• No results found

3. Så talade Zarathustra och det mänskliga

3.6. Kaos som självövervinnandets begrepp och dygd

Men vad har då skett med förståelsen av människan när världen grips som evig återkomst? Efter att hans undergång har kommit till ett slut i tillfrisknandet, är Zarathustra den övergående. Det han har övervunnit är sitt eget själv, det mänskliga själv som inte förmår att ge sitt ja till blivandet och ändligheten. Detta övervinnande innebär en hållning gentemot världen som kaos, som det mest avlägsna från alla slags mänskliga estetiseringar. Som kaos är världens gång, som Nietzsche skrev i § 109 i Den glada vetenskapen, nödvändig. Ordet nödvändig vill här säga att allt som världen frambringar, och alla egenskaper den uppvisar, är fullkomliga i och utifrån sig själva, utan att syfta mot några mänskliga kategorier, syften eller värdeordningar. Världen som kaos är ett blivande som bara vill sig självt, som har som sitt enda mål att vilja sig själv i sitt blivande.

Kaosbegreppet tillkännager att världen inte är vad som kan uttömmas från mänskligt håll, utan att därmed vara någonting som bär på en i-sig-varande sanning. Det är i detta avseende ett ord som anger och avgränsar det mänskliga tänkandets räckvidd.

Men denna epistemologiska gräns är bara till inom det mänskligas sfär – inte som en negativ begränsning, utan som tillkännagivande en outtömlig rikedom som bara det mänskliga kan erfara. Zarathustra står bara i detta förhållande till världsalltet i och genom sin kroppslighet, sin mänskliga individuation. Därmed är Nietzsche hela tiden riktad mot den

186

Ibid., ”Das Nachtwandler-Lied”, s. 402 f. [”Den druckna visan”, 291 f.]. Jfr. Nachlaß, KSA, Bd. 12, 7[38].

187

”Die Wahrheit des Gedankens betrifft das Seiende im Ganzen. Weil jedoch der Gedanke seinem Wesen nach das größte Schwergewicht sein will, mithin das Menschsein und somit uns selbst inmitten des Seienden im Ganzen bestimmen will, ist die Wahrheit dieses Gedankens nur dann Wahrheit, wenn sie unsere Wahrheit ist.”, Heidegger, Die ewige Wiederkehr des Gleichen, s. 386 [169].

hållning som svarar mot erfarenheten av världen som kaos, och som han i boken stundtals benämner som dygdens hållning. Detta för samtidigt med sig en omvärdering av vad dygd är.

Som begrepp får det störst utrymme i första delen av boken.188 I ”Om den skänkande dygden” säger Zarathustra: ”När I ären en enda viljas viljare och kallen denna vändning av all nöd eder nödvändighet: där är ursprunget till eder dygd.”189 Dygden är synonym med själva övermäktigandet hos viljan till makt, någonting överflödande som människan utverkar, den överfullhet som enar alla ting i kärlek. ”Det är själva edert käraste, er dygd. Ringens törst är i eder: åter uppnå sig själv, därför ringlar och vrider sig varje ring.”190 Människan går under och övervinner sig själv och genom det Zarathustra kallar för dygd.191Att vilja bli offer är att vilja bli skänkande, att bli havande med den högsta dygden, som är den dygd som skänker en värdefullhet åt tingen.192Men det viktigaste om dygden blir sagt i ”Om fröjder och lidelser”. Där menar Zarathustra att den är vad en människa aldrig kan ha gemensamt med någon annan. Så:

”Bättre gjorde du i att säga: ’Outsägligt och namnlöst är det som är min själs kval och sötma och därtill hungern i mina inälvor.’ [min kursiv.]

Din dygd vore för hög för förtroligheten av ett namn: och måste du tala om henne så blygs icke att stamma om henne.

Utan tala och stamma så: ’Detta är mitt goda, detta älskar jag, sålunda är det mig fullt till behag, endast sålunda vill jag det goda.

Icke vill jag det såsom en guds lag, icke vill jag det såsom ett människobud och behov; ingen vägvisare skall det vara för mig till överjordar och paradis.”193

Bärandet av den överfullhet som här kallas dygdighet, och som vi alltså inte ska vara för snabba att tolka i någon moralisk mening, innebär på samma gång ett seende för vad det är att vara ändlig existens. Den individuerade, ändliga kroppen i dess slutenhet är den ort på vilken världen kan träda fram i sin kaotiska karaktär. Världen tillkännager sig som någonting namnlöst, ett arrēton, bara för någon med en ändlig utsiktspunkt. Meningen att dygden till slut är för hög för förtroligheten av ett namn är viktig därför att den både erkänner människan som den meningsskapande, och som den som befinner sig i någonting som överstiger henne och hennes fattningsförmåga, som går utöver området för hennes behärskning.

188

Jfr ”Von der schenkenden Tugend”, ”Von den Freuden- und Leidenschaften” [”Om fröjder och lidelser”], ”Von der Tugendhaften” [”Om de dygdiga”].

189

Nietzsche, Also sprach Zarathustra, s. 99 [71].

190

Ibid., s. 121 [87].

191

Ibid., ”Von den Freuden- und Leidenschaften”, s. 44 [37].

192

Ibid., ”Von der schenkenden Tugend”.

193

En vördnad inför avståndet mellan de mänskliga orden och den rikedom varifrån de blir till tematiseras också i stycket ”Före soluppgången”. Här tilltalar Zarathustra en ”himmel” ovan honom, en ”ljusavgrund” som kungör sin vishet genom att tiga: ”Du kom till mig, höljd i din skönhet, du talar till mig stum, uppenbar i din vishet.” Det sägs inte rakt ut, men även detta är en artikulering av världen som kaos. En lovsång till denna himmel som befinner sig bortom vad mänskliga ord kan infånga, då den är ”himlen Tillfällighet, himlen Oskuld, himlen Slump, himlen Övermod” avslutas med att Zarathustra frågar:

”Uttalade jag outsägligt? Smädade jag då jag ville välsigna dig?

Eller är det blygseln att vara på tu man hand som kom dig att rodna? Befaller du mig att gå och tiga emedan nu dagen kommer?

Världen är djup, och djupare än någonsin dagen har tänkt. Icke allt får yppas i ord inför dagen. Men dagen kommer: så låt oss nu skiljas!”194

På detta sätt kan återkomsttanken därför förstås som ett steg mot att låta det varande vara, att träda in i en hållning av frihet från allt slutligt bemästrande av existensen, och därför en frihet

till den. Att gripa världen som evig återkomst och kaos, handlar således inte bara om ännu ett

mänskligt begreppsliggörande av världen, utan är begrepp som på samma gång uttrycker människans del och hennes begränsning i benämnandet. Det är begrepp som ämnar till att anspela på det rådandes slutliga ogripbarhet, men som en överfullhet som bara människan kan uppehålla sig i.