• No results found

Kassaflödesanalys för moderbolaget

In document HL Display (Page 41-61)

TSEK, 1 januari - 31 december Not 36 2006 2005

Den löpande verksamheten

Rörelseresultat -29 226 -26 715

Avskrivningar 1 072 1 025

Övriga ej kassaflödespåverkande poster 1 044 –

Erhållen ränta 5 356 6 208

Erhållna utdelningar 41 356 46 601

Erlagd ränta -1 167 -383

Betald inkomstskatt -61 1 742

Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital 18 374 28 478

Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital

Ökning (-)/Minskning (+) av rörelsefordringar -6 552 -85 190

Ökning (+)/Minskning (-) av rörelseskulder -14 723 50 218

Kassaflöde från den löpande verksamheten -2 901 -6 494

Investeringsverksamheten

För vär v av materiella anläggningstillgångar -331 -231

För vär v av immateriella anläggningstillgångar -4 298 -1 093

Investering i dotter företag -5 083 -7 470

Investering i intresseföretag -396 –

Kassaflöde från investeringsverksamheten -10 108 -8 794

Finansieringsverksamheten

Nyemission 3 294 –

Utbetald utdelning -23 066 -19 222

Erhållna koncernbidrag 80 883 49 696

Lämnade koncernbidrag -8 662 -34 419

Kassaflöde från finansieringsverksamheten 52 449 -3 945

Årets kassaflöde 39 440 -19 233

Likvida medel vid årets början 37 169 56 402

Likvida medel vid årets slut 76 609 37 169

NOTER

Noter

NOT 1 Redovisnings- och värderingprinciper

Överensstämmelse med normgivning och lag

Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med de International Financial Repor ting Standards (IFRS) utgivna av International Accounting Standards Board (IASB) samt tolkningsuttalanden från International Financial Repor ting Interpretations Committee (IFRIC) som har godkänts av EG-kommissionen för tillämpning inom EU. Vidare har Redovisningsrådets rekommendation RR 30:05 Kompletterande redovisningsregler för koncerner tillämpats.

Moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen utom i de fall som anges nedan under avsnittet ”Moderbolagets redovisningsprinciper”.

De avvikelser som förekommer mellan moderbolagets och koncernens principer föranleds av begränsningar i möjligheterna att tillämpa IFRS i moderbolaget till följd av ÅRL och Tr yggandelagen samt i vissa fall av skatteskäl.

Årsredovisningen och koncernredovisningen har godkänts för utfärdande av styrelsen den 2 februari 2007. Koncernens resultat- och balansräkning och moderbolagets resultat- och balansräkning blir föremål för fastställelse på ordinarie bolagsstämma den 14 mars 2007.

Förutsättningar vid upprättande av moderbolagets och koncernens finansiella rapporter

Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor. Det innebär att de finan-siella rapporterna presenteras i rapporteringsvalutan svenska kronor avrundade till närmaste tusental. Tillgångar och skulder är redovisade till historiska an-skaffningsvärden, förutom vissa finansiella tillgångar och skulder som värderas till verkligt värde.

Anläggningstillgångar redovisas till det lägsta av det tidigare redovisade värdet och det verkliga värdet efter avdrag för försäljningskostnader.

Att upprätta de finansiella rappor terna i enlighet med IFRS kräver att före-tagsledningen gör bedömningar och uppskattningar samt gör antaganden som påverkar tillämpningen av redovisningsprinciperna och de redovisade beloppen av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader. Uppskattningarna och antagan-dena är baserade på historiska er farenheter och ett antal andra faktorer som under rådande förhållanden synes vara rimliga. Verkliga utfallet kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar.

Uppskattningarna och antagandena ses över regelbundet. Ändringar av uppskattningar redovisas i den period ändringen görs om tillämpligt i framtida perioder. Väsentliga bedömningar gjorda av företagsledningen vid tillämpningen av IFRS beskrivs närmare i not 40. De nedan angivna redovisningsprinciperna för koncernen har tillämpats konsekvent på samtliga perioder som presenteras i koncernens finansiella rappor ter, om inte annat framgår nedan. Koncernens redovisningsprinciper har tillämpats konsekvent vid konsolidering av moder-bolag, dotter företag, intresseföretag och joint venture-företag.

Segmentsrapportering

Ett segment är en redovisningsmässigt identifierbar del av koncernen som antingen tillhandahåller produkter eller tjänster (rörelsegrenar), eller varor eller tjänster inom en viss ekonomisk omgivning (geografiskt område), som är ut-satta för risker och möjligheter som skiljer sig från andra segment. Segments-information lämnas i enlighet med IAS 14 endast för koncernen.

HL Display är ett utpräglat nischföretag med produktion och försäljning av ett homogent sortiment. Produkterna har något olika funktion, men är avsedda för samma användningsområden (butikskommunikation och varuexponering), Företagets möjligheter och risker finns på en global marknad där det avgörande för framgång är att bli leverantör till de ledande multinationella butikskedjorna och varumärkesleverantörerna (företagets Key accounts). HL Display uppnår detta genom global Key account management, att vara ledande i kostnadsef-fektiv produktion, logistik och försäljning, att uppvisa innovativitet i produktut-veckling och design och genom att erbjuda ett brett sortiment. HL Display verkar därför endast inom en rörelsegren varför det primära segmentet i rapporteringen

sammanfaller med rappor teringen för bolaget som helhet. Som sekundära segment redovisas geografiska områden, se not 4. Dessa indelningsgrunder överensstämmer med företagets interna rappor tering.

Klassificering

Anläggningstillgångar och långfristiga skulder består i allt väsentligt enbar t av belopp som för väntas åter vinnas eller betalas efter mer än tolv månader räknat från balansdagen. Omsättningstillgångar och kortfristiga skulder består i allt väsentligt enbar t av belopp som för väntas åter vinnas eller betalas inom tolv månader räknat från balansdagen.

Konsolideringsprinciper Dotter företag

Dotter företag är företag som står under ett bestämmande inflytande från HL Display AB. Bestämmande inflytande innebär direkt eller indirekt en rätt att utforma ett företags finansiella och operativa strategier i syfte att erhålla ekonomiska fördelar. Vid bedömningen om ett bestämmande inflytande före-ligger, skall potentiella röstberättigande aktier som utan dröjsmål kan utnyttjas eller konver teras beaktas.

Dotter företag redovisas enligt för vär vsmetoden. Metoden innebär att för-vär v av ett dotter företag betraktas som en transaktion varigenom koncernen indirekt för vär var dotter företagets tillgångar och över tar dess skulder och eventualförpliktelser. Det koncernmässiga anskaffningsvärdet fastställs genom en förvärvsanalys i anslutning till rörelseförvärvet. I analysen fastställs dels anskaffningskostnaden, dels det verkliga värdet, för förvärvade tillgångar, över tagna skulder och eventualförpliktelser. En positiv skillnad utgör koncern-mässig goodwill. Negativ skillnad redovisas direkt i resultaträkningen.

Dotter företags finansiella rappor ter tas in i koncernredovisningen från och med det datum bestämmande inflytandet uppkommer tills att det upphör.

Intresseföretag och joint ventures

Som intresseföretag redovisas de bolag som inte är dotter företag men där HL Display AB direkt eller indirekt innehar mer än 20 procent av röstetalet eller på ett annat sätt har betydande men inte bestämmande inflytande över den drifts-mässiga och finansiella styrningen. Andelar i intresseföretag redovisas enligt kapitalandelsmetoden i koncernredovisningen. Joint ventures där HL Display kontrollerar 50 procent eller mer av röstetalet, samt utövar ett bestämmande inflytande, konsolideras som dotterföretag. Joint ventures där HL Display genom samarbetsavtal med en eller flera par ter har ett gemensamt bestämmande inflytande över den driftsmässiga och finansiella styrningen, konsolideras genom klyvningsmetoden. Klyvningsmetoden innebär att HL Displays ägarandel av joint ventureföretagens intäkter och kostnader respektive tillgångar och skulder slås ihop post för post med motsvarande poster i koncernredovisningen.

Transaktioner som ska elimineras vid konsolidering

Koncerninterna fordringar och skulder, intäkter eller kostnader och orealiserade vinster eller förluster som uppkommer från koncerninterna transaktioner mellan koncernföretag, elimineras i sin helhet vid upprättandet av koncern-redovisningen.

Orealiserade vinster som uppkommer från transaktioner med intresseföretag och gemensamt kontrollerade företag elimineras i den utsträckning som mot-svarar koncernens ägarandel i företaget. Orealiserade förluster elimineras på samma sätt som orealiserade vinster, men endast i den utsträckning det inte finns någon indikation på nedskrivningsbehov.

Utländsk valuta

Transaktioner i utländsk valuta

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valutan till den valutakurs som föreligger på transaktionsdagen. Monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta räknas om till den funktionella valutan till den valutakurs

NOTER

som föreligger på balansdagen. Valutakursdifferenser som uppstår vid omräk-ningarna redovisas i resultaträkningen. Icke-monetära tillgångar och skulder som redovisas till historiska anskaffningsvärden omräknas till valutakurs vid transaktionstillfället.

Utländska verksamheters finansiella rappor ter

Till skillnad från fallet i de flesta koncerner bedöms alla HL Displays dotter-bolag ha samma funktionella valuta som moderdotter-bolaget då de är mycket hår t knutna till moderbolaget. Den löpande redovisningen i de utländska enheterna får dock ej föras i den funktionella valutan till följd av lagstiftning i respektive land. En omräkning görs där för från respektive lands valuta till funktionell valuta (SEK) genom att monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta räknas om till rappor teringsvalutan till den valutakurs som föreligger på balansdagen. Intäkter och kostnader exklusive avskrivningar i en utlandsverk-samhet omräknas till svenska kronor till en genomsnittskurs som utgör en approximation av kurserna vid respektive transaktionstidpunkt. Avskrivningar omräknas till valutakurs vid anskaffningstillfället för respektive tillgång.

Kostnad för sålda varor omräknas till genomsnittskurs då omsättningshastig-heten är hög. Omräkningsdifferensen som uppstår vid valutaomräkning av ut-landsverksamheter redovisas i resultaträkningen ingående i finansiella poster.

Intäkter

Koncernens nettoomsättning utgörs så gott som uteslutande av varuförsäljning.

Intäkter för försäljning av varor redovisas i resultaträkningen när väsentliga risker och förmåner som är förknippade med varornas ägande har över för ts till köparen. Intäkter från tjänsteuppdrag redovisas i resultaträkningen baserad på färdigställandegraden på balansdagen. Färdigställandegraden fastställs genom en bedömning av levererad andel av totalordern. Intäkter redovisas inte om det är sannolikt att de ekonomiska fördelarna inte kommer att tillfalla koncernen. Försäljning redovisas netto efter moms och rabatter.

Rörelsekostnader och finansiella intäkter och kostnader Operationella leasingavtal

Kostnader avseende operationella leasingavtal redovisas i resultaträkningen linjär t över leasingperioden. Förmåner erhållna i samband med tecknandet av ett avtal redovisas i resultaträkningen linjär t över avtalets löptid.

Finansiella leasingavtal

Minimileaseavgifterna fördelas mellan räntekostnad och amor tering på den utestående skulden. Räntekostnaden fördelas över leasingperioden så att varje redovisningsperiod belastas med ett belopp som motsvarar en fast ränte-sats för den under respektive period redovisade skulden. Variabla avgifter kostnadsförs i de perioder de uppkommer.

Finansiella intäkter och kostnader

Finansiella intäkter och kostnader består av ränteintäkter på bankmedel, fordringar och räntebärande värdepapper, räntekostnader på lån, utdelnings-intäkter, valutakursdifferenser, orealiserade och realiserade vinster på finan-siella placeringar samt derivatinstrument. Ränteintäkter på fordringar och räntekostnader på skulder beräknas med tillämpning av effektivräntemetoden.

Effektivräntan är den ränta som gör att nuvärdet av alla framtida in- och ut-betalningar under räntebindningstiden blir lika med det redovisade värdet av fordran eller skulden. Utdelningsintäkt redovisas när rätten att erhålla betalning fastställts.

Koncernen aktiverar inte ränta i tillgångars anskaffningsvärden, vilket i vissa fall är möjligt enligt IAS 23.

Skatter

Inkomstskatter utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt. Inkomstskatter redovisas i resultaträkningen utom då underliggande transaktion redovisas

direkt mot eget kapital, varvid tillhörande skatteeffekt redovisas i eget kapital.

Aktuell skatt är skatt som ska betalas eller erhållas avseende aktuellt år, med tillämpning av de skattesatser som är beslutade eller i praktiken beslutade per balansdagen, hit hör även justering av aktuell skatt hänförlig till tidigare perioder.

Uppskjuten skatt beräknas med utgångspunkt i temporära skillnader mellan redovisade och skattemässiga värden på tillgångar och skulder. Följande tempo-rära skillnader beaktas inte; för temporär skillnad som uppkommit på goodwill, första redovisningen av tillgångar och skulder som inte är rörelseför vär v och inte påverkar vare sig redovisat eller skattepliktig resultat. Vidare beaktas inte temporära skillnader hänförliga till andelar i dotter- och intresseföretag.

Värderingen av uppskjuten skatt baserar sig på hur redovisade värden på till-gångar eller skulder för väntas bli realiserade eller reglerade. Uppskjuten skatt beräknas med tillämpning av de skattesatser och skatteregler som är beslutade, eller i praktiken beslutade per balansdagen.

Uppskjutna skattefordringar avseende avdragsgilla temporära skillnader och underskottsavdrag redovisas endast i den mån det är sannolikt att dessa kommer att kunna utnyttjas. Värdet på uppskjutna skattefordringar reduceras när det inte längre bedöms sannolikt att de kan utnyttjas.

Eventuellt tillkommande inkomstskatt som uppkommer vid utdelning redo-visas vid samma tidpunkt som när utdelningen redoredo-visas som en skuld.

Finansiella instrument

Finansiella instrument som inte är derivat värderas och redovisas i koncernen i enlighet med reglerna i IAS 39.

Finansiella instrument som redovisas i balansräkningen inkluderar på tillgångs-sidan likvida medel, kundfordringar, finansiella placeringar samt derivat. På skuldsidan åter finns leverantörsskulder, låneskulder samt derivat.

Redovisning i och bor ttagande från balansräkningen

En finansiell tillgång eller finansiell skuld tas upp i balansräkningen när bolaget blir par t till instrumentets avtalsmässiga villkor. Kundfordringar tas upp i balansräkningen när faktura har skickats. Skuld tas upp när motpar ten har presterat och avtalsenlig skyldighet föreligger att betala, även om faktura ännu inte mottagits. Leverantörsskulder tas upp när faktura mottagits.

En finansiell tillgång tas bort från balansräkningen när rättigheterna i avtalet realiseras, för faller eller bolaget förlorar kontrollen över dem. Detsamma gäller för del av en finansiell tillgång. En finansiell skuld tas bor t från balans-räkningen när förpliktelsen i avtalet fullgörs eller på annat sätt utsläcks.

Detsamma gäller för del av en finansiell skuld.

En finansiell tillgång och en finansiell skuld kvittas och redovisas med netto-belopp i balansräkningen endast när det finns en legal rätt att kvitta netto-beloppen, samt att avsikten är att reglera posterna samtidigt eller med ett nettobelopp.

Förvärv och avyttring av finansiella tillgångar redovisas på affärsdagen, som utgör den dag då bolaget förbinder sig att för vär va eller avyttra tillgången.

Likvida medel

Likvida medel består av kassamedel samt omedelbar t tillgängliga tillgodo-havanden hos banker och motsvarande institut samt kor tfristiga likvida placeringar med en löptid från anskaffningstidpunkten understigande tre månader, vilka är utsatta för endast en obetydlig risk för värdefluktuationer.

Klassificering och värdering

Vid varje rapporttillfälle utvärderar företaget om det finns objektiva indikationer på att en finansiell tillgång eller grupp av finansiella tillgångar är i behov av ned-skrivning. För egetkapitalinstrument som klassificeras som tillgångar som kan säljas, förutsätts en väsentlig och utdragen nedgång i det verkliga värdet under instrumentets anskaffningsvärde innan en nedskrivning verkställs. Om nedskrivningsbehov föreligger för en tillgång i kategorin tillgångar som kan säljas, omföres tidigare eventuell ackumulerad värdeminskning redovisad direkt mot eget kapital till resultaträkningen.

››

NOTER

Finansiella instrument som inte är derivat redovisas initialt till anskaffnings-värde motsvarande instrumentets verkliga anskaffnings-värde med tillägg för transaktions-kostnader för alla finansiella instrument utom kategorin som redovisas till verkligt värde via resultaträkningen. Dessa redovisas exklusive transaktions-kostnader. Ett finansiellt instrument klassificeras vid anskaffningstidpunkten, beroende på avsikten med förvärvet. Klassificeringen avgör hur det finansiella instrumentet värderas efter första redovisningstillfället såsom beskrivs nedan.

Finansiella tillgångar och skulder värderade till verkligt värde via resultaträkningen

Denna kategori består av två undergrupper: finansiella tillgångar/skulder som innehas för handel och andra finansiella tillgångar/skulder som företaget initialt valt att placera i denna kategori (enligt den s.k. Fair Value Option).

Koncernen har inte identifierat någon finansiell tillgång som en post värderad till verkligt värde via resultaträkningen, vare sig som innehas för handel eller enligt Fair Value Option.

Lånefordringar och kundfordringar

Lånefordringar och kundfordringar är finansiella tillgångar som inte utgör derivat med fasta betalningar eller med betalningar som går att fastställa, och som inte är noterade på en aktiv marknad. Tillgångar i denna kategori värderas till upplupet anskaffningsvärde. Upplupet anskaffningsvärde bestäms utifrån den effektivränta som beräknades vid anskaffningstidpunkten. Kundfordran redo-visas till det belopp som beräknas inflyta, dvs. efter avdrag för osäkra fordringar.

Investeringar som hålles till för fall

Investeringar som hålles till för fall är finansiella tillgångar med fastställda eller fastställbara betalningar, med fast löptid och som företaget har en uttrycklig avsikt och förmåga att inneha till för fall. Tillgångar i denna kategori värderas till upplupet anskaffningsvärde.

Finansiella tillgångar som kan säljas

HL Display saknade denna kategori av tillgångar 2006.

Andra finansiella skulder

Lån samt övriga finansiella skulder, t ex leverantörsskulder, ingår i denna kategori. Andra finansiella skulder värderas till upplupet anskaffningsvärde.

Derivat och säkringsredovisning

Derivatinstrument utgörs bland annat av terminskontrakt, optioner och swapar.

Derivat är också avtalsvillkor som är inbäddade i andra avtal. HL Display saknade inbäddade derivat 2006. Derivat redovisas initialt till verkligt värde, innebärande att transaktionskostnader belastar periodens resultat. Därefter värderas derivatinstrumenten till verkligt värde och värdeförändringar redovisas på följande sätt. För att uppfylla kraven på säkringsredovisning enligt IAS 39 krävs att det finns en entydig koppling till den säkrade posten. Vidare krävs att säkringen effektivt skyddar den säkrade posten, att säkringsdokumentation upprättats och att effektiviteten kan mätas. Vinster och förluster avseende säkringar redovisas i resultaträkningen vid samma tidpunkt som vinster och förluster redovisas för de poster som säkrats. I de fall förutsättningarna för säkringsredovisning inte längre är uppfyllda redovisas derivatinstrumentet till verkligt värde med värdeförändringen via resultaträkningen.

Säkring av nettoinvesteringar samt fordringar och skulder i utländsk valuta HL Display har säkrat huvuddelen av dotterbolagens monetära nettotillgångar i utländsk valuta genom upptagande av valutalån eller terminskontrakt.

Säkringsredovisning tillämpas inte eftersom en ekonomisk säkring avspeglas i redovisningen genom att både den underliggande fordran eller skulden och säkringsinstrumentet redovisas till balansdagens valutakurs. Valutaeffekter som härrör från säkringsinstrumentet kvittas mot den omräkningsdifferens som uppstår i resultaträkningen vid omräkning av utländska dotter företags resultat- och balansräkningar samt mot kursdifferenser på moderbolagets

lånepor tfölj. Värdeförändringar avseende rörelserelaterade fordringar och skulder redovisas i rörelseresultatet medan värdeförändringar avseende finansiella fordringar samt omräkningsdifferens redovisas i finansnettot.

Flödesexponering – kassaflödessäkringar

Valutaexponering avseende framtida prognostiserade eller kontrakterade flöden kan säkras genom valutatermin. Valutaterminen redovisas i förekommande fall i balansräkningen till verkligt värde. Värdeförändringarna redovisas direkt mot eget kapital i säkringsreser ven tills dess att det säkrade flödet träffar resultaträkningen, var vid säkringsinstrumentets ackumulerade värdeföränd-ringar över förs till resultaträkningen för att där möta och matcha resultat-effekterna från den säkrade transaktionen.

Materiella anläggningstillgångar Ägda tillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas som tillgång i balansräkningen om det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelar kommer att komma bolaget till del och anskaffningsvärdet för tillgången kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

HL Display värderar materiella anläggningstillgångar enligt anskaffningsvärde-metoden. Materiella anläggningstillgångar redovisas i koncernen till anskaff-ningsvärde efter avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuella ned-skrivningar. I anskaffningsvärdet ingår inköpspriset samt kostnader direkt hänförbara till tillgången för att bringa den på plats och i skick att användas.

Anskaffningsvärdet för egentillverkade anläggningstillgångar inkluderar ut-gifter för material, utut-gifter för ersättningar till anställda samt andra tillverknings-omkostnader som anses vara direkt hänförbara till anläggningstillgången.

Det redovisade värdet för en materiell anläggningstillgång tas bort ur balans-räkningen vid utrangering eller avyttring eller när inga framtida ekonomiska för-delar väntas från användning eller utrangering/avyttring av tillgången. Vinst eller förlust som uppkommer vid avyttring eller utrangering av en tillgång ut-görs av skillnaden mellan försäljningspriset och tillgångens redovisade värde med avdrag för direkta försäljningskostnader. Vinst och förlust redovisas som övrig rörelseintäkt/kostnad.

Leasade tillgångar

Avseende leasade tillgångar tillämpas IAS 17. Leasing klassificeras i koncern-redovisningen antingen som finansiell eller operationell leasing. Finansiell leasing föreligger då de ekonomiska riskerna och förmånerna som är förknip-pade med ägandet i allt väsentligt är över förda till leasetagaren, om så ej är fallet är det fråga om operationell leasing.

Tillgångar som förhyrs enligt finansiella leasingavtal har redovisats som till-gång i koncernens balansräkning. Förpliktelsen att betala framtida leasingav-gifter har redovisats som lång- och kortfristiga skulder. De leasade tillgångarna avskrivs enligt plan medan leasingbetalningarna redovisas som ränta och amor tering av skulderna.

Operationell leasing innebär att leasingavgiften kostnadsförs över löptiden, med utgångspunkt från nyttjandet.

Tillkommande utgifter

Tillkommande utgifter läggs till anskaffningsvärdet om det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelar förknippade med tillgången kommer att komma företaget till del och anskaffningsvärdet kan beräknas på tillförlitligt sätt. Andra

Tillkommande utgifter läggs till anskaffningsvärdet om det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelar förknippade med tillgången kommer att komma företaget till del och anskaffningsvärdet kan beräknas på tillförlitligt sätt. Andra

In document HL Display (Page 41-61)

Related documents