• No results found

Klassificering av landstingets fastigheter

In document Mål och budget (Page 172-176)

22. Strategiska fastighetsfrågor

22.1 Klassificering av landstingets fastigheter

170 (210) Diarienummer LS 2016-0257

Hållbara fastigheter och anläggningar handlar inte bara om materialen i husen och om energiåtgång, utan även om hur invånarna tar sig till anläggningen i fråga. Stockholms läns landsting ska bygga smarta och hållbara verksamheter som ger minimal miljöpåverkan.

22.1 Klassificering av landstingets fastigheter

Sammanfattning av principer för ägande

• Universitets- och akutsjukhus där det bedrivs akut somatisk vård ska behållas i landstingets ägo och ha en tillräcklig markreserv inom sjukhusområdet för framtida expansioner och reinvestering. De klassificeras som strategiska fastigheter.

• Mindre sjukhus och byggnader där det bedrivs sluten psykiatrisk vård bör också behållas i egen regi.

• Beträffande mindre sjukhus och byggnader där det bedrivs annan slutenvård eller annan verksamhet kan det övervägas om de ska avyttras.

• Det bör även finnas en markreserv för att långsiktigt säkerställa

landstingets möjligheter att erbjuda vård i rätt lägen inom länet och för att möta ett framtida ökande vårdbehov.

Stockholms läns landsting äger ett drygt trettiotal fastigheter genom Landstingsfastigheter Stockholm. Här finns de åtta akutsjukhusen, inklusive S:t Eriks ögonsjukhus, samt nio mindre sjukhus och ett tjugotal andra fastigheter med behandlingshem, öppenvårdsverksamhet och administration, samt Berga Naturbruksgymnasium och landstingshuset.

Landstingets fastighetsbestånd inom hälso- och sjukvården är indelat i strategiska och icke strategiska fastigheter där de strategiska fastigheterna ska ägas av landstinget. Den nuvarande indelningen gjordes 2003 och sedan dess har det skett betydande förändringar. Idag arbetar betydligt fler externa vårdgivare på uppdrag av landstinget. Fastighetsmarknaden har också utvecklats och visar ett stort intresse för att investera i sjukvårds- och omsorgslokaler. Vårdval har införts inom flera vårdområden. Det finns därför skäl att ompröva den nuvarande indelningen av vilka fastigheter som bör tillhöra respektive kategori.

Omklassificering och försäljning av fastigheter

I budget 2016 fick landstingsdirektören i uppdrag att belysa frågan om en försäljning av ett eller flera av de mindre sjukhusen. Ett antal av

landstingets mindre fastigheter har utretts utifrån liknande principer, vilket redovisas i bilaga 28, Klassificering av landstingets sjukvårdsfastigheter.

Baserat på detta föreslås att ett antal av landstingets mindre fastigheter klassificeras om och att en försäljning av dessa inleds. Nedanstående

171 (210) Diarienummer LS 2016-0257

fastigheter klassificeras om till marknadsfastigheter och en försäljning inleds i samband med beslut om budget 2017.

Tabell 14 Förslag till omklassificering och försäljning av fastigheter

Fastighet Omklassificeras Arbete med försäljning inleds

Glaven 6, 8 och 12, Stadshagen X X

Tegelbruket 4, S:t Eriks sjukhus X X

Riset 11, Vita Bergens ungdomshem X X

Husby 3:35, Husby gård X X

Sabbatsberg 16 X X

Ingulv 1, Stockholm X

Söderbymalm 3:241, Ankarets behandlingshem X

Del av Borrsvängen 9, Lindegården X

Provröret 16, behandlingshem X

Haga 4:17, del av Haga 4:18 och Haga 3:18 X

Glaven 6, 8 och 12

Lokalerna inom kvarteret Glaven 6 hyrs ut till Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, som bedriver Kungsholmens PBU. Huset är kulturminnesmärkt och innehåller generella lokaler som inte är speciellt anpassade för verksamheten. Byggnaden har omfattande

investeringsbehov.

Eftersom hyresgästen inte har särskilda behov av specialanpassade lokaler saknas det motiv för landstinget att behålla fastigheten. Vid en försäljning kan verksamheten antingen sitta kvar eller hitta en effektiv lokalförsörjning i vanliga kontorslokaler.

Glaven 8 är tomställd till cirka 60 procent på grund av lokalernas undermåliga skick. Cirka 30 procent av lokalytan hyrs ut till SLSO.

Verksamheten har en administrativ karaktär och kräver inga

specialanpassningar. Byggnaden har omfattande investeringsbehov.

Eftersom landstinget bedriver verksamhet endast i en mindre del av lokalerna och verksamheten inte behöver anpassade lokaler utan kan hyra in sig i normala kontorslokaler, finns det inget motiv för landstinget att behålla fastigheten. Verksamheten kan hitta en lika effektiv lokalförsörjning i en externt ägd fastighet. En dialog med hyresgästerna krävs.

Lokalerna i Glaven 12 hyrs ut till SLSO. Huset innehåller generella lokaler som inte är speciellt anpassade för verksamheten. Byggnaden har

omfattande upprustningsbehov. Eftersom hyresgästen inte behöver

172 (210) Diarienummer LS 2016-0257

specialanpassade lokaler saknas det motiv för landstinget att behålla fastigheten. Verksamheten kan hitta en effektiv lokalförsörjning i normala kontorslokaler, alternativt vara kvar i lokalerna vid en försäljning.

Fastigheterna ingår i detaljplanen för Stadshagen som syftar till att utveckla byggrätter för bostäder inom Glaven.

Tegelbruket 4

I juni 2014 beslutade landstingsfullmäktige att inleda en upphandling av lokaler för S:t Eriks Ögonsjukhus i närheten av Nya Karolinska Solna.

Sedan hösten 2014 har arbetet med att ta fram ett förfrågningsunderlag pågått och under 2015 genomfördes upphandlingen. Ett tilldelningsbeslut togs i april 2016 och planeringen av en försäljning av den befintliga fastigheten Tegelbruket 4, där S:t Eriks Ögonsjukhus bedriver verksamheten idag, kan inledas.

En ny detaljplan för bostäder krävs innan fastigheten Tegelbruket 4 kan säljas. Fastigheten har ett mycket attraktivt läge och i övrigt mycket goda förutsättningar för nya attraktiva bostäder.

Riset 11

Riset 11 utgörs av två byggnader som är fullt uthyrda till en privat vårdgivare som driver ett behandlingshem för ungdomar. Eftersom verksamheten inte är landstingsdriven är rekommendationen att sälja fastigheten.

Husby 3:35

Husby 3:35 är idag bebyggd med ett bostadshus, komplementbyggnader och uthus. Större delen av fastigheten utgörs av naturmark. Fastigheten ligger i ett område som i rask takt bebyggs med nya bostäder. Eftersom landstinget inte driver någon verksamhet på fastigheten är

rekommendationen att den säljs så snart byggrätten för nya bostäder är säkerställd, preliminärt 2018.

Sabbatsberg 16

I budget 2016 uppdrogs åt landstingsdirektören att utreda möjligheten för en nybyggnation på Sabbatsberg samt en försäljning av resterande

fastighet. Utredningen som genomfördes under hösten 2015 och början av 2016 visade att en nybyggnation för hela den befintliga

vårdverksamheten skulle innebära en mycket stor investering. Istället föreslås nu att den södra delen fastigheten Sabbatsberg 16 styckas av och säljs med krav på att köparen ska uppföra en ny vårdbyggnad på den avstyckade delen av fastigheten. Detta skulle möjliggöra att på sikt exploatera och försälja resterande del av fastigheten för bostadsändamål.

173 (210) Diarienummer LS 2016-0257

Ingulv 1

Ingulv 1 i Stockholm innehas av landstinget med tomträtt. Lokalerna är fullt uthyrda, varav cirka 50 procent till Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, och cirka 50 procent till Stockholms Stad. Genom SLSO bedriver landstinget en mödra- och barnavårdscentral i lokalerna och Stockholms stadsdelsförvaltning bedriver en öppen förskola. Eftersom landstinget endast bedriver verksamhet i en del av lokalerna och verksamheten inte kräver specialanpassade lokaler, saknas det ur ett vårdperspektiv motiv för att långsiktigt behålla tomträtten. Rekommendationen är att sälja

fastigheten.

Söderbymalm 3:241

I Söderbymalm 3:241, Ankarets behandlingshem, bedriver SLSO akut psykiatrisk vård, men lokalerna anses inte lämpliga för ändamålet och hyresgästen planerar en avflyttning i etapper mellan 2017 och 2019. Då samlokaliserar SLSO psykiatrin i södra Stockholm till Nacka Sjukhus.

Rekommendationen är därför att fastigheten säljs.

Borrsvängen 9

Borrsvängen 9, Lindegården, är en psykiatrisk vårdbyggnad som hyrs ut till Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO. Lokalerna fungerar bra för verksamheten och fastigheten ger bra avkastning. Hyresgästen flyttar sannolikt från Lindegården under 2019 när SLSO samlokaliserar psykiatrin i Stockholms län till Nacka Sjukhus. Fastigheten blir då vakant i sin helhet och rekommendationen är att fastigheten säljs.

Provröret 16

Provröret 16 är uthyrd till Stockholm Stad som driver ett behandlingshem.

Fastighetens utvecklingsmöjligheter bedöms som begränsade. Eftersom verksamheten inte är landstingsdriven är rekommendationen att sälja fastigheten.

Asplunden

Landstingshuset är en del av fastigheten Asplunden. I flera av byggnaderna är verksamheter inom Stockholms läns landsting lokaliserade och vissa byggnader är kulturminnesmärkta. Fastigheten är belägen i ett attraktivt område och utgörs också av en uppskattad park. Med förutsättningen att man bevarar och utvecklar områdets parkkaraktär, ges landstingsstyrelsen i uppdrag att komma med förslag på inriktning för att utveckla fastigheten samt exploatera del av fastigheten för bostadsändamål.

Haga 4:17, del av Haga 4:18 och Haga 3:18

Norra Hagastaden utgör en del av den nya stadsdelen Hagastaden som byggs på gränsen mellan Stockholm och Solna. Landstingsfullmäktige beslutade i april 2008 att ge Locum AB i uppdrag att återkomma med

174 (210) Diarienummer LS 2016-0257

förslag för användningen av den del av sjukhusområdet i Solna som ligger utanför detaljplaneområdet för det nya universitetssjukhuset.

En vision och en strategisk utvecklingsplan arbetades fram och

landstingsfullmäktige beslutade i maj 2010 att godkänna den föreslagna visionen och utvecklingsplanen för den del av sjukhusområdet i Solna som ligger utanför detaljplaneområdet Nya Karolinska Solna. I den fortsatta utvecklingen av den delen av sjukhusområdet reserveras mark och byggnader för bostäder och kommersiella ändamål. Locum AB fick i uppdrag att fortsätta planera för den del av sjukhusområdet i Solna som ligger utanför detaljplaneområdet för Nya Karolinska Solna.

Landstingsfullmäktige har senare kompletterat beslutet med att den nuvarande byggnaden för Astrid Lindgrens barnsjukhus, Q-huset, i Solna ska behållas för vårdändamål, samt att ansvaret för projektet övergår till landstingsstyrelsens förvaltning.

I samband med beslutet om en tunnelbaneutbyggnad till Hagastaden–

Arenastaden har en principöverenskommelse tecknats med Solna stad och beslutats i landstingsfullmäktige den 18 februari 2014. Ambitionen i överenskommelsen är att området exploateras med minst 380 000 kvadratmeter bruttototalarea, BTA, och att andelen bostäder maximeras.

En planering för områdets omdaning pågår. Områdets övergripande struktur och innehåll fastställs i och med att det pågående arbetet med planprogram avslutas. Programsamråd har genomförts och enligt planeringen ska planprogrammet godkännas av kommunfullmäktige i Solna under kvartal 3, 2016.

Detaljplaneringen och utbyggnaden av området kommer att ske successivt och för att kunna bedriva det fortsatta arbetet föreslås att fastigheterna Haga 4:17 och 3:18 samt del av Haga 4:18 omklassificeras till

marknadsfastigheter. Landstingsstyrelsen ges i uppdrag att analysera och föreslå inriktning för den kommande försäljningsprocessen för området. I förslaget ska även förutsättningar för en eventuell samlokalisering av de centrala förvaltningarna inom landstinget beaktas och redovisas.

In document Mål och budget (Page 172-176)