• No results found

Jämförelse mellan individer och influencers

1. Inledning

4.1 Jämförelse mellan individer och influencers

4.1.1 Trots skilda livsstilar jämför sig individer med influencers

Festinger (1954) skriver i sin teori att människor vill känna igen sig och tenderar att jämföra sig med en specifik individ man relaterar till. Det handlar om att individen vill uppnå ett ideal som framställs av sociala medier och influencers som känns ouppnåeligt för konsumenter. Idealet skapar en skev verklighetsbild för individen som i sin tur leder till minskad

Flertalet respondenter anger att de följer influencers som de ser upp till samt upplever har sunda värderingar. Ett vanligt förekommande för de flesta respondenterna är dessutom att jämföra sig med någon man relaterar till. My 15 år förklarar att influencers som känns genuina och ofiltrerade uppfattas som relaterbara.

“Influencers är stora på grund av att de gjort något som folk har tyckt om och då blir det att man själv hittar något som man gillar, till exempel stilen. Då kan jag vilja efterlikna det eller relatera till det. Eller att en influencer varit med om något som jag varit med om och då kan man hitta något sätt att relatera till det”.

Ki & Kim (2019) beskriver vikten av att vilja efterlikna eller relatera till en influencer. Forskarna fortsätter förklara att konsumenter har lätt att identifiera sig med influencers och eftersträvar att imitera dem vilket i detta fall kan vara att efterlikna en viss stil som nämns ovan. Samtidigt skriver Festinger (1954) i teorin om social jämförelse att människor har en tendens att endast jämföra sig med de individer de kan relatera till vilket i Mys fall kan vara klädstil eller händelser i livet.

En annan respondent nämner Youtube som en relaterbar plattform. Det vardagliga livet som visas gör att hon kan relatera till det själv. Vidare belyser respondenten det faktum att Youtube som plattform jämfört med Instagram kan upplevas som mer personligt samt ofiltrerat.

“På Youtube får man ett mer verklighetsperspektiv istället för perfekta bilder med filter som visas på Instagram. Youtube känns mer som ett positivt forum och mer personligt än Instagram som jag tycker kan kännas mer tillgjort” - Anna 23 år.

Samtidigt nämns Youtube som en viktig inspirationskälla, med resonemanget att man då får se plagget i rörligt format. Flertalet beskriver hur man känner sig nära personerna på Youtube, på grund av att man får se deras vardagliga liv.

Trots att flertalet av respondenterna anser att de kan relatera till influencers finns det emellertid respondenter som inte upplever detsamma.

“Det blir så skevt när man tittar på mig, eller andra unga tjejer som inte lever ett sånt liv influencers gör, man tror att det är så man ska leva bara för att de gör det” - Karolina 23 år.

“Jag kan inte relatera till en influencers vardag eftersom att vi har olika typer av liv, till exempel när det kommer till hur mycket resor de gör och hur mycket pengar de tjänar” - Ellen 24 år.

4.1.2 Hur influencers ideal leder till att individer jämför sig

Jämförelse sker i olika sammanhang där ett antal respondenter nämner att de avundas influencers finansiella situation, fina lägenheter och lyxiga resedestinationer. Youtube

beskrivs som en alternativ realityserie där tittare får följa med och betrakta influencers boende och levnadssätt.

”På Youtube blir det mer att man får se så himla mycket på samma gång. Till exempel vad fint hon har det hemma, hur mycket pengar och hur mycket fina kläder hon har” - Anna 23 år.

I överensstämmelse med Festinger (1954) teori om just jämförelse kan vissa respondenter uppfattas jämföra sig uppåt. Detta innebär att jämförelsen sker med en individ, i detta fall med en influencer, som uppfattas vara mer framgångsrik eller lycklig än en själv.

Samtidigt menar några respondenter att de inte blir negativt påverkade eller jämför sig med influencers. De kan snarare bli motiverade att följa dem vilket kan bidra till en minskad jämförelse av idealet.

”Jag brukar inte jämföra mig på det sättet. Jag brukar mer tänka ‘vad härlig den personen är, sådär kan jag också vara på vissa sätt’. Då blir det nästan som att jag får bättre självförtroende” - Cleo 24 år.

att den här människan ska ha allt detta och vara så perfekt”. De Vries et al. (2018) menar att individuella skillnader om hur information mottages på sociala medier spelar en väsentlig funktion vid jämförelse. Exempelvis kan sociala medier vara till nytta och skapa ett positivt intryck hos individer när en destruktiv jämförelse inte äger rum (ibid).

Intervjudeltagare redogör också att de jämför sig när de har handlat ett klädesplagg som en influencer burit upp, ”Man ser influencern och tänker att vi har väl ungefär samma

kroppsform men så sitter inte plagget lika bra på mig som det gjorde på henne. Då kan det hända att man jämför sig” - Lisa 24 år. Flera av respondenterna syftar till Bianca, ”Man ser att hon har på sig det där och är snygg och så vill man se ut så också” - Karolina 23 år. Klara 16 år fortsätter, ”Jag jämför mig jättemycket med henne utseendemässigt men

personlighetsmässigt så gör jag inte det så mycket” . Även här går det att koppla till

Throuvala et al. (2019) studie som anmärker att jämförelse gällande utseende går att relatera till användning av sociala medier. Samtidigt är Alice en influencer en respondent jämför sig minst med.

”Alice är den jag nästan jämför mig med minst för jag tycker hon har fötterna på jorden på ett annat sätt och då blir det en annan grej, då blir det att man blir glad för hennes skull för att hon är där hon är nu” -Anna 23 år.

En respondent menar att det blir en större besvikelse när hon kollar på professionella modeller.

”Jag kan absolut jämföra mig och bli besviken på att den inte satt lika bra på mig som den gjorde på influencern. Men jag känner att jag blir mer besviken om jag kollar på modeller för att dom är så extremt smala” - Elvira 23 år.

Detta kan kopplas samman med vad tidigare forskning nämner om influencers respektive modeller. Fardouly & Holand (2018) samt Velozo & Stauder (2018) hävdar att influencers på sociala medier kan tolkas som mer realistiska än traditionell media som i detta fall inkluderar professionella modeller.

Related documents