• No results found

4 Metod

5.6 Lärarnas påverkan på ansvarstagandet

Under denna kategori kommer vi att behandla elevernas syn på lärarrollen och vad som utmärker en bra respektive dålig lärare. Vi märkte redan i den öppna fasen att eleverna relaterade och återkopplade många av sina svar till kategorin lärare. Eleverna anser också att lärarna är de som mest kan påverka deras motivation att närvara och få dem att ta sitt ansvar. 5.6.1 Lärarnas struktur

Lärarnas strukturerade eller ostrukturerade arbetssätt kan ha en avgörande roll och vara en förutsättning för att eleven skall kunna ta sitt eget ansvar vad det gäller kunskaps- inhämtningen men även närvaron. Det vill säga att en lärare som har ett ostrukturerat utbildningssätt kan komma att minska elevernas motivation att delta på lektionerna. Eleverna kan då istället att finna andra vägar till kunskapsinhämtning. Exempelvis välja att vara olovligt frånvarande för att plugga på egen hand.

Man vill ha struktur, då vet man vad som förväntas och hur man ska sköta sina kort rätt.

Fokusgruppintervju med 5 elever (3st handels, 2st tvärvetenskap), årskurs 1 och 2

När eleverna talade om strukturen i utbildningarna samt det egna ansvaret återkopplade de hela tiden till lärarna och hur pass engagerade och strukturerade dessa är. Under en diskussion togs lärarnas sociala kompetens upp när det gäller ostrukturerat arbete som enligt eleverna kan leda till osäkerhet hos eleverna, men det kan även vara ett tecken på att läraren känner sig oengagerad eller till och med instabila i yrkesrollen.

Ostrukturerade lärare ser inte en elev som håller på att gå i ett för denne ogynnsam beteendemönster medan strukturerade och vakna lärare visar på att de bryr sig enligt eleverna. Samtidigt som elever upplever att vissa lärares engagemang och motivationsförmåga sviktar vid undervisningarna och därmed bidrar till minskat motivation att närvara men även minskad prestation hos vissa elever.

Att en lärare inte kan ens namn. Vissa lägger inte upp planeringen så bra, medan bra planering är en förutsättning för att eleven skall kunna ta sitt eget ansvar.

Fokusgruppintervju med 3 elever (estetiska pr.), årskurs 3

Om läraren har tydliga regler vad beträffar hur eleven ska sköta sina studier, t.ex. närvara mer på lektionstid är det också en anledning i sig att närvara. Tydliga regler och en positiv lärare uppskattas av elever

5.6.2 Lärarnas engagemang

Engagerade lärare som har personlighet motiverar eleverna att delta i undervisningen. Medan mindre engagerade lärare motiverar eleverna att ta eget ansvar för sina studier på annat håll. Svåra och jobbiga ämnen men även de dagar när eleverna har håltimmar är lättare att stå ut med när en engagerad lärare står vid ”rodret”.

Om läraren har personlighet och också är engagera, dvs. vill lära ut så vill man också gå på lektionen. De lektioner där läraren är ”frånvarande” och inte bryr sig så finns det ingen anledning att gå. De ämnen som är jobbigast är dem där läraren inte engagerar sig i eleven. […] En bra lärare gör till och med så att man stannar kvar trots håltimmar.

30 Vikten av engagerade lärare visade sig vara ett omtalat ämne när det gäller huruvida detta kan motivera eleven att ta sitt eget ansvar för sina studier. I sina uttalanden eftersträvar eleverna att bli sedda, trots att de begår ”normbrott”.

En annan aspekt som elever talar om är att lärarnas engagemang kan komma att motivera eleven till att vara frånvarande då läraren ibland inte bringar kunskap. Ibland lönar det sig att ta eget ansvar och studera på egen hand när motivationen från lärarna sinar menar eleverna.

Ibland tjänar man på att plugga på egen hand eftersom läraren ibland ändå inte är så engagerad i att lära ut.

Enskild intervju med 1 elev (estetiska pr.), årskurs 1

En lektion där elever anser att läraren inte är ”bra” kan också bidra till att eleven är olovligt frånvarande istället för att delta i undervisningen. Om läraren inte lär ut på ett bra sätt som motiverar eleverna så menar eleverna att det är bättre att studera på egen hand. Det är även lättare att avvika om läraren dessutom är mindre engagerad i att få eleverna att delta i undervisningen. Eleverna menar att vissa lärare anser att eleverna får skylla sig själva om de inte kommer till undervisningen.

Man kan lära sig på egen hand, så varför låta läraren slösa på min tid? Om läraren dessutom inte bryr sig om att man är olovligt frånvarande så kan man avvika mer.[…]Vissa lärare menar ju på att det är upp till eleven att ta sitt ansvar att närvara.

Fokusgruppintervju med 5 elever (2st europa, 3st estet), årskurs 3

När lärare inte uppmärksammar elevernas frånvaro menar eleverna att de i större utsträckning tenderar att undvika lektioner med denna lärare. Om läraren däremot är sträng när det gäller frånvaro anser eleverna att det istället är bäst att närvara.. Man lyssnar på stränga lärare för att slippa få skäll men tar mindre hänsyn till de lärare som inte bryr sig om jag är närvarande. Om läraren är hård på reglerna att komma i tid så ser man också till att komma i tid till lektionen. Läraren får däremot inte vara elak eftersom det istället kan avspeglas i eleven vilket ger en oförskämd elev. En förstående lärare ger man mer respekt och därmed tar ansvar.

Fokusgruppintervju med 4 elever (4st samhäll), årskurs 1 5.6.3 Lärarnas förväntningar

När en lärare dessutom förväntar sig att eleverna ska ta eget ansvar i att närvara hävdar eleverna på att de också gör det i större utsträckning. Vidare resonerar elever kring det egna ansvaret och lärarna förväntningar huruvida denne kommer att vara frånvarande från en lektion. Citatet nedan belyser elevernas syn på eget ansvar då eleverna uppskattar att lärarna ger de utrymme för ansvarstagandet utifrån de förväntningar läraren har på sina elever. Det vill säga att elevernas motivation att närvara vid uppvisade förväntningar från lärarna.

En bra lärare gör att eleven tar mer eget ansvar. Förväntar sig läraren att man tar eget ansvar dvs. kommer i tid osv. så gör man det.

Fokusgruppintervju med 3 elever (estetiska pr.), årskurs 3

Eleverna uppskattade lärare som redan i ett tidigt stadium talade om att eleven nu håller på att få underkänt i betyg eller att elevens höga frånvaro inte är okej om denne vill gå kvar. Här uppmärksammades lärarnas struktureringsförmåga vad det gäller deras arbetssätt när det gäller utbildning men även hanteringen av elevernas sena ankomster och olovlig frånvaron. Ännu en gång hävdar elever att det behövs ökad uppmärksamhet från lärarna vad det gäller

31 sena ankomster och olovlig frånvaro. Eleverna vill bli sedda, få uppmuntran och få veta att de betyder något. Den ökade uppmärksamheten kan vara enligt elever en av de bidragande orsakerna till att eleven får mindre olovlig frånvaro. En elev hänvisade till att lärarna är olika mycket engagerade i sina elever och undervisningen vilket kan vara en av de bidragande faktorerna till att eleverna själva visar mindre engagemang för sin utbildning. Eleven ifrågasatte lärarnas engagemang genom att ifrågasätta vilket är lärarnas syfte med det jobb de har.

Vakna lärare fångar upp eleverna tidigare, dvs. innan det är för sent. Jag hade skolkat mycket i ettan men vaknade till när en lärare ifrågasatte min olovliga frånvaro. […]Läraren påpekade att jag är bättre och sa: Jag vet att du är duktig och kan mer än så. Då vaknade jag till och slutade skolka. Därför tycker jag att det är viktigt att få veta hur man ligger till i god tid. […] Bra lärare måste ge beröm, det visar på att jag är viktig att jag betyder något. Jag tycker att bemötandet är väldigt viktigt. Vissa lärare är här för jobbet andra för att lära ut.

Fokusgruppintervju med 3 elever (estetiska pr.), årskurs 3

Definitionen av en bra lärare utifrån eleverna kännetecknas av lärarens strukturerade arbetssätt, visat engagemang i eleverna och förväntningar på eleven.