad, här känner jag att lärarna bryr sig, vill hjäl- pa mig. Sen har det faktiskt ingen betydelse hur mycket lärarna hjälper och ger feedback om elever inte själv vill utvecklas eller inte lyssnar

på feedback och efteråt tycker att läraren är dum eller inte fattar och alla andra bortför- klaringar som de säger. Jag är i varje fall jätte- nöjd och har blivit av med in rädsla för bedöm- ningar.

Related documents