• No results found

Kursiv text är författarens anmärkning.

Miljöförvaltningen/Miljönämnden

Tycker att det är total katastrof att miljöförvaltningen ska få hindra företagssatsningar i Landskrona som med torrdockan när de äntligen fått den på plats så ska det börja divideras om att den är för stor mm. Varför inte låta ett företag som satsar låtas satsa utan klabb från förtrödna instanser!

Musiken på tivolit på karnevalen? Det enda positiva som händer i vår stad skall motarbetas. Tre dagar om året handlar det om och det vet man när man flyttar dit mm. TRAMS!

Miljönämnden ägnar sig åt dumheter när man stoppar musik på tivoli, helikopterturer och

Frälsningsarmen under karnevalen men kan inte ta tag i viktiga saker. För tre år sen klippte de som klipper gräsmattan på Exercisfältet ner träd på naturskyddsområdet. Jag ringde Högni, vars

sekreterare lovade att han skulle återkomma. Inget hände! Träden är borta och Högni har inte ringt. Har inget förtroende för miljönämnden. De sätter käppar i hjulet för allt som är bra i Landskrona.

För tramsiga anmärkningar vid miljöinspektioner, t.ex. gardiner i kök hos äldreboende (går ut över trivseln hos de boende). Temadagar i grundskola och gymnasium om "håll naturen ren",

återvinning, energitänk, hälsotips om kost och motion.

Miljöchefen har en klar och tydlig målsättning. Med det har jag inte sagt att jag tycker den är rätt.

Där borde vara bättre styrning på vad miljöinspektörerna ska göra och inte göra. Att man inte avslutar ärenden efter de har slutbehandlats är en stor brist, utan skickar samma svar 2 år senare av en annan inspektör. Som kommuninnevånare måste man då utgå från att där är för mycket personal.

Enkäten

Överkryssade frågor besvaras ej (fråga 4,5,14-21,45). Personligt. Vi har sekretess i Sverige. En folkomröstning vore ärligare.

Det var bra frågor.

Då jag är en dansk pensionär, en del svar svåra för det finns inga rättigheter för en dansk pensionär.

Anmärkningsvärt att ni bedriver politisk åsiktsregistrering i en miljö och hälsoundersökning. Jag har förståelse för miljöförvaltningens arbete men kan tycka att ni borde "mata" tidningarna ofta med positiva nyheter/info, t.ex. visa månadens ljuspunkt. Allt för ofta fångas ni i en medial konfliktfälla - olyckligt! Fråga 27 är trubbig-simpel. I verkligheten görs alltid en avvägning. Jag kan mycket väl köpa dyrt om det är prisvärt - bra entrecote till extrapris.

Fler frågor nästa gång.

Lite svårt att välja ibland, då blev det lite fler kryss. Ber om ursäkt för detta. Trevlig undersökning!

Intressant att delta i enkäten!

Har samtidigt fyllt i en av SCBs undersökningar. Denna undersökning skulle må bra av att se hur frågorna har ställts upp hos SCB. Resultatet av denna undersökning ger inget alls!

Fråga 29 är mycket märklig och förstår inte sammanhang! Frågor 43 och 44 kunde ha varit så att man fick prioritera med nummer 1-10. Det är flera än tre som är viktiga.

Oerhört dålig tajming av undersökningen mitt i semestermånaden.

På fråga nr 44 finns det många fler alternativ jag skulle vilja fylla i.

Jag personröstar och är inte insatt i vilket fokus partierna har idag. Era frågor är listiga. Jag ser miljö som en faktor i kvalitetsbedömningen. Så här i eftertankens tid ändrar jag mig och menar att att kvalitet går först. Lycka till. Ska ni publicera undersökningen på hemsidan?

Önskemål

Vi vill ha hundrastgård på Öster. Exempelvis parken bakom Weibullsholm intill Ringvägen. Bättre hundlatrinspridning Föreningsgatan, östra delen. Gör något åt ungdomsbrotten, så man kan känna

sig trygg ute.

En eloge till dem som sköter stadens parker, plateringar, rondeller mm. Så vackert! Men torget kunde vara mer presentabelt! Torghandeln med plastskynken och tillfälliga (och fallfärdiga) bodar förfular ett annars mycket vackert torg. Ta exempel av Malmös Lilla torg: Enhetliga bodar i grönt med alla markiser randade i grönt och vitt. Allt diagonalt uppställt. Hyres av de handlande av kommunen. Vad har hänt med sommarteater på Citadellet? Shakespears Stormen spelas bara i Krapperup i sommar. Slutligen: Mera TEATER på vår fina gamla teater! Hälsobefodrande!

En bra enkät som jag fick. Bättre omsorg för äldre, skolor och fler poliser som patrullerar, ridande polishästar. En permanent färja till Köpenhamn kommer att "svinga" upp L-A. Tänk själv:

wienerznitsel med kulpotatis o gröna ärtor, guldtuborg och en gammeldansk! Som vi hade en gång i tiden.

1. Landskronas största attraktion är dess läge och tillgång till natur på promenadavstånd. Bebygger vi det så blir staden en liten håla med en biograf! 2. Man vilar bäst i vild natur - klipp, rikta och räfsa inte allt i och särskilt utanför centrum! 3. Skulle kommunen kunna stimulera närliggande bönder så att de kommer med sina produkter och säljer på torget t.ex.? Det som säljs där idag är ett steg till kompost! 4. Investera i meningsfull fritid för ungdomar istället för idiotiska

tipspromenader för folk som har all tid och resurser i världen för att odla sina intressen.

Det behövs bänkar inom området att sitta och vila på. Bersån behöver upprustas med växter och riktiga bänkar.

Låt Folkets hus leva! Låt dem ha längre öppettider. Låt Slottscaféet vara en naturlig mötesplats!

Fler möten för pensionärer, de är mycket uppskattade. Så låt PRO, SKAF m.fl. ordna det. Bjud in kända artister som Siw Malmqvist, Jan Malmsjö m.fl. Låt Landskrona bli en trevlig stad att komma till, inte bara ön Ven!! Satsa mer på turismen, campingen, fritidsstugorna, Citadellet, "svampen", museet, stadshotellet Öresund, Hotell Chaplin, Sjömanshotellet m.m.

Landskrona behöver fler närpoliser ute på gatorna, som har lite koll på våra ungdomar och vad de sysslar med, stölder, knark, rån etc. Färjetrafik med Danmark, dagligen maj-sept 8-21. Öppna Olivers bar/pub/restaurang. Öl, vin, lättare matservering på rådhustorget under sommaren. Mer action på g:a Öresundsvarvet. Bättre renlighet på sopstationerna.

Kommunen bör se efter sina tomma fastigheter som står och förfaller, t.ex läkarvillan vid lasarettet och Viebulls kontor. Vidare växter på kommunens tomter som växer ut över trottoarer, så det är svårt att passera med rullstolar och rollatorer.

Jag är svårt handikappad och måste om några år flytta till ett servicehus. OBS! Servicehus, ej så kallat trygghetsboende. Alltså: lägg ej ner servicehusen! Landskrona behöver sina gröna ytor. Bygg ej flervåningshus på Exercisfältet eller Lägerplatsen!

Medborgares rättigheter skall få en framträdande plats. Inte rättigheter åt NÅGON/NÅGRA utvalda. Demokrati skall råda. Boende i villa MÅSTE betala VÄGARS underhåll samt belysning som ny kostnad. Ca 4000 kr/år. Innerstaden belysning betalar vi villaägare i ytterområden dessutom.

Vårdcentral i Glumslöv ÖPPNAS!

Skulle vara bra med fler poliser i Landskrona! Och att tomma lokaler som Gallerian tas i bruk igen.

Även äldreomsorgen bör bli bättre. Gärna att personerna som jobbar bland dom äldre kan svenska språket så dom äldre känner sig trygga sin sista tid i livet!

Större satsning på lärlingsutbildning och att ungdomar får utbildning och jobb. Bygg gärna på Jönsaplan men ej högre än max 3 vån. höjd. Ordna torghandeln med likformade stånd som köpmännen hyr av kommunen. Som det ser ut idag ("loppmarknad") måste skapa en felaktig bild av Landskrona för alla. Satsa ytterligare på cykelbanor för att stimulera cykelåkning.

Skräp och avfall

1. Miljöstationen kunde skötas bättre. 2. Träd och buskar sköts inte, därav att smådjur kommer fram.

Att man ska hålla bättre koll på bilar som står på tomgång för länge sent på kvällarna och införa böter för folk som slänger skräp på gator och gångbanor. Landskrona är smutsig.

Det skulle finnas fler sopstationer, välfungerande och välskötta. När man sopsorterar är det inte givet att man kan ta sig till "tippen" med alla typer av förpackningar, tidningarna och allt annat som

blir över. Det fordras att man har bil att tillgå.

Landskrona är en vacker stad, men något smutsigare får man leta efter. Hundbajs, fimpar, skräp på alla gator. Man bara kastar allt ifrån sig. Dom som har balkong röker, äter frukt och kastar fimpar ut på gatan även apelsinskal, äppleskrabbor och bananskal mm. Kolka i Finland är Landskronas

fadderstad. Jag kommer därifrån som krigsbarn. Känner väl till staden, är ofta där som vuxen nu.

Där är mycket rent på både gator och torg och andra ställen. Där lär man sig som barn redan att plocka undan efter sig. Tack för ordet.

Man kunde kanske tänka sig att öka kontakten med byarna utanför Landskrona. Här behövs sorteringsstationer. Vi kör mycket för att nå en återvinningsstation. Inte så miljövänligt kanske?!

Polisen behöver också ta en titt då och då. Fler ställen att slänga hundpåsarna!

Renhållning på gator och trottoarer och speciella områden som "Centralstationen", cykelbanan bakom Hjem & Fix mot Haldex. Åtgärda misskötta hus och tomter på Axeltofta koloniområde plus ha bättre koll på husägarna. Låt innehavare av kolonilotter få friköpa tomten. Just nu tycks

Axeltofta koloniområde ha blivit en uppehållsplats för alkohol- och drogmissbrukare och kriminella.

Byggande

Väl genomtänkt bostadsbyggande önskas. Gamla Hemköp och Weibullsholm behöver upprustning.

Landskrona har mycket vackra rondeller och planteringar - fortsätt prioritera dessa.

Bygg på halva Exercisfältet från norr räknat men bibehåll omklädningshusen och fotbollsplanerna där dom finns.

Enligt vad jag hört har kommunen köpt mark mellan Häljarp och Saxtorp. Bygg där så att vanliga människor också kan ha råd med bostad. Karlslundsparken behöver en uppryckning. Var bättre förr när hjortarna fanns. Nu är det mest svarta fåglar och getter.

Fler alternativ till bostadsrätter. Inte enbart HSB som idag är nästan envåldshärskare.

En viktig fråga är att bebygga hela området vid campingen. Starta detta projekt nu. Gå från mycket prat till handling.

Jag tycker inte att man skall bygga i Glumslöv på den s.k. trekanten, som ligger invid kyrkan. Här är Glumslövs gamla bykärna som bör vara orörd.

Jag hoppas att det lilla området med grönska runt Lill-Olas fredas från att bli en camping, med tanke på den stora brist på liknande områden i centralorten. Om man måste flytta campingen bör den förläggas på golfbanan norr om Lill-Olas. En golfbana kan flyttas, men inte en skog och en strand!

På fråga 39 om Exercisfältet: Ej planerna. På fråga 40 om camping: Finns andra gräs- och skogsområden att bygga på först. På fråga 41 om Saxtorpsskogen: Men inte hela skogen. I kommentarsfältet: Ska ni skicka en lott så ska det vara med vinst på!

På fråga 41 om Saxtorpsskogen: Har man redan gjort.

På fråga 42 om Jönsaplan: Låga hus

Trafik och bussar

Trafikmiljön på Eriksgatan idiotisk då bilarna köar vid busstoppen och spyr ut avgaser, bara för att det är för smalt att köra om bussen. Vid montessoriskolan-dagis är trafiksituationen livsfarlig för alla som måste över korsningen. Alla föräldrar med barn är utsatta för livsfara på grund av hårt trafikerade HBG-vägen. Det märkliga är att när man kommer från Landskrona upphör

hastighetsbegränsningen 50 en bit innan korsningen där hastigheten är 70?? Inga trafikljus, ingen gång och cykeltunnel. Tala om dålig miljö och dessutom ska ännu fler barn gå där ute i framtiden.

Något måste göras innan det händer en olycka.

Trafik, bensin är dyrt. Det kostar för mycket. Tack!

Angående fråga nr 38 (om trådbussarna): Det kan inte vara bra när beslutsfattare har glömt och gjort busshållplatser och det ibland står massor av bilar på tomgång som inte har möjlighet att köra om.

Angående klimatfrågan skulle se en drastisk minskning av transporterna på vårt vägnät. Alla dessa långtradare från syd till norr. Hoppas vägskatten för dessa ökas så mycket att det blir billigare med container på tåg. Jag bor helt nära 110, där trafiken har ökat väldigt mycket.

Bullret från tung trafik stort problem i Annelöv! Det kommer knappast att bli bättre med DSV:s etablering. Buller och vibrationer skadar hus, markbundna rör och påverkar boendemiljön på ett negativt sätt. Led bort tung trafik från Billebergavägen! 40-tons lastbilar med släp dånar förbi skola och dagis med någon meters marginal.

Kan inte förstå man bygger trådbusstrafik. Varför bygger man inte på samtliga linjer???

Jag/vi här på Nyvång hade gärna sett att det fanns farthinder på Plantstigen. Det är ett

generationsskifte här ute och barnfamiljerna blir nu fler och fler. Dessa skulle göra sig mycket bra då det körs lite för fort i gatorna här. F.ö. anser jag att Landskrona har en god miljö.

Jag önskar en bussförbindelse Landskrona-Annelöv! Det är skandal att inte en sådan finns idag!

Jag handlar nästan aldrig, någon annan i hushållet gör detta. Kriminaliteten måste ner i L-A så gemene man kan känna sig säker på stan. Stadsbuss till Häljarp hade minskat bilkörningen mellan Häljarp och L-A. Bättre butik och andra serviceanrättningar i Häljarp hade också minskat biltrafiken i byn. Det ska vara billigt och bra tillgänglighet av kollektivtrafiken för att minska biltrafiken.

På fråga 38 om trådbussar: Samlar köer. Orsakar utsläpp, trängsel i trafiken.

På fråga 38 om trådbussar: Svaret hade varit ja om de inte stoppade upp trafiken med onödig tomgångskörning som följd. I kommentarsfältet: Kollektivtrafiken skulle behöva fler "fickor" vid sina stopp, onödig köbildning. Gärna fler bussar om de kan stoppa för passagerare i separata fickor.

Öppna upp vissa gågator för trafik. Centrum hade mått bättre, både miljö- och affärsmässigt. Nu kör eventuella kunder runt, runt för att hitta en parkering så nära deras mål som möjligt för t.ex.

inköp. Gratis kollektivtrafik inom staden skulle med stor säkerhet minskat bilkörningen. Bättre, lättare förbindelser med Köpenhamn. Man blir ju glad i hjärtat när nu alla goda nyheter presenterat av Ventrafiken.

På fråga 38 om trådbussar: Är någon analys eller efterkalkyl gjord?

Gratis stadsbussar. Fler och mindre bussar som man bara kan hoppa på när och var man vill.

Säg upp alla som har medverkat till hur gatorna ser ut idag. På många ställen kan man inte köra förbi dom som ska svänga vänster utan får vänta till dom får fritt. (Massor av onödigt

avgasutsläpp). Ett farthinder när man ska korsa en huvudled, (Erikstorpsv.-Bästemansg.) totalt idiotiskt, och alla dessa onödigt höga farthinder som en del sportbilar inte kan passera och även fastnat på.

Ta bort kullerstenar från Kungs-Drottning och övriga gator så att vi kan få tystare trafik På väg 17 borde hastigheten sänkas till 80. Bra med 40-gräns i byarna!

"Bättre" asfalterad cykelbana mellan Häljarp-Landskrona.

Besvär

Det som besvärar mest är buller från motorvägen och att braskaminerna används dagligen för uppvärmning på vintern.

Det är viktigt att man känner sig bra i sin bostad. På vintern är 20-21°C. Jag tycker det är för lite, speciellt för gamla människor och barn.

Skrikande "trutar" fiskmåsar från tidig morgon så fort det ljusnar. Har svårt att sova pga detta från ca 04.00.

Jag tycker kommunen och Landskronahem skulle ta i lite hårdare när det gäller lägenheten. Jag har nästan bott i en verkstad i alla år jag bott här. Det har regnat in genom fönstren så att det har flödat ut på golvet, så det är inte konstigt här har blivit mögel. Jag har fått till svar när jag sa ifrån att det regnar in. Det gör det i höghus svarade de mig. Och kallt på vintern. Det drar från fönstren.

Trots nya fönster. Dålig värme på elementen. Här är många som klagar.

För oss som bor i centrala stan är i dagsläget fåglarna (måsarna framförallt) en stor sanitär olägenhet. Förstör bilarna, sprider avfallsprodukter från miljöstationerna, oljud. Tacksam för vidtaga åtgärder!

Fråga 13 om besvär: För varmt

Övrigt

Visa hänsyn i trafiken. Visa hänsyn till medmänniskor. Visa hänsyn överhuvudtaget.

Ville att ... i Ryssland och öststaterna kommer göra kontakt genom press och TV … om tema

miljörelaterad hälsoenkät och låta grönska och djurliv i naturlig miljö så … naturen som möjligt. PS.

Hälsninger till Högni Hansson. Tack!

Är aldrig sjuk, har aldrig belastat Försäkringskassan, bor på landet, alltid.

Vakna upp. Tänk på framtida barn. Ge världen ett bra liv.

Vaka värna vårda sociala grunder

Till syvene och sist, inför enbarnspolitik i alla länder, åtminstone 50 år framåt. Överbefolkning kommer att bli vår död. Hur ska vår stackars jord kunna föda kanske 20 miljarder munnar om 100-150 år och allt det innebär. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att det inte fungerar. Mvh.

En som har funderat mycket på detta.

Håll koll på företag som släpper ut miljöfarligt avloppsvatten t.ex betpasta från en del rostfria företag. På fråga 13 om besvär i bostad: Inget. Bara på vintern det kan bli kallt.

Arbetar inom äldreomsorgen, tidigare restaurangbranschen. Tycker att kunskaperna inom livsmedelshygien och mathantering är miserabla. Tidigare hade vi en ssk som regelbundet gav nyanställda grundläggande utbildning och fast anställda kontinuerlig uppdatering. Nu finns ingenting vad jag vet. Är det inte lag på att det ska finnas?

Att alla tar hänsyn till andra. Exp. städa efter sig i tvättstugan. Exp. de som bor på andra och tredje våningen att inte slänga ut stora dammtussar och annat skräp som vi får på oss när vi sitter och dricker kaffe till exempel. Rökdofter från vattenpipor och cigaretter.

Bygg ut kärnkraften inom en snar framtid.

Det mest effektiva sättet att hantera miljöfrågor är inte genom politisk kontroll, utan genom ett stärkande av äganderätten för fastighetsägare samt eventuellt stöd i att driva frågor om

miljöpåverkan: Om någon utan min tillåtelse gör något som påverkar min egendom, exempelvis genom utsläpp försämrar miljön eller orsakar buller så ska denne vara skyldig att ersätta mig för detta. Ett sådant system skulle både begränsa miljöpåverkan samt ersätta de drabbade, och den enda offentliga insatsen som skulle krävas är tvistelösning i förekommande fall. På fråga 45 om partisympatier: Inget av de givna alternativen.

Glöm inte att Vadensjö tillhör Landskrona kommun.

Jag anser det är viktigt med goda badmöjligheter samt områden där stadsbor och turister kan njuta av fin natur.

Satsa på ett samhälle med människan i centrum. Staten är till för människan inte tvärtom!

Jag tycker Landskrona kommun ska ta ett stort ansvar när det gäller alla hemlösa katter! Många sätter inget värde på dessa djur. :( Ha totalförbud mot rökning utanför butiker, restauranger odyl.

Jag har inte lust att utsätta mig för detta gift när jag ska gå in/ut. Förbjud minkfarmar!

Sverige är ett land som är ljusår före alla andra länder när det handlar om miljö, men sen säljer man miljökvoter till andra länder. Det handlar om en sak: pengar, pengar, pengar. Det betyder att de styrande politiker bara tänker på pengar, inte på miljön som man pratar om. Snacka om dubbelmoral.

Jag är gammal och handikappad sen 1978. Trillade i en trappa, vred hela foten så att jag hade tårna där bak och hälen framme. Så jag är opererad 9 gånger i vänster fot. Har svårt att ta mig ut. Kan köra bil men kör bara här i stan för att handla. Skulle gärna ha en rullstol med motor så man kom ut i friska luften. Ursäkta att jag är lite gnällig. Tack för att jag fick vara med och säga vad jag tycker.

Min son tycker samma som jag. Han är inte vårt biologiska. Vi tog hem honom när han var tre år, nu är han 49 år. Har Downs syndrom, är änka sen 2005. Tack för oss!

Landskronas rykte är dåligt. Men ryktesspridarna bor inte här. Som jag upplever det är landskronaborna stolta över sin stad.

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Under senare år har problemen växt sig allt större så det gäller för oss alla att dra på rätt håll för att vi i framtiden ska kunna ha en dräglig tillvaro.

Miljön är mycket viktig, men man får också vara realist.

Jag tror att den i särklass viktigaste frågan för Landskrona är att satsa på skolorna. Skolan är en viktig (kanske viktigaste) faktor när folk bestämmer var de ska bosätta sig. Om barnfamiljer ska bosätta sig i centrala Landskrona behövs således hög kvalitet på skolorna i centrum. Först då kommer även alla sorts människor att vilja flytta till centrum, vilket jag tror är viktigt för integrationen.

Jag hoppas på: 1. Bra och hälsosam miljö. 2. Låg kriminalitet. 3. Låg arbetslöshet. 4. Bra skola. 5.

Bättre kollektivtrafik. 6. Bättre vägar och cykelbanor. 7. Bättre äldreomsorg.

Bättre kollektivtrafik. 6. Bättre vägar och cykelbanor. 7. Bättre äldreomsorg.

Related documents