• No results found

Klimatneutral kommunal organisation senast 2020

In document Daglig verksamhet (Page 30-177)

Mätbart mål (procent) Utfall

2014 Alla verksamheter ska minska sin elförbrukning med minst 1%

jämfört med 2016 års förbrukning.

-3,21 0,3 -1 -1

Åtaganden

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden förbättrar sin avfallssortering inom alla verksamheter, med fokus på sortering av matavfall.

Åtagande

• Ha fler kärl för sortering och införa tätare hämtningar av avfall.

• Undersöka möjligheten att ha avfallskvarnar i verksamheterna

Årsplatser

Jobbcenter Botkyrka

Mål och budget 2017

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA | Besök Munkhättevägen 45 | Tel 08-530 610 00 | www.botkyrka.se | Org.nr 212000-2882 |

Innehåll

Handlingsplan Jobbcenter 2017 ... 3 Inledning ... 3 Verksamhetsområde ... 3 Projekt ... 4 Nulägesanalys ... 4 Utmaningar 2017 ... 5 Nämndens prioriterade målgrupper för 2017 ... 6 Ekonomi och volymer ... 7 Mål 1 Botkyrkaborna är mer delaktiga i samhällsutvecklingen ... 8 Mål 2 Botkyrkaborna har mer jämställda och jämlika förutsättningar och möjligheter 10 Mätbart nämndmål – Lika goda resultat för kvinnor som för män ... 11 Att möjliggöra Botkyrkabornas behov av livslångt lärande ... 14 Mål 3 Botkyrka erbjuder en likvärdig och kompensatorisk skola där samtliga barn och elever ges de bästa förutsättningarna för lärande och goda kunskapsresultat. ... 14 Mål 4 Fler Botkyrkabor kan försörja sig på eget arbete eller företagande ... 15 Kommunen som organisation ... 23 Mål 12 Effektiv organisation med ökad kvalitet och rätt kompetens ... 23 Mål 13 Klimatneutral kommunal organisation senast 2020 ... 27 Övriga verksamhetsmål ... 27 Mått och nyckeltal ... 28 Bilaga 1 ... 31

Handlingsplan Jobbcenter 2017

Inledning

Kommunfullmäktige har beslutat om flerårsplan för 2016-2019.

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har utifrån flerårsplan,

omvärldsbevakning och nulägesanalys antagit Mål och budget 2017 med plan 2018-2020.

Nämndens verksamheter tar utifrån Mål och budget 2017 samt övriga styrdokument, lagar och förordningar fram handlingsplaner för 2017.

Verksamhetsområde

Jobbcenter Botkyrkas uppdrag är att utföra insatser för Botkyrkabor som står utanför arbetsmarknaden. Nedan följer en kortfattad sammanfattning över Jobbcenters olika insatser och samarbeten.

Förberedande insatser med fokus på arbetsträning och yrkespraktik Jobbcenters yrkesverksamheter

• Helges restaurang, kök och kafé

• Plåt & svets

• Lokalvård & tvätt

• Vaktmästeri

Inom yrkesverksamheterna erbjuder Jobbcenter också följande certifieringar eller motsvarande

• IW-diplom - internationellt gångbar certifiering av plåtsvetsare

• SRY- yrkesbevis mot lokalvård

• Certifiering Heta Arbeten – certifikatet krävs för att få arbeta med verktyg som alstrar värme eller gnistbildning i brandfarlig miljö

• Livsmedelshygien med HACCP – intyg som krävs för att få arbeta med/hantera livsmedel

Arbetsmarknadsåtgärder i samarbete med Arbetsförmedlingen, socialförvaltningen och Samordningsförbundet

Insatser inom ramen för Kommunala aktivitetsansvaret (KAA) Övriga insatser

Grundläggande datoranvändning Jobbsökarstöd

Språkpedagoger

Projekt

BASUN, ett samverkansprojekt mellan Botkyrka kommun och Arbetsförmedlingen Botkyrka Salem, syftar till att sänka ungdomsarbetslösheten till regiongenomsnittet och skapa en hållbar stadsutveckling.

Målgruppen är unga vuxna Botkyrkabor mellan 15-24 år, som står långt från

arbetsmarknaden. Andelen unga tjejer och killar som står långt ifrån arbetsmarknaden ska ha minskat med 60 procent under projektperioden genom att projektet bidragit till att skapa en sammanhållen kedja av insatser för att underlätta vägen till arbete eller studier.

Ett delmål är att vid varje gruppstart ska 60 % vara tjejer.

BASUN är samlokaliserade med Arbetsförmedlingens ungdomshandläggare och finns på Jobbcenter. Målet är att projektet ska utveckla samverkan och arbetsmetoder för hjälp till målgruppen att komma ut i jobb och studier. Metoderna ska implementeras i Jobbcenters ordinarie verksamhet vid projektets slut augusti 2019.

BASUN finansieras till två tredjedelar av medel från Europeiska socialfonden. Botkyrka kommun är projektägare, med Arbetsförmedlingen Botkyrka-Salem som medfinansiär.

Nulägesanalys

Jobbcenter Botkyrka har de senaste tre åren genomgått flera mindre eller större organisations-förändringar. Sätten att hantera förändringsarbetet har lett till att organisationen idag präglas av brister i den psykosociala arbetsmiljön, förändringströtthet, brister och oklarheter i rutiner, i ekonomi- och kvalitetsstyrning samt i uppföljnings- och beslutsstrukturer.

I verksamheten har under 2016 identifierats brister i ledning- och styrning, vilket för Jobbcenter har resulterat i ett underskott på 5,7 Mkr för 2016, ett lägre utfall i resultat för deltagare än förväntat och en arbetsmiljö för medarbetarna som inte har varit god. Allt detta verifierat i årsredovisning, statistik och i medarbetarundersökningar.

1 september 2016 startade Basun, ett ESF-finansierat samverkansprojekt i syfte att sänka ungdomsarbetslösheten i Botkyrka. I nuläget har Basun påbörjat sitt arbete med metod- utveckling tillsammans med Arbetsförmedlingen och Jobbcenters övriga verksamheter som riktar sig till unga.

I november 2016 fattade Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden beslut om att Vägledningsenheten organisatoriskt överförs till Vuxenutbildningen från och med 1 januari 2017. Ansvaret för Academic Power (samverkan inom Avux för att snabbare få ut nyanlända med hög utbildningsnivå i arbetslivet) drivs numera av Vuxenutbildningen.

Jobbcenter har ca 500 arbetsgivare registrerade i databasen Accorda och dessa samordnas och följs upp kontinuerligt. Databasen samordnar numera även Vuxenutbildningens, Daglig verksamhets samt Xenters kontaktnät. Det pågår ständigt förbättringar för att använda databasen som ett effektivt verktyg för att underlätta jobbmatchningen för Jobbcenters deltagare.

Utmaningar 2017

Med anledning av konsekvenserna av de senaste årens täta organisationsförändringar och hur dessa har påverkat dels den psykosociala arbetsmiljön och dels verksamhetens förutsättningar att leverera enligt nämndens mål och uppdrag, och ekonomin är det angeläget att under 2017 återskapa Jobbcenter till att bli en stabil och fungerande arbetsplats och verksamhet.

Ekonomistyrningen kommer att förfinas ytterligare, med månatlig återrapportering av utfall i förhållande till budget till Jobbcenters ledning, till förvaltningsledningen och till förvaltningens ekonomifunktion. Ett system med ”early warnings” för såväl intäkter som kostnader behöver utarbetas.

Resultat och effektstyrningen behöver också förfinas, genom att bryta ner det övergrip-ande målet om 330 deltagare ut till arbete eller studier. Här bryts målet ner, så att varje chef som ansvarar för insatser och deltagare får ett eget mål, som skall följas upp

månadsvis, och där analys och stöd sätts in snabbt vid avvikelser från prognosticerat utfall i andelar eller volymer.

Ytterligare en utmaning är att återskapa förtroendet för Jobbcenter som en god leverantör av kvalitativa insatser bland de externa samarbetsparter som Jobbcenter har.

Arbetsförmedlingen, Socialförvaltningen, ESF-rådet, näringslivet och andra samarbets-parter. Detta sker genom att ha ordning och reda på ingångna avtal och överenskommelser och genom att ha en tät dialog och återkoppling kring förväntningar, kvalitet i leveranser och uppfyllande av ingångna åtaganden.

Feriepraktiken är ett politiskt prioriterat område som går in på sitt sjunde år. Inför

sommaren 2017 kommer verksamheten göra en satsning på att ytterligare höja kvaliteten på insatsen så unga Botkyrkabor i ännu högre grad rustas för det framtida yrkeslivet.

Kommunen har utifrån skollagen ett aktivitetsansvar för ungdomar som inte genomför eller fullföljer sin gymnasieutbildning fram tills de har fyllt 20 år. Från och med januari 2017 går huvudansvaret från Utbildningsförvaltningen för det kommunala aktivitets-ansvaret helt över till Jobbcenter inom AVUX.

Enligt senaste statistiken, januari 2017, från Ungdoms- och elevdatabasen står var femte ungdom 16-19 år, cirka 600 unga, utan skolplacering i Botkyrka kommun.

Jobbcenters roll i arbetet med unga vuxna och det uppsökande arbetet kommer att vara en utmaning under 2017. Här finns stora förutsättningar att lyckas, genom att utveckla samarbetet mellan insatserna inom det kommunala aktivitetsansvaret som riktar sig till 16-19-åringaroch och projektet BASUN som riktar sig till 15-24-åringar, och där även Arbetsförmedlingen är med som ägare till projektet. Ett samarbete mellan dessa

verksamheter under Jobbcenters paraply bedöms kunna generera tillräckligt många deltagare för att nå upp till volymmålen.

Nämndens prioriterade målgrupper för 2017

• Botkyrkabor med behov av ökade kunskaper i svenska, med särskilt fokus på nyanlända

• Botkyrkabor med vissa funktionsnedsättningar

• Botkyrkabor som saknar arbete, utbildning eller arbetsmarknadsinsats och är utan myndighetskontakt, med särskilt fokus på åldersgruppen 16-24 år

• Företag med koppling till platsen Botkyrka Jobbcenters prioriterade målgrupper är i huvudsak:

• Botkyrkabor med vissa funktionsnedsättningar

• Botkyrkabor som saknar arbete, utbildning eller arbetsmarknadsinsats och är utan myndighetskontakt, med särskilt fokus på åldersgruppen 16-24 år

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens verksamhetsstyrning

Ekonomi och volymer

Miljoner kronor Bokslut

2014

Bokslut 2015

Budget 2016

Budget 2017

Verksamhetens intäkter(+) 40,7 28,3 31,7 27,3

Verksamhetens kostnader (-) 86,7 77,5 80,4 74,0

Nettokostnad (+/-) 46,0 49,2 48,7 47,3

Intäkterna från samarbetet med Arbetsförmedlingen har minskat under 2016. Andra förändringar som kan noteras är att Vägledningsenheten från och med 2017 tillhör Vuxenutbildningen. Från 2017 kommer Jobbcenter att få ett tillskott med 2,0 Mkr i ram, på grund av att man tagit över ansvaret för det Kommunala Aktivitetsansvaret.

Inom Jobbcenter finns totalt 400 helårsplatser för olika arbetsmarknadsinsatser. Genom dessa 400 platser förväntas 600 deltagare passera under året

Det vill säga en omsättningshastighet på 1,5 ggr helårsplatsantalet.

Av de 600 som planeras passera genom Jobbcenters verksamhet, förväntas 330 komma ut i praktik, arbete med eller utan stöd eller studier i olika former. Det ger en prestationsgrad på 55 %

Att möjliggöra Botkyrkabornas medskapande av samhället

Mål 1 Botkyrkaborna är mer delaktiga i samhällsutvecklingen

Förutsättningarna för ökad självständighet och delaktighet i samhället är starkt kopplade till egen försörjning. Möjligheten att kunna påverka under tiden för sin utbildning eller insats är också viktig.

Nämndmål – Ökad självständighet och delaktighet

Minst 4 000 studerande och deltagare har avslutat utbildning eller insats under året inom Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens verksamheter.

Alla upplever en ökad självständighet och delaktighet.1

Mätbara nämndmål – Ökad självständighet och delaktighet

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens studerande och deltagare upplever en hög grad av delaktighet och inflytande i verksamheterna. Målsättningen är att alla ska uppleva delaktighet och inflytande2. Därför arbetar vi med ständiga förbättringar inom alla verksamheter för att på sikt nå 100 %.

Mätbart mål (procent) Utfall

Alla verksamheter genomför enkätundersökningar med bland annat frågor kring upplevd delaktighet. Frågeställningen skiljer sig åt mellan verksamheterna och ofta finns flera frågor som berör delaktighet. De frågor som utgör underlag för mål och utfall i tabellen återfinns i bilaga 1. *Sammantaget resultat för kvinnor och män.

Tabell för antal studerande och deltagare återfinns under rubriken Mått och nyckeltal.

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens studerande och deltagare uppnår sina mål med utbildningen eller insatsen. Målsättningen är att alla ska nå sina mål. Därför arbetar vi med ständiga förbättringar inom alla verksamheter för att på sikt nå 100 %.

START har en egen målsättning på grund av målgruppens karaktär som kräver extrastöd och särskild hantering.

Uppföljning av delaktighet och inflytande mäts 2 ggr/år genom en enkät framtagen för målgruppen.

1 Målet kommer att följas upp genom frågor till deltagarna samt uppnådda mål inom verksamheterna (stegförflyttning). Under hösten 2016 utvecklas metoderna för detta för de olika verksamheterna.

2 Detta enligt skollagen för utbildningsverksamhet.

Mätbart mål (procent) Mål 2016

Mål 2017 Inom arbetsmarknadsinsatser har deltagarna gjort en stegförflyttning.

Kvinnor 85 % Bättre än 2016 Män 85 % Bättre än 2016 START

Kvinnor och män 80 %*

Målkommentar

Målet bidrar till individens självständighet och delaktighet och kompletteras med nämndmålet ovan om deltagarens upplevelse av ökad självständighet och delaktighet.

Resultaten kommer att analyseras även på stadsdelsnivå.

START har målsatta tider för deltagare i START och gör en avstämning vid 6 månader.

En längre praktikperiod är den viktigaste stegförflyttningen mot anställning varför vi redovisar det målet specifikt. Minst 80 % av STARTS deltagare som har varit inskrivna 6 månader eller mer har genomfört praktik/varit anställda under minst 3 månader.

Målkommentar

Med stegförflyttning menas att deltagaren ska ha påbörjat eller kompletterat utbildning, kommit i praktik/arbetsträning/prova-på-plats etc. eller blivit erbjuden ett arbete.

Åtagande

Behov och förutsättningar hos samtliga deltagare på Jobbcenter kartläggs på ett metodiskt och systematiskt sätt. Alla deltagare har dessutom en handlingsplan i vars framtagande de har varit delaktiga. Handlingsplanen synliggör vilka stegförflyttningar som är aktuella och vilken utveckling som har skett.

Kartläggning och framtagning av handlingsplan med hjälp av de verktyg som finns i vårt verksamhetssystem, Accorda.

Månadsvis mätning av stegförflyttningar och upplevd delaktighet.

Mål/Mätbart mål

Minst 86 % av våra deltagare i arbetsmarknadsinsatser har gjort en stegförflyttning. Lika många känner att de getts möjlighet att vara delaktiga i och haft inflytande över sin process.

Nämndmål – Social ekonomi

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden fördjupar samverkan med aktörer inom civilsamhället och ökar antalet medlemmar till Plattformen för överenskommelsen.

Förvaltningskontoret ger stöd till kompetensutveckling inom området samt ansvarar för arbetet tillsammans med Plattformen.

Målkommentar

Tillsammans med övriga i AVUX som jobbar med externa arenor fortsätter Jobbcenter arbetet med framtagningen av ett gemensamt förhållningssätt och arbetssätt gentemot civilsamhället. Ett av syftena är att skapa nya samarbetsytor, både inom förvaltningen och utåt, med ett helhetsperspektiv och ökad effektivitet för medborgaren i fokus.

Mål/Mätbart mål

Jobbcenter utökar samarbetet med idéburna organisationer under 2017, dvs. till 10 st.

sociala företag.

Åtagande

Vi har idag samarbete med fem idéburna organisationer och avser att fördubbla antalet under 2017.

Vi bjuder in samt besöker idéburna organisationer

För att stärka samarbetet med idéburna organisationer fortsätter vi att utveckla och implementera arbetsstrukturerna.

Informationsmaterial tas fram och kommunikationsvägar utvecklas.

Mål 2 Botkyrkaborna har mer jämställda och jämlika förutsättningar och möjligheter

Mätbart nämndmål – Lika goda resultat för kvinnor som för män

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden uppnår lika goda resultat för kvinnor som för män inom sina utbildningar och insatser3.

Mätbart mål (procent) Utfall

Ovanstående tabell grundar sig på 6-månadersuppföljningen och avser resultatet av måluppfyllelse för kvinnor respektive män.

Utfall vid avslut 2015 och 2016 2015

• Lika många kvinnor som män går vidare till sysselsättning. Bland kvinnorna är antalet något lägre än bland männen, dvs. 31 % jämfört med 34 %.

Jämlikhetsindex 0,91.

• Nästan dubbelt så många kvinnor än män väljer att studera (32 kvinnor, 17 män).

Inom könsgrupperna väljer 11 % av kvinnorna och 6 % av männen studier.

• Färre kvinnor än män går vidare till jobb (58 jämfört med 63).

Inom könsgruppen ser vi att 20 % av kvinnorna och 28 % av männen har arbete direkt efter avslut.

2016

• Fler kvinnor som män går vidare till sysselsättning. Bland kvinnorna är antalet något högre än bland männen, dvs. 35 % jämfört med 28 %.

Jämlikhetsindexet ligger på 1,25 denna gång.

• Fler kvinnor än män väljer att studera (22 kvinnor, 16män). Inom könsgrupperna väljer 9 % av kvinnorna och 7 % av männen studier.

• Fler kvinnor än män går vidare till jobb (61 jämfört med 53).

Inom könsgruppen ser vi att 26 % av kvinnorna och 23 % av männen har arbete direkt efter avslut.

Det som alltså är gemensamt för både 2015 och 2016 är antalet män som väljer att studera direkt efter avslutad insats hos oss som i båda fallen är färre än antalaet kvinnor. Även inom könsgrupperna ser vi samma tendens. Större andel kvinnor än män väljer att studera.

STARTS deltagare får fortsatt stöd efter anställning och uppföljning görs tertialvis till Samordningsförbundet HBS beträffande måluppfyllelse för kvinnor respektive män.

3 Målet visar resultat utifrån juridiskt kön.

4 För 2017 har beskrivningen av målsättningen förändrats, från ett relationstal mellan män och kvinnor till jämförbara procentsatser.

Åtagande

Alla våra deltagare, oavsett kön, ges samma förutsättningar att delta i våra aktiviteter. Det stöd vi ger präglas av ett könsneutralt synsätt och är starkt kopplat till de behov som finns, ej till vilken könstillhörighet man har.

Det centrala i arbetssättet är att säkerställa att alla våra deltagare behandlas på samma sätt, oavsett kön eller andra aspekter som ibland kan vara orsak till ett ojämlikt bemötande. Det kan t.ex. handla om att se till att samma instrument används och att samma steg ingår i bedömningsprocessen. I åtagandet ligger också att genomföra behovs- och

kompetenskartläggningen med samma verktyg och att stöd ges utifrån individens reella utvecklingsbehov, och inte utifrån individens kön eller annan subjektiv grund.

Mål/Mätbart mål

Kvinnor och män uppnår lika goda resultat efter avslutad arbetsmarknadsinsats.

Kvinnor och män uppnår lika goda resultat med stöd av STARTS insatser.

Nämndmål – Ökad kunskap om jämställdhet och jämlikhetsfrågor

All personal inom Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden ska ha grundläggande kunskap om jämställdhet och jämlikhetsfrågor.

Åtagande

All personal på Jobbcenter får kunskaper om jämställdhet och jämlikhet och vad det innebär i praktiken att arbeta med dessa begrepp i fokus.

Jobbcenter åtar sig att genomföra seminarier/workshop om jämställdhet och jämlikhet minst en gång/halvår som alla medarbetare deltar i.

Nämndmål – Ökad styrning utifrån ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har utfört jämställdhetsanalyser av sina resultat och har utifrån analyserna kommit fram till förslag för att förbättra resultaten för ökad jämställdhet och jämlikhet.

Åtagande

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden kartlägger otillgängligheter inom alla verksamheter kopplat till diskrimineringsgrunderna.

Mål/Mätbart mål

Verksamheten på Jobbcenter styrs med ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv.

Åtagande

Jämställdhets- och jämlikhetsanalyser av verksamhetens resultat används i Jobbcenters förbättringsarbete.

Ansvariga för verksamhetsutveckling på Jobbcenter får utbildning i att utföra jämställdhets- och jämlikhetsanalyser och utför en jämställdhets- och jämlikhetsanalys i slutet av året.

Att möjliggöra Botkyrkabornas behov av livslångt lärande

Mål 3 Botkyrka erbjuder en likvärdig och kompensatorisk skola där samtliga barn och elever ges de bästa förutsättningarna för lärande och goda

kunskapsresultat

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens verksamheter har stark koppling till Botkyrkabors behov av livslångt lärande. Inför mål och budget 2018 kommer

målbeskrivningar och åtaganden att tas fram för huvudprocessen om livslångt lärande, tillsammans med processägaren på Utbildningsförvaltningen.

Målkommentar

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden ansvarar för kommunens aktivitetsansvar för ungdomar 16-19 år som inte genomför eller har fullföljt nationella program i gymnasie-skolan. Ungefär 600 ungdomar står utan skolplacering varje år. Uppdraget är att motivera och stödja ungdomen till att påbörja eller återuppta studier eller till andra lämpliga insatser.

Samarbetet med grund- och gymnasieskolan är en viktig del av arbetet.

Utbildning är en av de viktigaste faktorerna för hur en ung människas liv kommer att utvecklas. En ungdom som aldrig har påbörjat, har avbrutit eller inte fullföljt sin gymnasie-utbildning på ett nationellt program eller motsvarande kan hamna i en situation, där vägen till vidare utbildning eller arbete begränsas. Det är därför viktigt att samhällets insatser för ungdomar sätts in, så att ungdomarnas utvecklingsprocess kan fortgå utan längre avbrott och att de tar sin utgångspunkt i ungdomarnas behov, förutsättningar och mål. I syfte att

förstärka det uppsökande arbetet behöver vi upprätta strukturerade samverkans-former med samtliga förvaltningar inom kommunen för att gemensamt aktivera våra unga medborgare till studier eller annan lämplig sysselsättning.

Mätbara nämndmål – Kommunala aktivitetsansvaret5

Genom uppsökande verksamhet och aktivt stöd har minst 150 ungdomar en insats inom ramen för Kommunala aktivitetsansvaret. Av de 150 är målet att 55 % går vidare till arbete, studier, arbetsträning eller praktik varav minst 30 % går vidare till studier i någon form.

Mätbart mål (antal) procent Mål

2017 Kvinnor 60

Män 90 Varav till arbete, arbetsträning, praktik eller studier i någon form 55 % 82 Varav till studier i någon form 30 % 25

Åtagande

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden samverkar med Utbildningsnämnden inom det kommunala aktivitetsansvaret för att erbjuda fler ungdomar under 20 år utbildning.

5 Kommunala aktivitetsansvaret regleras av skollagen.

Att möjliggöra arbete och företagande för Botkyrkaborna

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden genomför utbildningar och insatser som passar våra prioriterade målgrupper för att gå till arbete eller vidare studier.

Mål 4 Fler Botkyrkabor kan försörja sig på eget arbete eller företagande Nämndmål – Utbildning och lärande

Botkyrkabor har förmåga och motivation att leva ett självständigt liv och har kompetens utifrån arbetsmarknadens behov.

Mätbart nämndmål – Vidare till arbete eller studier

Minst 70 % av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens studerande och deltagare är i arbete eller vidare studier efter avslutad insats6.

Mätbart mål (procent) Utfall Deltagare inom verksamheten START

Inskrivna deltagare i START som har anställning under hela eller delar av 2017 50 % Andel deltagare som har anställning som behåller sin anställning i minst 12 månader 50 %

Målkommentar

Målet följs upp genom telefonsamtal till deltagare 6 månader efter avslutad utbildning eller insats.

Jobbcenters andel till det övergripande målet om att minst 4 000 studerande och deltagare ska avsluta utbildning eller insats under året är att 600 personer skall passera Jobbcenters verksamheter.

Jobbcenters bidrag till det övergripande målet om att minst 2 800 av dessa 4 000 skall vidare till arbete eller studier är att minst 330 personer av de 600 skall vidare till arbete eller studier.

6 Med avslutad insats avses de personer som de senaste 6 månaderna inte haft någon insats inom nämndens verksamheter. Flertalet elever och deltagare avslutar en insats/utbildning och påbörjar en annan inom nämndens verksamheter. Personen följs därför upp när alla insatser avslutats.

Målkommentar

Målet följs upp i verksamhetssystem direkt efter avslut. Resultaten mellan direktavslut och efter 6 månader jämförs och analyseras. *Resultatet är inte uppdelat mellan kvinnor och män.

Mål/Mätbart mål

Minst 55 % (efter 6 månader), respektive 45 % (direkt efter avslut) av Jobbcenters deltagare är i arbete eller vidare studier efter avslutad tid på Jobbcenter.

Målkommentar

Målgruppen arbetssökande i Botkyrka är stor och komplex. En förutsättning för att uppnå nämndmålen är att kunna ge stöd genom två parallella spår, det ena är att arbeta med motivationshöjande insatser och det andra med insatser som möjliggör steget ut i arbete

Målgruppen arbetssökande i Botkyrka är stor och komplex. En förutsättning för att uppnå nämndmålen är att kunna ge stöd genom två parallella spår, det ena är att arbeta med motivationshöjande insatser och det andra med insatser som möjliggör steget ut i arbete

In document Daglig verksamhet (Page 30-177)

Related documents