• No results found

Under denna del av arbetet kommer vi att sammanfatta svar från fyra olika lärare som vi hade intervjuat. Vi ställde relevanta frågor med anknytning till våra frågeställningar i arbetet. Alla fyra respondenten visste om att första hjälpen skall utövas enligt kursplanen för årskurs 9, men skolorna jobbar olika för att uppnå och inkludera detta mål i undervisningen.

Lärare delas in i två grupper. Grupp 1 innehåller Lärare 1 och 2 medan grupp 2 innehåller Lärare 3 och 4. Nedan kommer vi behandla de relevanta frågor som är av vikt för vårt resultat.

5.2.1 Vilket år tog du examen och ingick första hjälpen i din utbildning?

Vi började intervjun genom att ställa grundläggande frågor. Vilket år tog lärarna sin examen samt om de stött på första hjälpen under sin utbildning eller om kunskapen lärts på annat håll?

Svar - Lärare 1: Jag tog min lärarexamen 2003 på Malmö högskolan och fick jobb på denna skola direkt efter utbildningen, så jag har jobbat här i 8 år och trivs mycket bra. Undervisning i första hjälpen stötte vi bara på då vi utförde livräddningsmomentet under utbildningen, men som jag minns var det ingen djup inblick i ämnet alls. Jag har lärt mig första hjälpen mest på eget hand och de olika kurser som jag gått.

Svar - Lärare 2: Jag examinerades som lärare i idrott och hälsa 1996. Sedan dess har jag jobbat på tre olika skolor här i Skåne. Jag minns faktiskt inte om vi hade första hjälpen i vår utbildning.

Svar - Lärare 3: Min examen tog jag 1988 i Sarajevo i Bosnien. Jag har börjat jobba i Sarajevo, men kriget började och jag kom till Sverige 1992. 1996 började jag jobba som idrottslärare i Malmö och detta är min andra skola jag jobbar på. Under min utbildning hade vi mycket första hjälp undervisning och livräddning.

Svar - Lärare 4: Jag tog min lärarexamen i Stockholm, i början av 70-talet och sedan dess har jag jobbat på många olika skolor och var med i några projekt. Vi hade livräddande första hjälpen undervisning och vi praktiserade HLR på varandra.

31 En slutsats som kan dras utifrån första frågan är att alla lärare hade första hjälpen under deras utbildning. Det som skiljer sig åt är att de yngre lärarna i Grupp 1 hade lite mindre utbildning inom momentet jämfört med lärarna från Grupp 2.

5.2.2 Undervisar du som lärare i idrott och hälsa med första hjälpen?

Eftersom kunskapen i första hjälpen kan förekomma i undervisningen på olika sätt ville vi se hur lärarna i idrott och hälsa gick till väga för att ge eleverna kunskaper inom ämnet. I den nationella kursplanen för Idrott och hälsa står att eleverna ska kunna hantera nödsituationer i och vid vatten samt ha kunskaper i livräddande första hjälp.

Svar - Lärare 1: Jag har gått en kurs som innehåller kunskaper inom första hjälpen och jag håller i all denna undervisning själv. Det kostar för mycket pengar för vår skola att köpa in dockor så vi låter eleverna öva första hjälpen på varandra. Det vi jobbar mest med är framstupa sidoläge. Eleverna gör också ett skriftligt prov och de gör det tills de klarat av det.

Svar - Lärare 2: Vi har haft en inhyrd föreläsare för att eleverna skall få kunskaper inom första hjälpen. Jag hade kunnat utföra denna undervisning själv, har läst inom detta område då det ingår i kursplanen för årskurs 9, men jag tycker att dessa föreläsare är mycket bra och har en god inblick för elevernas kunskapsfrämjande. Under en två veckors period arbetar de med eleverna, både teoretiskt och praktiskt. De visar videofilmer för eleverna och förklarar hur de ska agera i nödsituationer. Eleverna får träna på varandra de moment som ingår i första hjälpen.

Svar - Lärare 3: Jag brukar göra så att jag sköter första hjälpen-undervisningen själv. I slutet av årskurs nio har vi det livräddande momenten. Vi åker till Aq-va-kul där eleverna kan träna livräddning i och vid vatten. De tränar också framstupa sidoläge, men inte HLR. Det och andra moment inom första hjälpen har vi under andra terminen i årskurs nio. Jag ser till att alla elever klarar av alla moment inom första hjälpen. Vi har dockor att använda som eleverna använder för att lära sig HLR.

Svar - Lärare 4: Jag undervisar mina elever inom första hjälpen själv då vi har dockor som eleverna kan använda sig av och jag har också kunskaper inom ämnet. Jag har valt att

32 undervisa eleverna inom detta moment i årskurs nio då det ingår i kursplanen att de skall kunna detta efter årskurs 9.

Enligt våra intervjusvar på denna fråga om läraren i idrott och hälsa undervisade första hjälpen själva svarade tre stycken att de skötte undervisningen själva medan en av lärarna hade hyrt in en föreläsare inom ämnet.

5.2.3 Ser du första hjälpen som ett viktigt moment i undervisningen?

Här vill vi se hur mycket fokus varje skola lägger på undervisningen inom första hjälpen. Om denna kunskap är nödvändig eller mindre nödvändig för läraren i idrott och hälsa på de utvalda skolorna.

Svar - Lärare 1: Det står och finns med i kursplanen och är som vilket annat moment som helst. Allt som står i kursplanen skall utföras och vara med och då som svar på frågan, ja det är ett viktigt moment att ha med i undervisningen idrott och hälsa.

Svar - Lärare 2: Första hjälpen är ett nödvändigt moment att känna till, eftersom man aldrig vet när en situation kan uppkomma då dessa kunskaper behöver tillämpas. Det står även i kursplanen och är en självklarhet för mig att det skall inkluderas i undervisningen.

Svar - Lärare 3: För mig är första hjälpen viktigt för eleverna att känna till och finns med i vår kursplan som kunskapsmål i årskurs 9.

Svar - Lärare 4: Jag tycker att första hjälpen är viktigt att känna till och ska vara obligatoriskt att lära ut som lärare i idrott och hälsa.

Samtliga lärare svarade att det var en självklarhet att första hjälpen är av stor vikt att inkludera i undervisningen.

33

5.2.4 Är där några tydliga genusskillnader på elevernas kunskaper av första

hjälpen på er skola?

I vår undersökning har vi valt att titta på genusskillnader i årskurs nio gällande kunskaper inom första hjälpen. Därför tyckte vi att det mest relevanta är att fråga lärarna i ämnet idrott och hälsa om deras uppfattning om vem som tar till sig och lärt sig mest av kunskaperna inom första hjälpen enligt dessa.

Svar - Lärare 1: Mina elever i årskurs 9 skall alla vara medvetna och ska kunna hantera en nödsituation med första hjälpen då vi redan jobbat med detta. Det finns alltid de som lägger mer fokus än andra och tvärtom. Jag har inte märkt att något av könen utmärker sig mer eller mindre.

Svar - Lärare 2: Personligen tycker jag att killarna är en aning mer intresserade på vad som gäller vid en nödsituation. Det kan bero på att killar tycker att det är häftigt att rädda någon och gillar kroppsmoment.

Svar - Lärare 3: Det är svårt att avgöra om vilket kön som sticker ut mest. Det är nog rätt jämt mellan de båda könen.

Svar - Lärare 4: Det är nog rätt jämt då jag hoppas och tror att oavsett kön ska man vara alert under lektionstiden och ta till sig kunskaper som lärs ut.

Resultat som kan utvinnas från denna fråga gällande genusskillnader inom kunskap om första hjälpen menade tre lärare på att det var jämt mellan de båda könen medan en lärare tyckte personligen att killarna var lite mer alerta.

5.2.5 I vilken årskurs börjar ni utföra första hjälpen undervisning på er skola?

I kursplanen för ämnet idrott och hälsa står det som tidigare nämnts att eleverna skall kunna hantera nödsituationer i och vid vatten samt ha kunskaper i livräddande första hjälp. Vi tänkte då att det hade varit intressant och undersöka om när läraren i idrott och hälsa börjar undervisa detta moment. Kanske nöjer sig läraren med att göra det en eller två gånger i årskurs 7 och därefter fått det avklarat. Eller beslutar läraren för att praktisera detta moment under årskurs 9?

34 Svar - Lärare 1: Vi tycker att första hjälpen är ett bra moment att inkludera i undervisningen så tidigt som i årskurs 7 ifall en nödsituation skulle uppkomma. Anledningen till att vi inte följer upp detta moment beror på brist på resurser.

Svar - Lärare 2: Mina elever fick göra det i årskurs 7. Därefter har vi inte gjort det igen, men jag känner att de förhoppningsvis kommer ihåg det vi gick igenom och vet hur de ska agera om nått händer.

Svar - Lärare 3: I början av november kommer vi att ha livräddning på Aq-va-kul och en gång under vårterminen kommer vi att ha första hjälpen-undervisning här i skolan.

Svar - Lärare 4: Vi ska utföra första hjälpen under vårterminen någon gång i april månad så vi har inte hunnit dit än, men kommer självklart ha det.

Resultatet på frågan är att lärarna i Grupp 1 sköter undervisningen inom första hjälpen redan i årskurs 7. Lärarna i Grupp 2 har däremot undervisning inom samma moment i årskurs 9. Det intressanta här är att läraren i idrott och hälsa gör sin egen tolkning och tillämpar första hjälpen när de känner det är mest relevant för sina elever. Vissa börjar 2 år innan kunskapsmålen skall vara uppnådda och andra börjar sista året d.v.s. i årskurs 9.

35

6 Analys

Under denna del kommer vi att analysera resultatet från vår undersökning. Genom att jämföra våra resultat med teorin och den tidigare forskningen, kommer vi upplysa skillnaden i resultatet mellan de två olika grupper. Vi kommer även analysera uttalande från lärarna i idrott och hälsa i förhållande till deras undervisningsmetoder.

Related documents