• No results found

Alternativa lösningar som förkastats

Den ursprungliga tanken var att projektgruppen skulle utgöras av praktikanten, handledaren, beställaren samt en uppdragsledare. Efter diskussioner om tidigare erfarenheter ansågs inte en uppdragsledare vara nödvändig då rollen inte skulle ha tillräckligt med uppgifter för att det skulle vara ekonomiskt försvarbart. Tiden som skulle gå åt till en uppdragsledare skulle kosta mer än vad den skulle gjort nytta.

Tidplanerna reviderades då det ansågs att för mycket tid hade avsatts till handledning och studiebesök. Efter kompromisser beslutades att tidplanerna som kan hittas i bilagorna skulle gälla.

Gällande området för projektet föreslogs först ett område mellan Öxnehaga (Jönköping) och riksväg 40. Detta förslag förkastades då oklarheter rådde gällande kostnaden av att anskaffa projektunderlag.

8

Diskussion/Slutsatser

Ur en anställningssynpunkt är praktik perfekt för båda parter. Praktikanten får en chans att visa upp sig, samtidigt som företaget får ett billigt alternativ till en provanställning. För att parterna ska få ut så mycket som möjligt av varandra krävs en tydlig struktur på praktiken. Baserat på egna erfarenheter finns det stor förbättringspotential för Tyréns gällande mottagandet av praktikanter. Under praktiken fanns ingen tydlig struktur på Tyréns. Ett ”traineeprogram” med få punkter och minimal vägledning gavs ut. En anställd som egentligen inte hade tid eller rätt kunskap blev utsedd som handledare och uppfattningen som praktikant var att en viss förvirring rådde om vem som ansvarade för vad. Efter ett tag fick en annan mer lämpad anställd ansvara för handledningen. Olyckligtvis använde personen i fråga tid från sina egna projekt till handledningen. För att undvika liknande situationer är tydliga riktlinjer och rutiner av stort värde då man tar emot praktikanter.

Från svaren i intervjuerna kan man se att alla har olika synpunkter på vad som är viktigt samt vilka moment man bör ha med då man har praktik som vägprojektör. Majoriteten är överens om att möten i riktiga projekt är viktigt för att kunna se helheten. Detta är av stor vikt för vägprojektörer. Som vägprojektör måste man ha en förståelse över hur ens eget arbete påverkar andra som är involverade i projektet. För att ett projekt ska flyta på så bra som möjligt krävs en god samverkan, både internt och externt. Som väntat skiljde sig de anställdas erfarenheter åt. Ett fåtal upplevde att de hade haft en bra struktur på sin praktik. En slutsats kan dras baserat på detta, att många studenter aldrig får en chans till en bra praktik. Den stora frågan är, varför värdesätter inte företagen praktiken mer? Praktiken är som tidigare nämnt en utmärkt chans för parterna att bekanta sig med varandra.

Något som alla intervjuade var överens om är att det är vettigt för praktikanten att få se färdiga resultat av det som projekterats tidigare. Som vägprojektör är det viktigt att ha en bra

verklighetsförankring, sitter man bara och projekterar är det lätt hänt att det blir väldigt abstrakt. Att gå en sväng i staden och titta på befintliga lösningar kan vara väldigt lärorikt. Diskuterar man även med sin handledare varför det är utformat som det är, ser man kanske detaljer man inte tänker på när man kör bil eller promenerar. Alla var överens om att det kunde vara bra att ta tid till att besöka någon annan avdelning på kontoret. Har man en bättre inblick i vad de andra avdelningarna gör är det lättare att samarbeta med dem.

9 Nästan alla tyckte att Tyréns i Jönköping bör ta emot fler praktikanter. De flesta har en positiv syn på vad det kan medföra och anser att man rimligtvis kan ta emot en eller två per år. Att inställningen bland de anställda är positiv underlättar och gör praktikupplevelsen roligare för praktikanten. Blir man bemött som att man vore anställd ökar motivationen och viljan att göra ett bra jobb. En god kontakt med handledare med regelbundna avstämningar var de anställda också mycket positivt inställda till. Regelbundna avstämningar kan vara bra att ha på fler sätt. Praktikanten får en chans att ge företaget sin syn på hur det känns att göra praktiken, hur gruppdynamiken är samt ge eventuell feedback på vad som kan förbättras. Företaget får en chans att ta del av feedback, få en förståelse för vad som är svårt då man är ny, ge feedback till praktikanten samt få en chans att se vilken typ av självinsikt praktikanten har.

I arbetet har olika dokument och underlag tagits fram som Tyréns kan ha stor nytta av. Det tekniska underlaget som tagits fram består av dwg-filer, LAS-data samt LandXML-filer. Att praktikprojektet gjordes fiktivt var ett medvetet val. Möjligheten att använda det befintliga projektet i området fanns men det ansågs inte vara lämpligt. Det befintliga projektet hade gator dimensionerade för gångfartsområde. Då det är viktigt att kunna lära sig att följa kraven från VGU gällande radier, lutningar med mera ansågs ett påhittat projekt vara mer lämpligt. Underlaget består av en väldigt svår terräng. Detta kan dock vara lärorikt, att lära sig förklara för beställaren varför man måste avvika från VGU. Att lära sig presentera sina lösningar är mycket viktigt för framtida riktiga projekt. Det är inte alltid möjligt att följa alla krav och regelverk, därför måste man kunna förklara varför man gör avsteg från dessa på ett pedagogiskt och professionellt sätt. Det är också viktigt att lära sig att hantera ändringar från beställaren. Detta är något som är regel snarare än undantag i projekt. Lär man sig hantera det redan under praktiken, har man ett försprång gentemot övriga studenter som inte upplevt detta. Tyvärr skaffar man sig inte särskilt många praktiska kunskaper under skoltiden. En praktik på tio veckor kan vara av större värde för arbetsgivaren än fem års heltidsstudier. Utbildningen kan ge en bra grund att stå på men vet man inte hur man ska tillämpa det i verkligheten är den kunskapen värdelös.

Tidplan för alla inblandade togs fram för att underlätta planering för både praktikanten, handledaren och beställaren. Med en ungefärlig tidplan får praktikanten en chans att bilda sig en uppfattning om hur praktiken kommer att struktureras. Handledaren och beställaren kan planera tiden som går åt till praktikanten i stället för att den tiden ska tas från egna projekt. Detta är av stor vikt för företaget då man minskar risken för stress om man har en tidplan att utgå från. De olika momenten togs fram för att praktikanten ska kunna jobba så självständigt

10 som möjligt, som vägprojektör är detta viktigt att kunna. Lär man sig tidigt att i första hand leta svar på en viss plattform eller internet i stället för att ta tid från sina kollegor ökar det chanserna till att få jobb. Hittar man inte svaret är det dock viktigt att fråga. Det handlar om en balans, man kan inte fråga för mycket så det blir ett störningsmoment för de andra, men man kan inte heller leta svar i flera timmar utan resultat.

Som tidigare nämnt fanns det ingen bra struktur under min egen praktik. Jag blev introducerad till praktiken genom ett väldigt slarvigt producerat traineeprogram. Den första tanken som Tyréns hade var att jag skulle projektera parallellt med en annan projektör i ett nytt projekt. Efter ungefär en och en halv vecka ändrade de sig och jag fick påbörja ett befintligt projekt som en annan projektör ansvarade för. Min handledare hade inte kunskaperna som krävdes för rollen då han inte jobbade med projektering. Detta ledde till att jag fick fråga projektörerna om hjälp med problem som uppstod. Jag fick ta fullt ansvar för hur mycket jag lärde mig under praktiken utan någon större hjälp från Tyréns, detta hade både för och nackdelar. Fördelarna var att jag fick jobba väldigt självständigt och fick ta ett stort ansvar. Den största nackdelen var att när problem väl uppstod visste man om att man tog tid från verkliga uppdrag och eventuellt bidrog till en ökad stress hos de anställda.

Hade Tyréns haft riktlinjerna som tagits fram i detta arbete då jag gjorde min praktik hade den troligtvis varit ännu mer lärorik. Hade jag haft anvisningar till vad jag skulle göra och var jag skulle leta då problem uppstod hade jag fått mer flyt i projekteringen. I slutet av praktiken blev det en viss tidsbrist då jag inte hade haft full koll på var fokus skulle läggas. Jag ägnade mycket tid åt att skapa en bra 3D-yta då jag fick uppfattningen av en av mina kollegor att den skulle vara korrekt. I efterhand fick jag reda på att projekteringen av korridoren var viktigare. Jag hade alltså slösat flertalet timmar på något som inte var speciellt viktigt på grund av bristande kommunikation. Under praktiken fick jag väldigt sent förklaringar till vad som var viktigast att tänka på som vägprojektör. Med de nya riktlinjerna får handledaren mer stöd och kan

informera i ett tidigt skede vad som är viktigast och vad man kan arbeta med om man har tid över.

Efter intervjuerna insåg jag att min praktik inte hade varit av det ovanliga slaget. Det är förvånansvärt att så få av de anställda hade haft bra struktur på sina praktiker. Trots att majoriteten gjort sin praktik på stora företag eller inom offentlig sektor hade väldigt få av de intervjuade fått en chans till en strukturerad och lärorik praktik. Som företag är praktiken ett gyllene läge att ta reda på vad studenterna går för, man skulle kunna jämföra det med en

11 väldigt billig provanställning. Universiteten och högskolorna i Sverige borde också se sitt ansvar i frågan. Att samarbeta med företag om praktik är något som båda parter har nytta av. Företagen får studenter som är bättre förberedda på vad jobbet innebär samtidigt som

universiteten och högskolorna får en bättre uppfattning om vad för grund studenterna behöver inför arbetslivet.

Syftet med arbetet har uppnåtts. En grund med tydliga strukturer har tagits fram som Tyréns kommer att ha nytta av då de tar emot framtida praktikanter. Jämfört med tidigare då inga rutiner fanns kommer en stor skillnad märkas, både för Tyréns och de framtida praktikanterna. Tyréns kommer att ha lättare att planera tidsåtgång för resurser samt bli en mer attraktiv plats att göra praktik hos. Detta kommer troligtvis att leda till ett gott rykte där Tyréns kan få chansen att välja ut de mest lämpade kandidaterna, de som troligtvis har chans att bli anställda efter sina studier. Trots allt är det slutmålet för både Tyréns och praktikanten, att fortsätta samarbetet i form av examensarbete eller anställning då studierna är avslutade. Har man välfungerade praktikrutiner finns alla möjligheter att skaffa sig en bild av varandra under den relativt korta praktiktiden.

Stora möjligheter till vidareutveckling finns inom området. Av den anledningen har de olika utvärderingarna tagits fram. Med hjälp av dessa kan regelbunden feedback användas till att förbättra upplevelsen för alla inblandade och göra Tyréns till en ännu mer attraktiv plats att göra praktik på. Arbetet är som tidigare nämnt tänkt som en grund att stå på för Tyréns. Att veta hur man ska ta hand om personal på ett bra sätt är ett arbete som alltid kan utvecklas. Det finns alltid utrymme för förbättring. Företagen bör satsa mer på att erbjuda praktik då det är en bra chans för studenter att visa upp sig. Resultatet av detta arbete kommer förhoppningsvis hjälpa många nya skickliga vägprojektörer att utvecklas och bli en viktig del i framtidens samhällsbyggnad.

12

Referenser

AUTODESK. (den 16 december 2020). About Corridor Modeling. Hämtat från

https://knowledge.autodesk.com/support/civil-3d/learn- explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2021/ENU/Civil3D-UserGuide/files/GUID-F2246A0B-809E-4801-97A5-EFACFA05EE46-htm.html den 14 maj 2021

Framtiden. (den 10 maj 2021). Nu söker vi en vägprojektör till Karlstad. Hämtat från https://jobb.framtiden.com/jobs/Careers/35955000034147743 den 14 maj 2021

Sweco. (2021). GATU- OCH MARKPROJEKTÖR TILL HELSINGBORG. Hämtat från https://www.sweco.se/karriar/lediga-jobb/gatu--och-markprojektor-till-helsingborg/ den 14 maj 2021

Trimble. (2021). Funktioner i Novapoint Väg. Hämtat från

https://civil.trimble.se/produkter/novapoint/novapoint-vag den 14 maj 2021

Tyréns. (maj 2021). Vägprojektör. Hämtat från

https://www.tyrens.se/sv/karriaer/jobb/?id=1993 den 14 maj 2021

Tyréns. (u.d.). Väg- och gatuprojektering. Hämtat från

https://www.tyrens.se/sv/tjanster/gata-vaeg/vaeg-och-gatuprojektering/ den 13 maj 2021

WSP. (2021). Konsult inom vägprojektering och vägteknik till WSP Norrbotten. Hämtat från

https://karriar.wsp.com//jobs/1041387-konsult-inom-vagprojektering-och- vagteknik-till-wsp-norrbotten?_ga=2.176263333.1253348762.1620986054-495349325.1620986054 den 14 maj 2021

13

Bilaga 1: Anvisningar praktikant

PRAKTIKANTENS ROLL OCH ANSVAR

Som projektör är det viktigt att vara självgående och ta ansvar. Samtidigt är det viktigt att fungera i grupp och att kunna presentera sina lösningar, både internt och externt.

Som praktikant på Tyréns förväntas du:

• Boka in möten med handledare och projektgruppen. Under mötena ska du föra protokoll över vad som sägs.

• Arbeta så självständigt som möjligt. Detta för att lära dig vilka svårigheter som kan uppstå och för att kunna förstå både branschen och Civil3D bättre. Ta hjälp först då du letat svar i exempelvis VGU, Civil3D-filmerna samt Google. När du frågar om hjälp av en kollega, anteckna för att kunna lösa problemet på egen hand nästa gång det uppstår. • Planera tid för olika moment, be handledare granska för att säkerställa att planeringen är

realistisk.

• Genomföra praktikprojektet. • Delta i möten i verkliga projekt.

• Göra en utvärdering varje vecka samt en slututvärdering sista dagen.

Visa att du är driven och var engagerad så att du får ut så mycket som möjligt av praktiken. Detta gynnar din egen utveckling samtidigt som du visar Tyréns vad du går för. Försök även komma in i gruppen på ett bra sätt. Din tid hos oss kommer att bli mycket roligare då. Delta i aktiviteter, prata med dina kollegor på fikarasterna och luncherna.

14

TIDPLAN

Detta är enbart en uppskattning av tidsåtgång för de olika momenten. Tidplanen avses för studenter från Jönköping University (7 veckor). Studenter med längre praktik har samma upplägg men projektets omfattning är större. Avstämning med handledare varannan vecka gäller. 40 timmars arbetsvecka gäller, du har dock flextid så du kan lägga upp arbetsveckan så att det passar dig. Att du använder dig den givna arbetstiden är av stor vikt för att du ska få ut så mycket som möjligt från din praktik. Tid till skolarbete på arbetsplatsen har avsatts för att minska risken för kvälls- och helgjobb. Beroende på vecka och år finns risk att någon dag är röd och faller bort. Tidplanen är endast översiktlig för att du ska få en uppfattning om det tänkta upplägget. Räkna med cirka två till tre dagars introduktion av grunderna. Då ni gör budget i praktikprojektet, räkna med att ni har cirka 180 timmar till projektering samt 3,5 timmar till projekteringsmöten.

ÖVERSIKTLIG VECKOPLANERING AV TID

Aktivitet v.1 v.2 v.3 v.4 v.5 v.6 v.7

Möten (praktikprojekt) 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5

Möten (avstämning) 0,25 0,25 0,25 0,50

Övrigt 8,5 8,25 8,5 8,25 8,5 8,25 8

Tid för skolarbete 1 1 1 1 1 1 1

Projektering (inkl. grunder) 30 30 30 30 30 30 30

15

MOMENT

Då du har blivit introducerad till kontoret och fått din arbetsplats är det dags att sätta igång med grunderna. Först kommer du att bli introducerad till de övergripande grunderna, exempelvis hur du hittar på intranätet. Då du har bekantat dig med dessa är det dags att sätta igång med det du är här för, att projektera. I praktikprojektet är tanken att du ska hinna genomföra så många moment som möjligt. Från linjeföring till färdig ritning. Du kommer även att bli introducerad till ett verkligt projekt där tanken är att du ska sitta med på möten och lyssna hur det går till. Du ska även ha regelbundna avstämningar med handledare. Under dessa kommer ni att gå igenom din utveckling och upplevelse av praktiken. Du kommer att få feedback men även själv få chansen att ge feedback. Reflektera därför inför varje avstämning, vad har varit bra och vad kan bli bättre? Finns det något du hade velat göra? Du kommer även att gå runt i Jönköping för att bli inspirerad och se hur projekteringar har tillämpats i verkligheten. Då du har uppgifter från skolan samtidigt som du gör din praktik avsätts en timme varje vecka till att exempelvis skriva en rapport.

Nr Aktivitet Kommentar

1 Introduktion Tyréns Genomför grunderna innan du påbörjar projekt. 2 Praktikprojekt Momenten projektet kommer att innehålla.

3 Verkligt projekt Du blir introducerad till ett verkligt projekt där du sitter med och lyssnar på olika möten.

4 Övrigt Exempelvis avstämningar med handledare och studiebesök. INTRODUKTION TILL TYRÉNS

Det första steget i din praktik blir att bekanta dig med intranätet, lära dig mer om Tyréns, skapa CV, kika på grundläggande dokument samt lära dig grunderna i Civil3D. Se till att mailen och teams fungerar, fråga annars din handledare om hjälp. Du kommer även att lära dig principerna med kodning som Tyréns använder. Inloggningsuppgifter till koderna: E-mail: codes@tyrens.se

Lösenord: 1Tyrens

N

r Aktivitet Var Instruktioner

1 Intran

ätet TyrNet (tyrens.se) Klicka igenom och utforska intranätet. 2 Ny på

Tyrén s

TyrNet (tyrens.se) Genomför utbildningen Ny på

Tyréns. 3 Skapa

CV https://intranet.tyrens.se/organisation/om-tyr%C3%A9ns/medarbetare/ Skapa ett CV genom att söka på ditt namn och börja redigera. Under referensprojekt anger du något projekt som du haft tidigare alternativt genom skolan.

4 Under sök styran de doku ment O:\JKP\0014391\Kompetensområden\2_Styrande

dokument Kolla igenom och lär dig hitta i senaste VGU.

5

CAD-bok O:\JKP\0014391\Övrigt\Praktik\Praktikant Genomför utbildningen i Civil3D. Följ stegen i dokumentet Naviate-Civil-Grund-2014. Vissa delar är utdaterade, hoppa över dessa. 6 Codes https://codes.tyrens.se/login,

https://tyrens.sharepoint.com/teams/003192/Civil 3D/Handledning/Klassificering.aspx

Läs på om hur koderna fungerar, du ska använda dessa senare i projektet. Om något är oklart frågar du din handledare.

16

PRAKTIKPROJEKT

Ett praktikprojekt kommer att genomföras för att du ska lära dig att projektera och att

presentera dina lösningar. Om du inte klarar av att lösa ett problem som uppstår eller om du helt enkelt inte vet hur man genomför ett visst moment, använd filmerna på SharePoint Civil 3D - Film (sharepoint.com) eller googla. Fler filmer hittar du genom att gå med i teams-gruppen ”Civil Design Hub” (gå in i teams, klicka på teams i menyn till vänster, längst ner i vänstra hörnet klickar du på ”Join or create team”, uppe i högra hörnet söker du efter Civil Design Hub och klickar på join). Hittar du inte svaret så frågar du din handledare om hjälp. Projektet kommer att omfatta flera moment för att du ska hinna lära dig så mycket som möjligt. Du får kraven från beställaren under startmötet. Under resterande projekteringsmöten ska du föra protokoll. Du ansvarar för att boka in möten med beställare. Under projektet kommer du att visa att du både kan hålla dig till givna riktlinjer samt visa på kreativitet. Var förberedd på att du kommer få ta fram förslag på lösningar och även behöva ändra saker, precis som i verkliga projekt. Öppna alla nya filer med rätt Template, fråga din handledare om du är osäker på vilken du bör använda. Allt underlag till praktikprojektet kommer att hittas i uppdraget ”312122”

(O:\JKP\312122\02_Underlag\In mapp: Las, Vägplan, XML, Grundkarta). Du hittar förutsättningarna för uppdraget här: O:\JKP\312122\01_Tyréns

uppdrag\017_Uppdragsförutsättningar. Projektet är fiktivt (anslutningspunkterna är påhittade), dock är området med dess inmätningar verkligt. När du startar uppdraget, skapa en ny mapp med ditt namn under: O:\JKP\312122\_Praktikant. Kopiera sedan alla mappar från

O:\JKP\312122 förutom ”_Praktikant”, ”_Ritningar studiebesök” och ”_Handledarens och beställarens material” och klistra in dem i den mappen du nyss skapat.

17 Nr Aktivitet Instruktioner

1 Förutsättninga

r Läs igenom uppdragets förutsättningar.

2 Gå igenom

underlag Kontrollera vad du har för underlag till projektet.

3 Startmöte Anteckna beställarens krav på utformning. Ställ frågor om styrande dokument

gäller.

4 Gör en budget Gör en budget, uppskatta tider för de olika momenten. Korrigera sedan

tillsammans med handledare. Presentera nästa möte med beställaren.

5 Skapa

markmodell

Från underlaget du fått av beställaren, skapa en markmodell. Använd rcs-filen

Related documents