• No results found

Marknadsbesiktningen är som vi tidigare nämnt starkt förknippad med den finansiella due diligence och därför har vi valt att använda marknadsbesiktningen integrerat med den finansiella besiktningen. Till skillnad från de andra besiktningar som ofta sker med hjälp av information från företaget tar man ett steg ut och blickar mot omvärlden och använder extern information. Med hjälp av denna information är syftet med besiktningen att förutse framtida prestationer för företaget. Då framtida prestationer mäts kan denna besiktning också vara ett hjälpmedel vid värdering av företaget.

För företaget är framtiden en viktig del, här sker en granskning av vissa delar som är viktiga för företagets framtida överlevnad samt hur de skall erhålla tillväxt och därmed öka i värde. Traditionella värderingsmetoder fokuserar mycket på den framtida delen av företaget både i form av framtida residualvinster/kassaflöden eller utdelningar samt ett så kallat slutvärde, dessa delar är en stor del av det faktiska värdet av företaget. (Penman & Nissim, 2001, s. 111) I prognosen av framtiden bedöms även hur företaget kan skaffa sig större marknadsandelar och på så sätt erhålla tillväxt i bolaget samt hur framtiden för företagets bransch ser ut, kan marknaden som helhet växa? (Lisle, 2003, s. 73)

Vid en finansiell due diligence granskas de prognoser som finns tillgängliga och har gjorts av ledningen för det företaget som skall förvärvas. De tidigare prognoserna stäms av och de tittar på hur väl de historiska prognoserna stämt överens med det faktiska utfallet, detta för att erhålla en bild över ledningens förmåga att förvandla prognoser till verklighet. Om de tidigare prognoserna producerade från ledningen inte motsvarat utfallet bör en analys göras om vilka faktorer som spelar in till varför utfallet inte blev som prognostiserat. Nuvarande prognoser som är aktuella bör också granskas och det förvärvande företaget tittar på underliggande faktorer och antaganden som ligger till grund för prognosen. De underliggande faktorerna kan exempelvis vara ökade marknadsandelar, nya produkter, nya marknader samt nya kunder eller förändringar av strukturen exempelvis förändring av redovisningssystem eller kostnadsbesparingar inom företaget. (Howson, 2003, s. 227-228)

Vid en analys av framtiden är det vanligt att förvärvaren tittar på delar som innefattar nutiden, detta är för att se hur dagens läge och vilka förutsättningar som finns inom företaget att utvecklas och förbättras och därmed skapa en framtida lönsamhet som förhoppningsvis är högre än den nutida lönsamheten. (Howson, 2006, s. 18)

[25]

Figur 5: Kommersiell due diligence (Peter Howson, 2006, s.18)

Dessa tre delar skall tillsammans som vi tidigare nämnt öka den framtida lönsamheten för företaget och genom att granska detta erhålla en större förståelse för framtiden. Vid den första delen marknad görs en granskning/analys av hur stor den nuvarande marknaden som företaget befinner sig i är, vilka är deras kunder och hur vill de ha produkten och exakt vad vill de erhålla samt vilka konkurrenter har de och vilka är deras svagheter och styrkor. Varje del innehåller olika mål med vad granskningen skall visa, under marknad är målet att se hur stor den nuvarande marknaden är för att sedan prognostisera den framtida marknadsstorleken och därmed även priset för företaget. Under delen kunder är målet att se på vilka kriterier deras kunder handlar deras produkt och även deras framtida vilja att göra detta. Deras konkurrenter analyseras med målet att hitta deras styrkor och svagheter. (Howson, 2006, s. 18-20)

Den andra delen behandlar konkurrenssituationen som företaget utsätts för samt hur starka företaget är jämfört med sina konkurrenter, i denna del är det främsta målet att utvärdera företagets egna styrkor och svagheter. (Howson, 2006,s. 21)

Den sista delen av figuren är analys av den nuvarande ledningen, och detta görs för att se huruvida den nuvarande ledningen klarar av att driva företaget och om det finns tillräckligt med kompetens för att klara av att skapa framtida lönsamhet. (Howson, 2006, s.21-22)

Genom att utvärdera delar som marknad och konkurrenssituation ger det en större möjlighet att på ett trovärdigt sätt bedöma företagets framtidsutsikter och vi har tidigare nämnt att traditionella värderingsmodeller ofta lägger stor vikt på hur framtiden utvecklar sig för företaget. (Penman & Nissim, 2001, s.111)

Vid en finansiell due diligence kan det därför vara bra att integrera den finansiella besiktningen med den kommersiella. En integrering av dessa två skapar en förståelse för den historiska biten och den framtida delen. Och vid en due diligence om dessa två finns med bör det därför skapa en högre tillförlitlighet vid en eventuell värdering av företaget som skall förvärvas.

Market Competetive

position Management

What will Future profits be?

[26] 3.2.6 Sammanfattande modell

För att visa hur kommersiell och finansiell due diligence integrerar med varandra har vi valt att använda oss av Howsons ”the deal evaluation process”. (Howson, 2003, s. 77) Vi använder denna modell för att förklara varför vi valt att använda oss av den kommersiella processen inom den finansiella samt ge en övergång till vårt värderingsavsnitt. För att tydligt visa hur dessa delar integrerar med varandra har vi valt att dela upp figuren och förklara varje beståndsdel för sig, för att slutligen visa hela figuren och hur den bistår till värderingen av bolaget.

Kommersiell

Den kommersiella processen består av marknad och konkurrenssituation och används i figuren till att bedöma och analysera marknaden som målbolaget är verksam inom. Även konkurrenssituationen analyseras och dessa två delar vägs in för att bedöma framtidsutsikterna för bolaget. (Howson, 2003, s. 77)

Finansiell

Den finansiella processen analyserar det underliggande resultatet samt de skulder/kostnader som finns inom bolaget. Detta görs för att säkerställa rimligheten i informationen och därmed skapa tillförlitliga prognoser.

The deal evalutation process

Figur 6: Deal-evaluation process (Howson, 2003, s.77)

Utifrån modellen framgår det hur den kommersiella och finansiella processen samarbetar för att erhålla en tillförlitlig värdering av målbolaget. Den kommersiella processen bedömer marknad och konkurrenssituation för att ge en rättvis bild av framtidsutsikterna inom bolaget. Dessa framtidsutsikter tillsammans med den finansiella informationen ger då mer tillförlitliga prognoser och därefter kan en värdering av målbolaget skapas. Vi använder oss av denna modell för att ge en större förståelse hur den kommersiella och finansiella processen är sammanlänkad samt som en förklaring till varför vi valt att integrera dessa delar inom den teoretiska referensramen.

Marknad Framtids-utsikter Skulder / Kostnader Konkurrens-situation Underliggande resultat Prognoser Värdering

[27] 3.3 Värdering