• No results found

Problemformulering och forskarfrågor

Företagets utveckling Företagsinterna faktorer

6.1 Problemformulering och forskarfrågor

På vilket sätt arbetar Swedbanks lokalkontor i Hofors för en hållbar utveckling?

Mitt svar på problemformuleringen är att Swedbanks lokalkontor i Hofors har kortsiktigt anpassat sitt sätt att arbeta med sina interna och externa faktorer så att gapet mellan dem har minskat och detta leder till en kortsiktig hållbar utveckling. Kontoret har goda utsikter till en långsiktig hållbar utveckling om det fortsätter att arbeta som idag och utvecklar det ännu mer, då det sättet att arbeta minskar gapet mellan dess interna och externa faktorer.

Jag har valt att undersöka följande forskningsfrågor som har hjälpt mig att besvara min problemformulering:

1. Hur har bankkontoret valt att arbeta med de interna faktorerna?

Bankkontoret har framgångsrikt valt att använda sig av värderingsstyrning i sin strävan att möta bankorganisationens krav. Kontorschefen har valt att rekrytera en nyutexaminerad ekonom som företagsrådgivare för att komplettera kontorets interna bankkunskap och öka den lokala förankringen. Detta arbete är enligt min mening något kortsiktigt då kontoret inte har någon långsiktig kvalitetssäkring i sitt arbete om till exempel kontorschefen skulle sluta på kontoret och bli ersatt av någon utanför gruppen på kontoret så måste det finnas en långsiktig hållbar lösning för det. Kontoret saknar en aktiv strategi att förnya sina kunskaper utanför den interna bankkunskapen. Vad jag menar med det är akademisk kunskap och företagserfarenhet. Detta ser jag inte som en brist utan snarare som en möjlighet att förbättra den interna

bankkunskapen.

2. Hur har bankkontoret valt att arbeta med de externa faktorerna?

Bankkontoret har valt att arbeta mot sin externa faktor små företag genom att följa rådande regleringar på ett sätt som överensstämmer väl med de önskemål och förhållanden som företagaren har. Det sätt som bankkontoret har valt att arbeta mot små företaget är unikt och bidrar till en hållbar utveckling på kort sikt. På lång sikt kommer det unika arbetssättet att kommunicera med sina externa faktorer att bidra till bankkontorets hållbara utveckling om inte oförutsedda regleringar skulle hindra bankkontoret att fortsätta arbeta som de gör nu. Jag har inte sett någon risk under min studie att det skulle komma några oförutsedda regleringar som kommer att hindra bankkontorets arbetssätt.

3. Har bankkontoret lyckats att minska gapet mellan de interna och externa faktorerna?

Bankkontoret har lyckats att minska gapet mellan sina interna och externa faktorer på följande sätt. Lokalkontoret har infört interna arbetsrutiner som bidrar till att minska gapet. Detta betyder att om ett halvt år har kontoret rutinmässigt minskat gapet. Kontoret nyttjar också externa faktorer för att minska gapet. Att vara det enda bankkontoret placerat i Hofors bidrar automatiskt till att minska gapet. Det finns sätt för kontoret att förbättra sitt arbete med att

minska gapet mellan dem och företagarna . Det är främst att kvalitetssäkra sitt sätt att arbeta med sina interna faktorer och utöka sin kommunikation till sina kunder och omgivning.

6.2 Reflektioner över min studie och dess bidrag

Det har varit en mycket lärorik process för mig att genomföra tre undersökningar i en studie. Om jag skulle göra om min studie så skulle jag genomföra ungefär samma förstudie för den var informativ och gav mig många användbara kontakter att fortsätta med. Jag skulle genomföra samma intervju som jag har gjort i denna studie men inrikta mig på kontorets privata och företagssida. Jag anser att jag skulle få med ytterligare reflektioner om det interna arbetet om samliga ur personalen skulle ingå i intervjun. Jag anser att jag har lyckats att skapa mig en helhetsbild av kontorets interna arbete i min studie trots att inte alla ur personalen ingick i intervjun. Jag hade genomfört en enkätundersökning som komplement till intervjun för jag anser att den kompletterar intervjun bra då kontorets arbete för hållbar utveckling påverkas av dess kunder. Jag hade inte riktat min enkät till kunder med annan bank utan bara till kunder som har lokalkontoret som bank för att behålla fokusen av studien på

lokalkontoret. Jag hade testat min enkät på en person i min bekantskapskrets som inte har någon ekonomisk utbildning för att se om den är för överambitiös. Jag anser att jag med min studie har bidragit med unik dokumentation, resultat och slutsatser för Hofors regionen. Min studie kan användas av bankkontoret i sitt fortsatta arbete för en hållbarutveckling. Kontoret kan utnyttja det dokumenterade resultatet i sin kunskapsbank och använda mina förslag till förbättring. Företagarna kan använda min studie för att utöka sin kunskap om hur banker fungerar och då främst lokalkontoret. Kommunens näringslivssektion kan som företagarna utöka sin kunskap om relationer mellan bank och kund samt hur lokalkontoret arbetar. Jag hoppas att min studie kan påverka bankens interna faktorer och externa faktorer på ett sätt som gynnar lokalkontorets hållbara utveckling positivt. Detta leder mig in på fortsatta studier.

6.3Förslag till fortsatta studier

Jag har tre förslag till fortsatta studier och det första är att om ett halvår undersöka hur

kontoret arbetar med sina interna och externa faktorer och jämföra mina resultat med dem för att se kontorets utveckling. Det skulle vara mycket intressant att se om företagarnas svar har förändrats något på ett halvårs proaktivtarbete från kontorets sida.

Mitt andra förslag skulle vara att studera hela kontoret. Undersöka både den privata sidan och företagssidan för att få en helhetsbild och kunna genomföra intervjuer med alla anställda och jämföra dem med enkät undersökning som riktar sig till bankkontorets alla kunder. Denna studie skulle kunna fånga upp en helhetsbild av effekterna av arbetet med de interna faktorerna och hur det påverkar bankkontorets externa faktorer.

Mitt tredje förslag är en studie där man undersöker Internets påverkan för lokalkontorens överlevnad. Hur måste lokalkontoren arbeta för att inte bli bortrationaliserade av dagens teknikutveckling?

Avslutningsvis är min förhoppning att min studie skall inspirera andra studenter att

genomföra studier som strävar efter att förbättra relationen mellan bank och företag. Det är viktigt att denna relation förbättras i Sverige då små företags utveckling har en stor påverkan på den nationella ekonomins utveckling i Sverige. En förbättring av relationen är också viktig för bankernas utveckling då det till exempel finns stordriftsfördelar för bankerna i ett ökat antal kunder.

Bilagor

Bilaga 1

Förstudie