• No results found

K VALITETSKRAV PÅ UTFÖRARENS INSATSER

2. ADMINISTRATIVA BESTÄMMELSER

3.1 K VALITETSKRAV PÅ UTFÖRARENS INSATSER

Insatserna beviljas utifrån socialtjänstlagen. Målet med hemtjänst är att underlätta för den enskilde att leva ett så självständigt liv som möjligt. Insatserna ska utföras oavsett typ av funktionsnedsättning som kunden har. Kunden ska, utifrån biståndsbeslut beredas den service och omvårdnad som erfordras för att han eller hon ska kunna leva och bo

självständigt och ha en meningsfull tillvaro till livets slut efter individuella förutsättningar och behov. http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20010453.htm

Socialförvaltningens kvalitetssystem ska vara ledande för verksamheten.

www.fagersta.se

All verksamhet ska utföras fackmannamässigt och hemservice och omvårdnad ska ha en god kvalitet. Beställaren definierar god kvalitet utifrån de nationella målen för

äldreomsorgen och de vägledande principerna i socialtjänstlagen, och prioriterar nedanstående kvalitetskriterier:

Självbestämmande

Kunden ska uppleva att självbestämmandet beaktas. Insatserna och utförandet av dem ska utformas utifrån den enskildes önskemål och förmåga. Utföraren ska arbeta enligt

självbestämmandeprincipen, vilket innebär att utföraren ska betrakta den enskilde som sin uppdragsgivare inom ramen för beviljade insatser och sammanlagd beviljad månadstid i biståndsbeslutet.

Genomförandeplan

Samtliga kunder ska ha en genomförandeplan inom 14 dagar från det att uppdraget inkommit till utföraren. Genomförandeplan utgår från biståndsbeslutet och ska upprättas av utföraren tillsammans med kunden och/eller dennas företrädare. Utföraren ska

använda den mall för genomförandeplan som finns tillgänglig i Procapita. Planen ska kontinuerligt följas upp.

Bemötande

Den enskilde ska uppleva ett gott bemötande. Utföraren ska anta den bemötande policyn som är antagen hos beställaren och göra den väl känd hos utförarens personal.

(Bilaga 4)

Kontinuitet

Insatserna ska samordnas med så få personer som möjligt inblandade för att säkerställa god kontinuitet. God tidskontinuitet ska också eftersträvas. Kunden ska uppleva god kontinuitet i verksamheten.

Kontaktman

Varje kund ska ha en kontaktman.

Utföraren ska ha skriftig dokumentation/rutin för kontaktmannaskap som ska följas.

Kundens byte av utförare

Vid byte ska utföraren samverka med biståndshandläggare och ny utförare.

Utförare ska underlätta kundens byte och säkerställa att god kvalitet och säkerhet i samband med bytet bibehålls. Utförare ska ansvara för att byte till ny utförare sker med minsta möjliga negativa påverkan hos kunden och andra berörda.

Systematiskt kvalitetsarbete

Utföraren ska ha och arbeta efter ett ledningssystem för kvalitet enligt gällande författningar. Ledningssystemet för kvalitet ska uppfylla kraven i SOSFS 2006:11

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS. http://www.socialstyrelsen.se/sosfs/2006-11

Utföraren ska använda följande rutiner/blanketter och dessa ska vara väl kända hos all personal:

klagomålshantering (bilaga 5)

anmälan om missförhållanden (bilaga 6) avvikelsehantering (bilaga 7)

Utföraren ska utföra egenkontroll av hygien.

3.1.1 Tystnadsplikt och sekretess

Utföraren ska tillse att all personal inom verksamheten undertecknar och får kännedom om tystnadsplikt och sekretess, enligt gällande lagstiftning för uppgifter om den enskildes hälsotillstånd, personliga tillstånd eller personliga förhållanden och tillse att denna tystnadsplikt och sekretess efterlevs.

3.1.2 Dokumentation

Utföraren ska ansvara för att journalföring och dokumentation av hemtjänstinsatserna utförs och förvaras i enlighet med gällande författningar och myndighetsföreskrifter.

Utföraren ska följa de av Fagersta kommun upprättade riktlinjer för

dokumentation (bilaga 8) samt följa dokumenthanteringsplan vad gäller bevarande och gallring. Vid leverans till kommunarkivet, löpande eller i det fall utförarens uppdrag upphör och uppdraget övergår till ny utförare ska handlingarna överlämnas till beställaren på sätt som beställaren bestämmer.

Dokumentation är ett viktigt verktyg för informationsutbyte inom och mellan olika yrkesgrupper för att garantera en god och säker vård. Verksamhetschefen ska tillse att rutiner för detta informationsutbyte finns i verksamheten.

3.1.3 Identifiering av personal

Utföraren ska tillse att kunden har möjlighet att identifiera personalen genom legitimation eller foto-ID.

3.1.4 Samarbete och samverkan

Samverkan ska ske med närstående samt för kunden andra viktiga personer och organisationer i den utsträckning kunden medger detta.

Utföraren ska samverka med övriga utförare av hemtjänst kring kunden så som till exempel nattpatrull och administration av trygghetslarm.

Utföraren ska samverka med kommunens kontaktpolitiker.

Upphandlande myndighet förutsätter att utföraren har samarbete med kommunens frivilligcentral och anhörig stöd samt bidrar till information om verksamheten.

Utföraren ska samverka med beställaren.

3.1.5 Information till kund

Utföraren ska svara för information till kunden och dennes närstående angående praktiska frågor kring biståndsbeslut och om sin verksamheten.

Utföraren ska beskriva verksamhetsinriktning, mål, arbetssätt, klagomålshantering och uppföljning i en särskild informationsskrift till kunden, i överensstämmelse med anbudet.

Kunden och i förekommande fall dess närstående eller gode man ska få skriftlig upplysning om vart man vänder sig om man utsatts för felaktig eller kränkande behandling av

utförarens personal. Namn på ansvarig chef, kontaktman och biståndshandläggare och hur de kan nås ska framgå av informationen.

3.1.6 Hygien

Utföraren ska ha kunskap om och tillämpa basala hygienrutiner. (Bilaga 9)

Related documents