• No results found

Kardmaskinen 3, Lotorp Mariefred, ansökan om bygglov för nybyggnad av miljöbyggnad med tillhörande stödmurar

In document Information om närvaro på distans (Page 52-57)

samt parkeringar

Beslut

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att

1. bevilja ansökan om bygglov för nybyggnad av miljöbyggnad med

tillhörande stödmurar samt parkeringar, med stöd av 9 kap. 30 och 31b §§

plan- och bygglag (2010:900), PBL, med motivering att avvikelserna sammantaget bedöms vara en liten avvikelse, förenlig med detaljplanens syfte.

2. ge handläggaren i ärendet delegation på att upprätta tillhörande bilaga med kompletterande information om uppgifter inför startbesked.

3. debitera sökanden en avgift om 12 700 kronor, exkl. kostnad för teknisk prövning, enligt gällande taxa.

Yrkanden

Magnus Brandel (S) yrkar att ansökan om bygglov ska beviljas med följande motivering:

Riksintresseområdet för Mälaren med öar och strandområde bedöms inte påtagligt skadas av åtgärden. Kraven i 2 och 8 kap PBL bedöms bli uppfyllda.

Byggnadsåtgärden bedöms inte utgöra en betydande olägenhet enligt Kap. 2, 9 §, PBL.

Byggnaden bedöms uppfylla kraven i gällande gestaltningsprogram.

Då det råder stora nivåskillnader inom fastigheten kommer stödmurarna bland annat möjliggöra att parkeringar kommer att kunna anordnas inom fastigheten.

Att terränganpassa tomterna kan vara svårt på grund av stora rådande

nivåskillnader. Skulle slänterna istället terrasseras och terränganpassas skulle det innebära att större delar av friytorna på tomterna skulle försvinna. Stödmurarna möjliggör en större tomtyta. Ansökan avviker från gällande detaljplan då

stödmurar är helt placerade på prickad mark, samt att byggnaden delvis går in på prickad mark. Den samlade bedömningen är dock att bygglov kan medges för nybyggnad av miljöbyggnad med tillhörande stödmurar samt parkeringar., med stöd av 9 kap. 30 och 31b §§ plan- och bygglag (2010:900), PBL, med motivering

MSN § 15 forts.

att avvikelserna sammantaget bedöms vara en liten avvikelse, förenlig med detaljplanens syfte.

Magnus Holmstedt (S), Anncharlotte Nilsson (M), Tony Raitis (M), Carin Norberg (M), Annika Skogsmo (STRP), Anders Helsing (S) och Magnus Stuart (M) bifaller Magnus Brandels (S) yrkande.

Ulf Wallin (MP) och Yvonne Knuutinen (V) yrkar bifall till liggande förslag om avslag på bygglovsansökan.

Beslutsgång

Ordföranden ställer liggande förslag om avslag mot bifall till bygglovsansökan och finner att nämnden bifaller bygglovsansökan.

Beskrivning av ärendet

Brf Mariefreds Strand 1 ansöker om bygglov för nybyggnad av miljöbyggnad inom fastigheten Kardmaskinen 3. Det som avviker från gällande detaljplan är att stödmurar ämnas uppföras helt på prickad mark och byggnaden delvis på prickad mark. I övrigt följer byggnaden gestaltningsprogrammet.

Byggnaden önskas uppföras i stående slätspontad träfasad, i kulör Djurgårdsgrön mör (NCS: S 6005- G20Y). Tak bekläs med sedum. I handlingen ”utvändig

material och kulörbeskrivning” beskrivs utformningen mera detaljerad. Byggnaden ämnas uppföras med en nockhöjd på 3,45 meter. Nytillkommen byggnadsarea uppgår till 29 kvm. Byggnaden går in cirka 1,5 meter på prickad mark.

Parkeringar anläggs på prickad mark (som enligt detaljplanen inte får bebyggas).

Anordnandet av parkeringsplatser är dock inte att betrakta som bebyggelse och punktprickad mark utgör inget hinder mot parkeringsplatsernas placering.

Parkeringsplatserna bedöms inte heller utgöra trafikfara eller olägenhet för grannar eller andra närboende i den mening som avses i 2 kap. 9 § PBL.

Aktuell ansökan strider mot gällande detaljplan. Sökanden ämnar uppföra

stödmurar helt på prickad mark samt att byggnaden delvis går in på prickad mark, som enligt gällande detaljplan är mark som inte får bebyggas. Enligt detaljplanens tillhörande gestaltningsprogram skall alltför dominerande murar/stödmurar i landskapet undvikas, Tydliga murdelar skall utformas granitstensklädda.

Sökanden ämnar uppföra stödmurar av granitblocksten samt även L-stöd som är matrisgjutna för att efterlikna granitmurar (se exempel referensbild på

situationsplan L01-1-03). Murarna kommer bli som högst 1,8 meter, utformning av murar och slänter framgår tydligt i marksektionsritningen. Kontorets samlade bedömning är att förslagen anses uppfylla utformningskraven i detaljplanen.

MSN § 15 forts.

Anledning till att sökanden ämnar uppföra stödmurar är att det råder stora

nivåskillnader inom fastigheten. Stödmurarna kommer möjliggöra att bland annat parkeringar kan anordnas inom fastigheten. Skulle slänterna terrasseras skulle det innebära att större delar av friytorna på tomterna skulle försvinna, stödmurarna möjliggör en större tomtyta.

Gällande rätt och beredning

Enligt Plan- och bygglagen 9 kap 30 § skall ansökningar om bygglov bifallas om:

1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser a) överensstämmer med detaljplanen, eller

b) avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 § första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen (1970:988),

2. åtgärden inte strider mot detaljplanen,

3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och

4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 § första stycket 1 och 5, 6 § tredje stycket, 8 och 9 §§ samt 8 kap. 1 §, 2 § första stycket, 3, 6, 7, 9-11 §§, 12 § första stycket, 13, 17 och 18 §§.

Enligt plan- och bygglagen 9 kap 31 b § får trots 30 § första stycket 2, 31 § 1 och 31 a

§ 2 bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan eller

områdesbestämmelser, om avvikelsen är förenlig med detaljplanens eller områdesbestämmelsernas syfte och

1. avvikelsen är liten, eller

2. åtgärden är av begränsad omfattning och nödvändig för att området ska kunna användas eller bebyggas på ett ändamålsenligt sätt. Lag (2014:900).

PBL 10 kap.

3 § En åtgärd får inte påbörjas innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked, om åtgärden kräver

1. bygglov, marklov eller rivningslov, eller

2. en anmälan enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 8§.

4 § Ett byggnadsverk får inte tas i bruk i de delar som omfattas av ett startbesked för byggåtgärder förrän byggnadsnämnden har gett ett slutbesked, om nämnden inte beslutar annat.

PBL 11 kap

51 § Om någon bryter mot en bestämmelse i 8–10 kap. eller i föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av någon av bestämmelserna i 16 kap. 2–10 §§

eller mot en bestämmelse i en EU-förordning om krav på byggnadsverk eller byggprodukter, ska tillsynsmyndigheten ta ut en särskild avgift

(byggsanktionsavgift) enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 12

§.

MSN § 15 forts.

Byggsanktionsavgifternas storlek regleras genom Plan- och byggförordningen, PBF, kap. 9.

För området gäller detaljplanen 0486-P11/6. Sökanden ämnar uppföra stödmurar helt på prickad mark samt att byggnaden delvis går in på prickad mark, som enligt gällande detaljplan är mark som inte får bebyggas.

Kontorets samlade bedömning är att byggnaden uppfyller utformningskraven som framgår i gestaltningsprogrammet gällande material och färg.

Fastigheten ligger inom riksintresseområdena för Mälaren med öar och strandområde.

Då det enbart är samma fastighetsägare samt Strängnäs kommun som äger kringliggande fastighet runt Kardmaskinen 3 bedömdes att det inte finns några berörda sakägare.

Sevab gavs möjlighet att yttra sig gällande avfallshanteringen i området, inga synpunkter inkom.

Sökanden har blivit underrättad om att kontorets samlade bedömning är att det inte är möjligt att bevilja bygglov för byggnaderna med tillhörande stödmurar.

Sökanden har även blivit informerad om möjligheten att kunna behandla

stödmurarna i ett separat bygglov. Sökanden meddelade via mejl att de önskar gå vidare med byggnaden och stödmurarna i samma bygglov, samt att de önskar få ärendet prövat av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Nytillkommen byggnadsarea på 29 kvm.

Uppgift om kontrollansvarig:

NN XX

Motiv till beslut

Riksintresseområdet för Mälaren med öar och strandområde bedöms inte påtagligt skadas av åtgärden. Kraven i 2 och 8 kap PBL bedöms bli uppfyllda.

Byggnadsåtgärden bedöms inte utgöra en betydande olägenhet enligt Kap. 2, 9 §, PBL.

Byggnaden bedöms uppfylla kraven i gällande gestaltningsprogram.

Då det råder stora nivåskillnader inom fastigheten kommer stödmurarna bland annat möjliggöra att parkeringar kommer att kunna anordnas inom fastigheten.

MSN § 15 forts.

Att terränganpassa tomterna kan vara svårt på grund av stora rådande

nivåskillnader. Skulle slänterna istället terrasseras och terränganpassas skulle det innebära att större delar av friytorna på tomterna skulle försvinna. Stödmurarna möjliggör en större tomtyta. Ansökan avviker från gällande detaljplan då

stödmurar är helt placerade på prickad mark, samt att byggnaden delvis går in på prickad mark. Den samlade bedömningen är dock att bygglov kan medges för nybyggnad av miljöbyggnad med tillhörande stödmurar samt parkeringar., med stöd av 9 kap. 30 och 31b §§ plan- och bygglag (2010:900), PBL, med motivering att avvikelserna sammantaget bedöms vara en liten avvikelse, förenlig med detaljplanens syfte.

Överklagande

Den som vill överklaga miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut skall skriva till Länsstyrelsen i Södermanlands län. Skrivelsen skickas till:

Strängnäs kommun

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 645 80 Strängnäs

Överklagandet skall ha inkommit till kommunen inom tre veckor från den dag då ni tog del av beslutet. Skrivelsen skall ange det beslut som överklagas och den ändring i beslutet som ni begär. Ni skall också ange varför beslutet är oriktigt och de bevis som ni vill åberopa till stöd för er talan.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2021-01-20 Situationsplaner, 2020-11-24

Markplaneringsplan, inkommen 2020-11-23

Marksektioner & murelevationer, inkommen 2020-11-16 Plan, fasad- och sektionsritning, inkommen 2020-06-17 Material & kulörbeskrivning, inkommen 2020-02-18 Delgivning

Sökanden (Brf Mariefreds Strand 1, Sturegatan 32, 11436 Stockholm) Underrättelse

Bomullen 1, Kardmaskinen 1, 2, Lotorp 1:12, Slottet 1, Priset 1 Kungörelse

Kungörs i Post - och inrikes tidningar enligt PBL 9 kap. 41 § Kopia till

Kontrollansvarig (NN) ____________________

MSN § 16 Dnr MSN/2021:14-003

Upphävande av beslut om styrdokument för riktlinjer för

In document Information om närvaro på distans (Page 52-57)

Related documents