• No results found

4.2. Primär empiri

4.2.3. Kårhuset Kollektivet

Kollektivet är ett kårhus som ingår i studentlivet för många av Linköpings studenter. Kårhuset mitt i Linköpings innerstad erbjuder studenter ett brett utbud av studiesocialt umgänge, alltifrån musikfrågesport på torsdagar till nattklubb på helgkvällar (Kårhuset Kollektivet, 2018). Kollektivet är ett studentställe som lockar många studenter just på grund av denna mångsidighet tror Miriam Amneborn som är driftchef på kårhuset Kollektivet. Enligt henne kommer studenter till kårhuset för att konsumera alkohol, umgås och roa sig (se bilaga 5). Den alkohol som konsumeras mest av studenterna är enligt Miriam öl. Mer specifikt pekar hon ut Heineken på flaska samt Gränges på fat som de sorter som säljs i störst kvantitet. Kårhuset Kollektivet köper i snitt in en pall Heineken och en pall Gränges i veckan, vilket leder till en månadskonsumtion på 4300 flaskor Heineken och 70 fat Gränges innehållande 30 liter per fat. Utöver dessa kvantiteter tillkommer mindre ölmärken samt andra alkoholhaltiga drycker. Heineken är den ölsort som är överlägset populärast då den även erbjuds på samtliga större bokningar och sittningar. Heineken serveras i flaskor innehållande 33 cl till ett pris av 45 kr medan Gränges serveras i glas som rymmer 40cl till ett pris på 38 kr. Kårhuset Kollektivet har kontrakt med leverantören Spendrups men är inte bundna att ta in alla produkter via dem. De får ta in “gästöl” i mindre kvantiteter från andra producenter och leverantörer. All sprit och vin tas in via oberoende cater företag så som Galatea och Edrington. Amneborn hävdar att den viktigaste faktorn för att en öl ska säljas på Kollektivet är priset och därmed att öl med högre pris blir mycket mer svårsålt bland deras konsumenter (Amneborn, 2018). Enligt avtal får Kollektivet inte gå ut med vilket inköpspris som öl köps in vid på grund av kvantitets och lojalitets -bonusar. Då kollektivet enbart köper in öl via Spendrups i dagsläget så har inte kvantiteter någon större betydelse för kårhuset. Kollektivet fick tillfälle att köpa in hantverks öl men då deras verksamhet inte är aktiv under sommaren köper de inte

in några nya öler under senare delen av läsåret. Miriam fortsätter därefter med att fylla i att enligt hennes observationer så gäller det att nå ut till studenterna genom att öka på medvetenhet om produkten och att den syns för kunden under köpprocessen, vilket hon tror ökar chansen att kunden går mot sina vanor.

Sammanfattningsvis säger hon att hon även tror att timingen är viktig, att börja sälja på rätt tidpunkt ger mycket gratis menar hon. Hon nämner att mottagningsveckorna i början av hösten är en tidpunkt som hon personligen skulle rekommendera på grund av det stora inflödet av nya studenter.

4.2.4. Festmaskineriet

För att få mer insikt i intresset för hantverksbryggd öl på Ölstopet (ett öl-event på campus Valla den 17 maj 2018) kontaktades Klara Rydebrink (Se bilaga 4), dryckesansvarig för festmaskineriet som håller i eventet (Festmaskineriet, 2018). Den 20e februari provsmakade Festmaskineriet tre ölsorter av hantverksbryggd öl (Citra, Ale och IPA) från exempelbryggeriet Burgsviks Bryggeri. Festmaskineriet beslutade att beställa två lådor av vardera av de tre ölsorterna. Klara gavs möjlighet att förhandla ölen till ett lägre pris bryggeriets representanter men det pris som getts från början accepterades (Rydebrink,2018).

Kårallens driftchef Fredrik Källmén skickade en beställning via mail den 4e maj på de lådor av IPA, Citra och Ale som hade bestämts tidigare. Beställningen vidarebefordrades till Olof Eklind som tillsammans med Fredrik Källmén fick bestämma när ölen skulle levereras. Då Burgsvik står utan samarbete med leveransföretag eller dylikt fick Burgsvik skicka ölen som vanlig post med frakt, vilket då innebar onödiga leveranskostnader för Bryggeriet (Eklind, 2018). Den 14e maj höll festmaskineriet i en tävling där tävlande belönades med vinster i form av biljetter till studentevenemang Detta för att marknadsföra ölen samt öka medvetenheten om varumärket före försäljningen på Ölstopet.

En mailintervju hölls för att ta reda på mer om hur Festmaskineriet går tillväga när de köper in öl till deras olika event. Förutom Ölstopet håller även föreningen i 11 andra event där de köper in alkohol. Till eventet Ölstopet köps det in 4 500 flaskor och 30 ölfat från 87 olika varumärken. Eventet hålls på Campus Valla och därför är de bundna genom Kårallen till ett avtal med leverantören Spendrups, då all öl som säljs på Kårallen måste beställas in via

Kårallen. Det är därför svårare men inte omöjligt att köpa in öl från mindre bryggerier. Den populäraste ölsorten som säljer mest är Grängesberg som

Festmaskineriet säljer ca 30 fat av, varje fat rymmer 30 liter öl. När det gäller flasköl är det populärt med IPA och Lager samt populärt med fruktöl på Ölstopet. Grängesbergs öl köps in för 1600 kr per fat vilket ger ett pris på ungefär 23 kr per öl, medans snittpriset på ölen som köps in ligger på omkring 45– 50 kr per flaska på Ölstopet. Marginalen som sedan läggs på till försäljningspris är sedan 5– 10 kr på inköpspriset. Enligt Klara är studenter intresserade av att på Ölstopet köpa öl som inte säljs i vanliga fall samt dryck med iögonfallande design. Hon tror även att ett mikrobryggeri har en stor chans att framgångsrikt sälja sin öl till studenter på event såsom Ölstopet. Studenter har oftast en positiv respons på nya ölsorter som de inte tidigare känner till, de tycker att det är kul med speciell öl (Rydebrink, 2018).

Efter Ölstopet kan Rydebrink bekräfta att många studenter ansåg att produkten var tilltalande. Andra observationer var enligt Rydebrink att målgruppen ansåg att etiketten gav en känsla av en god öl med hantverket och smaken i fokus. Studenterna uppskattade även att det var en bagge på etiketten vilket visar på ölets gotländska ursprung (Rydebrink, 2018).

Related documents