• No results found

Bläck & Co (2009) BLÄCK & CO Reklambyrå. (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.black.se/ (2009-04-15)

Clifton, Rita & Simmons, John (2003). Brands and Branding. Economist Books. Dena, Christy (2008). ARG Stats. (Elektronisk) Tillgänglig:

http://www.christydena.com/online-essays/arg-stats/ (2009-03-17)

Dictionary, "puzzle," i Dictionary.com Unabridged (v 1.1) (Elektronisk) Tillgänglig: http:// dictionary.classic.reference.com/browse/puzzle (2009-05-04)

Györki, Iréne, Malmström Sten & Peter Sjögren (2004). Bonniers Svenska Ordbok. Albert Bonniers Förlag AB. Rotanor

iEmmys (2007). International Academy of Television Arts & Science. (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.iemmys.tv/news_item.aspx?id=60 (2009-04-02)

IPeRG (2008a). Integrated Project of Pervasive Games. (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.pervasive-gaming.org/index.php (2009-04-29)

IPerG (2008b). Prosopopeia Bardo 1 "Där vi föll". (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.pervasive-gaming.org/Deliverables/D11.3-Game-Design-Document-Prosopopeia-I.pdf (2009-04-25)

IPerG (2008c). IperG Games. (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.pervasive-gaming.org/iperg_games0.php (2009-04-29)

Miami (2008). Miami Guerilla Agency. (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.miami.se (2009-04-15)

McKinney (2006). Work > Selected Item: 116. (Elektronisk) Tillgänglig: http://mckinney.com/#/work/item,116/client,22/ (2009-03-05)

Patel, Runa & Davidson, Bo (2003). Forskningsmetodikens grunder: att planera,

genomföra och rapportera en undersökning. 3., [uppdaterade] uppl. Lund: Studentlitteratur

Ravenchase Adventures (2008). Our Clients – Our Story. (Elektronisk) Tillgänglig: http:// www.ravenchase.com/story/clients.php (2009-03-15)

RÖD (2009). Ronny Östling Idé & Design I Växjö. (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.ostlingdesign.se (2009-04-15)

Soanes, Catherine & Stevenson, Angus (red.) (2006). Concise Oxford English dictionary. 11. ed., rev. Oxford: Oxford Univ. Press

Sundberg, Sam (2008a). Rollspelsnördarna har tagit revansch. Svenska Dagbladet. (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1172943.svd (2009-05-12)

Sundberg, Sam (2008b). Spelforskarna gör gatan till sitt labb. Svenska Dagbladet. (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_812091.svd (2009-03-09)

Szulborski, Dave (2005). This is not a game : a guide to alternate reality gaming. Macungie, Pa.: New-Fiction Publishing

The Company P (2009).The Company P : Corporate. (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.thecompanyp.com/site/?page_id=16 (2009-05-19)

The Lost Ring (2008). The Lost Ring. (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.thelostring.com (2009-04-05)

Interactive Institute (2008). First Emmy award ever awarded for institute related TV

production!. (Elektronisk) Tillgänglig: http://www.tii.se/emmy_marika (2009-06-20) Tuten, Tracy L. (2008). Advertising 2.0: social media marketing in a Web 2.0 world. Westport, Conn.: Praeger

Bilaga 1

Bilagan beskriver handlingen samt de viktigaste momenten ur Den Dolda Sanningen, som producerades av studenterna Karl Johan Rosqvist, Matti Nordström och Victor Johansson som en del i kursen ME3013 Dramaturgi hösten 2008.

Den Dolda Sanningen

PharmaSwe är ett företag som forskar inom medicin i Sverige. Ledningen består av Bengt Svensson, Göran Karlsson och Anders Broberg. På företaget arbetar även forskarna Kumar och Johan, som är goda vänner. Kumar har i hemlighet forskat inom biologiska vapen för en utländsk terroristgrupp, och har nu nästan slutfört sitt arbete. Ledningen får dock nys om detta, och även Kumar vet att ledningen vet. Kumar gömmer då undan sitt arbete och skriver om detta på sin blogg. Kumar lurar samtidigt Johan med fabricerade dokument för att få hjälp att gömma undan allt i tid. Under gömmandet råkar Johan snubbla på dokument om biologiska vapen. Johan går då genast till Anders Broberg i ledningen. Broberg, som är under utpressning av terroristerna, berättar det för dessa. Terroristerna mördar då Johan. Ungefär samtidigt anlitar ledningen i PharmaSwe MrX, dels för att undvika en

medieskandal, dels för att få tag i Kumars vapenforskning, för att kidnappa Kumar. Spelarna blir nu pressade av kidnapparna, som tror att spelarna har dokumenten.

Spelet tar sin början samma dag som Kumar blir kidnappad. Kidnapparna filmar detta och lägger upp en video på Youtube. Filmen visar att Kumar, innan han blir kidnappad, hinner gömma något i en rabatt vid Teleborgs slott. När spelarna hittar gömman, leds de till Kumars blogg. Via bloggen får spelarna ta del av Kumars fabricerade historia, där han skriver att han med hjälp av Johan har gömt undan "sanningen". Vad spelarna inte vet är att sanningen inte är vad den utger sig att vara.

Spelets gång

Den första filmen som publicerades visar en person som gömmer en plastpåse i rabatten vid Teleborgs slott. Kort därefter blir denna person kidnappad. Filmen var även efterbehandlad

i Adobe After Effects för att få känslan av att vara inspelad med en nattkamera. Denna film var anslaget till historien och det kommande dramat.

Deltagarna hittade ganska snart den nedgrävda påsen som innehöll en lapp med ett

scoutchiffer. Efter dekryptering av chiffret leddes deltagarna till den kidnappades blogg. På denna blogg avslöjades det att personen hette Kumar, och hade skrivit om sitt liv de senaste dagarna. Här kunde man dessutom läsa att han hade känt sig förföljd, och varit tvungen att gömma viktiga dokument. Vid denna tidpunkt vävdes deltagarna in i handlingen och blev introducerade till huvudpersonerna. Via bloggen fick de dessutom ”Bevis A”, som var första delen av det lösenord som senare skulle användas för att låsa upp ett senare pussel. Detta bevis var gömt under en träbro vid Amfium vid Växjö universitets campus.

Följande dag fick deltagarna en hyperlänk skickade till sina e-postadresser. Denna hyperlänk ledde till ett filmklipp på Youtube. Filmklippet visar Kumar fastbunden vid en stol, samtidigt som han kommunicerar via teckenspråk.

Vid avläsning visar det sig att Kumar tecknar ”L I V E S E K U M A R 1 1 2 3 6 5 4”. Detta är en hänvisning till domänen live.se, som också tillhandahåller webbaserade e-post-adresser. ”Kumar1” är användarnamn och ”123654” lösenord. Vid inloggning på kontot finns det ett e-post i inkorgen. Detta meddelande är ett pdf-dokument skickat från en viss Johan Andersson. Dokumentet innehåller den andra delen (bevis B) av lösenordet som senare skulle behövas för att dekryptera det slutgiltiga dokumentet (senare i spelet). I pdf-dokumentet finns även en logo till företaget PharmaSwe:s webbplats.

På företagets webbplats fick deltagarna information om att Johan Andersson nyligen hade avlidit. Här fanns även en ledtråd gömd i en bild på Johan, som var ett telefonnummer till en mobiltelefon. Vid uppringning av numret kommer man till en telefonsvarare, som säger följande:

”Hej Kumar. Jag har känt mig förföljd, var tvungen att göra mig av med beviset. Finns där du brukar handla kaffe. Fråga efter Alexia och be om mjukglass.”

Underförstått är detta Johan Andersson som talar på telefonsvararen. Deltagarna trodde nu att det var företaget som var ansvariga för mordet på Johan. Om man läser i Kumars blogg står det att han brukar handla kaffe på Pressbyrån på campus. Spelledarna hade tidigare gjort upp med personalen som arbetar där att lämna över ett kuvert med bevis C om någon frågade efter mjukglass.

En ny film publicerades igen på Youtube. Denna film visar att Kumar ännu en gång kommunicerar med deltagarna. När Kumar blir tagen från pallen han sitter på välter den, samtidigt uppdagas det att något är inristat på undersidan, nämligen ” Δ MCXV”. Översatt till latinska tecken blir detta ”D1115”, som är salsnumret till en toalett i universitetets D-hus. Under en bår på denna toalett fanns ett litet paket fasttejpat. Detta paket innehöll en diskett som i sin tur innehöll en krypterad rar-fil och en mp3-fil. Mp3-filen är lösningen till den krypterade rar-filen. Spelar man mp3-filen baklänges hör man Clint Eastwood säga den klassiska filmrepliken ”Go ahead. Make my day.”. Detta är en referens till filmen ”Sudden Impact”. Ser man på filmen visar handlingen att en servitris försöker meddela Eastwood att något är fel genom att hälla i överdrivet mycket socker i kaffet. Lösenordet är således ”sugar”.

Efter dekryptering fick spelarna ännu en del av lösenordet som skulle behövas senare, men även en länk till en webbplats: www.referens.tk. Vid besök på www.referens.tk visar webbplatsen en SEMA-kod och en text som säger ”Pärm, lod 4, våg 4”. Dolt i den vita bakgrunden finns även texten ”Correct answer via MSN 22.30-23.00 every day, kumarsbot@live.se”. SEMA-koden korrekt avläst (med hjälp av exempelvis en mobiltelefon med stöd för detta) meddelar ett ISBN-nummer till boken ”General Chemistry: An Integrated Approach (3rd Edition)”. I bokens pärm finns det periodiska systemet, och ”lod 4, våg 4” syftar då på ämnet titan. Titan atomvikt är 47.867, vilket också är det lösenord chattbotten efterfrågade på MSN.

Vid överlämnande av rätt lösenord får man möjlighet att ladda ned en textfil, som ser ut på följande sätt:

”Hej Kumar

Igår var jag och frugan ute vid sommarstället, hon ville dock gå ut i skogen och plocka blåbär till

pajen vi skulle baka på kvällen. Jag passade på att kolla till båten vid bryggan. När jag kom dit var min utombordare stulen, men jag hittade den vid

båthuset. När frugan kom tillbaka gick vi tillsammans till grillplatsen och grillade korv. Hon hade gjort sin goda potatissallad men gömt äpplebitar i receptet, vilket hon vet att jag inte gillar i

potatissallad. Jag satte mig då och drack sprit ur min medhavda flaska. Efteråt kände jag mig lite nedsänkt,

och frugan visste inte vad hon skulle ta sig till hon trodde såklart att jag hade nått botten Hon ville genast ge sig av

Istället tog vi båten och gav oss ut på sjön. Johan”

Läst på normalt vis är det som synes bara nonsens. Om man dock läser sista ordet i varje mening uppifrån och ned får man fram meddelandet ”Kumar, gå till bryggan vid

grillplatsen. Gömt i flaska, nedsänkt till botten av sjön”. Bryggan syftar på grillplatsen vid Teleborgs slott. Vid denna tidpunkt i spelet låg ett dokument nedsänkt i en flaska i vattnet. Dokumentet innehöll en hyperlänk till en krypterad fil på Rapidshare. Nu var deltagarna tvungna att använda de bevis de hittills samlat in för att dekryptera filen, och de fick fram följande meddelande:

”Dokumenten överlämnas vid slottstrappan. 16 oktober

22.00”

På kvällen den 16:e oktober mötte några av deltagarna upp en kurir vid Teleborgs slott, som lämnade över dokumenten.

Deltagarna hade nu kommit över vad de trodde var bevis mot PharmaSwe. Vad de inte vid denna tidpunkt visste var att Kumar hade fabricerat dessa uppgifter för att få Johan

Andersson att hjälpa honom. Samtidigt ger kidnapparna spelarna en deadline för att lämna över dokumenten. Det intressanta vid denna tidpunkt är att spelarna valde att inte göra detta, vilket gjorde att spelet tog en helt annan vändning än det var tänkt.

Deltagarna fick dock en sista chans att överlämna dokumenten. Ännu en gång postades en film på Youtube som visar ett filmklipp illustrerande Kumar sittandes med en papperslapp. Denna gång kommunicerar han med Braille-skrift (blindskrift).

Översatt till vanliga bokstäver blir meddelandet ”GDOCS BRYGGHUSET”. ”Gdocs” betyder i sammanhanget Google Docs, som är en online-tjänst för skapande och lagrande av Microsoft Office-liknande dokument. Till exempel kan man skapa och lagra doc-filer som man sedan kan dela med sina bekanta. Detta var precis vad Kumars vän Andrew Smith hade gjort. Smith var, som tidigare nämnts i ploten, Kumars studiekamrat och vän. Smith hade på Kumars begäran laddat upp ett antal dokument till Google Docs, som innehåller fler pussel och ledtrådar.

Spelarna fick vid denna tidpunkt mer och mer information om vad Kumar egentligen hade sysslat med på företaget, det vill säga utvecklande och framställande av biologiska vapen. Det slutgiltiga beviset var när de hittade ett dokument som avslöjar Kumars verkliga namn som Dharmesh Sarmad och medlem i en ökänd terroristgrupp.

När tiden passerat deadline valde kidnapparna att mörda Kumar och visa detta för spelarna. För att trappa upp dramaturgin avslöjas det att spelarnas val att låta Kumar dö istället för att lämna över dokumenten har startat en nedräkning för världens undergång. Endast spelarna kan stoppa nedräkningen med hjälp av de pussel de nu ställs inför.

Efter ytterligare dekryptering framkommer att spelarna måste stoppa en timer för att undvika världens undergång.

Detta löstes genom att översätta ett antal digitala klockorna till analoga. Vid angivande av rätt lösenord är spelet över. Det sista pusslet var menat att vara en aning svårare än de tidigare, trots detta tog det bara tre dagar för spelarna att lösa sista uppgiften.

Kommentarer från deltagarna

När spelets var avslutat postades några kommentarer på Den Dolda Sanningens forum av de som deltagit:

”Måste säga att jag har haft väldigt kul med det här spelet. Fasligt kul att sitta och klura på saker”

”Måste säga att jag verkligen uppskattat detta "spel" så länge det varade. Gillade speciellt alla de tillfällen då man vart tvungen att bege sig ut och leta på området. Mycket roligt minsann.”

”Tror ingen av oss kunde ana åt vilket håll spelet skulle ta oss, men i slutändan så tycker jag att storyn blev riktigt bra.”

”Så fort vi i min lilla grupp fick nys om att det var dags att gå ut och leta, så tog vi fram ficklampor, provisoriska håvar, kameror och så vidare. Kort sagt ett sant nöje”

Matematiska och systemtekniska institutionen

SE-351 95 Växjö

Tel. +46 (0)470 70 80 00, fax +46 (0)470 840 04 http://www.vxu.se/msi/

Related documents