• No results found

4 Metod

5.5 Kärnkategori – Eget ansvar i relation till motivation

Det egna ansvaret är grunden i vårt forskningsområde olovligt frånvaro då undersökningens resultat visar att majoriteten av eleverna relaterar till det egna ansvaret när det gäller olovlig frånvaron. Elevernas motivation att närvara eller vara frånvarande visar sig variera utifrån de olika underkategoriernas påverkan.

Eleverna anser att deras eget ansvarstagande vad det gäller att sköta sina studier i gymnasiet jämfört med högstadieutbildningen har blivit större. Vidare hävdar eleverna att det inte är lärarens uppgift hålla koll på att eleverna söker information om vad de har missat vid frånvaro.

Vi har fått ta mycket mera ansvar nu i gymnasiet jämfört med högstadiet, man får själv hålla koll på vad man skall plugga för att få bra betyg. […]Lärarna håller inte lika mycket koll på att man gör det man ska, man får själv ta sitt eget ansvar. […]Lärarna skall inte vara som mamma som ser efter om man har gjort läxan.

Fokusgruppintervju med 4elever (omvårdnadsprogrammet), årskurs 1

I de enskilda intervjuerna talades det om mognadsprocessen kring det enskilda ansvaret att gå i gymnasieskola. Till exempel när det gäller frågan kring om eleverna föredrog att deltagandet i skolutbildningen var frivillig och att eleverna fick själva ta ansvar för sina kunskapsinhämtningar.

Jag tror att det är en mognadssak och att alla elever inte skulle klara det. Det strukturerade systemet är ju bra för de som inte klarar av att ta eget ansvar.

Enskild intervju med 1 elev (estetiska pr.) och enskild intervju med 1 elev (tvärvetenskap), bägge årskurs 1

Eleverna visar på att de har kunskap om att de behöver få ta mer eget ansvar i gymnasiet jämfört med högstadiet. Till exempel att ta sitt eget ansvar när det gäller att inhämta kunskap som förmedlas i gymnasieutbildningarna och att lärarnas uppgift i skolan inte är att uppfostra utan att förmedla kunskap vidare till sina elever. Vad det gäller elevers uppfostran och som vi tidigare har nämnt har vi i den öppna fasen bland annat valt att tillfråga eleverna om huruvida elevernas familj påverkar deras beteenden när det gäller olovlig frånvaro. Även här påstår elever att de är medvetna att mycket utav deras beteenden härstammar från familjens

28 grundvärderingar men att det inte är av avgörande betydelse huruvida de väljer att inte närvara på sina lektioner och ta ansvar.

Det är klart att mycket kommer hemifrån men i slutändan är det jag själv som avgör om jag skall gå på lektionen eller inte.

Fokusgruppintervju med 5 elever (2st europa, 3st estet), årskurs 3

Grundvärderingarna kommer från hemmet men i slutändan är det ändå eleven själv som bestämmer över om denne skall närvara.

Föräldrarna säger inte att jag inte skall gå till skolan men så länge jag sköter mina studier och har bra betyg så bryr sin inte mina föräldrar om jag är frånvarande från lektionerna eller inte […] Mina föräldrar har svårt att argumentera för att jag skall gå till skolan när jag ändå sköter mina studier och har bra betyg.

Fokusgruppintervju med 4 elever (4st samhäll), årskurs 1

Här menar eleverna att grundfilosofin kring närvaro kommer från föräldrarna. Föräldrarna uppmuntrar sina barn att gå till skolan även om eleverna anser att lektionerna inte alltid ger något. Längre än så här spelade inte föräldrarnas åsikter någon roll så länge barnets/elevens betyg är bra. Elever menar att deras föräldrar litar på att de sköter sig och så länge barnet visar sunda betyg uppmuntrar de till att fortsätta gå till skolan men gör ändå inga större ingrepp för sitt barns olovliga frånvaro. Flera elever menade också på att olovlig frånvaro inte var någonting som de tog upp med sina föräldrar utan det var någonting som de höll för sig själva vilket gör det svårt för föräldrarna att veta hur mycket deras barn är borta från studierna. Även elevernas målmedvetenhet med utbildningen var ett ämne som togs upp i den öppna fasen. Det visar på att det finns ett samband mellan de egna uppsatta målen och motivationen i skolan däri närvaron kan vara en förutsättning för att eleverna ska kunna klara sina studier. Däremot skiljer sig åsikterna mellan teoretiska programmen och de estetiska program när det gäller tillvägagångssätt att uppnå dessa mål med utgång i utbildningarnas utformning och elevernas intresse för ämnen. Det sistnämnda är mest relaterat till estetiska programmens uttalanden då dessa klart poängterade att de ser samband mellan den valda utbildningen och framtida yrkessysselsättningar.

Har man egna uppsatta mål gör det lättare att fokusera på framtiden och ta sitt eget ansvar […]Det är även lättare att lyckas bättre i det man tycker om.” Rena fakta ämnen är det svårare att hänga med om man inte är med på lektionerna. ”Skapandet” är lättare att ha på annat håll jämfört med teoretiska ämnen.[…]Samtidigt som man är beroende utav varandra i klassen om vi har ett grupparbete. Därför tar jag mig till skolan även om jag är sjuk.

Fokusgruppintervju med 3 elever (estetiska pr.), årskurs 3

Elevernas motivation att ta ansvar för sina studier ökar då de ser sambandet mellan deras utbildningslinje och framtida jobb. De ämnen de är intresserade av har de större intresse för och kunskap om. Med hänsyn till detta kan de öva eller lära sig på andra håll medan teoretiska ämnen är svårare att inhämta kunskap utanför skolutbildningen. Vi har kommit fram att motivation belyser relationerna mellan kärnkategorin eget ansvar och de övriga underkategorier. Under följande kategorirubriker beskriver vi hur varje kategori motiverar elevernas eget ansvar vad det gäller olovlig frånvaro.

29