• No results found

Klimat- och energiplan för Strängnäs kommun

In document 2021-02-24 1/82 (Page 37-40)

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

1. anta Klimat- och energiplan för Strängnäs kommun, daterad 2020-12-10, 2. anta Strategisk miljöbedömning av Strängnäs klimat- och energiplan, daterad,

2020-06-04 rev. 2020-12-10.

3. Det särskilda uppdraget som lämnats till Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden avseende ”Planering för att möjliggöra att kommunen har fossilfria transporter 2030 och nått klimatneutralitet 2040” bedöms som slutfört.

Yrkanden

Magnus Brandel (S), Magnus Stuart (M), Kenneth Larsson (M) Maria Nerby (C), Catharina De Geer (KD) och Angela Andersson (S) yrkar bifall till liggande förslag.

Björn Karlsson (SD) och Linda Hefvelin (SD) med instämmande av John Östlund (KD) och Catharina De Geer (KD) yrkar på ett tillägg enligt följande: Att man på sida 132 i dokumentet ”Klimat- och energiplan för Strängnäs kommun” helt tar bort punkt 2.2

”Mer växtbaserat på tallriken”.

Kenneth Larsson (M) och David Aronsson (V) yrkar avslag på tilläggsyrkandet.

Beslutsgång

Ordföranden ställer avslag mot bifall gällande Björn Karlssons (SD) m.fl. tilläggsyrkande och finner att kommunstyrelsen har avslagit detsamma.

Ordföranden finner därefter att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunstyrelsens beslut.

Reservationer

Björn Karlsson (SD) och Linda Hefvelin (SD) reserverar sig mot beslutet att avslå deras tilläggsyrkande.

Beskrivning av ärendet

Ett förslag till klimat- och energiplan för Strängnäs kommun har tagits fram som svar på det särskilda uppdrag som ställdes till Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, i

Flerårsplan Strängnäs kommun 2019-2021, där uppdraget gällde planering för att möjliggöra att kommunen har fossilfria transporter 2030 och nått klimatneutralitet 2040.

Klimat- och energiplanen ska även fylla funktionen av kommunens energiplan som kommunen genom lag (1977:439) om kommunal energiplanering är skyldig att upprätta.

Den strategiska miljöbedömningen, som bifogas ärendet, krävs med anledning av detta.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Ett första utkast av den strategiska miljöbedömningen kunde upprättats efter tre veckors samråd med länsstyrelsen under slutet av april, där omfattning och innehåll i den

strategiska miljöbedömningen definierades.

Förslaget till klimat- och energiplan har beretts av förvaltningen, med konsultstöd fram till sommaren 2020, och genom workshops riktade till kommunorganisationen och de kommunala bolagen samt en separat workshop riktad till allmänheten under 2019.

Förvaltningens arbetsgrupp, vilken bestått av representanter från ekonomiavdelning, kommunikationsavdelning, kansliavdelning, kulturkontor, samhällsbyggnadskontor, socialkontor, teknik- och servicekontor, utbildningskontor, SFAB och SEVAB, för området har fått möjlighet att lämna synpunkter på förslaget inför framtagandet av en remissversion. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade i april 2020 att skicka en remissversion av planen på remiss internt och externt och att remissvaren skulle inkomma till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden senast den 30 juni 2020.

Under remissperioden har ett 20-tal aktörer visat intresse i frågan och avgett sina remissvar. Ett fåtal aktörer förmedlade att svarstiden var för kort för att de skulle kunna avge sitt remissvar. Ett fåtal externa aktörer begärde och beviljades förlängd svarstid.

Svar har inkommit från såväl externa som interna aktörer, där exempelvis privatpersoner, föreningar och andra intresseorganisationer samt statliga

förvaltningsmyndigheter kan nämnas utöver de remissvar som inkommit internt från kommunorganisationens nämnder, bolag och förvaltning.

Efter att remissperioden avslutats har förslaget till klimat- och energiplan, med

anledning av inkomna synpunkter, setts över av förvaltningen. Översynen resulterade i att förvaltningen i slutet av november 2020 presenterade förslag till hur synpunkterna skulle tas omhand för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Efter en tidsmässigt kort politisk förankring med omfattande informationsunderlag där bland annat nämndens ledamöter givits tillfälle att komma med sina synpunkter på förvaltningens förslag till justeringar har förvaltningen justerat remissutgåvan. Den justerade planen kan nu presenteras i sin helhet genom det nu framskrivna och liggande förslaget i detta ärende.

Den strategiska miljöbedömningen har inför detta förslag till beslut justerats med anledning av de justeringar som gjorts i klimat- och energiplanen efter remissomgången.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet och klimat- och energiplanen i sig medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Framtagandet av liggande förslag till klimat- och energiplan har finansierats genom medel kopplade till det särskilda uppdrag som miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fick av kommunfullmäktige.

Ekonomiska konsekvenser till följd av kommande åtgärder, t.ex. förvaltningens organisering, planering, genomförande, utvärdering, framtagande av underlag för uppföljning etc., kopplade till målen i denna plan behöver egen finansiering.

Hur stora de ekonomiska konsekvenserna blir för kommunen är delvis beroende av hur väl man lyckas med tvärhorisontellt arbete och samverkan mellan kontor och bolag.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Övriga konsekvenser

De förväntade miljömässiga konsekvenserna av genomförandet av planen beskrivs i den strategiska miljöbedömningen som bifogas ärendet.

Förväntade övriga konsekvenser av ett genomförande av planen är svårt att på förhand sia om, då konsekvenserna till största del kommer att bero på kommande prioriteringar och satsningar i samband med åtgärdsplaneringen till följd av klimat- och energiplanen.

Det är därför av stor vikt att ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet bedöms som en helhet och att målkonflikter utreds i beredning och verkställande av beslut kopplade till åtgärderna.

Planen bedöms ha positiva konsekvenser för barn och ungdomar eftersom den skapar förutsättningar för kommunen att bidra till uppfyllelsen av de nationella klimatmålen och Parisavtalet, för att trygga framtiden för kommande generationer.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag MSN § 189 2020-12-15 Klimat- och energiplan för Strängnäs kommun, information och förslag om antagande

Klimat- och energiplan för Strängnäs kommun, daterad 2020-12-10

Strategisk miljöbedömning av Strängnäs klimat- och energiplan, daterad, 2020-06-04 rev. 2020-12-10

Sammanställning av inkomna remissynpunkter del 1, daterad 2020-12-11 Sammanställning av inkomna remissynpunkter de 2, daterad 2020-12-11 Beslutet skickas till

Kommunfullmäktige

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

KS § 42 Dnr KS/2020:165-821

In document 2021-02-24 1/82 (Page 37-40)

Related documents