• No results found

Intervjun i Sandviken med Peter Thunell

Företagets utveckling Företagsinterna faktorer

4.1 Företagspresentation och presentation av Hofors

4.2.2 Intervjun i Sandviken med Peter Thunell

Peter började med att beskriva hur det ser ut rent personalmässigt i västra Gästrikland på företagssidan och det finns åtta stycken företagsrådgivare, där en är placerad på det lokala kontoret i Hofors. Efter detta korta tekniska tillägg redovisas de frågor vi gick igenom och de svar jag fick på dem. Vissa frågor går in i varandra så alla frågor kommer inte ha ett eget svar utan vissa svar kommer att rymma flera frågeställningar.

Fråga ett: Vad finns det för intresse för Swedbank att näringslivet/företagsklimatet i Hofors utvecklas?

Peter svarar att det intresse som banken har är att kundens tillväxt även är vår tillväxt. Så det är av intresse att bankens kunder ska vara nöjda och kunna skapa tillväxt för det skapar i sin tur tillväxt för banken. Jag får även svar på fråga två här där Peter berättar att efter banken börsintroducerades på 90-talet så ägs Swedbank upp till 25 procent av tjugo olika stiftelser och i stiftelsernas stadgar står det att man ska vara med och återinvestera viss del av vinsterna i näringslivet, ungdomsidrott och kultur genom punktinsatser. Peter nämner Entré Hofors och Läkerol arenas handikappanpassning som exempel på dessa insatser. Så banken ska vara en

97

http://www.folket.se/folket/standard_article.php?id=106054&avdelning_1=101&avdelning_2=103 (2007) 98

partner till näringslivet men inte aktivt vara den som går in och stimulerar näringslivet utan det är via stiftelserna som de insatserna görs. Bankens affärsidé är inte att försöka påverka utan vara en partner. Peter gör också tillägget att han ser Hofors som en viktig och växande marknad där det finns goda möjligheter för Swedbanks lokalkontor att växa som bank.

Fråga två/tre: Arbetar det lokala kontoret aktivt för att påverka näringslivet/företagsklimatet i Hofors? Hur skulle lokalkontoret kunna arbeta för att stimulera

näringslivet/företagsklimatet i Hofors?

Peter svarar att de ska bli bättre att synas och marknadsföra sig som det enda kontoret på orten. De kan utöka öppettiderna för att göra sig ännu mer tillgänglig och att företagsrådgivare ska finnas lokalt för att företagarna ska kunna ha den personliga kontakten.

Fråga fem: Hur skulle det direkt och indirekt kunna påverka det lokala kontoret om näringslivet/företagsklimatet i Hofors förbättras/försämras?

Kontoret skulle skära ned på personal och öppettider om intresset att samarbeta med Swedbank minskade och öka personal och öppettider om intresset ökade.

Fråga sex: Vad finns det för begränsningar från Swedbanks sida att aktivt påverka näringslivet/företagsklimatet i Hofors?

På denna fråga svarar Peter att de insatser som görs för att påverka näringslivet idag är att föreläsa på nystart kurser (hur man gör en budget, hur man följer upp resultat och arbetar mot en budget). Bankpersonal brukar ställa upp som gästföreläsare på olika tillställningar för att bidra med kompetens. Banken använder sig av riktade erbjudanden mot olika typer av företagsformer. Banken anordnar egna aktiviteter för att sprida ut sin kunskap till personer utanför banken för att ge dem verktyg i sitt företagande.

På frågorna från sju till fjorton hade Peter ingen kunskap om eller inga svar för de är Hoforsspecifika.

Fråga femton: Hur ser du på problematiken vid lån till nybyggnation av företagsfastigheter och villor. Där värdet på byggnaden inte är den samma som en byggnad i centrala Gävle. Lösningen på problematiken på denna fråga enligt Peter är att en ökad inflyttning som skulle trissa upp fastighetspriserna och efterfrågan i Hofors. Detta skulle påverka bankens

bedömning i sin kreditgivning. Ett annat sätt är att som i Gävle och Sandviken skapa så kallade företagshotell och hyra ut dem. Risken med det enligt Peter är en snedvriden konkurrens.

Fråga sexton: Påverkar lagändringen i förmånsrättslagstiftningen ert arbete? Den lagändringen påverkar inte arbetet enligt Peter.

Fråga sjutton, arton och nitton: Betydelsen att ha kontor nära företagarna, personlig kontakt, vårda relationer, möjlighet till daglig kontakt och alla känner alla information?/ Hur har utvecklingen för företagssidan varit i Hofors/Sandviken de senaste åren?/ Vad tror du att utvecklingen har haft för bakomliggande orsaker/handlingar?

Som svar till dessa frågor berättar Peter att han tycker att det är väldigt viktigt att vara lokalt representerad dels för att den regionen är väldigt viktig för banken och att den har en positiv utveckling. Peter ser på de stora företagen som Ovaco steel och Sandvik att de stimulerar regionen bara av att finnas till. Peter ser på Entré Hofors som en viktig faktor när det gäller att stimulera centrum handeln i Hofors och de traditionella industrierna, men även att få personer att våga ta steget att bli egen företagare. Peter ser även Hofors som en liten ort där det är möjligt att upprätthålla en kontakt med näringslivet och arbeta för att behålla den.

Jag frågade Peter om han ansåg att kontoret i Hofors arbetade på något speciellt sätt för att det var just ett lokalkontor eller om det fanns någon annan orsak till att de skulle arbeta på ett annorlunda sätt än andra kontor. Peter svarade att de inte arbetade på något annat sätt än andra kontor i Gästrikland och att det var ett lokalkontor gör att de måste vårda den kund

tillströmning som finns. Jag nämnde även de två fallen med sparbankerna som aktivt försökte stimulera det lokala näringslivet för Peter och undrade om det var något att ta efter. Peter svarade att de är lokala sparbanker som inte har samma arbetssätt och mål som

Swedbankkontoren har. Det går inte att jämföra dessa banker för att det är via exempelvis sparbanken NYA stiftelsen som Swedbank agerar med punktinsatser för att stimulera lokalt näringsliv etc.