• No results found

Ale Torg är en handelsplats i tätorten Nödinge i Ale kommun i Västra Götaland. Ale kommuns invånarantal är enligt SCB (2010) 27 394st och är fördelade på flera mindre småorter inom kommunen såsom Nödinge med invånarantal på cirka 9000. Handelssituationen i Ale Torg baseras till butikerna kring torget som är lätta att nå ifrån E45:an. I dagsläget pågår ett intensivt ombygge av Europavägen vilket har resulterat i en trafiksituation som i många fall kan leda till att konsumenter handlar någon annanstans. Många invånare i Ale kommun arbetar i Göteborg och med en restid på cirka 30 min är det lätt att både ta sig till Ale Torg och till andra konkurrerande köpcentrum belägna i Bäckebo eller Kungälv. Handelssituationen i Ale Torg består av exempelvis ett antal frisörer, flera restauranger och två matvarubutiker. Enligt Marianne Sjöö, ordförande i Ale Torgs företagarförening är den största utmaningen i dagsläget att få konsumenterna att handla i Ale Torg och inte åka vidare till andra köpcentrum.

Centrumföreningen och dess arbete

I Ale kommun finns det flera företagar-/centrumföreningar och en av dessa är Företagarföreningen i Ale Torg i Nödinge vilken Sjöö är ordförande för. Sjöö arbetar

32 som chef för ICA Kvantumbutiken i Ale Torg men har sedan oktober 2007 även engagerat sig i företagarföreningen på orten. Företagarföreningen har enligt Sjöö funnits en längre tid i olika konstellationer men i och med att Balder Fastigheter AB köpte alla lokaler i Ale Torg blev det en nystart för föreningen, detta skedde under 2007. I föreningen finns det cirka 30 medlemmar varav 23st är näringsidkare ut mot konsument och styrelsen för föreningen består av fem delegater. Den första tisdagen i månaden är en stående dag för styrelsen att träffas och sista tisdagen i månaden är alla medlemmar inbjudna för att träffas. Vid medlemsträffarna kan det finnas en tydlig agenda och i andra fall träffas medlemmarna för att äta frukost och bara prata med varandra. Enligt Sjöö brukar vanligtvis cirka 10-14 medlemmar möta upp till mötena. Styrelsens arbete utgör en stor del av planering, organisering men även utförande av aktiviteter och liknande. Den drivande faktorn enligt Sjöö är att:

”Det vi gör, gör vi för att vi tycker att det är kul och då tycker ofta kunderna det också”. Hon är även i nära kontakt med centrumledaren Susanne Essunger som arbetar för Balder Fastigheter AB och som är fastighetsägarens representant och deltar i flera centrumföreningar. Företagarföreningen finansieras av företagen själva och beräknas på bland annat butiksyta. Balder Fastigheter AB som äger alla lokaler bidrar även med en summa för att finansiera arbetet. Styrelsens arvode utgår enligt Sjöö i att de en gång per år åker iväg på ett två dagars konferens med en övernattning för att skapa en marknadsplan.

Deltagandet i företagarföreningen och dess medlemmar

Deltagandet i företagarföreningen är högt, alla företag är medlemmar och ingen har tagit aktivt avstånd ifrån att samarbeta. Sjöö menar att det varit ett löpande arbete att få företagen att delta men att hon tycker att samarbetet mellan företagen och företagarföreningen fungerar bra i dagsläget. Sjöö berättade att det under 10-15 års tid har förts diskussioner om söndagsöppet i Ale Torg. Eftersom detta har varit en löpande diskussion som inte resulterat i att alla företag har söndagsöppet har styrelsen ändrat strategi och innehar numera inställningen ”alla ska känna att de kan inte låta bli att ha söndagsöppet” som skall sprida sig till företagarna. Redan nu anser Sjöö att detta kan vara en bidragande orsak till att en del företag numera har söndagsöppet. ”Att peka med hela handen” har inte fungerat på orten tidigare och med den förändrade inställningen

33 att försöka förmedla möjligheter och eventuella vinningar med en mycket positiv inställning kan samarbetet mellan företagen stärkas ytterligare. I dagsläget är det enligt Sjöö kritiskt att ta vara på den rådande trafiksituation och försöka få konsumenterna att stanna och handla i Ale Torg och inte åka vidare. Strategin för att detta ska ske är att lägga pengar på annonsering, något som inte tidigare har varit av primärt intresse utan pengar har tidigare förlagts på aktiviteter. Vid frågan om vad hon tror är faktorer för företagarna att inte delta mer aktivt svarade hon att många är missnöjda med sin situation medan en del är nöjda med sin situation. En annan stor anledning är att tiden inte räcker till och att de därefter lämnar över allt arbete till styrelsen.

Samarbete mellan företagen i Ale Torg

Bindningarna mellan företagen är till största del sammankopplade med lokaliseringen av företagen till Ale Torg. Torget och ambitionen att vara kända för dess framtid och utveckling är en gemensam drivkraft. Sjöö berättade även om sociala bindningar hon har igenom att vara vän med flera företagare och dela fritidsaktiviteter. Vinningarna av samarbetet förutom ekonomiska faktorer är att företagarna har en bra sammanhållning och har roligt ihop. Hon påpekade även att lojalitet är något de vill uppnå med samarbetet, att alla företag känner sig viktiga och arbetar tillsammans för att det ska skapas en gemensam syn på kunder och att det ska vara trevligt att åka till Ale Torg. Sjöö menade att om styrelsen för företagarföreningen känner och sprider detta vidare så hoppas de att det sprids vidare till butikerna och kunderna. Vid frågan om hon tyckte att arbetet är värt den tid hon lägger ned svarar hon att ja det är det men att det har att göra med att hon faktiskt driver ett stort företag med många anställda och har möjligheten att lägga ner viss tid på företagarföreningen.

Tidigare år har det varit flera aktiviteter per år i Ale Torg, exempelvis decemberaktiviteter där tomtar, häst och vagn har funnits på plats. Företagen är även delaktiga på det årliga julklappsbordet där alla företag får skänka 10st julklappar med ett konsumentvärde på minst 100kr, även företagarföreningen skänker julklappar genom att skänka presentkort vilka resulterar i pengar tillbaka till företagen. Därefter får kunderna betala 25kr och välja ett valfritt paket, detta är enligt Sjöö en av de mest populära aktiviteterna och drar mycket folk till centrum. Förutom de säsongsbaserade aktiviteterna har Ale Torg haft flera uppträdanden ifrån svenska artister och

34 underhållare vilket även det har varit mycket populärt. Varje månads lönevecka har Ale Torg ett stort uppslag i lokaltidningen där alla företagare erbjuder en vara med 20 % rabatt.