• No results found

11. Bilagor

10.2 Intervjuguide revisor

Denna intervju kommer att spelas in med hjälp av min telefon. Efter intervjun kan du få ta del av inspelning och ge ditt godkännande. Om du upplever att jag har misstolkat något eller misslyckats med att formulera något har du möjlighet att göra ändringar i efterhand. Upplever du att det jag just gått igenom är okej för dig?

Syftet med denna studie är att undersöka vad verksamma revisorer och revisorsassistenter anser om den kunskap som mäts vid revisorsexaminationen. Studien kommer att undersöka eventuella skillnader i synen på kunskap mellan anställda på stora och små revisionsföretag där ”The Big 4” klassificeras som stora företag och små företag som allt annat än Big 4.

Anledningen till att denna studie genomförs är med bakgrunden att ungefär hälften av de som skriver revisorsexaminationen skriver godkänt resultat. Med detta i åtanke ämnar jag undersöka hur verksamma inom revisionsbranschen förhåller sig till den kunskap som mäts vid

revisorsexaminationen.

Jag kommer nu att läsa upp ett antal etiska ställningstaganden som denna intervju är baserad på. 1.Etiska aspekter

1.1 Informationskravet: Syftet med denna intervju är att samla in information som kan användas för ett generera en slutsats i en uppsats på C-nivå.

1.2 Samtyckeskravet: Deltagandet i denna studie är frivillig. Om du under denna intervju upplever att du vill avbryta är du berättigad till det.

1.3 Konfidentialitets- och anonymitetskravet: Denna intervju kommer inte att delas till någon annan. Några namn eller personuppgifter kommer inte att delas ut. Uppsatsen kommer inte att hantera några namn utan kommer att klassificera respondenterna som revisorsassistent X och revisor X.

1.4 Nyttjandekravet: Den information som samlas in och lagras genom inspelning kommer endast att användas som underlag för denna studie. När informationen har sammanställts och presenterats i uppsatsen kommer det inspelade materialet att tas bort.

Påståenden 1.1-1.4 fungerar som förtroendeskapande och är ämnad som en bra inledning på intervjun.

2. Allmänna frågor

2.1 Vad fick dig att välja en karriär inom revision? 2.2 Hur viktig anser du att revision är?

3. Kunskap

3.1 Berätta hur ser du ser på kunskapens betydelse för revisionsyrket? -Hur viktig är kunskap inom revision enligt dig?

68 -Vad anser du om de kunskapskrav som ställs av revisorsnämnden genom

revisorsexaminationen?

3.2 Hur tror du att kunskapsbehovet ser ut på små revisionsföretag? 3.3 Hur tror du att kunskapsbehovet ser ut på stora revisionsföretag?

-Vilka tror du är de huvudsakliga skillnaderma när det kommer till kunskapsbehov mellan stora och små företag?

3.4 Berätta vilka arbetsuppgifter du har/Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

-Vad har du för tankar kring koncernredovisning? Hur viktig är kunskap kring koncernredovisning för dig?

-Vad har du för tankar kring internationell redovisning? Hur viktig är kunskap kring internationell redovisning för dig?

-Vad har du för tankar kring etik och oberoende? Hur förhåller du dig till den etik som finns kring revision? Hur förhåller du dig till det oberoende som är förknippat med revision? -Vad har du för tankar kring rådgivningsuppdrag? Hur har rådgivningsuppdrag bidragit till att du erhållit kunskaper som du tror kan vara användbara vid avläggandet av

revisorsexaminationen? 4. Learning-by-doing

4.1 Hur väl tror du att ditt vardagliga arbete hjälpte dig att förberda dig inför den examination som du skrev?

-Hur reagerar du på följande påstående? Ditt vardaliga yrkesutövande gav dig kunskaper som du tror hjälpte dig att skriva ett godkänt resultat vid revisorsexaminationen!

5. Knowledge Management

5.1 Hur skulle du beskriva ditt revisionsföretag när det kommer till arbetsmiljö? -Hur är atmosfären? Hur fungerar kunskapsutbytet mellan medarbetarna? -Hur upplever du din roll som kunskapsförmedlare till mindre erfarna kollegor?

5.2 Hur tror du att medarbetarna hos er påverkar varandra kunskapsmässigt?

6. Mentorskap

6.1 Berätta hur du upplever att du har hjälpt revisorsassistenten att förberada sig inför revisorsexaminationen. (endast om revisorn är handledare för revisorsassistent)

-Finns det fördelar och nackdelar med att arbeta som handledare? Om ja, utveckla gärna. -Hur skulle du beskriva er profesionella relation?

-Hur stor påverkan tror du att du har haft när det kommer till revisorsassistentens professionella utveckling?

69 6.2 Har du någon person på din arbetsplats som du upplever ofta ter sig till dig då han eller hon behöver hjälp med något yrkesrelaterat?

-Hur ser er professionella relation ut?

-Upplever du att du bidragit med denna persons kunskapsutveckling? 7. Team

7.1 Berätta hur teamet arbetar för att utföra en revision. -Vilka för- och nackdelar finns det med att arbeta i team?

-Hur ser teamdynamiken ut? Har ni uttalade roller och arbetsuppgifter? -Hur bidrar teamet till att du erhåller nya kunskaper?

-Tror du att din erfarenhet har förmedlats till mindre erfarna kollegor när ni har arbetat i team? -Hur upplever du att din erfarenhet kring revisionsarbete har bidragit till mindre erfarna medarbetares kunskapsutveckling?

8. Utbildning

8.1 Berätta om den utbildningsplan som du och revisorsassistenten har arbetat fram. (endast om revisor är handledare för revisorsassistent)

-Upplever du att utbildningsplanen är utformad för att förberada revisorsassistenten inför revisorsexaminationen eller det vardagliga arbetet? Upplever du att den tar hänsyn till båda delar?

8.2 Om revisorn inte har arbetat fram en utbildningsplan med revisorn; Har ni standardiserade utbildningsprogram hos er? Om ja, kan du beskriva dessa?

8.3 Hur tror du att de kurser som revisorsassistenten har deltagit vid har hjälpt han eller hon med sitt vardagliga arbete? (endast om revisorn är handledare för revisorsassistent)

-Vilka för- och nackdelar finns med externa och interna utbildningar?

-Gav de dig kunskaper som var anpassade efter ditt vardagliga arbete eller som förberedelse inför examinationen?

-Hur förhåller du dig till kunskap som du tror att du inte kommer att ha någon användning för? -Hur har detta påverkat er när ni har arbetat fram en utbildningsplan?

9. Revisorsexaminationen

9.1 Vad anser du om den kunskap som mäts vid revisorsexaminationen? -Hur tycker du att revisorsexaminationen bör se ut?

- Vilka förändringar anser du att revisorsnämnden bör göra kring revisorsexaminationen? 10. Avslutande frågor

70 10.1 Har du några avslutande frågor till mig?

Related documents