• No results found

Kännetecken för ett personligt varumärke

In document Personlighet i företagande (Page 61-64)

5.2 Det personliga varumärket bland personliga tränare

5.2.1 Kännetecken för ett personligt varumärke

Det var tydligt i resultaten att de flesta informanter upplevde att de har ett personligt varumärke: åtta informanter sade att de hade ett personligt varumärke och bara två informanter berättade att de inte trodde att de hade ett. Det är intressant att notera att

den ena informanten som svarade att hans företag inte har ett varumärke upplevde däremot att han har ett personligt varumärke. Två av informanterna ansåg att de som personer inte hade ett varumärke, men att deras företag hade ett. En informant

underströk att han upplever att hans personliga varumärke är starkare än hans företagsvarumärke.

Jag upplever inte att jag är ett varumärke, eftersom det inte har byggts alls. För det har jag gjort ingenting, och jag känner inte alls att jag är ett varumärke. (Kerttu)

Det har jag oavsiktligt till och med, det går inte att undvika... Och jag har självt byggt upp det förstås, vi bygger på det hela tiden med våra val även om vi inte är medvetna om det. Så ja, jag har ett personligt varumärke. Och det är mitt eget varumärke. (Niilo)

Informanternas egen personlighet är en viktig del av deras företag och varumärke. I samband med detta kom det också tydligt fram i undersökningen att informanternas identitet och personlighet är kärnan i deras verksamhet. Några av informanterna beskrev att deras egen identitet och personlighet var en elementär del av deras affärsverksamhet, och att företaget i grund och botten byggdes på deras egen identitet.

Hela affärsidén är helt och hållet baserad på mig. Liksom på min personlighet och på mina styrkor. (Helmi)

Jag är ganska sån avslappnad, glad och vanligtvis ler jag mycket. Och det baserar jag faktiskt min verksamhet mycket på, liksom på avslappnad motionering. (Tapio)

Informanternas egna personlighetsdrag var också synliga i deras företag, vilket redan beskrivits i avsnitt 5.1.3. Ett par informanter erkände att deras personlighet hade till och med påverkat deras affärsidé och deras karriärval. En informant diskuterade om hur han valde att specialisera sig på online-coaching på grund av sin inåtriktade personlighet, och en annan berättade att hon jobbade tidigare som gruppträningsinstruktör och hade blivit en personlig tränare eftersom det passade hennes personlighet bättre.

Jag är lite mer inåtriktad än utåtriktad, vilket har säkert bidragit till att jag tycker mer om att jobba… att min business har tagit mer online form. Jag njuter inte så mycket av att konstant vara upp med människor, utan jag är mer fokuserad när jag får jobba ensam med datorn. (Oscar) Nå jag är en introvert, men också social, pedantisk, perfektionist, otålig… Tidigare jobbade jag som en gruppträningsinstruktör, men då blev jag trött så snabbt när jag var så synligt hela tiden och i mitten av så många människor. Att fokusera på personlig träning var mycket bättre för mig, där finns den kontakten mellan två personer. (Kerttu)

I litteraturen om personlig varumärkeshantering nämns ofta att det personliga varumärket bygger på individens styrkor och kompetens. Detta var också sant för

informanterna i denna studie, och många av dem berättade att deras varumärke bygger på deras styrkor. Några informanter nämnde att deras omfattande utbildning och sakkunskap är deras mest värdefulla tillgång och några nämnde att deras mångsidighet var deras styrka. Ett par informanter nämnde att de hade specialiserat sig på ett visst kompetensområde och att de syftade till att bli ledande experter på det området. Å andra sidan betonade många informanter en vänlig inställning mot sina kunder eller någon annan särskiljande drag.

Det viktigaste för mig är min egen expertis. Det är därför jag har skrivit till branschtidningar utan kompensation, till exempel. [...] Eftersom allt är baserat på min egen expertis, utan det skulle det inte finnas något företag heller. (Niilo)

Mina styrkor är positivitet, att jag är lättillgänglig. Kunder säger ofta att jag har en styrka till coaching och förståelse för holistiskt välbefinnande. Det är kanske en av mina styrkor att jag kan se människan som en helhet. (Helmi)

Äkthet var ett begrepp som kom fram i ganska många intervjuer och verkade vara betydande för informanter. De flesta informanterna nämnde att de försöker vara sig äkta själva så mycket som möjligt, så att de kunde vara äkta mot sin egen identitet. Det vill säga att det var viktigt för de flesta informanterna att deras personliga varumärke var i linje med hur de upplevde sin egen identitet. En informant noterade till och med att han inte kan ändra på vem han är och hur han gör saker, även om det skulle försvaga hans pålitlighet i några kunders tänkande.

Nu när det här är ganska sån enmansshow, så ser företaget ganska mycket ut som mig själv. Att till exempel frågar många om jag inte tror att mitt beteende i sociala medier minskar på min pålitlighet, men jag tänker att det inte skulle vara äkta mig om jag bara gjorde allt på allvar.

(Aleksi)

Begreppet äkthet är också relaterat till hur informanterna beskrev att deras egna värderingar och personlighet är synliga för kunder. Värderingar och personlighet som kunder kan känna igen är nämligen ett viktigt sätt att skapa en känsla av äkthet för varumärket. En intressant detalj var dock att två informanter underströk vikten av äkthet för sina kunder, inte nödvändigtvis för dem själva.

Det är just det att om du har en image som är dig själv så behöver du inte nån image. Autenticitet är viktigt, kunderna verkligen uppskattar det. Jag vill ju också förmedla ett sånt message

(svenska: meddelande) att alla har rätt att vara så som de är. (Oscar)

En sak som är jätteviktig är den där med autenticitet. Det är viktigt att inte kännas som en fejka, att man kan relatera till dig. Jag menar alltså att i början var det oftast lite för perfekt den där image som jag hade, men det faktiskt lönar sig att vara mer autentisk, kunderna gillar det riktigt mycket. (Signe)

5.2.2 Den personliga varumärkeshanteringens roll för personliga

In document Personlighet i företagande (Page 61-64)