• No results found

Intervju med Energikontor Värmland

4. Empiri / Analys

4.5 Intervju med Energikontor Värmland

Energikontor Värmland är en verksamhet som arbetar med energi och miljöfrågor mot kommuner, organisationer och företag i Värmland. Energikontor Värmland har 5 anställda. Personen jag intervjuat är Charlotte Wedberg, projektledare på Energikontor Värmland. Energikontor Värmland är inte miljöcertifierade men de arbetar efter en intern miljöpolicy. Wedberg menar att Energikontor Värmland ägnar mycket tid åt att söka information om olika företag när de ska göra ett inköp, dock är tiden de lägger ner lite beroende på vilken typ av inköp det gäller, ju större inköp desto mer tid lägger de ner för att leta efter information om olika företag. Hon menar att de lägger stor vikt vid att företagen de gör inköp från arbetar efter något miljöledningssystem, därför är en miljöcertifiering hos ett företag är något de lägger märke till och letar efter när de söker information om företag.

Wedberg vet inte hur länge de anlitat Knappen men det är så länge hon kan minnas. De fick först information om Knappen genom kommersiella källor och det var Energikontor

Värmland som tog kontakt med Knappen första gången de skulle anlita dem för ett inköp. Hon är väl medveten om att Knappen är Svanenmärkt, hon tror att de även är miljöcertifierade men är inte helt säker på den saken. Energikontor Värmland valde Knappen därför att de är Svanenmärkt och arbetar aktivt med miljön.

När Energikontor Värmland ska välja företag för ett inköp tittar de framför allt på om

företagen arbetar enligt något miljöledningssystem. Wedberg menar dock att när de ska göra ett inköp av varor som exempelvis mat och papper, är det viktigare att produkten har en

miljömärkning än att företaget är miljöcertifierat, då vet de att just den specifika produkten är miljömärkt. När det gäller inköp av tjänster menar Wedberg att det däremot är viktigast att företaget arbetar enligt ett miljöledningssystem. Energikontor Värmland tittar även på när de ska välja företag för inköp om företaget är lokalt, både på grund av att de vill gynna det lokala näringslivet men också ur miljöhänsyn med tanke på transporter. Priset spelar också till viss del in när de ska välja företag för sina inköp. Om Energikontor Värmland skulle välja mellan två företag med liknande erbjudanden varav det ena är miljöcertifierat skulle de absolut välja det som var miljöcertifierat, hon anser att det är viktigt för dem att göra sina inköp från företag som arbetar enligt ett miljöledningssystem och de är även beredda att betala mer för att göra sina inköp hos ett företag som har en miljöcertifiering. Wedberg menar dock att det oftast inte kostar mer att göra sina inköp från ett företag som har en miljöcertifiering. Imagen har stor betydelse när Energikontor Värmland ska välja företag för sina inköp. De anser att det är viktigt att företagen har en image som är miljöanpassad och att företagen har en god etisk image och att de företagen i sin tur inte är förknippade med andra oetiska företag eller med miljöförstöring. Wedberg säger att hon uppfattar Knappens image som ett tryckeri som är miljöanpassat och hon menar att Knappen har marknadsfört sig som ett grönt tryckeri. Hon menar vidare att hon även uppfattar Knappen som ett företag som har en god service och att de kan lita på att Knappen presterar det som utlovats. Hon menar att det är företagets miljöarbete i kombination med deras serviceförmåga som gör att de fortsätter att anlita Knappen för sina inköp.

Det är viktigt för Energikontor Värmland att ha långsiktiga relationer med de företag de gör sina inköp från. Wedberg menar att det är viktigt med kontinuitet och stabilitet och att företagen känner Energikontor Värmland väl och vet vad de vill ha och kräver. Energikontor Värmland kan även tänka sig att avsluta en relation med ett företag de gör inköp från om det saknar en miljöcertifiering eller miljömärkning. Wedberg menar att det tidigare har hänt att de har ställt som krav på företag att de måste bli miljöcertifierad om de ska fortsätta att anlita dem för sina inköp.

Energikontor Värmland menar att Knappens miljöcertifiering och miljömärkning i allra högsta grad påverkar dem. De har som krav att när de anlitar ett tryckeri så måste det vara miljömärkt. Wedberg menar att det är så lätt idag att välja miljömärkt eller miljöcertifierade varor och företag att det inte finns någon anledning till att inte göra det.

4.5.1 Analys av Energikontor Värmland

Informationssökning

Kotler och Armstrong (1993) anser att den vanligaste källan till information om en produkt är genom kommersiella källor. Det var genom kommersiella källor som Energikontor Värmland fick information om Knappen första gången, de uppmärksammade att Knappen var ett företag som arbetade aktivt med miljön och att de var Svanencertifierade. Att Knappen hade

marknadsfört sig som ett miljövänligt företag var det som gjorde att Energikontor Värmland uppmärksammade Knappen när de letade efter ett tryckeriföretag. Detta stämmer med vad Poksinska et al (2003) menar, att svenska företag använder sig av miljöcertifiering för att visa att de är villiga att arbeta för en bättre miljö. Att förstärka bilden av företaget som

Energikontor Värmland arbetar för en bättre miljö och är en miljömedveten verksamhet, de gör sina inköp från företag som arbetar aktivt med miljön. Att ett företag har en

miljöcertifiering spelar en stor roll i Energikontor Värmlands inköpsprocess.

Utvärdering av alternativ

Det viktigaste kriteriet när de ska välja företag för sina inköp menar Wedberg är att företaget arbetar enligt ett miljöledningssystem. Peattie (1998) menar att en viktig del av en produkts påverkan på miljön är hur produkten transporteras från tillverkningsplatsen till platsen där den konsumeras. Energikontor Värmland tittar också på om företaget är lokalt med hänsyn till transporter.

För Energikontor Värmland är det viktigt att de företag de gör sina inköp från arbetar enligt ett miljöledningssystem och de är också beredda att betala mer för att företagen de gör sina inköp från är miljöcertifierade. Detta stödjer vad Peattie (1998) menar, att många

undersökningar pekar på att konsumenter är beredda att betala mer för att skydda miljön. Peattie (1998) menar också att det dock inte alls är en självklarhet att ”gröna” produkter måste kosta mer. Det menar även Wedberg som säger att det oftast inte kostar mer att göra inköp från ett miljöcertifierat företag.

Fatt et al. (2000) menar att den alltmer ökade konkurrensen på marknaden har lett till att pris, teknologi och utformning av produkter inte skiljer sig mycket mellan olika märken eller företag. Att ett företag har ett gott rykte kan spela en avgörande betydelse i kundernas köpbeslutsprocess. Energikontor Värmland anser också att det är viktigt att företagen de gör sina inköp från har en image som är miljöanpassad och att företagen har en god etisk image och att de i sin tur inte är förknippade med andra oetiska företag eller med miljöförstöring. Detta stöds också av vad Axelsson och Agndal (2005) menar, de säger att många företag idag eftersträvar en miljövänlig profil och försöker poängtera denna med hjälp av kampanjer av olika slag, men också genom att se över sina produkter, sin produktion samt de varor och tjänster de köper in av andra. De företag som gör sina inköp hos oetiska företag riskerar att bli förknippade med exempelvis barnarbete och miljöförstöring.

Efterköpsbeteende

Peattie (1998) menar att det är viktigt för företag att ha en bra service eller kundtjänst för att minska risken att kunden ska känna besvikelse och missnöje med sitt inköp. Energikontor Värmland anser att Knappens miljöarbete tillsammans med deras goda serviceförmåga är det som gör att de fortsätter att anlita Knappen för sina inköp.

Peattie (1998) menar att ett engagemang för miljön skapar ett miljöskyddande köpbeteende. Energikontor Värmland har ett engagemang för miljön och det visar sig i deras köpbeteende där de ställer stora krav på miljöarbetet hos de företag de gör inköp från. De anser också att Knappens miljöcertifiering och miljömärkning påverkar dem i allra högsta grad vilket kan förklaras av vad Axelsson och Agndal (2005) menar, att många företag idag eftersträvar en miljövänlig profil och försöker poängtera denna med hjälp av kampanjer av olika slag, men också genom att se över sina produkter, sin produktion samt de varor och tjänster de köper in av andra.

5. Slutsatser

___________________________________________________________________________ I detta kapitel redogör jag för de slutsatser jag dragit utifrån den tidigare presenterade teoretiska referensramen och de intervjuer jag gjort.

___________________________________________________________________________

Utifrån min undersökning kan jag se att det fortfarande är pris, leveranssäkerhet och service som är de viktigaste kriterierna när kunder ska välja företag för sina inköp. Hos de mer miljömedvetna kunderna är dock även ett aktivt miljöarbete, och i flera fall även en miljöcertifiering hos företaget ett krav.

En studie av Boulstridge och Carrigan (2000) visade att konsumenterna har svårt att urskilja vilka företag som agerat etiskt respektive oetiskt. De flesta respondenter i studien erkände att ett etiskt ansvar inte var en viktig faktor när de skulle ta ett beslut om ett inköp. De viktigaste köpkriterierna för respondenterna var pris, värde, kvalitet och märkeskännedom.I min undersökning blev resultaten liknande, hälften av respondenterna sa att en miljöcertifiering inte var något de tittade på när de skulle välja företag för sina inköp. Det var också de

respondenter som menade att det inte framgick så tydligt om företag var miljöcertifierade eller inte. Alla respondenter ansåg sig själva som miljömedvetna och alla företagen hade en intern miljöpolicy de arbetade efter, jag kunde dock se betydande skillnader mellan respondenterna i fråga om deras miljömedvetenhet när det gäller inköp. Respondenterna som inte tittade efter miljöcertifieringar hos företag menade att det var så vanligt idag att företag arbetade aktivt med miljön att de tog för givet att de företag de gjorde inköp från arbetade på ett

miljömedvetet sätt. Det som de mindre miljömedvetna respondenterna istället

uppmärksammade är om ett företag marknadsför sig som ett företag som arbetar aktivt med miljön, vilket inte säger något om på vilket sätt de arbetar med miljön och hur företagets miljöpåverkan ser ut i verkligheten. Detta stöder vad Peattie (1998) menar, att trots att allmänheten blir allt mer informerade och upplysta om miljöfrågor är det fortfarande många som inte vet vad som är miljövänligt eller inte på marknaden. Jag anser att det finns en fara med att de flesta företag idag marknadsför sig som miljövänliga företag, kunder tar för givet att alla företag arbetar aktivt med miljön. En miljöcertifiering hos företag kan skilja ut de företag som faktiskt agerar på ett miljömedvetet sätt och har bevis på att dess miljöarbete är granskat av en utomstående tredje part.

Enligt Sunderland (1997) är det allt fler företag som idag söker certifiering för sitt miljöarbete men fortfarande är det många företag som frågar sig om en miljöcertifiering tillför något värde till företaget. Utifrån min undersökning drar jag slutsatsen att det är de kunder som är mest miljömedvetna och arbetar mest aktivt med miljön som är de som lägger märke till om ett företag är miljöcertifierat eller ej. För dessa kunder kan det till och med vara ett krav att företagen de gör inköp från måste ha en miljöcertifiering. Carrigan och Attalla (2001) menar att det finns starka skäl att tro att företag inte har särskilt mycket att vinna ekonomiskt på att marknadsföra sig som ett etiskt företag. Jag tror utifrån min undersökning däremot att ett företag har mycket att vinna i den miljömedvetna gruppen av kunder på att ha en

miljöcertifiering. I takt med att kunderna blir allt mer miljömedvetna och upplysta om vad en miljöcertifiering innebär kommer det troligtvis att bli allt viktigare med en miljöcertifiering

värde till företaget bland de kunder som inte tillhör den mest miljömedvetna gruppen. Det är dock svårt att dra några generella slutsatser om huruvida en miljöcertifiering tillför något värde till företaget. För vissa kunder är det mycket viktigt att ett företag arbetar aktivt med miljön och kan styrka detta i form av en certifiering, medan det för andra kunder inte är något de alls lägger märke till eller letar efter hos ett företag. Jag tror att konsumenter behöver mer information om vad en miljöcertifiering innebär för att de ska kunna göra aktiva

miljömedvetna val i sin köpbeslutsprocess. Klart är att miljöfrågor blir allt viktigare och att konsumenter blir allt mer upplysta. Det är viktigt att i takt med den nuvarande trenden att marknadsföra sig som ett ”grönt” företag, att konsumenter får mer information som gör det möjligt att skilja på ett aktivt miljöarbete och ren marknadsföring.

Related documents