• No results found

Respondent 1, Annika Andersson, arbetar som redovisningsekonom på sin egen redovisningsbyrå, Annikas Redovisningsbyrå AB, sedan år 2005. Det är en liten byrå med åtta anställda inklusive Andersson. Respondenten har en gymnasieutbildning och erfarenhet inom ekonomi sedan 30 år tillbaka. Hon har arbetat i redovisningsbranschen i ungefär 20 år och har haft tre olika arbetsplatser under den tiden. Då Andersson är ägaren till byrån har hon en väldigt god inblick i hur byrån arbetar. Hon har ansvar för byråns ekonomi samt planering. Utöver det har Andersson andra arbetsuppgifter som bokföring, lönehantering, moms- och arbetsgivardeklarationer, budget- och prognoser, rapporteringar, bokslut, årsredovisningar, deklarationer och skatter.

Annikas redovisningsbyrå AB ser digitalisering på ett mycket positivt sätt. Även Andersson själv uttryckte en positiv inställning vid frågan om vad hon tänker när hon hör ordet digitalisering.

“Hurra!” - Andersson

Annikas redovisningsbyrå AB använder sig av Briljant Ekonomisystem, Therefore, BL Skatt och BL Byråstöd samt Arkimera som digitala system. Andersson nämner att hon har arbetat med digitala system i flera år, specifikt processen av löpande bokföring. Hon anser att hon har tillräckligt med IT-kunskaper för att utföra sina dagliga digitala arbetsuppgifter och försöker alltid att lösa det mesta på egen hand. Då Andersson äger byrå

försöker hon alltid att hålla sig och sina kollegor ständigt uppdaterade via branschspecifika utbildningar.

I samband med Anderssons långa erfarenhet berättar hon att många förändringar har skett under dessa år. Andersson nämner bland annat att utskrifter och pappersarbete har minskat enormt då

många klienter skickar in sitt material digitalt. Även inhämtning av inkomstdeklarationer har blivit smidigare då materialet finns tillgängligt på Skatteverkets hemsida jämfört med förut då byrån fick alla förtryckta blanketter i pappersform. Dock finns det fortfarande vissa arbetsuppgifter som utförs manuellt. Detta beror på klientens sätt att lämna in material. Om klienten lämnar in material i pappersform måste byrån hantera det manuellt. Andersson föredrar att arbeta digitalt, och vill gärna arbeta mer digitalt än vad hon gör i nuläget. Hon anser att det är tidsbesparande samt kostnadseffektivt.

Andersson upplever att kompetenskraven är högre idag än vad de var i början av hennes karriär. Det räcker inte med att endast kunna siffror i nuläget utan IT-kunskaper och erfarenheter inom olika digitala system efterfrågas allt mer. Dock tycker inte Andersson att behovet av redovisningsekonomer har minskat. Hon anser att behovet har ökat, trots att det i själva verket borde minska. Framöver tror Andersson att efterfrågan av redovisningsekonomer kommer att vara oförändrad. Däremot antar hon att efterfrågan på rådgivning kommer öka snarare än efterfrågan på löpande bokföring.

När det gäller möjligheter och utmaningar tycker Andersson att digitalisering har bidragit mestadels till möjligheter. Detta har bland annat varit att byrån har tid att arbeta med flera klienter då att arbeta med digitala system inte tar lika lång tid som att arbeta manuellt. Det har även minimerat risken för att knappa in fel. Andersson nämner även att det kan vara dyrt att investera i programvaror som hanterar de digitala systemen för små byråer. Däremot blir det kostnadseffektivt i längden. En utmaning som Andersson ser för andra byråer är att de icke moderna byråerna kan ligga efter utvecklingsmässigt inom redovisningsbranschen. Detta leder till att de byråer som arbetar manuellt inte kommer kunna hänga med den moderna redovisningsbranschen. Dock ser Andersson detta som positivt då konkurrensen för hennes byrå minskar.

Avslutningsvis tror Andersson att redovisningsekonomens arbetssätt kommer att bli mer digitaliserat i framtiden. Hon anser att allt mer tolkningar inom de digitala systemen kommer att ske vilket kommer att leda till minskat behov av människans egna tänkande. Andersson tycker att detta kan bli skrämmande om redovisningsekonomen litar helt på de digitala systemen utan att kontrollera.

4.2 Intervju med respondent 2

Respondent 2, Rama Gazrawi, har arbetat inom ekonomibranschen sedan tolv år tillbaka. Respondenten har studerat på Handelsgymnasiet och därefter tagit en ekonomiutbildning på yrkeshögskolan. Han har bland annat arbetat som administratör och ekonomiassistent. Gazrawi har sedan fyra år arbetat inom redovisningsbranschen som redovisningsekonom och för två år sen startade han en egen liten redovisningsbyrå, Vinstredovisning i Jönköping AB, där han arbetar ensam med en deltids anställd. När Gazrawi startade sin byrå fokuserade han på att arbeta med stora företag men han har nu börjat inrikta sig mot små och medelstora företag. På Vinstredovisning i Jönköping AB arbetar Gazrawi med en underkonsult som arbetar vid behov. I deras arbetsuppgifter ingår allt inom redovisning, från den löpande bokföring till årsbokslut.

“Med hjälp av de webbaserade systemen kan jag arbeta från vilken plats jag vill. På kontoret, hemifrån eller när jag är på semester.” - Gazrawi

Respondentens syn på digitalisering är positiv då han upplever att digitalisering har underlättat arbetssättet. På Vinstredovisning i Jönköping AB används två digitala system, Visma och Fortnox. Gazrawi anser att han har tillräckliga IT-kunskaper för att kunna utföra dagliga arbetsuppgifter samt lösa digitala problem då han har grundläggande kunskaper om de olika systemen och även intresse. Han menar att digitala system har hjälpt honom med att arbeta regionalt då fokus inte bara ligger på lokala klienter. Vidare menar Gazrawi att kommunikationen mellan honom och klienten har förbättrats till följd av det digitala arbetssättet. Även deklaration har blivit enklare då det idag utförs elektroniskt. Respondenten nämner en annan fördel med användning av digitala system vilket är det är utförande av arbetet. Med hjälp av webbaserade program kan han utföra sina arbetsuppgifter vart än han befinner sig. Därför föredrar han det digitala arbetssättet före än det manuella. Gazrawi förklarar också att skillnaden mellan arbetssättet då och nu är att pappersarbete har försvunnit delvis då flera klienter väljer att lämna sitt material elektroniskt. Dock finns det fortfarande några klienter som föredrar att lämna sina fakturor i pappersform. Anledningen till detta kan vara okunskap inom de digitala systemen men det kan också vara att små företag med färre anställda inte vill investera i de digitala systemen.

Gazrawi upplever inte att kompetenskraven för redovisningsekonomen har ökat under åren han har arbetat med redovisning, utan han påstår att principen för alla system är likadan. Men att

ha kunskaper om ett visst digitalt system som en verksamhet använder sig av kan vara en merit för en redovisningsekonom. Han tycker även att det är viktigt att vara kunnig inom IT för att det ska vara lätt att utföra de digitala arbetsuppgifterna. Gazrawi upplever även att behovet av redovisningsekonomer har ökat och det kommer att fortsätta göra det. Detta beror på att redovisningsbranschen utvecklas ständigt och i takt med denna utveckling kommer behovet av redovisningsekonomer alltid att finnas. Ekonomiflödet kommer aldrig att ta slut.

Vid frågan om vilka möjligheter och utmaningar som digitalisering har medfört för redovisningsbranschen svarade respondenten att möjligheterna är att arbetssättet har blivit effektivare och att redovisningsekonomen hinner arbeta med flera klienter under dagen. Mindre fel uppstår vid löpande bokföring samt deklarationer. Däremot kan dessa digitala system vara kostsamma för små redovisningsbyråer och företag vilket kan ses som en utmaning. Även brist på IT-kunskaper ser Gazrawi som utmanande för äldre redovisningsekonomer. En annan nackdel som Gazrawi påpekar är att den fysiska kontakten med klienten har minskats, vilket han tycker är tråkigt.

Gazrawi tror att redovisningsbranschen kommer att digitaliseras ständigt i framtiden. Han har även ett mål att digitalisera sin egen byrå allt mer inom de kommande åren för att undvika pappersarbetet samt pappersarkiv och arbeta helt digitalt.

4.3 Intervju med respondent 3

Respondent 3 valde att vara anonym och benämns som respondent 3 i studien. Respondenten arbetar som redovisningsekonom på sin egen redovisningsbyrå. Respondenten har en ekonomutbildning och erfarenhet inom redovisningsbranschen sedan 24 år tillbaka. Hen har under sina år i redovisningsbranschen haft sex olika arbetsplatser. Idag arbetar respondenten ensam på sin redovisningsbyrå, som klassas som en liten byrå. Respondentens dagliga arbetsuppgifter avser redovisningsarbete som bland annat löpande bokföring, moms, skatter, bokslut, årsredovisning, deklarationer och rådgivning.

Respondenten beskriver digitalisering som “Effektivt, miljövänligt och kostnadsbesparande”. Respondent 3 har en positiv inställning gentemot digitaliseringen och anser att det bidrar till ett miljövänligt och effektivt arbetssätt. På respondentens byrå har respondent 3 tillämpat digitala systemet Fortnox i sju år. Respondenten anser att hen har tillräckligt med IT kunskap

för att utföra arbetet på bästa möjliga sätt och kunna lösa digitala problem. Dock har respondenten inte möjlighet till IT-utbildningar eller IT-support då hen arbetar ensam i sin egen byrå.

Respondenten har en lång erfarenhet inom redovisningsbranschen och berättar att hen inte upplever stora förändringar i arbetsuppgifterna utan snarare arbetssättet som har påverkats av digitaliseringen och förändrats. Det har blivit effektivare att genomföra redovisningsarbetet. Med digitala system har det blivit enklare att hantera redovisningsarbetet samt att pappershanteringen har minskat, vilket är en merit för miljö. En nackdel som respondenten upplyste om var att nu när redovisningsarbete inte tar lika lång tid har det lett till att debiteringen har blivit lägre. Respondenten nämner att det fortfarande finns arbetsuppgifter som utförs manuellt. Detta kan bero på storleken på företaget och bransch som de är verksamma i. Flera klienter väljer att lämna sitt material i pappersform. Anledningen till detta kan vara att klienter inte har möjlighet att lämna in material genom digitala system då det är kostsamt, eller att klienterna saknar kunskap i digitala systemet.

Respondenten upplever att kompetenskraven är högre i nuläget och att efterfrågan om IT- kunskap har ökat. Därför är det meriterande för redovisningsekonomen att erhålla IT- kunskaper. Respondenten beskriver även att det inte räcker med endast ha en ekonomiutbildning utan de flesta företagen och byråerna efterfrågar erfarenheter inom olika digitala system. Dock tycker inte respondent 3 att behovet av redovisningsekonomen har påverkats av digitalisering. Hen anser att det finns en brist på erfarna redovisningsekonomer i dagsläget och upplever därför att efterfrågan på redovisningsekonomen stor. Framöver tror respondent 3 att efterfrågan på redovisningsekonomer kommer att minska. Då flera klienter kommer välja att utföra sin egen bokföring samt som mycket som klienten gör själv integreras direkt in i bokföringen.

Vid frågan om hur respondenten väljer att utföra arbetet manuellt eller digital besvarar respondenten:

“Det blir en annan känsla när man jobbar manuellt men jag föredrar digitalt”- Anonym

När det kommer till möjligheter beskriver respondenten att digitaliseringen har resulterat i enklare arbetssätt. Dessutom hinner respondent 3 arbeta med flera klienter då

redovisningsarbetet är mer tidseffektiv nu än vad det var innan digitala systemen. Det har även minskat risken att knappa in fel. En utmaning som respondenten ser med digitaliseringen är att redovisningsekonomen måste hålla sig uppdaterat och hänga med i utvecklingen inom redovisningsbranschen.

Slutligen tror inte respondent 3 att redovisningsbranschen kommer att bli mer digitaliserad i framtiden. Respondenten anser också att flera företag kommer att utföra sitt redovisningsarbete själva och detta kan leda till minskning av behovet av redovisningsekonomen. Respondenten tror därmed att redovisningsekonomen kommer att behövas endast för avstämning och kontrollering av bokslut.

4.4 Intervju med respondent 4

Respondent 4, Vicky Salloum, har arbetat som ekonomi- och kontorsansvarig på företaget Clustera i drygt en månad. Clustera är ett medelstort rekryteringsföretag. Hon har tidigare arbetat på H.A redovisningsbyrå & förvaltning i fem år. H.A redovisningsbyrå & förvaltning AB var en lite redovisningsbyrå med endast tre anställda inklusive respondenten.

Salloum har en ekonomutbildning från IHM business school i Stockholm och erfarenhet inom redovisningsbranschen sedan fem år tillbaka. Under denna tid har hon endast haft två arbetsplatser, H.A redovisningsbyrå & förvaltning AB och Clustera. Då respondenten nyligen har bytt arbetsplats ansågs det fortfarande vara relevant att ta hänsyn till hennes tidigare arbetsplats, H.A redovisningsbyrå & förvaltning AB, då hon fortfarande har samma arbetsuppgifter men mer utökade. På H.A redovisningsbyrå & förvaltning AB hade Salloum ansvar för bokföring, lönehantering, moms- och arbetsgivardeklarationer, in- och utbetalningar.

Respondentens inställning till digitalisering var positiv och lydde enligt följande:

“Jag älskar digitalisering! Det är det bästa som har hänt, inte bara vårt företag utan alla företag” - Salloum

När respondenten arbetade på H.A redovisningsbyrå & förvaltning AB tillämpade byrån Fortnox, vilket respondenten förklarar som ett väldigt effektivt system då den är webbaserad och behöver inte laddas ner. På det här sättet kan redovisningsekonom arbeta från vart den än

befinner sig. I Fortnox scannas underlag in i systemet så redovisningsekonomen inte behöver bläddra i pärmar. Salloum har arbetat med detta arbetssätt i drygt två år, däremot har hon alltid utfört löpande bokföring digital. På respondentens båda arbetsplatser har hon haft möjlighet till webbutbildningar för att utveckla sina IT-kunskaper. Salloum anser att hon har tillräckligt med IT-kunskaper för att utföra sina dagliga digitala arbetsuppgifter med det hon har arbetat med hittills. Däremot kommer hon att behöva genomgå en mer avancerad löneutbildning på Clustera då hennes arbetsuppgifter har utökats. Vid frågor eller problem i de digitala systemen nämner respondenten att hon alltid har kunnat vända sig till Fortnox IT-support som löser tekniska problem.

Respondenten upplever inte att arbetsuppgifterna har förändrats under åren som hon har arbetat i redovisningsbranschen utan det är snarare arbetssättet för har förändrats. Innan H.A redovisningsbyrå & förvaltning AB digitaliserade sina leverantörsfakturor och manuella serier hade byrån 17 pärmar per år. Idag har byrån endast fem pärmar per år då nästan alla fakturor är digitaliserade och kommer in som PDF-filer. Dock finns det vissa arbetsuppgifter som utförs manuellt då det beror på hur klienten lämnar in material. Större företag tenderar att lämna in material digitalt men mindre företag vill oftast ha kontroll över sina fakturor och betalningar vilket gör det svårt för själva byrån att arbeta digitalt med dessa klienter.

Respondenten anser inte att digitala system minskar risken att göra fel utan snarare risken för obetalda fakturor minskar. Många klienter skickar in sitt material digitalt vilket leder till att byrån endast behöver gå in i systemet och kontrollera att det finns fakturor för varje månad. På detta sätt har byrån bättre koll att alla fakturor kommer in i systemet och betalas i tid. Dock försvinner kundkontakten på detta sätt vilket respondenten ser som en nackdel. Salloum föredrar att arbeta digitalt då det bland annat minskar på papper utifrån ett miljöperspektiv men även som arbetssätt minskar pappersarbetet. Hon hinner med flera klienter samt att behovet av att gå igenom flera pärmar försvinner.

När Salloum började arbeta på sin första arbetsplats hade inte byrån några krav på IT- kunskaper. När hon började på Clustera var det meriterande om hon kunde arbeta med Fortnox, då Clustera tillämpar det systemet, men det var inget krav. Däremot omfattar Salloums nya tjänst i Clustera att digitalisera företagets ekonomiavdelning då både Vd:n och ekonomi- och kontorsansvariga tidigare har arbetat manuellt och ska nu gå i pension. Respondenten upplever därmed inte att behovet av redovisningsekonomer har minskat. Hon förklarar att trots

digitaliseringen behövs det alltid en redovisningsekonom som sköter de digitala systemen, i synnerhet en utbildad ekonom. Framöver tror respondenten att efterfrågan av redovisningsekonomer inte kommer påverkas av digitaliseringen utan det beror på företagen och dess behov av redovisningsekonomer.

Mestadels anser respondenten att digitaliseringen har medfört fler möjligheter än utmaningar. En redovisningsekonom hinner arbeta med flera klienter då det inte tar lika lång tid som när den arbetar manuellt. Då det tar mindre tid att arbeta med en klient blir det därmed kostnadseffektivt för klienten men för byrån kan det vara dyrt till en början då de behöver investera i olika system. Dock anser inte respondenten att risken för att knappa in fel minimerar. Hon menar att fel kan ske även om det är digitalt eller manuellt då det helt enkelt beror på redovisningsekonomen i sig. Vidare tycker Salloum att redovisningsekonomer som inte är insatta i digitaliseringen kan få det utmanande. Hon har upplevt att äldre redovisningsekonomer tenderar till att arbeta manuellt och inte är så förtjusta i digitaliserade system.

Avslutningsvis anser Salloum att redovisningsekonomens arbetssätt kan bli mer digitaliserat i framtiden. Då de flesta som utbildar sig till redovisningsekonomer är unga och mer öppna för förslag och möjligheter. Dock anser hon även att klienter har makten och styr en stor del av detta då de måste vilja digitalisera sig för att redovisningsbyråerna också ska kunna göra det.

4.5 Intervju med respondent 5

Respondent 5, Michelle Conde, arbetar som redovisningsekonom och är utbildad till internationell redovisningsekonom. Conde har arbetat inom redovisningsbranschen i fyra år redan från sina studieår då hon arbetade som ekonomiassistent och sedan som redovisningsekonom. Condes nuvarande arbetsplats är på Pop House Sweden vilket är ett stort koncernföretag. Respondenten arbetar på företagets ekonomiavdelning tillsammans med andra redovisningsekonomer. Conde arbetar med löpande bokföring, kund- och leverantörsreskontra, periodiseringar, avstämningar, löner, bokslut och årsredovisningar. Hon arbetar även delvis med controllerfrågor.

Conde anser att ordet digitalisering är kopplat till system då hon förklarar att med hjälp av dessa digitala system har redovisningsbranschen blivit mer utvecklat. Både Conde och Pop House Sweden har en positiv inställning gentemot digitalisering. På Condes arbetsplats

tillämpar de två grundläggande affärssystem, Pyramid och Oracle. Dessutom arbetar företaget med två andra system som tillhör Babs Paylink och American Express då företaget tillhör hotell och restaurangbranschen och har internationella klienter. Vid frågan om respondentens digitala kompetens anser hon att hon har tillräckligt med kunskaper om de digitala systemen. Det finns även en IT-avdelning på henne arbetsplats som ger stöd för både de som arbetar på kontoret och de som arbetar på ute på enheterna.

“Jag väljer att arbeta digitalt alla dagar i veckan. Det är mycket enklare när saker är digitaliserade.” - Conde

Respondenten berättar att hon har upplevt förändringar i arbetssättet i samband med digitalisering. När hon arbetade på en redovisningsbyrå var det mycket som utfördes manuellt, som bland annat momsrapportering och hantering av leverantörsfakturor. Conde anser att det finns arbetsuppgifter som har försvunnit. Den administrativa hanteringen av pappersarbete finns inte lägre vilket har lett till tidsbesparing då allt flödar in i systemet. Respondenten tycker också att det digitaliserade arbetssättet har gjort det enklare att upptäcka felen eftersom de digitala systemen kan känna av vid fel. Systemen ger en varning för att redovisningsekonomen ska åtgärda felet. Ett exempel kan vara vid val av fel kostnadskonto, då systemet skickar en varning innan redovisningsekonom slutför bokföringen. Därför är det manuella arbetssättet inte längre effektivt. Dock finns det fortfarande vissa saker som utförs manuellt på Condes arbetsplats, exempelvis leverantörsfakturor delvis. Anledningen till detta är brist på tid att digitalisera allt. Företag fokuserar på att digitalisera de viktiga delarna och skjuter upp digitaliseringen av de mindre viktiga delar som sedan glöms att åtgärdas.

Respondenten upplever inte att kompetenskraven för själva redovisningsarbetet har ökat. Anledningen till detta är att mycket sköts digitalt och redovisningsekonomen har olika digitala system till hjälp. Med hjälp av dessa system behöver inte redovisningsekonomen räkna ut allt själv manuellt. Däremot ställs det krav på digital kompetens för att redovisningsekonomen ska kunna utföra de digitala arbetsuppgifterna. Conde anser att behovet av redovisningsekonomer inte har förändrats på grund av digitalisering då hon förklarar att oavsett hur digitaliserat redovisningsbranschen kommer att bli behövs det någon som knappar in siffror och sköter de digitala systemen.

Respondenten upplyser om hur viktigt det är att kunna förstå flödet i de digitala systemen. Att ha en bra förståelse skapar möjlighet för redovisningsekonomen att arbeta på ett smidigare och enklare sätt därför uppskattar hon att arbeta digitalt och inte manuellt. Dock kan redovisningsekonomen uppleva utmaningar om den inte har förståelse för hur systemen

Related documents