• No results found

Svar på motion från Jeanette Lagervall (S) angående initiativ om att stimulera miljösatsningar vid nybyggnation av småhus för ökat

In document Underskrifter Sekreterare (Page 49-53)

åretruntboende

2015/629 Beslut

Kommunstyrelsens miljö- och samhällsbyggnadsutskott föreslår Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige besluta att motionen anses vara besvarad.

Sammanfattning

En motion har väckts av Jeanette Lagervall (S) enligt följande:

”Tomtmark som inte avyttras snarast möjligt i anslutning till att VA, el och vägar är färdigställda blir mycket dyrbart. Det ställer krav på ett aktivt förhållningssätt och framförhållning. Kommunen har för tillfället ett 30-tal tomter som inte kunnat säljas. Värdet i de kommunala tomterna är bl.a. att krav kan ställas på att man bosätter sig helårsvis och ger på så vis ökade skatteintäkter.

Skatteintäkter för som ovan nämnt 30-tal tomter med två skattebetalare ökar kommunens inkomster under 1 år med ca 6 miljoner, lågt räknat.

Mot bakgrund av detta föreslår Socialdemokraterna stimulansåtgärder som gör att det kan bli mer intressant att bosätta sig på Tjörn. Ekonomi är stora frågor för det flesta människor och kommuner. Lerum har antagit en modell som bygger på energiförbrukningen och om den minskas ger det hushållen ekonomiska fördelar tillika med att kommunen kan nå mål om minskad energiåtgång.

Vid nybyggnation lämnas en energiberäkning som visar på hur mycket energi en husmodell förväntas behöva för uppvärmning tillsammans med val av

uppvärmningssystem. Därefter jämförs den med Boverkets krav om maxvärden.

Exempelvis ett hus som baserar sin uppvärmning på elvärme med någon form av värmepump har Boverket ställt krav på att förbrukningen får ligga på 55kWh per kvadratmeter och år. För andra värmealternativ som fjärrvärme eller pelletsbaserad värme är Boverkets maxgräns 90kWh/kvm/år.

För att ge incitament till en minskad energiförbrukning förslår vi att vid en minskning t.ex. 40% under Boverkets krav, vilket innebär en förbrukning på ca 33kWh/kvm/år, ger en halverad avgift för bygglov och startbesked. Utvecklat kan flera olika nivåer läggas in och kommunen väljer vilka områden eller delar av områden som blir aktuella.

Premier skall kunna ges för egen energi till värme och varmvatten och hushåll på kommunal tomt. Premier skall också kunna ges för byggmaterial med låg

miljöpåverkan alltså energieffektiv.

Med beskriven bakgrund yrkar undertecknad på:

- Att förvaltningen ges i uppdrag att fram underlag som visar på de

ekonomiska effekterna av att införa bidragsformer i ett helhetsperspektiv mot att låta exploaterad tomtmark stå osåld alternativt att de säljs som delårsboende.”

Politiskt svar har lämnats enligt följande:

”Förslag till beslut

Kommunstyrelsens miljö- och samhällsbyggnadsutskott föreslår Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige att motionen anses besvarad.

Redogörelse av motionen

Motion har lämnats av Jeanette Lagervall (S) om initiativ om att stimulera miljösatsningar vid nybyggnation av småhus för ökat åretboende.

Motionen föreslår stimulansåtgärder som gör det mer intressant att bosätta sig på Tjörn och hänvisar till att ekonomi är stora frågor för de flesta människor och kommuner. Det hänvisas till en modell som används i Lerums kommun. Där ger låg energianvändning i bostäder lokaler lägre avgifter för bygglov och startbesked.

I motionen anges att vid nybyggnation lämnas en energiberäkning som visar på hur mycket energi en husmodell förväntas behöva för uppvärmning tillsammans med val av uppvärmningssystem och den därefter jämförs med Boverkets krav om maxvärden. Boverkets krav är 55 kWh/kvm/år.

I motionen föreslås att för att ge ett incitament till en minskad energiförbrukning att vid en minskning t.ex. 40 % under Boverkets krav, vilket ger en förbrukning om ca 33kWh/kvm/år, ge en halverad avgift för bygglov och startbesked. Motionären tänker sig även en utveckling av flera nivåer och att kommunen väljer vilka områden eller delar av områden som blir aktuella.

I motionen yrkas:

Att förvaltningen ges i uppdrag att ta fram underlag som visar på de ekonomiska effekterna av att införa bidragsformer i ett helhetsperspektiv mot att låta exploaterad tomtmark stå osåld alternativt att säljs som delårboende

Svar på motion

Idag är som skrivs i motionen Boverkets krav 55 kWh/kvm/år. Skulle detta sänkas till 40 % så hamnar vi på 33 kWh/kvm/år.

Redan idag ligger de allra flesta hus med eluppvärmning på en beräknad åtgång mellan 30-32 kWh/kvm/år. Detta förutsätter att huset har berg/markvärmepump eller en bra frånluftvärmepump. Om förslaget i motionen skulle ha någon effekt bör

I vår kommun är vi redan på nivån 40 % lägre än Boverkets krav utan särkrav.

Inom två år från att byggnaden tagits i bruk skall det göras en energideklaration och då skulle vi behöva kontrollera att den energiberäkning som gjordes innan bygglov fortfarande stämmer överens.

I Tjörns kommun har vi också i samarbete med kommunerna Stenungsund, Orust och Lilla Edet om kommunal energi- och klimatrådgivning.

Hit kan man vända sig om man vill - minska sin energianvändning

- har frågor kring olika uppvärmningssystem - undrar över egen elproduktion

- vill låna energimätare eller värmekamera kostnadsfritt

Sammanfattningsvis kan sägas att vi i majoriteten anser att det är viktigt att vi har ett energieffektivt byggande och att vi har låg energianvändning i våra hus och lokaler och att intentionerna i motionen är goda. Men det inte är aktuellt att införa bidragsformer eftersom vi redan i dag ligger på en låg energianvändning i våra bostäder och lokaler.

Härmed anses motionen besvarad.”

Tidigare beslut

Kommunfullmäktige, § 199 den 12 november 2015 Beslutsunderlag

Politiskt svar på motion den 16 februari 2016 Motion den 7 oktober 2015

Förslag till beslut på sammanträdet

Christina Widlund (L) yrkar bifall till förslag till beslut.

§44

Information

Beslut

Kommunstyrelsens miljö- och samhällsbyggnadsutskott noterar informationen.

Sammanfattning

Urban Nilsson, tf plan- och byggchef, informerar utskottet om bostäder för ensamkommande på fastigheten Rönnäng 1:612 (Linhäcklan).

Åsa Jönsson, tf plan- och byggchef, informerar utskottet om pågående arbete med detaljplanerna för Koholmen där samrådstiden nu gått ut.

§45

In document Underskrifter Sekreterare (Page 49-53)

Related documents