• No results found

5. Genomförandet

5.3 Klimat

5.3.1 Konventionellt klimat

I en vanlig byggnad är Vi>Ve,det vill säga att ånghalten inomhus är högre än ånghalten utomhus. Fuktkällan är då inomhusluften vilket betyder att fukttransportsriktningen är utåt från byggnaden (Nevander & Elmarsson, 2006, 274-280).

Medel RF för utomhus i vintertid ligger mellan 80-90% medan under sommaren ligger den mellan 60-80%. Vid nederbörd ökas RF till 95-100% men vid torrt klimat kan det sjunka till 35-40%. RF burkar oftast vara lägst på dagen jämfört med natten då den är högre. Utomhus så är RF alltid som högst under vinterperioden medan ånghalten ute alltid är högst under sommarperioden (Sandin, 2010, 74-75).

Vid sommartid inomhus ligger medel RF på cirka 60% medan under vintern är den ungefär 30%. Varma sommardagar leder till att inomhusluften blir fuktigare, däremot gör kyliga

utomhustemperaturer att luftfuktigheten minskas inomhus (Sandin, 2010, 74-75).

5.3.2 Anpassade ishallsklimat

Ishallstemperaturen antas ligga mellan 6 och 10 grader där RF styrs mot daggpunkten 1°C. I detta fall så ärVi <Ve under delar av året, det vill säga att fuktkällan är utomhusluften. Utomhus klimatet är baserat på beräkningarna som gjorts i WUFI Pro 5.1.

5.3.2.1 Kiruna

Temperaturen i Kiruna sjunker ner till nästan -40°C under vintern och kan stiga upp till ungefär 24°C under sommaren, däremot stiger RF till cirka 95 % under vintern och sjunker till runt 20 % under sommaren. Månadsmedeltemperaturen ligger mellan ungefär -16°C och 11°C, det är som kallast under januari och varmast under juli. RF medel är 84% som högst och 66% som lägst. Klimatet inomhus är anpassat efter förutsättningarna att temperaturen alltid ligger mellan 6°C och 10°C och RF ligger mellan 55 % och 70 % under hela året.

Diagram 3 – Ånghalten utomhus i förhållande till ånghalten inomhus (Kiruna)

Ånghalten inne är högre än ånghalten ute Vi>Ve mellan september till juni, det tyder på att fuktkällan är inomhusluften, detta medför en potentialskillnad över ytterväggen vilket leder till ångtransport utåt i strävan efter jämvikt. Från juni till augusti blir ånghalten ute högre än ånghalten inne Vi < Ve på grund av högre RF samt högre temperatur ute än inne, se bilaga 10.1 Kiruna. Fuktkällan blir utomhusluften, detta innebär en förändring i ångtransportsriktning.

Den kritiska perioden är mellan juni till augusti då är ånghalts skillnad ca 1,2 g/m³. Transportriktning utifrån och in under denna period medför en högre risk för kondens eftersom det är kallare inomhus än utomhus under sommaren.

5.3.2.2 Stockholm

Stockholm har ett varmare klimat jämfört med Kiruna då temperaturen sjunker ner till minusgrader under kortare perioder. Månadsedeltemperaturen börjar sjunka redan i början av oktober och fram till slutet av mars, sedan börjar den stiga igen fram till september. Mellan december – februari är

månadsmedeltemperaturen ungefär -1°C till -3,3°C, där februari är den kallaste månaden. De varmaste dagarna ligger under perioden maj till september, temperaturen ligger på drygt 8,5°C till 20°C då juli månad är den varmaste.

Klimatet inomhus är anpassat efter förutsättningarna att temperaturen alltid ligger mellan 6°C och 10°C över året. Detta resulterar till att det är kallare ute än inne under perioden oktober till april, därefter börjar det bli lika varmt utomhus som inomhus under maj. Efter maj stiger temperaturen utomhus då blir det varmare utomhus än inomhus fram till september.

RF ligger mellan 60% och 90% över hela året. Som högst är det mellan september till april, cirka 80% till 90%, och som lägst under perioden mellan maj och augusti, då den ligger vid ungefär 60% till 70%. Eftersom inomhusklimatet är anpassat efter förutsättningarna att RF ligger mellan 55 % till 70 % så är uteluftens RF högre än inomhusluftens RF mellan september till april, fast mellan maj till augusti är RF utomhus ungefär lika stort som inomhus, se bilaga 10.1 Stockholm.

Diagram 4 - Ånghalten utomhus i förhållande till ånghalten inomhus (Stockholm)

Denna sammanställning av RF och temperatur för ute- och inomhus medför en ånghaltsskillnad. Potentialskillnaden över ytterväggen resulterar till ångtransport inåt eller utåt beroende av vart det är högre ånghalt.

Under december fram till slutet av mars är ångtransportsriktningen utåt sedan ändras riktningen under hela april månad, därefter ändras den riktningen igen under maj. Under andra halvåret är riktningen inåt på grund av den höga ånghalten utomhus.

Den kritiska perioden i detta fall ligger under andra halvåret då ångtransportsriktningen är inåt. Den är starkast under juli eftersom vFT 3,53 g/m³.

5.3.2.3 Lund

Klimatet i Lund är varmare i jämförelse med Kiruna och Stockholm. Månadsmedeltemperaturen utomhus börjar stiga i slutet av april och det blir varmare utomhus än inomhus. Utetemperaturen ligger då mellan 2,4°C och 16°C, som kallast under februari och varmast under juli. Sedan i början av november börjar den sjunka fram till april. I april är det nästan lika varmt både inom- och utomhus. RF medel å andra sidan är alltid högre ute än inne. Den ligger som högst vid 89% under juli och som lägst vid 72% under februari. Denna kombination av Temperaturen och RF resulterar till högre utomhusånghalt än inomhusånghalt över hela året, se bilaga 10.1 Lund.

Klimatet inomhus är anpassat efter förutsättningarna att temperaturen alltid ligger mellan 6°C till 10°C under hela året och RF mellan 55 % till 70 %.

Diagram 5 - Ånghalten utomhus i förhållande till ånghalten inomhus samt ånghaltsskillnaden (Lund) När potentialskillnaden uppstår över ytterväggen leder den till en ångtransportsriktning inåt i strävan efter jämvikt. Under första halvåret är vFT mellan 0,86 – 1,50 g/m³. Den största potentialskillnaden ligger i andra halvåret och specifikt mellan juni till september då vFT är 3,5 – 4,6 g/m³.

Den kritiska perioden i detta fall är över hela året eftersom ånghalten alltid är högre utomhus än inomhus, dock är det starkare ångtransport inåt under perioden mellan juni till september då potentialskillnaden är som störst i jämförelse andra perioder över året.

5.3.3 Verkliga klimatdata

5.3.3.1 Gimo

Gimo ligger i Östhammars kommun cirka 50 km nordost om Uppsala. Inomhusklimats förutsättningar är annorlunda eftersom Gimos klimatdata inte är anpassat utan är verkliga. De mättes 2016 både för inomhus och utomhus.

Deras klimat är liknande Stockholms klimat. De kalla dagarna börjar redan under november och fortsätter fram till april, då ligger utomhusmedeltemperaturen mellan cirka -2˚C och 2˚C, som kallast under januari. Efter april börjar utomhusmedeltemperaturen stiga. Medeltemperaturen är ungefär 8˚C - 20˚C under perioden maj och oktober och som varmast under juli.

Inomhusmedeltemperaturen ligger vid 6˚C till 9˚C mellan oktober fram till mars. De kallaste dagarna är under januari och februari. I början av april stiger medeltemperaturen kraftigt från 10 ˚C i april till 22 ˚C i juni samt juli. Efteråt sjunker den i augusti och fortsätter att sjunka tills den når 6˚C under januari.

RF är alltid högre utomhus i förhållande till inomhus under hela året, se bilaga 10.1 Gimo.

Diagram 6 - Ånghalten utomhus i förhållande till ånghalten inomhus (Gimo)

Ånghalten ute är högre än ånghalten inne den stora delen av året. Mellan mars och fram till slutet av december är ångtransportsriktningen inåt, på grund av potentialskillnaden över ytterväggen.

Fuktkällan är då utomhusluften under den perioden, vFT under den perioden ligger mellan 0,06 och 4 g/m³. Den starkaste potentialskillnaden är under augusti då vFT är 4 g/m³.

Den kritiska perioden i Gimos fall är vid den perioden ångtransportsriktningen är inåt, det vill säga mellan mars och december. Risken är högre mellan juli och september då potentialskillnaden är som högst.

Related documents