• No results found

Intervjuteman Lämna över position

Vad ser du för risk om detta inte görs korrekt?

Har du själv upplevt något problem i samband med överlämningar?

HOV Ankomster (assume)

Hur går det till? Vad görs i samband med att en flygning tas emot från annan sektor? Ansvar beroende på vilken typ av överlämning. HOP, transfer/assume vad betyder dessa? Vilka typer av färgmarkeringar? Vilka menyval? Förklara hur det går till att göra assume. Vad utgör en risk i samband med överlämning?

Är det normalt sett så att man som mottagare inte gör något förrän en flygning ropar på frekvensen?

Vilken kommunikation försiggår mellan dig och överlämnande sektor? Vad är

sammordningsfritt förfarande? Vad innebär det för ansvar och hur påverkar det din planering och förväntningar? Alla som följer ett sammordningsfritt förfarande vet du vad du kan förvänta?

Trafik kan vara överlämnad utan att flygningen har ropat upp, vilket indikeras av färgen på etiketten.

HOV lämnande (transfer)

Finns det risk att man lämnar över en flygning tidigare än man egentligen borde ha gjort? Skulle detta kunna få några negativa effekter?`

Hur och när lämnas trafiken över till nästa sektor? Vad avgör hur tidigt eller sent man lämnat över? Är det sektorgräns eller visst fix, vad beror det på? Var finns det beskrivet vilka

procedurer som gäller?

Är man vaksam på andra sektorer som man skickar trafik till hur mycket de har att göra eller skickar man bara över sin trafik?

Flödesjusteringar

Sker dessa bara på uppmaning från MAESTRO? Hur uppmärksammas det att en

flödesjustering har uppkommit i MAESTRO, kommer det någon signal eller påminnelse eller är det bara genom att aktivt scanna?

Det känns inte som någon kollar på flödesstaplarna, har ni någon nytta av dem? Vad säger dem er egentligen? Känner du dig mentalt mer förberedd om detta underlag finns tillgängligt? Upplever du att du har mycket kapacitet över även om du är på gränsen för den mängd du får hantera själv utan att en E-position ska tillsättas? Hur bestäms när E-position ska tillsättas? Du tillsammans med TS eller bara TS och flödesschemat? Kan det uppstå tillfällen då man snabbt behöver hjälp men TS är upptagen?

Service till trafik

När och hur ger man service till trafik? Vad ska vara uppfyllt för att man ska ge en flygning direkt färdtillstånd så att de slipper gå via fixen som annars är publicerade flygvägar.

Upptäcka/förhindra konflikter

Hur indikerar MTCD och STCA konflikter?

Hur vet du att det kommer uppstå en konflikt som inte indikeras av STCA el MTCD? Bygger på förväntningar och tidigare erfarenhet, kunskap om flygningars beteenden - mental bild?

Lösa konflikter

Finns det standardförfaranden? Hur ser dessa ut? Vad påverkar hur du väljer att lösa en situation? (tid kan jag tänka mig är en avgörande faktor).

När du utfärdat ett tillstånd som ska separera trafik är konflikten då ur vägen?

konfliktlösning sker inte momentant på eller av. Det kan även vara något som säkerställs över tid. Vad är en konflikt och när anses en konflikt löst?

Vissa kallar det lösningsmodeller, är tidigare sätt att lösa problem på viktiga för framtida problemlösning?

Problemet kring att skapa sig en korrekt uppfattning om en åtgärd är tillräcklig eller ej. I incidentrapportsammanställningen nämns bland annat otillräcklig recoveryåtgärd ett par gånger. Är det svårt att uppskatta effekten av sina åtgärder?

Övervaka konflikter

Strategier initieras egentligen inte förrän i själva konfliktlösningen. Strategier kan tillämpas som avlastning t.ex. spärrhöjd el fartrestriktioner istället för bevakning.

Vilka sätt finns det att övervaka konflikter? Verktygen kan fungera som minne och assistera och påminna.

Uppföljning av konfliktåtgärder

Återigen om verktyg tjänat som minne (fungerar som cues) och hjälp i separationen och konflikten anses avvärjd tas dessa markeringar bort, ett tecken på att situationen är löst samt att verktygen inte längre behövs och för att inte förvirra tas bort.

Om en åtgärd är t.ex. att gå på kurs en viss tid för att åstadkomma separation skrivs detta in i etiketten och visas i kortversion, på så sätt kan FL lätt se att ett färdtillstånd är utfärdat som skiljer sig från färdplanen. Detta ändras naturligtvis när flygningen får lov att återgå till ursprungsplanen.

Planering

Markkeringar och användandet av vertygen kan ses som en del av planering och upprätthållande av en korrekt bild av situationen.

Några egna tankar: -egen bedmöning

-PLT predicition line tool

-MTCD (kan visa färdväg och vart konflikt beräknas genom grönmarkerad färdlinje ok, sektion med konflikt röd)

-titta på färdplan genom etikett

-titta på färdlinjen och tider för passage av kommande fix.

-en första bedömning via antal kärror och avstände, direkt uppskattning om konflikt i aktuellt läge

-användande av kameran som övervakar avgångar från Arlanda för att avgöra om det finns starter som inom närtid kan påverka

Vad betyder att skicka vita värden? Skickas när något avviker. Vem skickar till vem och ang. vad? Är det den som ska ta över en flygning som skickar vita värden, som en förfrågan om man får göra en förändring då flygningen ännu inte kommit in i egen sektor eller som ett önskemål att tex ta emot flygningn på en annan höjd än normalt? Eller skickas vita värden från någon som gjort transfer men där flygningen fortfarande befinner sig i eget luftrum och man vill göra någon mindre förändring för att förenkla för sig själv?

RUFF

Om systemet lägger ner försvinner stripparna, är detta en riskfaktor? Vilken information finns i RUFF (backup/gamla radarbilden). Hur ofta övas dessa förfaranden?

Övrigt

Ser du några bekymmer med användandet av systemet (i förhållande till det gamla med strippar) Vad har avsaknaden av strippar betytt för kommunikationen? Hur utgör systemet ett hjälpmedel för att koordinera aktiviteter? Kommunikation och samarbete flygledare-