• No results found

5. Resultat och analys

5.3 Jämförande av semantisk differential

Följande steg förklarar hur den semantiska differential som intervjupersonerna tagit del av är uppbyggd och varför den ser ut som den gör. Kuratorerna har fått en varsin semantisk differential och varje fokusgrupp har fått en gemensam där de tillsammans bestämt var på skalan de ska placera de olika nationernas egenskaper.

Figur 4. Semantisk differential av Jon Stridh, förste kurator på Norrlands nation.

Figur 5. Semantisk differential av Johan Ottosson, andre kurator electus på Norrlands nation.

Figur 6. Semantisk differential av Fokusgrupp 1.

Figur 7. Semantisk differential av Fokusgrupp 2.

Studieverksamhet

Norrlands nations båda kuratorer är överens om att den egna nationens studieverksamhet med bibliotek, läsesal och datasal står sig stark. Nationen har nyligen köpt in nya datorer och att litteraturen i biblioteket involverar mycket kurslitteratur. Nationens bibliotek har även ett stort antal tidskrifter tillgängliga för besökarna. Förste kurator Jon Stridh placerar även Västmanlands-Dala nations studieverksamhet högt på skalan med motiveringen att nationen har Uppsalas största nationsbibliotek. Andre kurator Johan Ottosson har däremot ingen erfarenhet av Västmanlands-Dala nations studieverksamhet och väljer att inte placera in nationen alls på skalan. Både Jon Stridh och Johan Ottosson ser Stockholms nations studieverksamhet som mindre bra.

Ingen av deltagarna i Fokusgrupp 1 har någon erfarenhet vare sig av Norrlands- eller Stockholms nations bibliotek. Däremot hamnar Västmanlands-Dala nation högst på skalan tack vare det stora utbudet av kurslitteratur, som en av deltagarna nyttjar ofta. Deltagarna i Fokusgrupp 2 har liten eller ingen erfarenhet av de tre nationernas studieverksamhet. En av deltagarna nämner att han dock har besökt Västmanlands-Dalas nationsbibliotek men att det skedde ”mest av en slump”. Han menar att kommunikationen om utbudet av studieverksamheten är svag, och om Västmanlands-Dala nation har det största nationsbiblioteket och väldigt få vet om det, säger det en del om nationens bristfälliga sätt att marknadsföra sig. Samma deltagare har också besökt Stockholms nations studielokaler och ser dem som bra. En av deltagarna skulle vilja ha mer information om Norrlands nations studieverksamhet eftersom hon känner att den är svår att upptäcka.

Miljö

Miljön innefattar nationernas lokaler och trivselfaktor. Både Jon Stridh och Johan Ottosson placerar Norrlands nation högt på skalan. Jon Stridh ger miljön på Norrlands nation full pott och menar att nationen har sitt kulturarv som byggnad och lokaler som en styrka. Johan Ottosson tycker att det är svårt att sätta en femma på någon av egenskaperna, då det "alltid går att göra saker bättre", men ser den egna nationens miljö som väl godkänd. Jon Stridh är inte särskild förtjust i miljön på Västmanlands-Dala nation och placerar den som mindre bra på skalan. Så gör även Johan Ottosson.

Fokusgrupp 1 ger miljön på Norrlands nation betyget godkänd. De ser miljön på Orvars krog som mycket bra och säger att den känns som "en liten lokalpub". En av deltagarna antyder att hon inte tycker att nationens nya del är särskilt trevlig. En annan deltagare säger att Västmanlands-Dalas lokal på övervåningen känns som en "gymnastiksal" och får medhåll från de övriga i fokusgruppen. Fokusgrupp 1 gillar Stockholms nations lokaler men menar den övre delen av nationsbyggnaden "skulle kunna utnyttjas bättre". Ur miljöaspekt får Norrlands nation högst betyg av Fokusgrupp 2. Deltagarna menar att den äldre delen är mycket trivsam och charmig, och att Orvars krogs uteservering på sommartid är bra. Vid en jämförelse med miljön på Uppsalas övriga nationer menar deltagarna att Norrlands kommer först. Gruppen är enig om att Västmanlands-Dala nations sommarrestaurang Taket är en toppenmiljö sommartid. Klubblokalerna är däremot mindre bra, och gruppen menar att "de är sämst". "Det känns som ett mellanstadiedisco i en gymnastiksal" och "när man äter söndagsbrunch på V-dala är det som att sitta i värsta skolmatsalen" är två av omdömena från Fokusgrupp 2. Samtidigt får nationen ett godkänt betyg tack vare Taket som är mycket uppskattat av samtliga. Stockholms nations lokaler känns "opersonliga" och som "fyrkantiga rum utan något speciellt" och hamnar lågt på skalan.

Priser

Jon Stridh ser alla tre nationerna som relativt billiga, men den egna nationen och Västmanlands-Dala med allra bäst priser. Johan Ottosson ser också nationerna som relativt billiga. Båda kuratorerna har placerat in Stockholms nation som något dyrare än Norrlands- och Västmanlands-Dala nation.

Till skillnad från kuratorerna ser Fokusgrupp 1 Västmanlands-Dala nation som det dyraste alternativet. Hos Fokusgrupp 1 hamnar Norrlands som den nation med bäst priser. Stockholms nation hamnar mellan de andra två. Att Stockholms nation hamnar bra på skalan menar studenterna har med nationens så kallade "happy hour"-erbjudanden på tidiga torsdagskvällar att göra. Fokusgrupp 2 ser Norrlands nation som en utav Uppsalas billigaste och mest prisvärda. Både cafét och Orvars krog benämns som ställen med "bra priser". Stockholms nation har godkända priser i lunch- och pubverksamheten. Inträdet på torsdagsklubben är rimligt och inte för högt. Däremot anser deltagarna att nationen har högre priser på sitt alkoholutbud än övriga nationer. Västmanlands-Dala nation placeras som mindre bra på pris-skalan eftersom deltagarna tycker att inträdet under klubb Velvet och främst nationens gasquesläpp är något högt. En av deltagarna menar också att Västmanlands-Dala nation "inte har så jättebra matpriser" i sin restaurang- och pubverksamhet.

Festverksamhet

Som festnation anser andre kurator electus Johan Ottosson att Norrlands har ett bra utbud av gasquer men ett sämre utbud av bra klubbar. Nationen driver för tillfället endast klubben Evening som går av stapeln en gång i månaden. Västmanlands-Dala- och Stockholms nation har däremot en mer tät klubbverksamhet. Varje torsdag håller Stockholms nation sin välbesökta klubb Utgång och Västmanlands-Dala nation arrangerar klubben Velvet med liveband drygt två gånger i månaden. Däremot menar Johan Ottosson att Stockholms nation är dåliga på att marknadsföra sina gasquer och att deras festverksamhet utåt kanske mest ser ut att bestå av torsdagsklubben. Jon Stridh betonar även han Norrlands nations gasquer som en styrka och ger nationen ett mycket bra betyg vad gäller festverksamheten.

Fokusgrupp 1 menar att Stockholms nations torsdagar är "det man ser" och att de andra festligheterna utöver torsdagarna på samma nation känns som något för ”de redan invigda".

Stockholms nation som festnation hamnar därför lågt på skalan, i likhet med Norrlands nation där nästan enbart är gasquerna som syns vad gäller festverksamheten. Deltagarna är positiva till klubb Velvet och ger Västmanlands-Dala nation ett högt betyg. Fokusgrupp 2 placerar Västmanlands-Dala nation som störst i rollen som festnation. Deltagarna är positivt inställda till både nationens klubb Velvet och gasqueverksamhet. De menar att nationen lyckas bra på båda områdena. Som näst bästa festnation placerar deltagarna Stockholms nation tack vare klubbens torsdagsklubb som är ständigt återkommande och som alltid lockar folk. Dock är det på got och ont; "Stockholm är ju given klubb på torsdagar, men inte någon annan dag", antyder hon. Norrlands nation står sig däremot något svagare vad gäller festaktiviteter. "Som festnation är Norrlands sämre än de andra om man talar om klubbverksamhet", menar en utav deltagarna och menar att tycker att nationens senaste klubbar varit ”enspåriga”. En annan svarar med att "Norrlands toppar Stocken med gasquer däremot". En deltagare berättar att hon ofta besökte Norrlands nations klubbar tidigare men att hon numera inte tänker på Norrlands när det kommer till klubbverksamhet. Det är en nation som fallit i glömska i klubblivet, menar hon.

Pub- och caféverksamhet

Jon Stridh tycker att alla tre nationer ligger bra till med pub- och caféverksamhet. Johan Ottosson placerar Norrlands nation som starkast, Västmanlands-Dala nation som näst starkast och Stockholms nation som mindre bra. Han intygar samtidigt att han inte "har så bra koll" på de andra nationernas pub- och caféverksamhet men att han ser Orvars krog och Majs Café som mycket bra hos Norrlands nation.

Fokusgrupp 1 ger full poäng till Norrlands nations pub- och caféverksamhet och talar mycket gott om Orvars krog och goda luncher i Majs Café. De nämner även att Stockholms nations luncher är mycket bra men att nationens pubverksamhet är så gott som osynlig. Resultatet för Stockholms nation blir därför mindre bra. Lika anonym är Västmanlands-Dala nations pub- och caféverksamhet och får därför samma betyg. Fokusgrupp 2 anser att Norrlands och Västmanlands-Dala nations pub- och caféverksamhet ligger på samma nivå. Deltagarna poängterar dock att Norrlands pubverksamhet är mycket starkare än Västmanlands-Dala nations, samtidigt som den senare har bra pubverksamhet sommartid. "Givna ställen att gå till", menar en deltagare. När gruppen börjar fundera på Stockholms nations pub- och caféverksamhet uppstår frågor. "Har Stocken ens någon pub?" undrar en av deltagarna och får

"En jättemärklig pub i en för stor lokal" till svar. Deltagarna är överens om att Stockholms nation har en ganska så anonym pub- och caféverksamhet till vardags men att nationens luncher är bra.

Related documents