• No results found

Inledning - Hej!

- Jag tänkte spela in intervjun i syfte att transkribera det vi säger, för att slippa skriva ned och komma ihåg allt vi säger nu. Jag kommer inte att spela upp det för någon annan och kommer att fråga först om jag skulle vilja citera något/nämna ditt namn, annars kommer jag inte att göra det. Går det bra?

- Så, det här är alltså en intervju som handlar om Sweco Environment och hållbarhet. Om exjobbet

- Jag läser till civilingenjör i energi och miljö på KTH, och de två sista åren har jag riktat in mig på teknik och hållbar utveckling. Exjobbet pågår heltid hela sista terminen, och det resulterar i en rapport och en presentation på Sweco och en på KTH. Vad jobbar du med (kort)? - Mitt exjobb handlar om hållbarhetsredovisningar. För att ett företag som till exempel Sweco

ska kunna skriva en hållbarhetsredovisning måste de först identifiera inom vilka områden de har en betydande påverkan, för att veta vad rapporten ska handla om. Allt får inte plats i en rapport, och allt är inte intressant heller!

- Det handlar också om GRI…

- Syftet med mitt exjobb är därför att göra det här första steget i det som skulle kunna vara en redovisning, alltså att identifiera vilka som är Sweco Environments viktigaste

hållbarhetsfrågor.

- Det huvudsakliga sättet jag ska göra det här på är det som kallas att föra en typ av

intressentdialog, i en konkret form. Jag ska alltså prata med några av Sweco Environments intressenter, och intervjua dig och flera andra för att se vad ni anser om Sweco Environment och vad som är bolagets viktigaste hållbarhetsfrågor.

Om hållbarhet

- Men vad menas med ”bolagets viktigaste hållbarhetsfrågor”? Jag tänkte börja med att försöka definiera hållbarhet och vad en hållbarhetsfråga är.

- Vad är hållbarhet för dig?

- Jag tar ju hjälp av GRI Standarder för hållbarhetsredovisningar i hela exjobbet, och jag använder dem när det gäller definitionen av vad som är en hållbarhetsfråga också.

- Vi ska prata om alla tre dimensioner av hållbarhet, alltså ekonomisk, miljömässig och social. - Nyckelord GRI använder för att beskriva vad en viktig fråga är, är påverkan. En viktig fråga är

en sådan där bolaget har stor påverkan på saker, och på miljö, samhälle och ekonomi. - Så, frågorna handlar om bolagets påverkan på omgivningen, men också sig själva! Och det

handlar om påverkan i många bemärkelser; o fysisk och psykisk

o på levande och icke levande materia o positiv och negativ

- Det är lätt att glömma bort positiv påverkan, men tänk på att jag är intresserad av att höra vad du har att säga om all påverkan!

- Påverkan beskriven i GRI Standarder: “‘impact’ refers to the effect an organization has on the economy, the environment, and/or society, which in turn can indicate its contribution (positive or negative) to sustainable development.”

- Viktigt att tänka på är att jag inte intervjuar dig eller någon av de andra i egenskap av experter, varken på hållbarhet eller hur Sweco fungerar. I första hand vill jag få din bild av vad som är bolagets viktigaste hållbarhetsfrågor.

31 Intervjufrågor

Vad tänker du på först när du tänker på Sweco och hållbarhet?

Finns det någon speciell fråga eller något område som du: känner dig stolt över? Missnöjd över? Tycker är viktigast? Blev förvånad över när du började? Tycker märks mest?

Det verkar som att du nämner miljö/ekonomi/socialt/annat mest, stämmer det? Utveckla!

Skiljer sig Sweco Environment från resten av företaget på något sätt? Varför/varför inte?

Hurdå?

Är någon av de här frågorna utmärkande för tjänsteföretag jämfört med andra företag? Varför/varför inte?

Hurdå?

Jag tänkte dela upp resten av frågorna i miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet, men prata gärna om allt såklart!

Miljömässiga

Vi börjar med miljö. Vad tycker du om det här bolagets påverkan på miljön, över lag? Vilken påverkan sker av den interna verksamheten?

Vilken påverkan sker av den externa verksamheten (uppdragen)? Vilka resurser kräver verksamheten?

Hur är det när det gäller materialanvändning/energianvändning? Hur är det när det gäller förnyelsebart/fossila bränslen?

Vad bidrar bolagets verksamhet med?

Finns det någon särskild fråga man jobbar mycket med? Du återkommer flera gånger till X, vad menar du med X? Utveckla!

Har du fler exempel?

Snabbfrågor. Alternativen är tagna ur GRI Standarder, bara översatta av mig. De är rubriker över

alla frågor i de tre så kallade frågespecifika standarderna1 om ekonomiska, miljömässiga och sociala frågor.

Känner du dig färdig med miljöfrågorna? Ekonomiska

Då går vi vidare till ekonomisk hållbarhet.

1 Frågan ställdes såhär men borde ha ställts ”…tre serierna av frågespecifika standarder…”. De tre serierna innehåller 36 standarder sammanlagt.

32

Det finns många definitioner: ekonomisk hållbar utveckling som inte stör miljömässig eller social hållbarhet, eller ekonomisk tillväxt med totalt ökat kapital oavsett vilken annan hållbar utveckling som skadas. Vad är ekonomisk hållbarhet tycker du?

Vad gör bolaget som är viktigt för privatpersoners ekonomi? Vilka är det som påverkas?

Hänger ekonomin mycket ihop med de andra dimensionerna av hållbarhet? Upplever du att det är något särskilt för det här bolaget?

Har bolaget någon ekonomisk påverkan även på en högre nivå; nationell, internationell, global? Har du något exempel?

Finns det någon särskild fråga man jobbar (eller borde jobba) mycket med när det gäller ekonomisk hållbarhet?

Sker påverkan mest inom/på grund av intern eller extern verksamhet? Du återkommer flera gånger till X, vad menar du med X?

Utveckla!

Har du något mer du vill tillägga?

Snabbfrågor

Sociala

Då går vi vidare till de sociala frågorna. Social hållbarhet handlar en del om arbetsförhållanden. Hur tycker du att det är över lag på bolaget, för anställda och andra?

Finns det någon särskild fråga man jobbar (eller borde jobba) mycket med? Hur är företagskulturen?

Utveckla!

Vilken är den viktigaste påverkan bolaget har på sina anställda? Varför då?

Är det något du själv upplever eller något som bolaget säger sig jobba med? Vilka sociala frågor dyker upp i den externa verksamheten, i uppdragen? Du återkommer flera gånger till X, vad menar du med X?

Har du fler exempel?

Snabbfrågor

Avslutande

Jag har inga fler frågor. Tycker du det finns något viktigt ämne vi missat att prata om? Vad tycker du borde vara med i en hållbarhetsredovisning?

33

Related documents